Op deze pagina:
Prijs Nokia 5.3
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Hardware
Fotokwaliteit
Videokwaliteit
Audiokwaliteit
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Vragen

Vind je dit artikel interessant?
Ik heb geen reclamebudget, ik heb je hulp nodig om meer bezoekers te trekken.
Deel deze pagina
Deel mijn site
Beste nieuwprijs:
109.112 EUR
Zie het aanbod | Amazon.co.uk

71 andere prijzen verkrijgbaar in andere winkels.

Nokia 5.3 Gedetailleerde test / super uitgebreid review

Nokia 5.3 test / review

Categorie: Tests en beoordelingen

Nokia was de referentie in mobiele telefoons aan het begin van de jaren 2000, het was het merk dat iedereen wilde en op een dag kwamen er smartphones (met name Apple) en werd Nokia van de kaart geveegd.[b][b]Nokia werd toen gekocht door Microsoft om een nieuwe reeks smartphones met Windows Mobile te lanceren, ik had een Nokia Lumia 930 gekocht waar ik erg blij mee was, maar wederom werd Nokia van de kaart geveegd.[b][b]Nokia werd vervolgens gekocht door een Chinese fabrikant en deze Nokia 5.3 maakt deel uit van de derde generatie Chinese Nokia, het werd tijd voor mij om een van hun telefoons te testen, deze Nokia 5.3 valt perfect in de prijsklasse die ik gewend ben om te testen maar heeft te maken met sterke concurrenten zoals de Poco X3, de Redmi Note 9S/Pro en enkele andere Chinese concurrenten.[b][b][b][b][b]

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.[b]
Waarin verschillen mijn tests van andere op het web?

- Ik koop de toestellen meestal met mijn eigen geld, de prijs is dus net even belangrijk als voor je!
- Ik bewaar de toestellen minstens enkele weken (soms meer) om te zien wat ze waard zijn in reële omstandigheden.
- Ik beantwoord (indien mogelijk) je vragen om je te helpen beslissen voordat je de toestellen koopt.
- niemand betaalt me om deze reviews te doen, ik ben dus volledig neutraal en onafhankelijk.
- Mijn pagina's zijn niet gevuld met advertenties.


Xiaomi Redmi Note 9 test / review
Xiaomi Mi 10T Pro : test / review
Xiaomi Redmi Note 9T : test / review
Xiaomi Redmi Note 9S test / review / prijs
Samsung Galaxy A52: test / review
Xiaomi Mi 11 Lite test / review
Poco X3 Pro: test / review
OnePlus Nord N100: test / review
Poco F3 Test / Review
Xiaomi Mi Note 10 Lite test / review

Prijs Nokia 5.3

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Nokia 5.3 van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.[b]
Nokia 4.2 5.7 Inch Android UK SIM Free Smartphone with 3 GB RAM and 32 GB Storage (Dual SIM) – Bla...
2021-05-09 02:42
95 GBP
Nokia 5.3 6.55 Inch Android UK SIM Free Smartphone with 4 GB RAM and 64 GB Storage (Dual Sim) - Char...
2021-05-09 12:14
104 GBP
Nokia 5.3 Smartphone - Importware (16,3cm (6.55 Zoll), 64GB interner Speicher, 4GB RAM, Dual SIM), C...
2021-05-09 12:09
125 EUR
Nokia 6.1 Smartphone (Sim Free) Android 8.1 Octa-Core 5.5" 3GB/32GB Copper/Black...
2021-05-07 20:21
127 EUR
Smartphone Nokia 8, 5.3" Quad HD, IPS, 4 GB RAM, Memoria 64 GB, Plata...
2021-05-08 20:37
129 EUR
New Nokia 5.3 Charcoal 6.55" 64GB Dual SIM LTE Android 10 Sim Free Unlocked...
2021-05-08 20:28
140 EUR
[b]
helpBovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

17/09/2020: aankoop van de Nokia 5.3 op Rueducommerce.fr[b]30/09/2020: levering met veel vertraging, de bezorger had het nummer van mijn huis niet ontvangen.[b][b]

Waarom deze telefoon?

Ik heb de Nokia 5.3 gekocht uit nieuwsgierigheid, omdat hij zeer veel lijkt op wat ik gewend ben te testen en ik heb nog niet zo'n grondige tests gezien op deze telefoon.[b][b]Ik heb in het verleden veel Nokia's gehad, maar deze Nokia's hebben absoluut niets te maken met de huidige productie. Deze Nokia 5.3 is gepositioneerd op een prijsniveau gelijk aan de Poco X3 of de Redmi Note 9S maar staat technisch gezien dichter bij een Redmi Note 9. Dit toont opnieuw aan hoe Xiaomi erin geslaagd is de prijzen te verpletteren door telefoons aan te bieden die beter presteren dan de concurrentie.[b][b]Ik vind dat de Nokia 5.3 niet zomaar weggegooid moet worden, mijn test moet uitwijzen of hij tegen Xiaomi bestand is en zo ja, op welke punten deze telefoon opvalt. [b][b]

Uitpakken

[b][b]De Nokia 5.3 wordt geleverd in een platte doos, ik heb al lang geen telefoon meer gezien in dit type doos. De doos bevat de telefoon, een oplader, een USB C-kabel, oortelefoons en de gebruikelijke handleidingen.[b][b][b][b]
Lengte : 164.3
Breedte : 76.6
Dikte : 8.5
Gewicht : 185
Jack uitgang : Ja
Type USB : Type C
Infrarood port : Neen

Eerste configuratie

De Nokia 5.3 draait op Android One, een gestroomlijnde versie van Android. Er is geen installatie van ongewenste toepassingen (bloatware). Degenen die allergisch zijn voor toepassingen die door Xiaomi of Samsung worden opgelegd, zullen blij zijn.[b][b]De configuratieprocedure is inderdaad beperkt tot het strikte minimum en dat is een goede zaak, maar je zult moeten rekenen op een herstart na het kiezen van de taal en het land. [b][b]Met Android One kan je gemakkelijk je profiel ophalen van een andere Android telefoon of iPhone, je hoeft niet eerder een telefoon te hebben gebruikt met Android One.[b][b][b][b]

Afwerking

[b]De Nokia 5.3 bevindt zich aan het einde van de instapprijsklasse en in deze prijsklasse zijn er steeds meer smartphones met een middenklasse afwerking. De Nokia 5.3 heeft een correct afwerkingsniveau, hij speelt de kaart van de soberheid waar Xiaomi allerlei kleureffecten op zijn telefoons zal toevoegen. Het is een kwestie van smaak. [b][b][b]
[b]Het scherm beslaat 82% van de voorkant van de telefoon, de randen zijn duidelijk zichtbaar, vooral aan de onderkant met de aanwezigheid van het Nokia-logo. De frontcamera bevindt zich in een inkeping aan de bovenkant van het scherm. Dit type formaat is vrij klassiek, de Nokia gebruikt standaarden die in veel andere telefoons worden gebruikt.[b][b]
[b][b]Aan de onderkant bevindt zich een USB C poort, een luidspreker en een geluidssensor. De Jack-connector zit boven op de telefoon. Het Nokia-merk wordt sterk benadrukt alsof het profiteert van een roemrijker verleden. [b]
[b][b]De SIM-lade bevindt zich aan de linkerkant, deze kan twee SIM-kaarten en een geheugenkaart bevatten. De volume- en startknoppen bevinden zich aan de rechterkant in een zeer klassieke configuratie. De startknop bevat een kleine LED.[b][b]
[b][b]De achterkant van de Nokia 5.3 is gemaakt van plastic, de constructie is vrij sober, er zijn geen kleureffecten zoals bij Xiaomi. Het stoort me helemaal niet, de Nokia heeft een eigen stijl en gaat er van uit. De fotomodule is cirkelvormig en bevindt zich in het midden, het is een goede positionering om geen vingers op de foto's te hebben. Deze fotomodule steekt niet erg sterk uit aan de achterkant waar Xiaomi de neiging heeft om grote fotomodules te maken die sterk uit de achterkant van het apparaat steken. [b][b]De vingerafdruksensor bevindt zich ideaal onder de fotomodule.[b][b]Over het algemeen denk ik dat Nokia goed werk heeft geleverd, de afwerking is nuchter maar correct. De fotomodule is zeer goed geïntegreerd in de telefoon. Het gevoel van plastic is goed aanwezig, maar het verhindert u niet om de telefoon te gebruiken. [b][b][b][b][b]

Specificaties

[b]De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon.Ik heb de basisversie van Nokia 5.3 (4Gb / 64 Gb) getest. Dit model gebruikt de codenaam "CaptainAmerica_00EEA". [b][b][b][b]

CPU / GPU Prestatie

CPU : Qualcomm Snapdragon 665
GPU : Qualcomm AdreNeen 610
Geheugen (RAM) : 4 - 6 Hn
Opslagcapaciteit : 64 Gb
[b][b]De Nokia 5.3 maakt gebruik van een Snapdragon 665 CPU, deze processor is ook aanwezig in twee andere door mij geteste telefoons (Motorola G8 Power en Redmi Note 8). Deze processor biedt voldoende prestaties voor alle dagelijkse taken met soms enige vertraging voor zwaardere bewerkingen. [b][b]Voor het grafische gedeelte maakt de Nokia 5.3 gebruik van een Qualcomm Adreno 610 GPU, het is een instapmodel GPU die ik vind op de Motorola G8 Power, de Redmi Note 8 of de Xiaomi Mi A3. Met de Qualcomm Adreno 610 kun je de meeste games spelen met soms een concessie op het gebied van graphics.[b][b]

Benchmark Antutu/3DMark

Ik kreeg een score van 168036 punten met Antutu v8, het is een score die vergelijkbaar is met de Motorola G8 Power, de Redmi Note 8 of de Honor 9x. In deze prijsklasse (150-200€) is het een vrij gebruikelijke prestatie. [b][b]De Nokia 5.3 is niet ontworpen om een speelautomaat te zijn, maar je zult de meeste spellen zonder enig probleem kunnen spelen als je accepteert om te spelen met een lager niveau van graphics. [b][b]Ik heb geen bijzondere problemen met de prestaties van de telefoon opgemerkt, er zijn wat vertragingen bij het openen van sommige applicaties of een kleine vertraging bij het overschakelen van de ene applicatie naar de andere, maar in deze prijsklasse is het heel gebruikelijk. Ik vond wel dat de telefoon wat langer nodig heeft om op te starten dan wat ik op vergelijkbare telefoons heb gezien.[b][b][b][b]
Antutu score : 168036
Antutu CPU : 71779
Antutu GPU : 26015
Antutu UX : 32771
Antutu Mem : 37471
3D Mark Open GL : 1149
3D Mark Vulkan : 1140
[b]Top 10 - prestatieclassificatie op basis van Antutu
1. Oppo Find X2 Pro - 605184
2. Oneplus 8t - 595000
3. Poco F3 - 589677
4. Xiaomi Mi 10t Pro - 581650
5. Oneplus 8 Pro - 579417
6. Xiaomi Mi 10 - 579114
7. Poco F2 Pro - 569559
8. Samsung Galaxy S20 Fe - 565000
9. Samsung Galaxy S20 - 503905
10. Poco X3 Pro - 486466

Aantal smartphones in de ranglijst:123
Positie van deze smartphone in de ranglijst:66/123

Opmerking: deze ranglijst bevat alleen de telefoons die ik heb getest en enkele andere die ik ter referentie heb toegevoegd.
[b]Gaming[b]Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.[b][b]De Nokia 5.3 is geen telefoon die is ontworpen voor gaming, maar het is krachtig genoeg om een spel als PUBG Mobile te draaien. De graphics zijn op het laagste niveau, de diepte van het zicht is niet erg belangrijk en soms zijn de bewegingen een beetje schokkerig, maar over het algemeen is het mogelijk om PUBG Mobile zonder al te veel problemen te spelen.[b][b]

Netwerkprestatie

De Nokia 5.3 dekt de meeste 4G-frequenties die in Europa worden gebruikt, waaronder de B28-frequentie (700 Mhz) die in sommige landen wordt gebruikt.[b][b]
3G frequenties : B1 (2100), B2 (1900), B5 (850), B8 (900)
4G frequencies : B1 (2100), B3 (1800), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B20 (800), B28 (700), B38 (TDD 2600), B40 (TDD 2300), B41 (TDD 2500)
Bluetooth : Bluetooth 4.2 LE
Volte : Ja
NFC : Ja
Aantal metingen : 531
Gemiddelde signaal : -94.98
Download snelheid : 135
Upload snelheid : 65
Kies je land om te controleren of je telefoon compatibel is:


Met de onderstaande frequenties kun je zien of deze telefoon compatibel is met je provider of dat je deze kunt gebruiken waar je op vakantie gaat.


Signaal 4G (voor december 2020)[b]De capaciteit om het netwerk correct op te pikken is een essentieel element voor een telefoon, maar het wordt slechts zeer zelden gemeten. Om het vermogen van een telefoon om het netwerk op te pikken te meten, voer ik een groot aantal metingen uit op dezelfde cellen om telefoons onder vergelijkbare omstandigheden te kunnen vergelijken. Het signaal wordt gemeten in dBm, een waarde van -90dBm wijst op een slechter signaal dan -70dBm. Deze metingen worden dus onder reële omstandigheden uitgevoerd en niet in een laboratorium, ze zijn niet wetenschappelijk maar geven een goede indicatie van de prestaties. [b][b]Gevoeligheidsclassificatie van netwerksignaal
Telefoon getest:Gemiddeld signaal (dBm)Aantal metingen:
Xiaomi Mi 9t Pro-881600
Xiaomi Redmi Note 5-91.305600
Xiaomi Mi 9 Lite-93788
Samsung Galaxy A70-94.5111975
Nokia 5.3-94.98531
Realme 6-95.142301
Xiaomi Redmi Note 8 Pro-95.9221599
Xiaomi Mi A3-95.951000
Huawei Y6 2019-95.951199
Doogee S58 Pro-96.22856
Redmi 9a-96.481000
Meizu Note 9-96.68937
Motorola G8 Power-96.881032
Xiaomi Redmi Note 7-97.011430
Redmi 9c-97.041000
Umidigi S3 Pro-97.131200
Xiaomi Redmi Note 8-97.34879
Samsung Galaxy A21s-97.781000
Umidigi F1-97.82298
Ulefone Armor 7e-98.71000
Xiaomi Mi Note 10 Lite-991000
Honor 9x-99.14899
Xiaomi Redmi Note 9s-99.41860
Poco F2 Pro-99.81247
Xiaomi Redmi Note 9-100.791785
Xiaomi Mi 10 Lite 5g-100.881198
Poco X3-101.19821
Umidigi F2-101.47712
[b]Ik heb 531 metingen in 4G gedaan met de Nokia 5.3 en ik kreeg een gemiddeld signaal van -94,98 dBm. Ik neem meestal meer metingen, maar dit heeft geen invloed op het resultaat omdat de Nokia 5.3 een stabiele prestatie (weinig fluctuaties) biedt en uiteindelijk een uitstekende score behaalt. Ik heb het ook vergeleken met mijn referentieapparaat en de Nokia deed het consequent beter.[b][b][b]Signaal 4G (vanaf december 2020)[b]Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.[b][b]Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.[b][b] Overzicht van de geteste telefoons met deze methode[b][b]
Telefoon getest:MetingenGemid. signaal (ref)Gemid. signaal (phone)Min/Max (ref)Min/Max (phone)
Samsung Galaxy S10+457-93.06-97.39-89 / -98-97 / -99
Xiaomi Mi 9t Pro669-93.69-95.84-90 / -95-92 / -98
Poco F2 Pro1438-91.02-94.99-89 / -94-94 / -96
Xiaomi Mi 10 Lite 5g1645-90.77-95.02- 88 / -98-95 / -100
Poco X3821-94.89-103.19-91 / -97.7-101 / -104
Umidigi Bison2343-92.71-96.46-90 / -99-94 / -102
Oukitel C211101-92.04-94.99-90 / -97-92 / -95
Poco M31116-92.09-91.74-88 / -98-90 / -99
Xiaomi Mi 10t Pro1071-90.61-94.03-88 / -94-94 / -96
Umidigi A9 Pro981-90.40-94.01-88 / -95-93 / -95
Redmi Note 9t1201-92.149-91.71-90 / -97-91 / -97
Xiaomi Redmi Note 10999-92.35-93.99-88 / -97-92 / -98
Xiaomi Redmi Note 10 Pro877-89.72-90.56- 88 / -92-89 / -95
Poco X3 Pro1876-91.45-92.91-90 / -94-90 / -96
Poco F31382-90.79-94.2-89 / -94-93 / -98
Oneplus Nord N100896-91.23-96.005-88 / - 99-96 / -99
Xiaomi Mi 11 Lite2875-91.36-91.49-87 / -96-90 / -96
[b][b][b][b]Download/Upload snelheid[b]Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.[b]Top 10 - snelheidsrangschikking tijdens downloaden
1. Samsung Galaxy S20 D:351Mbps U: 20Mbps
2. Poco X3 D:232Mbps U: 55Mbps
3. Xiaomi Mi 10 Lite 5g D:223Mbps U: 52Mbps
4. Poco F2 Pro D:207Mbps U: 53Mbps
5. Xiaomi Mi Note 10 Lite D:153Mbps U: 68Mbps
6. Xiaomi Mi A3 D:150Mbps U: 60Mbps
7. Xiaomi Redmi Note 9s D:150Mbps U: 60Mbps
8. Xiaomi Mi 8 Lite D:149Mbps U: 60Mbps
9. Samsung Galaxy A21s D:147Mbps U: 51Mbps
10. Huawei Y6 2019 D:145Mbps U: 61Mbps

Aantal smartphones in de ranglijst:30
Positie van deze smartphone in de ranglijst:11/30

Let op: de theoretische maximale snelheid van een telefoon wordt vaak beperkt door de configuratie van het mobiele netwerk en de congestie van het netwerk op het moment van de meting. Dus misschien kun je een hogere snelheid halen op een ander netwerk
[b]De Nokia 5.3 is een categorie 4 LTE-smartphone, wat betekent dat de maximale downloadsnelheid 150 Mbps is en de maximale uploadsnelheid 50 Mbps.[b][b]In de download kreeg ik een snelheid van 135 Mbps, dus ik was vrij dicht bij de maximale snelheid en dit type snelheid laat toe om zonder problemen in HD te streamen.[b][b]Bij het uploaden kreeg ik een snelheid van 65 Mbps, deze snelheid is hoger dan de maximum snelheidstheorie van dit soort telefoons. Dit kan het gevolg zijn van een meetfout in de SpeedTest-toepassing of een tolerantie in het netwerk.[b][b][b]

Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.[b]
Wifi frequenties : 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11n 5GHz, 802.11ac
Signaal / dicht : -20
Signaal / afstand : -70
Wifi-signaal[b]Ik heb een -20 dBm signaal gemeten in de buurt van de router, het is een score in het midden, het is niet goed of slecht.[b][b]Op afstand van de router heb ik een signaal van -70 dBm gemeten, ook hier is het een score in het gemiddelde.[b][b][b]Top 10 - rangschikking van wifi-gevoeligheid
1. Poco F2 Pro -11dBm
2. Xiaomi Redmi Note 10 Pro -12dBm
3. Samsung Galaxy A21s -13dBm
4. Oneplus Nord N100 -15dBm
5. Poco X3 Pro -15dBm
6. Poco F3 -15dBm
7. Redmi Note 9t -15dBm
8. Poco X3 -17dBm
9. Xiaomi Redmi Note 10 -17dBm
10. Xiaomi Mi 10t Pro -18dBm

Aantal smartphones in de ranglijst:42
Positie van deze smartphone in de ranglijst:19/42

[b]Download/Upload snelheid[b]Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.De Nokia 5.3 gebruikt de 5Ghz frequentie voor wifi, dus ik zou een hoge snelheid moeten krijgen voor de download, maar om een of andere reden weet ik het niet, het was niet het geval. Ik heb veel tests gedaan om een snelheid van ongeveer 60 Mbps te halen. Dit is een snelheid die voldoende is voor streaming, maar ik heb snelheden die twee tot drie keer hoger liggen met andere telefoons in dezelfde prijsklasse.[b][b][b]Top 10 - Ranglijst van wifi-downloadsnelheden
1. Poco F3 398Mbps
2. Poco X3 Pro 389Mbps
3. Xiaomi Redmi Note 10 Pro 367Mbps
4. Samsung Galaxy S20 351Mbps
5. Poco F2 Pro 341Mbps
6. Redmi Note 9t 332Mbps
7. Xiaomi Redmi Note 8 Pro 319Mbps
8. Umidigi Bison 306Mbps
9. Xiaomi Mi 10 Lite 5g 300Mbps
10. Xiaomi Mi 8 Lite 260Mbps

Aantal smartphones in de ranglijst:41
Positie van deze smartphone in de ranglijst:0/41

Opmerking: ik heb een 400 Mbps-lijn en een modem die hogere snelheden kan leveren, maar ik weet nooit zeker hoeveel bandbreedte er beschikbaar is als ik een test doe.
[b]

GPS-prestaties

[b]Om de kwaliteit van het GPS-signaal te testen gebruik ik de Offline Maps applicatie en maak ik dezelfde treinreis in de voetgangersmodus. Waarom? In de voetgangersmodus corrigeert de GPS het signaal om aan de weg te blijven hangen niet kunstmatig, het heeft geen markeringen, zodat je de werkelijke positie kunt zien. Ik gebruik dan een applicatie om de nauwkeurigheid van het signaal te meten. [b][b]Ik heb een nauwkeurigheid van 3 meter met de Nokia 5.3, wat een gemiddelde score is. Ik vond dat het signaal niet stabiel was en de nauwkeurigheid schommelde tussen 3 en 5 meter. Dit soort discrepanties kan worden gecorrigeerd met een goede GPS-toepassing, maar in een stedelijke omgeving kan de plaatsbepaling je heel goed in een aangrenzende straat plaatsen.[b][b]De Nokia 5.3 lijkt het Galileo-netwerk niet te ondersteunen, het detecteert geen dergelijke satelliet.[b][b][b]Top 10 - GPS-nauwkeurigheidsclassificatie
1. Oukitel C21 1m
2. Redmi 9a 1m
3. Xiaomi Redmi Note 9 1m
4. Redmi 9c 2m
5. Umidigi Bison 2m
6. Redmi Note 9t 2m
7. Xiaomi Redmi Note 10 Pro 3m
8. Xiaomi Redmi Note 10 3m
9. Poco F3 3m
10. Xiaomi Mi 10 Lite 5g 3m

Aantal smartphones in de ranglijst:17
Positie van deze smartphone in de ranglijst:0/17

Opmerking: een nauwkeurigheid van 3 meter of minder kan eenvoudig worden gecorrigeerd door een goede GPS-applicatie. De telefoonprestaties spelen ook een rol bij de snelheid waarmee je scherm wordt bijgewerkt, dus de nauwkeurigheid kan in het gedrang komen door een te trage weergave.
[b]

Batterijduur

Capaciteit : 4000
Snel laden : Ja
W max : 10
Autonomie (100% helderheid) : 549.00
Autonomie (50% helderheid) : 1096.00
Oplaadtijd : 199.00
Ontladingssnelheid (100%) : 0.18
Ontladingsscore (100%) : 7.29
Ontladingssnelheid (100%) : 0.09
Ontladingssnelheid (50% : 3.65
Laadsnelheid : 0.50
Laadscore : 20.10
Vanaf maart 2020 heb ik mijn subjectieve batterijtest vervangen door een technische test om het werkelijke gedrag van de batterij beter te kunnen meten. Nu test ik de autonomie en de oplaadtijd onder absoluut identieke omstandigheden. Ik voer verschillende metingen uit, zodat deze test alleen al enkele dagen duurt en ik de telefoon voor niets anders kan gebruiken.

Batterijduur - methodologie
Om de levensduur van de batterij te testen, meet ik het batterijverbruik elke minuut in strikt identieke omstandigheden om telefoons te kunnen vergelijken en ook om je in staat te stellen je telefoon in dezelfde omstandigheden te evalueren. Ik sluit elke invloed uit van toepassingen die de meting zouden kunnen verstoren. De autonomie is niet lineair, de batterij ontlaadt zich soms veel sneller aan het einde. Dit is een frustrerend fenomeen, maar met mijn metingen weet je of je snel een oplader moet vinden.

Batterijduur
De batterij van de Nokia 5.3 heeft een capaciteit van 4000 mAh en is ontladen van 100% tot 1% in 549.00 minuten met 100% helderheid, hij is ontladen van 100% tot 1% in 1096.00 met 50% helderheid. Op deze manier krijg ik een gemiddelde ontlaadsnelheid van 0.18% per minuut bij 100% lichtsterkte en 0.09% per minuut bij 50% lichtsterkte, het verbruik is dus 7.29 mA per minuut bij 100% lichtsterkte en 3.65 bij 50% lichtsterkte. Om de efficiëntie van de telefoon en de invloed ervan op de batterij te kunnen vergelijken, moet je de 7.29 (of 50%) score vergelijken met die van andere smartphones, het cijfer moet zo laag mogelijk zijn.

Laadtijd - methodologie
Om de oplaadtijd te testen, gebruik ik altijd dezelfde lader met dezelfde kabel. Ik meet de oplaadtijd minuut voor minuut om de evolutie van de lading en de oplaadsnelheid te zien. De laadsnelheid van een batterij is niet lineair, maar vaak sneller aan het begin en langzamer aan het einde. De lader is compatibel met snel laden.

Laadtijd
De accu van het Nokia 5.3 heeft een capaciteit van 4000 mAh en is opgeladen van 1% tot 100% in 199.00 minuten. Dit geeft me een gemiddelde laadsnelheid van 0.50% per minuut en dus een toename van 20.10 mA per minuut. Om de prestaties van de Nokia 5.3 te vergelijken met andere telefoons, moet je de 20.10 per minuut score gebruiken, deze score moet zo hoog mogelijk zijn.

In het bijzonder: de laadsnelheid is niet altijd lineair, de onderstaande grafiek geef je een indicatie van het gedrag van de batterij.

De volgende tabel geeft een overzicht van de geteste telefoons met de technische accutest, ze zijn gerangschikt in volgorde van efficiëntie. Een hogere batterijcapaciteit zou logischerwijs moeten resulteren in een hogere levensduur van de batterij, maar dat is niet altijd het geval en het geeft geen indicatie van de efficiëntie van een telefoon.

SmartphoneCapaciteit (mAh)Levensduur (minuten)EfficiëntiescoreLevensduur (minuten) / 50%Efficiëntiescore / 50%Laadtijd.Laden score
Samsung Galaxy S204000565.007.081217.003.29136.0029.41
Nokia 5.34000549.007.291096.003.65199.0020.10
Oukitel C214000497.008.051324.003.02167.0023.95
Honor 9x4000770.005.191333.003.00151.0026.49
Umidigi A9 Pro4150552.007.521562.002.66112.0037.05
Xiaomi Mi 10 Lite 5g4160749.005.551541.002.70163.0025.52
Realme 64300704.006.111104.003.89162.0026.54
Poco F34520539.008.391521.002.97122.0037.05
Poco F2 Pro47001150.004.091536.003.06180.0026.11
Samsung Galaxy A21s5000729.006.861283.003.90166.0030.12
Redmi 9a5000694.007.201902.002.63195.0025.64
Redmi 9c5000656.007.621915.002.61170.0029.41
Oneplus Nord N1005000808.006.191278.003.91663.007.54
Motorola G8 Power5000912.005.482792.001.79311.0016.08
Umidigi Bison5000550.009.091471.003.40238.0021.01
Xiaomi Redmi Note 105000691.007.241728.002.89193.0025.91
Redmi Note 9t5000766.006.532054.002.43148.0033.78
Xiaomi Redmi Note 10 Pro5020625.008.031557.003.22213.0023.57
Xiaomi Redmi Note 95020650.007.721808.002.78162.0030.99
Xiaomi Redmi Note 9s5020663.007.571876.002.68224.0022.41
Umidigi F25150927.005.561854.002.78299.0017.22
Poco X35160653.007.901654.003.12181.0028.51
Poco X3 Pro5160648.007.961688.003.06138.0037.39
Doogee S58 Pro5180845.006.131908.002.71177.0029.27
Xiaomi Mi Note 10 Lite5260827.006.361609.003.27208.0025.29
Ulefone Armor 7e5500768.007.161140.004.82179.0030.73
Poco M36000842.007.131898.003.16217.0027.65

helpHoe lees je deze cijfers?
De batterijcapaciteit is een belangrijk element bij het bepalen van de autonomie van een telefoon, maar het is niet de enige factor. Een telefoon met een grote batterij kan een kortere batterijduur hebben als hij meer stroom verbruikt. Als ik een voorbeeld uit het dagelijks leven zou moeten nemen, zou ik het universum van de auto gebruiken. Als een auto een grote brandstoftank heeft, zou hij een langere afstand moeten kunnen rijden, tenzij het gemiddelde brandstofverbruik hoger is. De score voor de efficiëntie van de batterij werkt op dezelfde manier, hij moet zo laag mogelijk zijn en staat voor het energieverbruik van de telefoon. Deze verschillen in efficiëntie zijn vaak gerelateerd aan de helderheid van het scherm, grote heldere schermen hebben de neiging om meer energie te verbruiken en zelfs als ze een grote batterij hebben, zal hun bereik korter zijn.

samengevat De Nokia 5.3 biedt gemiddelde batterijprestaties. De batterijcapaciteit is lager dan die van Xiaomi voor dezelfde prijs en de energie-efficiëntie is beduidend lager dan die van Redmi Note 9. Desalniettemin kan je het bij normaal gebruik 2 dagen volhouden.[b][b]Met het scherm ingeschakeld op 100% ontlaadt de batterij bijna twee keer zo snel als op 50%, de verlichting van de telefoon is dus vrij lineair, dit is vrij zeldzaam.[b][b]Ik zie een daling van het verbruik wanneer de batterij tussen 5 en 10% is, het is waarschijnlijk de energiebesparende modus die automatisch wordt geactiveerd.[b][b]
[b][b]De laadtijd is ook in het gemiddelde, op de volgende grafiek zie je dat de laadsnelheid van de batterij in de laatste procenten afneemt.[b][b]
[b][b][b]

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.[b]

Hardware

Selfie / resolutie : 8
Resolutie : 13
mm wide angle : 3.61 mm
mm ultra wide angle : 1.98 mm
Nokia communiceert niet veel informatie over de gebruikte fotosensor in deze Nokia 5.3.[b][b]De functies die ik uit de telefoon heb kunnen halen, laten me denken dat ik deze fotosensor nog nooit in een andere telefoon heb getest. De hoofdsensor produceert foto's in 13 miljoen pixels waarbij de concurrenten in deze prijsklasse minstens 48 miljoen pixels aanbieden. Dit maakt niet veel verschil voor de kwaliteit van de sensor, maar het geeft wel een indicatie van de prioriteit die bij Nokia aan de foto wordt gegeven.[b][b]Theoretisch zou men de fotokwaliteit van Nokia 5.3 moeten vergelijken met die van Redmi Note 9 omdat ze in dezelfde prijsklasse zitten.[b][b]Standaard app[b]De standaard foto-applicatie op de Nokia 5.3 is waarschijnlijk dezelfde als die welke wordt gebruikt in andere telefoons met Android One. Deze toepassing is eenvoudig omdat het slechts een beperkt aantal keuzes biedt, er zijn geen speciale effecten of HDR of zelfs maar een nachtmodus. [b][b]De triggerknop is zwart met slechts een witte cirkel eromheen. Dit lijkt misschien triviaal, maar wanneer u wordt blootgesteld aan daglicht, is deze dunne witte cirkel niet genoeg om de sluitertoets duidelijk te onderscheiden van de camera. Gelukkig is het mogelijk om de volumeknop te gebruiken om foto's te maken.[b][b][b]

Fotokwaliteit

Foto test / studio[b]De Nokia 5.3 maakt gebruik van twee fotosensoren, een groothoek (3.61mm) en een ultra groothoek (1.98mm).[b][b]Ik heb eerst de colorimetrie van de groothoeksensor getest en ik krijg de volgende grafiek:[b]
[b]Deze grafiek laat zien dat de hoofdfotosensor een zichtbare afwijking heeft in blauw en groen. Vanuit deze hoek gezien, ziet de afwijking er aanzienlijk uit, maar ik heb veel erger gezien op andere telefoons. De gemiddelde kleurafwijking is 13,93 dE, wat veel beter is dan een Redmi Note 9.[b][b]Dus ik zie dat groen en blauw afwijken van de norm, dan moet je kijken naar welke andere kleuren ze afwijken, hier is het antwoord:[b]
[b]Het blauw wijkt af naar een lichter blauw wat de foto's met de lucht helderder moet doen lijken. Groen wijkt af naar een donkerder groen. Dit soort afwijkingen is normaal gesproken niet problematisch omdat de afwijking geen blauw tot paars of groen tot geel veroorzaakt.[b][b]Ik heb dezelfde test gedaan met de ultra groothoeksensor, beginnend met colorimetrie.[b]
[b]Ik zie hier dat de colorimetrische afwijking veel groter is, groen en blauw wijkt af van de norm zoals vaak het geval is, maar ik zie dat de meeste andere kleuren ook afwijken. Ik krijg hier een colorimetrische afwijking van 14,39 dE.[b][b]Naar welke kleuren wijkt de sensor af?[b]
[b]De colorimetrische afwijkingen zijn talrijk en als ik de hoofdafwijkingen opnieuw neem, zie ik dat het oranje sterk afwijkt naar geel, het groen ook afwijkt naar geel. Deze afwijking zou een te warme kleur aan de foto's moeten geven. De blauwen wijken af naar paars.[b][b][b][b][b]Foto test / zon[b]Hoofdsensor[b]
[b]Ik was positief verrast door de kwaliteit van de foto's die van de hoofdsensor komen. Ik was begonnen met mijn fototests met de nachtfoto's en het resultaat was echt slecht, dus ik had niet verwacht goede foto's voor overdag te krijgen. [b][b]De scherpte is goed en dit is zichtbaar in de details van het gebladerte. De lucht is een beetje bleek en dit bevestigt de waarneming van de technische test die een afwijking van blauw naar lichtblauw liet zien. De vegetatie is iets te donker en ook hier bevestigt dit wat ik bij de technische test had waargenomen. Dit zijn kleine problemen omdat de foto als geheel de atmosfeer goed weergeeft.[b][b]
[b]Op deze tweede foto is het lichtblauwe effect op de lucht nog beter zichtbaar en is de lucht over het algemeen overbelicht. Nokia 5.3 maakt geen gebruik van technieken zoals HDR om dit soort problemen te compenseren. Door het gebrek aan verwerking wordt de Nokia snel in de problemen gebracht met over- of onderbelichting. Echter, we moeten eerlijk zijn, in deze prijsklasse is het resultaat zeer acceptabel.[b][b]Ultra groothoeksensor[b]
[b]Mijn technische test toonde aan dat de colorimetrie van de ultra-groothoeksensor niet goed was en te warm was. Dit is heel duidelijk te zien op deze foto, de hele foto toont kleuren die te warm zijn. Dit is niet per se onaangenaam om naar te kijken, maar deze kleuren weerspiegelen de werkelijkheid niet.[b][b]Het andere probleem van deze groothoek sensor is de scherpte, het is echt slecht op de hele foto. Het filmen is niet meer gedetailleerd, de pixels zijn gemengd en de foto is over het algemeen niet erg goed, zelfs niet als het licht goed is. Er is ook een abnormale aanwezigheid van digitale ruis op klaarlichte dag. Deze sensor is echt niet goed.[b][b]Hier zijn andere foto's die onder dezelfde omstandigheden zijn gemaakt, waarbij je de duidelijke verschillen kunt zien tussen de hoofdsensor en de ultragroothoeksensor. De hoofdsensor produceert goede foto's als de helderheid goed is, maar zodra het verschil tussen schaduwen en heldere gebieden groter wordt, krijg je snel overbelichting van de lucht of onderbelichting onder de horizonlijn.[b][b][b][b][b]Foto test / bewolkt[b][b]Test foto / nacht[b]
[b][b]Als ik een telefoon test probeer ik altijd een zekere neutraliteit te bewaren zodat iedereen zijn eigen oordeel kan vormen, maar soms is dat niet mogelijk. De Nokia 5.3 is niet goed voor nachtfoto's. De belichting is niet goed, de kleuren zijn niet goed, de scherpte is niet goed en er is ook veel digitale ruis. Zoals ik hierboven al schreef, verwerkt de Nokia 5.3 geen (of zeer weinig) foto's waar de meeste andere telefoons in deze prijsklasse gimmicks gebruiken om foto's te verbeteren. [b][b]De ultra-groothoeksensor produceert nog slechtere beelden, deze sensor is echt nutteloos.[b][b]Hier zijn een paar foto's genomen onder dezelfde voorwaarden, het vonnis is onbetwistbaar, deze telefoon is niet gemaakt om 's nachts foto's te maken.[b][b][b][b][b]

Videokwaliteit

Stabilisatie[b][b][b]De Nokia 5.3 biedt geen videostabilisatie, dus schokken veroorzaakt door voetstappen zijn duidelijk zichtbaar. Ik vind echter dat de herberekening van pixels als gevolg van bewegingen minder zichtbaar is dan op de Redmi Note 9.[b][b]Video normale condities[b][b]Daglichtvideo heeft dezelfde voor- en nadelen als daglichtfotografie. De lucht is iets te helder, maar ik vind de video van goede kwaliteit voor een telefoon in dit bereik. De scherpte is goed en de kleuren zijn goed verzadigd. Er zijn echter enkele sprongen in beeld die de indruk wekken dat de telefoon een kleine schok krijgt.[b][b]Video low light[b]De nachtvideo is van slechte kwaliteit op de Nokia 5.3, de video's zijn te donker en de kleuren zijn te koud als voor de nachtfoto's. Het zwakke punt van de Nokia 5.3 is duidelijk de nachtfoto/video.[b][b]

Audiokwaliteit

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.[b]
Frequency Respons : +1.85 / -4.23
Noise Level : -88.5
Dynamic Range : 88.6
THD : 0.00272
Intermodulation : 0.015
Stereo crosstalk : -85.3
Ik begin mijn audiotest altijd door subjectief te luisteren vanuit de luidspreker en dan met een koptelefoon. [b][b]De kwaliteit van het geluid dat door de luidspreker wordt geproduceerd is eerlijk gezegd niet erg goed, de vervorming is belangrijk en de frequenties worden niet goed weergegeven. [b][b]Met oortelefoons is het geluid gelukkig beter. De Nokia 5.3 produceert een geluidskwaliteit die gelijkwaardig is aan wat ik in deze prijsklasse heb kunnen testen.[b][b]Frequency Response[b]Deze test is bedoeld om te testen of het toestel in staat is alle frequenties correct te reproduceren. De witte lijn in het midden van de grafiek is de ideale situatie en de andere kleuren zijn afkomstig van tests op verschillende telefoons. Een afwijking van de referentielijn wijst op een afwijking van de ideale situatie. Om op alle frequenties een goed geluid te zien, is het daarom noodzakelijk om zo dicht mogelijk bij de referentielijn te komen.
[b][b]Ik heb het frequentiebereik verschillende keren getest en elke keer kreeg ik een afwijking in de grafiek. Om een of andere reden weet ik het niet, de test werkte niet. Ik zou zeggen dat de Nokia een kleine zwakte lijkt te hebben in hooggeplaatste geluiden, maar ik kan dit niet aantonen met mijn test.[b][b]Dynamisch bereik[b]Deze test is ontworpen om het vermogen van een telefoon om geluiden op verschillende volumeniveaus te spelen te testen. Ook hier moeten de telefoons zo dicht mogelijk bij de referentie staan.
[b][b]De Nokia 5.3 is in staat om een veel krachtiger geluid te produceren dan de Redmi Note 9, maar het frequentiebereik is onregelmatiger. Wat ik uit het subjectieve luisteren heb gevonden lijkt hier te worden bevestigd met een grotere afwijking in de hoge frequenties.[b][b]Geluidsniveau[b]Deze test heeft tot doel te bepalen of het geteste apparaat in staat is om geluiden zonder veel ruis te reproduceren. Een hoge score duidt op een lage parasietendruk, een lagere score duidt op een hogere aanwezigheid van parasieten.
[b][b]De Nokia 5.3 heeft geen last van een geluidsprobleem, behalve misschien in de hogere frequenties waar ik zie dat sommige frequenties zich van de referentie verwijderen in plaats van er dichterbij te komen.[b][b]Concertopname[b]Het doel van deze test is om de opnamekwaliteit van de telefoon te meten wanneer er veel omgevingsgeluiden zijn. Omdat ik niet elke keer als ik een telefoon test de mogelijkheid heb om naar een concert te gaan, simuleer ik het geluid van een concert in een gesloten omgeving.Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven. [b]
Screen grootte : 6.55
Resolutie : 720 x 1600
Ratio : 20:9
Type : IPS LCD
% oppervlakte : 82
dE wit : 8.3
dE rood : 6.4
dE groen : 4.4
dE blauw : 2.0
dE geel : 3.8
dE cyan : 3.0
dE magenta : 4.9
Wit temperatuur : 6801
Contrast : 1539:1
Helderheid : 434
Colorimetrie[b]
[b][b]Het Nokia 5.3 scherm biedt een resolutie van 720 x 1600 op een oppervlak van 6,55 inch. De pixeldichtheid is dus minder belangrijk dan op de equivalente modellen van Redmi die minstens 1080x2340 voorstelt voor hetzelfde schermoppervlak. Is dit een probleem? Nee, maar je kunt het zien aan de precisie van de beelden.[b][b]Ik heb een colorimetrische afwijking dE van 4,6 gemeten nadat ik geprobeerd had de beste instelling voor alle kleuren te vinden. Met de Nokia 5.3 kun je de kleurtemperatuur veranderen, maar ik kon geen betere score krijgen dan de gemeten score. Basis en zonder verandering is de dE hoger dan 6. De kleuren zijn te warm met de fabrieksinstellingen. De Redmi-serie bij Xiaomi doet het iets beter.[b][b]Ik kreeg een witte op 6801K met de verandering van de instellingen, het is een vrij goede waarde.[b][b][b]Top 10 - rangschikking van de beste schermen op basis van colorimetrie
1. Xiaomi Mi 10 Lite 5g dE = 0.73
2. Xiaomi Mi 10t Pro dE = 0.83
3. Xiaomi Mi 11 Lite dE = 1.19
4. Xiaomi Redmi Note 8 dE = 1.2
5. Xiaomi Redmi Note 10 dE = 1.23
6. Xiaomi Redmi Note 10 Pro dE = 1.31
7. Samsung Galaxy S20 dE = 1.4
8. Poco M3 dE = 1.4
9. Xiaomi Mi 9 Lite dE = 1.46
10. Xiaomi Redmi Note 9s dE = 1.47

Aantal smartphones in de ranglijst:43
Positie van deze smartphone in de ranglijst:32/43

Let op: het colorimetrische verschil wordt gemeten in dE. Na drie uur zal het menselijk oog een colorimetrisch verschil waarnemen, dus de dE moet het laagst zijn. De tests zijn allemaal uitgevoerd met een colorimetrische sonde.
[b]Helderheid / Contrast[b]Ik heb een helderheid van 434 cd/m² gemeten met mijn sonde, het is een helderheid boven het gemiddelde waardoor je het scherm onder de zon zou moeten kunnen aflezen, maar bij sterk licht zul je de oriëntatie van het scherm een beetje moeten veranderen. Om leesbaar te zijn onder sterk licht, moet u idealiter een lichtsterkte van meer dan 500 cd/m² hebben.[b] Ik heb met mijn sonde een contrastverhouding van 1539:1 gemeten, wat een gemiddelde contrastverhouding is voor dit type scherm. De Nokia 5.3 krijgt hier een veel betere score dan de Redmi Note 9 die qua contrast nogal slecht was.[b][b]Lichtabsorptie/Reflectie[b]Het scherm van de smartphone reflecteert het licht en maakt er soms een echte spiegel van. Dit spiegeleffect maakt het moeilijker om te lezen. [b][b]De onderstaande absorptie-index geeft het percentage van het door het scherm geabsorbeerde licht aan. De leesbaarheid van een scherm is beter wanneer de absorptie-index hoog is.[b][b]
Telefoon getest:% lichtabsorptie
Samsung Galaxy S10+58
Xiaomi Mi 9T Pro52
Honor 9x65
Redmi Note 9s55
Motorola G8 Power60
Realme 654
Umidigi F248
Poco F2 Pro52
Redmi Note 956
Xiaomi Mi Note 10 Lite53
Samsung Galaxy S2047
Samsung Galaxy A21s53
De geteste telefoons hebben een gemiddelde absorptiegraad van54 %

Biometrie

De Nokia 5.3 is uitgerust met een vingerafdruksensor die onder de fotosensor aan de achterzijde van het display is geplaatst. Deze sensor werkt goed, ik heb geen enkel probleem opgemerkt, hij is vrij snel.[b][b]De Nokia 5.3 biedt ook gezichtsherkenning om de telefoon te ontgrendelen, ook hier heb ik niets bijzonders opgemerkt, de herkenning werkt goed mits je in goede lichtomstandigheden bent.[b][b]

Besturingssysteem

[b][b]De Nokia 5.3 draait op Android One (Android 10). Als je nog nooit Android One hebt gebruikt, zul je je snel oriënteren omdat de meeste Android-functies zich op dezelfde plaats bevinden, soms met een paar verschillen.[b][b]Het aanpassen van snelkoppelingen in het notificatiemenu is beperkt tot één scherm, dus u moet een snelkoppeling verwijderen om een andere te kunnen plaatsen. [b][b]De applicatielade werkt op dezelfde manier als op andere Android-telefoons, de zoekmachine staat hier bovenin, op de Xiaomi staat hij onderaan. De lade biedt geen thema om de toepassingen beter te classificeren, dus alles is op dezelfde plaats beschikbaar en je moet soms een beetje zoeken om een toepassing te vinden.[b][b]Navigatie door middel van gebaar is standaard ingeschakeld, ik vind deze manier van werken wel prettig, behalve dat het hier de neiging heeft om iets te snel in te grijpen. Ik ben het probleem bijvoorbeeld vaak tegengekomen tijdens het surfen op het internet of ik wilde gewoon een grote pagina van links naar rechts scrollen en de gebaarnavigatie interpreteerde deze beweging als een wil om terug te gaan. De interacties aan de bovenkant van het scherm hebben ook de neiging om meldingen te snel te laten verschijnen.[b][b]Het grote voordeel van deze Android One versie is dat Nokia geen ongewenste applicaties heeft geïnstalleerd waarbij Xiaomi, Samsung of Huawei veel applicaties installeren om te proberen je aan te melden voor de diensten die door elk merk worden aangeboden. Aan deze zuiverheid hangt een prijskaartje, sommige basisfuncties zoals een fotoalbum of schermopname zijn niet beschikbaar zonder het downloaden van een extra toepassing.[b][b][b]

Bugs

Ik ben geen bugs tegengekomen, maar de aanwezigheid van de "Google"-knop aan de linkerkant van de telefoon vereist enige aanpassingstijd. Het is een plek waar je op de meeste telefoons geen knop vindt, dus ik heb per ongeluk heel vaak op deze knop gedrukt. Aangezien ik zelden gebruik maak van de Google Wizard, stoorde deze knop me echt.[b][b]

Accessoires Nokia 5.3

Om nog meer te genieten van je ervaring met je smartphone bied ik links naar allerlei accessoires die je misschien handig vindt

Beschermhoes / koffer nokia 5.3
Screen beschermfolie nokia 5.3
Geheugenkaart nokia 5.3
USB-kabel / oplader nokia 5.3
Koptelefoon nokia 5.3
Fietsenrek nokia 5.3

Vergelijk Nokia 5.3 met de anderen

Ik heb voor elke test een score van 1 tot 10 toegekend die de sterke en zwakke punten van een product bepaalt. Ik gebruik 0 voor criteria die (nog) niet zijn getest. Een score van 1 tot 3 duidt op slechte prestaties (en ja, dat is ook zo), een score van 4 tot 6 duidt op gemiddelde prestaties, een score van 7 tot 8 duidt op goede prestaties en een score van 9 en 10 duidt op uitzonderlijke prestaties. .
De score wordt berekend op basis van mijn metingen en als er geen metingen zijn, is het een subjectieve mening op basis van mijn ervaring.

De scores zijn niet statisch, ze veranderen in de loop van de tijd omdat de prestaties van nieuwe producten veranderen en hiermee moet rekening worden gehouden.

Nokia 5.3
Afwerking kwaliteit6.006.00
Batterijprestaties6.008.00
CPU-prestaties6.006.5
GPU-prestaties6.006.5
Schermkwaliteit6.007.00
foto kwaliteit6.005.00
Video kwaliteit6.005.00
Wi-Fi-prestaties6.007.00
Mobiele downloadsnelheid7.005.00
Gevoeligheid van het mobiele netwerk8.006.00
Frequentiebereik7.007.00
Geluidskwaliteit6.006.00
GPS-prestaties6.006.00
Besturingssysteem7.008.00
Totale score8989
Wereldwijde ranglijst
1. Samsung Galaxy S20 111 / 140
2. Poco F2 Pro 111 / 140
3. Poco F3 110.5 / 140
4. Poco X3 Pro 108 / 140
5. Samsung Galaxy S10+ 107 / 140
6. Xiaomi Redmi Note 10 Pro 106.5 / 140
7. Xiaomi Mi 9t Pro 106 / 140
8. Xiaomi Redmi Note 10 102 / 140
9. Poco X3 101.5 / 140
10. Xiaomi Mi 10 Lite 5g 101 / 140
11. Xiaomi Mi Note 10 Lite 101 / 140
12. Redmi Note 9t 100.5 / 140
13. Xiaomi Redmi Note 8 Pro 100 / 140
14. Xiaomi Redmi Note 9s 98 / 140
15. Xiaomi Mi 9 Lite 98 / 140
16. Xiaomi Redmi Note 8 97 / 140
17. Xiaomi Mi 11 Lite 96.5 / 130
18. Poco M3 95.5 / 140
19. Xiaomi Redmi Note 7 94 / 140
20. Realme 6 93 / 140
21. Umidigi A9 Pro 92 / 140
22. Umidigi Bison 92 / 140
23. Oukitel C21 89.5 / 140
24. Xiaomi Redmi Note 9 89 / 140
25. Motorola G8 Power 89 / 140
26. Xiaomi Mi A3 89 / 140
27. Nokia 5.3 89 / 140
28. Oneplus Nord N100 88.5 / 140
29. Honor 9x 88 / 140
30. Xiaomi Mi 8 Lite 86 / 140
31. Meizu Note 9 86 / 140
32. Xiaomi Redmi Note 5 85 / 140
33. Umidigi S3 Pro 83 / 140
34. Umidigi F2 82 / 140
35. Samsung Galaxy A21s 82 / 140
36. Redmi 9a 81 / 140
37. Ulefone Armor 7e 80 / 140
38. Redmi 9c 80 / 140
39. Doogee S58 Pro 78.5 / 140
40. Honor 8x 78 / 140
41. Umidigi F1 77 / 140
42. Huawei Y6 2019 74 / 140
43. Xiaomi Mi 10t Pro 57 / 70
44. Samsung Galaxy A52 15.5 / 20
45. Elephone U5 0 / 0

Test / beoordeling conclusie

Nokia is de afgelopen jaren meerdere malen van eigenaar veranderd, het merk behoort nu tot HMD in China. Ondanks de jaren, geniet het merk nog steeds een zekere publieke erkenning tot het punt dat HMD heeft geprobeerd om oude modellen nieuw leven in te blazen. Deze Nokia 5.3 is een nieuwe generatie telefoon voor Nokia en komt in een zeer concurrerende prijszone waar Xiaomi de markt domineert. Op sommige punten is het bestand tegen de Redmi Note 9, maar het heeft ook een aantal zwakke punten, de keuze tussen deze Nokia en de Redmi zal afhangen van uw prioriteiten.[b][b]De Nokia is duidelijk nuchterder dan wat we bij Xiaomi of andere merken vinden, maar ik vind het formaat vrij goed. De integratie van de fotomodule op de achterkant is veel beter dan op de Xiaomi van dezelfde prijsklasse, deze komt amper één of twee millimeter uit de schelp van de telefoon. Het display biedt een vergelijkbare ervaring als de concurrentie met een nauwelijks zichtbaar kleurverschil. [b][b]De Nokia 5.3 biedt iets minder prestaties dan een Redmi Note 9 kan bieden, dit heeft geen invloed op het dagelijks gebruik, maar de prijs/prestatie verhouding is niet in het voordeel van de Nokia. [b][b]De Nokia 5.3 produceert goede foto's als de omstandigheden goed zijn, hij doet het beter dan de Redmi Note 9 maar zodra de helderheid afneemt, is de foto- en videokwaliteit lager dan de concurrentie.[b][b]De Nokia valt aan de andere kant op door zijn gevoeligheid voor het 4G-netwerk, ik kreeg veel betere resultaten dan op de meeste van de Xiaomi die ik heb getest. We hebben de neiging om het te vergeten, maar in principe moet een telefoon in staat zijn om verbinding te maken met het netwerk in goede omstandigheden en de Nokia doet het beter dan gemiddeld.[b][b]Als deze Nokia een jaar geleden zou zijn uitgebracht, zou het een referentie zijn geweest, maar vandaag de dag heeft het moeite om andere telefoons in dezelfde prijszone te domineren. De keuze voor deze Nokia in plaats van een andere telefoon hangt duidelijk af van uw prioriteiten.[b][b][b]Sterktes[b]4G Netwerkgevoeligheid[b]Besturingssysteem zonder ongewenste toepassingen[b]Fotokwaliteit overdag[b]Integratie van de fotomodule aan de achterzijde[b][b][b]Zwaktes[b]Nachtfoto / -video[b]Vervelende Google-knop[b]Licht colorimetrisch defect van het scherm[b]Wifi-snelheid[b][b][b]Alternatieven voor dit product[b][b]De meest directe concurrent van deze Nokia 5.3 is de Redmi Note 9. Beide telefoons zijn verkrijgbaar in dezelfde prijsklasse met een vergelijkbaar prestatieniveau (hoewel de Redmi meer prestaties biedt).[b][b]De Redmi presteert beter dan de Nokia wat betreft de prestaties van de batterij, de kleur van het scherm en de wifi-prestaties. De Nokia presteert beter dan de Redmi op het gebied van netwerkgevoeligheid, 4G downloadsnelheid en foto's voor overdag.[b][b]Beide telefoons scoren zeer vergelijkbaar, de keuze is afhankelijk van de sterke punten die voor jou belangrijk zijn.[b][b]

Opmerkingen

Discussieer mee / Stel je vragen

Je reactie wordt na validatie gepubliceerd. Ik reageer in mijn vrije tijd op meer dan 1500 reacties per jaar, dus ik kan niet altijd even snel reageren. Je e-mailadres is niet publiekelijk zichtbaar en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.









Ontvang een e-mail wanneer er een reactie is gepubliceerd