Op deze pagina:
Prijs Poco M4 Pro 5G
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Hardware
Fotokwaliteit
Videokwaliteit
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Vragen

Notificatie nieuwe posts: YouTube Facebook

Poco M4 Pro : test / beoordeling / prijs

Poco M4 Pro 5G: test / review en prijs (vanaf 175€)
Categorie: Smartphones

De terugkeer van het merk Poco in 2020 werd gevolgd door vele modellen die zich hebben gepositioneerd als de smartphones met de meest interessante prijs/prestatieverhouding. Elk model heeft zich dus gevestigd in zijn prijssegment met een model dat de concurrentie overtreft op het gebied van prestaties. De Poco-reeks begint met de M-reeks (die het instapniveau vertegenwoordigt) met telefoons zoals de M3 of de M3 Pro, dan is er de X-reeks (die de middenklasse vertegenwoordigt) met telefoons zoals de X3 of de X3 Pro en daar is eindelijk de F-reeks met bijvoorbeeld de Poco F3 die de top van de Poco-reeks vertegenwoordigt. Het Poco-assortiment is daarom veel gemakkelijker te begrijpen dan het Redmi- of Mi-assortiment. [b][b] Ter gelegenheid van de grote promotiedag van 11 november lanceert Poco een nieuw model van het M-assortiment met de Poco M4 Pro 5G. Deze nieuwe telefoon wordt amper 6 maanden na het vorige model (de Poco M3 Pro) gelanceerd en terwijl hij dezelfde basis neemt, zal de Poco M4 Pro de grenzen van het instapniveau een beetje verder verleggen. De Poco M4 Pro biedt meer prestaties, meer geheugen en een paar andere veranderingen die ik in deze review zal beschrijven. [b][b] De Poco M4 Pro wordt gelanceerd op 11 november 2021 met een promo die je niet mag missen. [b][b]

De Poco M4 Pro is vanaf 21/11/21 verkrijgbaar in de Poco Phone Store (Aliexpress) vanaf 175 € (prijs is afhankelijk van de gekozen versie en het land): [b] Poco M4 Pro / Poco Phone Store U kunt ook een coupon van $ 15 krijgen van dit adres: Poco Phone Store op Aliexpress [b][b][b]linkWebsite waar ik de Poco M4 Pro 5G gekocht heb: https://s.zbanx.com/r/kaEAB54iOzSL[b]

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.[b]
Waarin verschillen mijn tests van andere op het web?

- Ik koop de toestellen meestal met mijn eigen geld, de prijs is dus net even belangrijk als voor je!
- Ik bewaar de toestellen minstens enkele weken (soms meer) om te zien wat ze waard zijn in reële omstandigheden.
- Ik beantwoord (indien mogelijk) je vragen om je te helpen beslissen voordat je de toestellen koopt.
- niemand betaalt me om deze reviews te doen, ik ben dus volledig neutraal en onafhankelijk.
- Mijn pagina's zijn niet gevuld met advertenties.


OnePlus Nord 2T : test / review
Poco F4 : test / review / recensie
Poco X4 GT review / test / recensie
Oukitel WP18: test en review
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
Xiaomi Redmi Note 8 test, review en prijs
Xiaomi Redmi Note 8 Pro test / review en prijs
Huawei Y6 2019 test, beoordeling en prijs
Xiaomi Mi A3 test, review en prijs
Umidigi S3 Pro: test, review en prijs

Prijs Poco M4 Pro 5G

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Poco M4 Pro 5G van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.[b]
global version poco m4 pro 4g smartphone 6gb 128gb/ 8gb 256gb nfc helio g96 octa core 90hz 33w pro ...
2022-08-18 15:45
184 EUR
Android Phone, Blackview A95, 8GB+128GB, 4G Dual SIM Unlocked Cell Phones, Android 11 Unlocked Smart...
2022-08-18 06:31
185 EUR
POCO M4 Pro - Smartphone 5G, 4GB RAM 64GB ROM, 6nm MediaTek Dimensity 810, 90Hz 6.6'' FHD+ Dot Displ...
2022-08-19 00:08
186 EUR
global version poco m4 pro 5g smartphone 64gb/128gb rom mtk dimensity 810 90hz 6.6" dotdisplay 50mp ...
2022-08-18 04:38
186 EUR
global version poco m4 pro 4g smartphone 6gb 128gb/ 8gb 256gb nfc helio g96 octa core 33w pro 64mp c...
2022-08-18 15:45
194 EUR
global version poco m4 pro 4g original smartphone 6gb 128gb/ 8gb 256gb nfc helio g96 octa core 4mp c...
2022-08-18 04:38
196 EUR
[b]
helpBovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

11/02/2021: Ik had het geluk een Poco M4 Pro te mogen lenen om hem te kunnen testen. Helaas heb ik niet zoveel tijd als normaal om de test te maken, maar ik zal proberen je zoveel mogelijk informatie te geven.[b]

Waarom deze telefoon?

Ik heb zowat elk Poco-model gekocht dat sinds 2021 is uitgebracht en tot nu toe heeft Poco me nog nooit teleurgesteld. Poco is erin geslaagd om zich in zeer korte tijd als een benchmark in de markt te vestigen, het wonderrecept is om maximale prestaties te bieden voor de prijs. De Poco maakt prestaties toegankelijker en deze prestatie is niet alleen bedoeld voor gamers omdat de responsiviteit van een telefoon een belangrijk criterium is voor een zeer groot publiek. [b][b] Prijs en prestatie zijn dan ook twee essentiële elementen bij het kiezen van een Poco, maar daar houden de voordelen niet op. De Poco M4 Pro is ook uitgerust met een duurzame 5000 mAh-batterij, hij werkt onder een Mediatek-architectuur wat vaak resulteert in goede prestaties op GPS-niveau. 5G wordt ook ondersteund, de meeste Europese frequenties zijn beschikbaar. De Poco M4 Pro is dan ook een redelijk complete telefoon en kan zich makkelijk meten met andere grote, bekende merken.[b]

Uitpakken

Poco-boxen zijn heel gemakkelijk te herkennen, weinig merken gebruiken de combinatie van geel en zwart, deze kleurencombinatie geeft een sterke visuele identiteit aan het merk Poco. De dozen van andere fabrikanten zijn veel anoniemer dan die van Poco. [b][b] De Poco box bevat de telefoon, transparante cover, Poco stickers, handleidingen, naald voor sim lade, USB kabel en oplader. De inhoud van de doos bij Poco is erg gestandaardiseerd, meer is sowieso niet nodig. [b]
Lengte : 163.6
Breedte : 75.8
Dikte : 8.7
Gewicht : 195
Jack uitgang : Ja
Type USB : Type C
Infrarood port : Ja

Eerste configuratie

De configuratie van de Poco M4 Pro volgt hetzelfde pad als andere telefoons die MIUI 12.5 gebruiken, behalve dat voor het merk Poco alle pogingen om zich te registreren voor Xiaomi-services zijn ingetrokken. De configuratieprocedure onder MIUI 12.5 is grafischer en afgezien van een paar schermen opgelegd door Google, is Poco / Xiaomi erin geslaagd om deze schermen een beetje aangenamer te maken. [b]

Afwerking

Xiaomi slaagt erin om elk jaar talloze nieuwe telefoons te lanceren, hun geheim? Het recyclen! De Poco M4 Pro neemt veel elementen van de Redmi 10 voor zijn uiterlijk. Het 6,6-inch scherm neemt 84% van de ruimte in beslag, een rand rond de bezel is zichtbaar en de selfiesensor is zichtbaar door een stoot in het midden van de bovenkant van de telefoon.
Aan de achterkant is er een groot zwart blok zoals bij andere Poco's, maar dit blok varieert van model tot model, maar de M-reeks is de enige die het zwarte blok gebruikt. Poco heeft dit keer gekozen voor een horizontaal zwart blokje dat volledig in de achterkant van de telefoon is geïntegreerd. De rest van de telefoon maakt gebruik van een metalen gradiënt, zelfs de achterkant is gemaakt van plastic dat niet kromtrekt bij aanraking. De achterkant is perfect glad behalve het blok met de fotosensoren, het komt een paar millimeter uit zoals bij de Redmi 10.
Aan de onderkant vinden we een audio-uitgang, een usb type C-poort en een van de twee telefoonluidsprekers.
Bovenaan vinden we de andere speaker, een infraroodzender en een geluidssensor.
Aan de zijkanten vinden we rechts de contactknop (met vingerafdruksensor) en de volumeknoppen. Aan de linkerkant vinden we de simlade met twee locaties (sim + sim of sim + sd). [b][b] Poco-telefoons zijn nooit als een maatstaf beschouwd in termen van uiterlijk of afwerkingsniveau, maar ik vind dat deze Poco M4 Pro een goed afwerkingsniveau biedt voor een instaptelefoon, de telefoon heeft een zeer functionele / praktische uitstraling en is behoorlijk succesvol.[b]

Specificaties

[b]De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. Ik heb de Poco M4 Pro getest in zijn 6Gb / 128Gb-versie, u vindt alle gedetailleerde kenmerken in de volgende schermen. [b][b] Wat ik afleid van deze kenmerken: [b] - het scherm is hetzelfde als de Redmi 10 [b] - Mediatek-architectuur (cpu / gpu), het zou moeten leiden tot goede gps-prestaties [b] - 90z-scherm [b] - Samsung SK5JN1-sensor zoals op de Redmi 10, maar het lijkt iets andere kenmerken te hebben [b][b][b][b][b]

CPU / GPU Prestatie

CPU : MediaTek Dimensity 810
GPU : ARM Mali-G57 MC2
Geheugen (RAM) : 6 Gb
Opslagcapaciteit : 128 Gb
[b][b]De Poco M4 Pro draait op een Mediatek-architectuur voor de CPU en GPU. De CPU is een MediaTek Dimensity 700, het is a priori hetzelfde als op de Poco M3 Pro maar ik zie dat de klokfrequentie hoger is op de Poco M4 Pro. Poco zijn prestatiegerichte telefoons, zelfs op instapniveau. De Antutu-test die volgt zal een idee geven van de in-game prestaties van deze nieuwe Poco. [b][b] Voor het grafische gedeelte is de Poco M4 Pro gebaseerd op een Mali-G57 MC2 GPU, hier daarentegen niets nieuws want deze GPU zat al in de Poco M3 Pro. [b][b] Belangrijke opmerking Deze Poco zou in principe een Mediatek Dimensity 810 CPU moeten gebruiken en niet 700, maar om de een of andere reden draaide de mijne op een Dimensity 700 terwijl de 810 zou nog krachtiger moeten zijn. Mijn test zal zich daarom richten op de 700.[b]

Benchmark Antutu/3DMark

Ik behaalde een score van 295298 punten met Antutu, dit plaatst het prestatieniveau van de Poco M4 Pro op het niveau van een Xiaomi Mi 11 Lite en het overtreft een hele reeks instap- of middenklasse telefoons zoals de Redmi Note 10 Pro. De Poco is waar ik hem had verwacht, het is een instaptelefoon die de prestaties van een middenklasse telefoon prikkelt. Het overtreft bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A52 wanneer het aanzienlijk meer kost. [b]
Antutu score : 295298
Antutu CPU : 95546
Antutu GPU : 71813
Antutu UX : 58686
Antutu Mem : 69253
[b]Top 10 - prestatieclassificatie op basis van Antutu
1. Poco F4 Gt - 853016
2. Realme Gt - 811858
3. Black Shark 4 Pro - 759986
4. Poco X4 Gt - 714577
5. Oppo Find X2 Pro - 605184
6. Oneplus 8t - 595000
7. Poco F3 - 589677
8. Xiaomi Mi 10t Pro - 581650
9. Oneplus 8 Pro - 579417
10. Xiaomi Mi 10 - 579114

Aantal smartphones in de ranglijst:146
Positie van deze smartphone in de ranglijst:46/146

Opmerking: deze ranglijst bevat alleen de telefoons die ik heb getest en enkele andere die ik ter referentie heb toegevoegd.
[b]Gaming[b]Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten. De Antutu-score gaf al een goede indicatie van wat te verwachten van de in-game prestaties van de Poco M4 Pro. PUBG Mobile werkt soepel op de Poco en doet dat zelfs met een hoog grafisch niveau. De in-game-ervaring is erg goed en gedurende de 8 minuten video heb ik geen vertragingen ondervonden en de telefoon werd niet warm. Er zijn krachtigere telefoons zoals de Realme GT, maar de prijs / prestatieverhouding leunt erg sterk in het voordeel van de Poco M4 Pro /[b][b][b]

Netwerkprestatie

De Poco M4 5G maakt 5G toegankelijker voor iedereen, de meeste Europese 5G-frequenties worden ondersteund, dus je zou deze Poco in heel Europa moeten kunnen gebruiken.[b]
3G frequenties : B1 (2100), B2 (1900), B4 (1700/2100 AWS A-F), B5 (850), B6 (800), B8 (900), B19 (800), B34 (TD 2000), B39 (TD 1900+)
4G frequencies : B1 (2100), B3 (1800), B4 (1700/2100 AWS 1), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B20 (800), B28b (700), B28a (700), B34 (TDD 2100), B38 (TDD 2600), B40 (TDD 2300), B41 (TDD 2500)
5G frequencies : n1 (2100), n3 (1800), n5 (850), n8 (900), n28b (700), n28a (700), n41 (2500), n77 (3700), n78 (3500)
Bluetooth : Bluetooth 5.1 LE
Volte : Ja
NFC : Ja
Aantal metingen : 570
Gemiddeld signaal (referentie) : -93.71
Gemiddeld signaal (telefoon) : -96.78
Gemiddelde afwijking referentie/telefoon : -3.07
Min/Max-signaal (referentie) : -91 / -98
Min/Max-signaal (telefoon) : -95 / -99
Kies je land om te controleren of je telefoon compatibel is:


Met de onderstaande frequenties kun je zien of deze telefoon compatibel is met je provider of dat je deze kunt gebruiken waar je op vakantie gaat.


Signaal 4G (vanaf december 2020)[b]Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.[b][b]Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.[b][b] Overzicht van de geteste telefoons met deze methode[b][b]
Telefoon getest:MetingenGemid. signaal (ref)Gemid. signaal (phone)Min/Max (ref)Min/Max (phone)
Samsung Galaxy S10+457-93.06-97.39-89 / -98-97 / -99
Xiaomi Mi 9t Pro669-93.69-95.84-90 / -95-92 / -98
Poco F2 Pro1438-91.02-94.99-89 / -94-94 / -96
Xiaomi Mi 10 Lite 5g1645-90.77-95.02- 88 / -98-95 / -100
Poco X3821-94.89-103.19-91 / -97.7-101 / -104
Umidigi Bison2343-92.71-96.46-90 / -99-94 / -102
Oukitel C211101-92.04-94.99-90 / -97-92 / -95
Poco M31116-92.09-91.74-88 / -98-90 / -99
Xiaomi Mi 10t Pro1071-90.61-94.03-88 / -94-94 / -96
Umidigi A9 Pro981-90.40-94.01-88 / -95-93 / -95
Redmi Note 9t1201-92.149-91.71-90 / -97-91 / -97
Xiaomi Redmi Note 10999-92.35-93.99-88 / -97-92 / -98
Xiaomi Redmi Note 10 Pro877-89.72-90.56- 88 / -92-89 / -95
Poco X3 Pro1876-91.45-92.91-90 / -94-90 / -96
Poco F31382-90.79-94.2-89 / -94-93 / -98
Oneplus Nord N100896-91.23-96.005-88 / - 99-96 / -99
Xiaomi Mi 11 Lite2875-91.36-91.49-87 / -96-90 / -96
Samsung Galaxy A521427-89.27-93.39-87 / -98-92 / -96
Doogee S96 Pro1259-94.2-91.21-90 / -102-88 / -95
Xiaomi Redmi Note 10s957-92.07-97.62-90 / -102-96 / -102
Poco M3 Pro1247-91.76-102.97-99 / -104-88 / -98
Realme Gt843-96.49-94.02-93 / -101- 92 / -96
F150 R20221002-92.4-105.1-90 / -97-98 / -110
Umidigi Bison Pro936-94.2-104.98-91 / -98-95 / -105
Redmi 102141-94.74-100.92-92 / -98-99 / -101
Tcl 10 Pro871-93.43-94.001-92 / -96-93 / -95
Poco M4 Pro570-93.71-96.78-91 / -98-95 / -99
Google Pixel 51444-91.02-97.02-90 / -94-97 / -101
Xiaomi 11t1576-92.305-92.003-90 / -96-92 / -93
Redmi Note 111223-92.5-91.32-92/-97-90 / -93
Black Shark 4 Pro2383-95.178-95.42-90 / -100-93 / -101
Redmi Note 11 Pro349-95.33-93-89 / -101-92 / -94
Poco M4 Pro 4g1202-90.85-88.95-87 / - 95-88 / -98
Tcl 30 Se567-92.11-92.85-88 / -98-99 / -93
Poco X4 Pro562-92.06-94.01-90 / -95-95 / -93
Redmi Note 11 Pro Plus 5g945-93.5-93.54-91 / -97-92 / -97
Poco F4 Gt832-95.02-93.09-90 / -99 -93 / -97
Oukitel Wp181351-95.94-92.92-91 / -97-92 / -97
Poco X4 Gt387-96.99-96.505-96 / -98-95 / -98
Poco F4524-95.78-95.04-93 / -99-94/-96
Oneplus Nord 2t1340-98.83-96.305-95 / -102-90 / -99
[b][b]Ik had niet zoveel metingen als gewoonlijk om de netwerkprestaties van deze telefoon te beoordelen, maar slaagde er toch in om 570 metingen te doen en kreeg een gemiddeld signaal van -96,78 dBm. Met mijn sonde kreeg ik een gemiddeld signaal van -93,71 dBm, dus er is een verschil van ongeveer 3 dBm, het is niet een heel belangrijk verschil. De Poco heeft dan ook een goede netwerkgevoeligheid, deze bevindt zich in het hoge gemiddelde.[b][b][b]Download/Upload snelheid[b]Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.[b]Top 10 - snelheidsrangschikking tijdens downloaden
1. Samsung Galaxy S20 D:351Mbps U: 20Mbps
2. Poco X3 D:232Mbps U: 55Mbps
3. Xiaomi Mi 10 Lite 5g D:223Mbps U: 52Mbps
4. Poco F2 Pro D:207Mbps U: 53Mbps
5. Xiaomi Mi Note 10 Lite D:153Mbps U: 68Mbps
6. Xiaomi Mi A3 D:150Mbps U: 60Mbps
7. Xiaomi Redmi Note 9s D:150Mbps U: 60Mbps
8. Xiaomi Mi 8 Lite D:149Mbps U: 60Mbps
9. Samsung Galaxy A21s D:147Mbps U: 51Mbps
10. Huawei Y6 2019 D:145Mbps U: 61Mbps

Aantal smartphones in de ranglijst:30
Positie van deze smartphone in de ranglijst:0/30

Let op: de theoretische maximale snelheid van een telefoon wordt vaak beperkt door de configuratie van het mobiele netwerk en de congestie van het netwerk op het moment van de meting. Dus misschien kun je een hogere snelheid halen op een ander netwerk
[b][b]

Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.[b]
Wifi frequenties : 802.11a , 802.11b , 802.11g , 802.11n , 802.11n 5GHz , 802.11ac
Download snelheid : 320
Signaal / dicht : -17
Signaal / afstand : -56
Wifi-signaal[b]Ik heb een signaal gemeten van -16 dbm bij de router en -56 dBm op afstand. Deze metingen duiden op een goede wifi gevoeligheid voor deze Poco.[b][b]Top 10 - rangschikking van wifi-gevoeligheid
1. Poco F2 Pro -11dBm
2. Xiaomi Redmi Note 10 Pro -12dBm
3. Realme Gt -12dBm
4. Samsung Galaxy A21s -13dBm
5. Redmi Note 11 Pro -13dBm
6. Oneplus Nord N100 -15dBm
7. Poco X3 Pro -15dBm
8. Poco F3 -15dBm
9. Redmi Note 9t -15dBm
10. Black Shark 4 Pro -15dBm

Aantal smartphones in de ranglijst:66
Positie van deze smartphone in de ranglijst:19/66

[b]Download/Upload snelheid[b]Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.[b]Top 10 - Ranglijst van wifi-downloadsnelheden
1. Redmi Note 11 Pro Plus 5g 866Mbps
2. Poco F4 866Mbps
3. Poco F4 Gt 866Mbps
4. Poco X4 Gt 866Mbps
5. Oneplus Nord 2t 866Mbps
6. Black Shark 4 Pro 866Mbps
7. Poco M4 Pro 4g 433Mbps
8. Poco X4 Pro 433Mbps
9. Redmi Note 11 Pro 433Mbps
10. Poco F3 398Mbps

Aantal smartphones in de ranglijst:64
Positie van deze smartphone in de ranglijst:23/64

Opmerking: ik heb een 400 Mbps-lijn en een modem die hogere snelheden kan leveren, maar ik weet nooit zeker hoeveel bandbreedte er beschikbaar is als ik een test doe.
[b]

GPS-prestaties

[b]Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).[b][b] Telefoons die zijn uitgerust met Mediatek GPS-chips zijn vaak efficiënter dan andere en dit wordt nogmaals bevestigd met deze Poco M4 Pro. De GPS-nauwkeurigheid is binnen 1 meter en behalve dat de eerste verbinding vrij snel is, moet ik meestal langer wachten om een signaal te krijgen. Ik heb ook de gebruikte frequenties gecontroleerd, maar vond er slechts één per netwerk (E1, B1, L1).[b][b]Top 10 - GPS-nauwkeurigheidsclassificatie
1. Oukitel C21 1m
2. Redmi 9a 1m
3. Doogee S96 Pro 1m
4. Xiaomi Redmi Note 10s 1m
5. Xiaomi Redmi Note 9 1m
6. Umidigi Bison Pro 1m
7. Tcl 30 Se 1m
8. Redmi 10 1m
9. Poco M4 Pro 1m
10. Poco M4 Pro 4g 1m

Aantal smartphones in de ranglijst:36
Positie van deze smartphone in de ranglijst:9/36

Opmerking: een nauwkeurigheid van 3 meter of minder kan eenvoudig worden gecorrigeerd door een goede GPS-applicatie. De telefoonprestaties spelen ook een rol bij de snelheid waarmee je scherm wordt bijgewerkt, dus de nauwkeurigheid kan in het gedrang komen door een te trage weergave.
[b]

Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
Capaciteit : 5000
Snel laden : Ja
W max : 33
Autonomie (100% helderheid) : 634.00
Autonomie (50% helderheid) : 1600.00
Oplaadtijd : 123.00
Ontladingssnelheid (100%) : 0.16
Ontladingsscore (100%) : 7.89
Ontladingssnelheid (100%) : 0.06
Ontladingssnelheid (50% : 3.13
Laadsnelheid : 0.81
Laadscore : 40.65
Vanaf maart 2020 heb ik mijn subjectieve batterijtest vervangen door een technische test om het werkelijke gedrag van de batterij beter te kunnen meten. Nu test ik de autonomie en de oplaadtijd onder absoluut identieke omstandigheden. Ik voer verschillende metingen uit, zodat deze test alleen al enkele dagen duurt en ik de telefoon voor niets anders kan gebruiken.

Batterijduur - methodologie
Om de levensduur van de batterij te testen, meet ik het batterijverbruik elke minuut in strikt identieke omstandigheden om telefoons te kunnen vergelijken en ook om je in staat te stellen je telefoon in dezelfde omstandigheden te evalueren. Ik sluit elke invloed uit van toepassingen die de meting zouden kunnen verstoren. De autonomie is niet lineair, de batterij ontlaadt zich soms veel sneller aan het einde. Dit is een frustrerend fenomeen, maar met mijn metingen weet je of je snel een oplader moet vinden.

Batterijduur
De batterij van de Poco M4 Pro heeft een capaciteit van 5000 mAh en is ontladen van 100% tot 1% in 634.00 minuten met 100% helderheid, hij is ontladen van 100% tot 1% in 1600.00 met 50% helderheid. Op deze manier krijg ik een gemiddelde ontlaadsnelheid van 0.16% per minuut bij 100% lichtsterkte en 0.06% per minuut bij 50% lichtsterkte, het verbruik is dus 7.89 mA per minuut bij 100% lichtsterkte en 3.13 bij 50% lichtsterkte. Om de efficiëntie van de telefoon en de invloed ervan op de batterij te kunnen vergelijken, moet je de 7.89 (of 50%) score vergelijken met die van andere smartphones, het cijfer moet zo laag mogelijk zijn.

Laadtijd - methodologie
Om de oplaadtijd te testen, gebruik ik altijd dezelfde lader met dezelfde kabel. Ik meet de oplaadtijd minuut voor minuut om de evolutie van de lading en de oplaadsnelheid te zien. De laadsnelheid van een batterij is niet lineair, maar vaak sneller aan het begin en langzamer aan het einde. De lader is compatibel met snel laden.

Laadtijd
De accu van het Poco M4 Pro heeft een capaciteit van 5000 mAh en is opgeladen van 1% tot 100% in 123.00 minuten. Dit geeft me een gemiddelde laadsnelheid van 0.81% per minuut en dus een toename van 40.65 mA per minuut. Om de prestaties van de Poco M4 Pro te vergelijken met andere telefoons, moet je de 40.65 per minuut score gebruiken, deze score moet zo hoog mogelijk zijn.

In het bijzonder: de laadsnelheid is niet altijd lineair, de onderstaande grafiek geef je een indicatie van het gedrag van de batterij.

De volgende tabel geeft een overzicht van de geteste telefoons met de technische accutest, ze zijn gerangschikt in volgorde van efficiëntie. Een hogere batterijcapaciteit zou logischerwijs moeten resulteren in een hogere levensduur van de batterij, maar dat is niet altijd het geval en het geeft geen indicatie van de efficiëntie van een telefoon.

SmartphoneCapaciteit (mAh)Levensduur (minuten)EfficiëntiescoreLevensduur (minuten) / 50%Efficiëntiescore / 50%Laadtijd.Laden score
Honor 9x4000770.005.191333.003.00151.0026.49
Samsung Galaxy S204000565.007.081217.003.29136.0029.41
Oukitel C214000497.008.051324.003.02167.0023.95
Nokia 5.34000549.007.291096.003.65199.0020.10
Google Pixel 54080773.005.281559.002.6281.0050.37
Umidigi A9 Pro4150552.007.521562.002.66112.0037.05
Xiaomi Mi 10 Lite 5g4160749.005.551541.002.70163.0025.52
Realme 64300704.006.111104.003.89162.0026.54
Realme Gt4500574.007.841057.004.2687.0051.72
Tcl 10 Pro4500465.009.68889.005.06133.0033.83
Samsung Galaxy A524500652.006.901239.003.63165.0027.27
Black Shark 4 Pro4500425.0010.59937.004.8029.00155.17
Redmi Note 11 Pro Plus 5g4500525.008.5712113.7224187.50
Poco F44500554.008.1211413.949845.92
Oneplus Nord 2t45006936.4914923.0212137.19
Poco F34520657.006.881840.002.46122.0037.05
Poco F2 Pro47001150.004.091536.003.06180.0026.11
Poco F4 Gt4700365.0012.8810824.3438123.68
Redmi 9c5000656.007.621915.002.61170.0029.41
Poco M4 Pro 4g5000723.006.921 500.003.3377.0064.94
Xiaomi Redmi Note 10s5000636.007.861556.003.21161.0031.06
Poco M3 Pro5000657.007.611647.003.04131.0038.17
Redmi 9a5000694.007.201902.002.63195.0025.64
Umidigi Bison Pro5000610.008.201632.003.06255.0019.61
Redmi 105000664.007.531684.002.97165.0030.30
Poco M4 Pro5000634.007.891600.003.13123.0040.65
Xiaomi 11t5000476.0010.501204.004.1597.0051.55
Oneplus Nord N1005000808.006.191278.003.91663.007.54
Xiaomi Redmi Note 105000691.007.241728.002.89193.0025.91
Tcl 30 Se50006507.691 225.004.0817229.07
Redmi Note 9t5000766.006.532054.002.43148.0033.78
Motorola G8 Power5000912.005.482792.001.79311.0016.08
Poco X4 Pro5000643.007.7813613.677467.57
Umidigi Bison5000550.009.091471.003.40238.0021.01
Samsung Galaxy A21s5000729.006.861283.003.90166.0030.12
Redmi Note 115000592.008.451 376.003.6369.0072.46
Xiaomi Redmi Note 10 Pro5020625.008.031557.003.22213.0023.57
Xiaomi Redmi Note 9s5020663.007.571876.002.68224.0022.41
Xiaomi Redmi Note 95020650.007.721808.002.78162.0030.99
Poco X4 Gt5080726.007.0015383.3011344.96
Umidigi F25150927.005.561854.002.78299.0017.22
Poco X3 Pro5160648.007.961688.003.06138.0037.39
Poco X35160653.007.901654.003.12181.0028.51
Doogee S58 Pro5180845.006.131908.002.71177.0029.27
Xiaomi Mi Note 10 Lite5260827.006.361609.003.27208.0025.29
Ulefone Armor 7e5500768.007.161140.004.82179.0030.73
Poco M36000842.007.131898.003.16217.0027.65
Doogee S96 Pro6350929.006.841405.004.52424.0014.98
F150 R20228300879.009.441498.005.54243.0034.16
Oukitel Wp18125002 733.004.5728594.3736234.53

helpHoe lees je deze cijfers?
De batterijcapaciteit is een belangrijk element bij het bepalen van de autonomie van een telefoon, maar het is niet de enige factor. Een telefoon met een grote batterij kan een kortere batterijduur hebben als hij meer stroom verbruikt. Als ik een voorbeeld uit het dagelijks leven zou moeten nemen, zou ik het universum van de auto gebruiken. Als een auto een grote brandstoftank heeft, zou hij een langere afstand moeten kunnen rijden, tenzij het gemiddelde brandstofverbruik hoger is. De score voor de efficiëntie van de batterij werkt op dezelfde manier, hij moet zo laag mogelijk zijn en staat voor het energieverbruik van de telefoon. Deze verschillen in efficiëntie zijn vaak gerelateerd aan de helderheid van het scherm, grote heldere schermen hebben de neiging om meer energie te verbruiken en zelfs als ze een grote batterij hebben, zal hun bereik korter zijn.

samengevat
Het kostte me 123 minuten om de batterij van 1 tot 100% op te laden, dat is een geweldige score die de Poco in de top 10 van snelste telefoons zal plaatsen die ik heb getest. Met de snelle lading van 33 W kan de batterij niet alleen vrij snel worden opgeladen, maar de lading van de Poco is bijna lineair, de laadsnelheid begint te vertragen tussen 80 en 90%, maar de laatste 20 procent duurt slechts ongeveer 30 minuten.
Ik had geen tijd om mijn volledige runtime-test te doen, dus ik concentreerde me op testen met het scherm 100% aan. Ik heb een batterijduur van 634 minuten, het is een zeer vergelijkbare score als de Redmi 10 die hetzelfde type scherm gebruikt en hoogstwaarschijnlijk hetzelfde type batterij heeft. Op basis van de Redmi 10 zou de batterijduur van 50% moeten stijgen tot 1600 minuten. Uiteindelijk staat de Poco M4 Pro in het midden met een matig hebzuchtig scherm. [b][b] Bij normaal gebruik zou je het twee tot drie dagen moeten kunnen volhouden met een volledig opgeladen batterij.[b]

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.[b]

Hardware

Selfie / resolutie : 16
Selfie / sensor : Sony IMX 355
Resolutie : 50
Sensor : Samsung S5KJN1
De Poco M4 Pro is uitgerust met een Samsung S5KJN1 hoofdsensor die ook op de Redmi 10 te vinden is, ik constateer echter enkele verschillen in de technische informatie van de sensor. De Redmi 10 heeft me niet verblind met zijn prestaties, ik hoop dat de Poco de situatie heeft weten te corrigeren met een betere beeldverwerking. De Samsung-sensor wordt vergezeld door een Sony IMX 355 ultragroothoeksensor, deze sensor is aanwezig in bijna alle modellen van het Poco- of Xiaomi-assortiment. [b][b] Gcam werkt op de Poco M4 Pro, dus ik zal de optimalisatie van de Google-applicatie kunnen vergelijken met de Xiaomi-fotoapplicatie. Als de sensor slecht is, kan Gcam geen goede foto's maken, maar als de sensor niet goed is geoptimaliseerd, kan Gcam soms de kwaliteit van de foto's verbeteren.[b]

Fotokwaliteit

Fotokwaliteit (binnen/studio)[b]De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.[b][b] Hoofdsensor: Samsung S5KJN1
Ik heb deze sensor al getest op de Redmi 10 maar ik merk een klein verschil in de helderheid, de foto gemaakt door de Poco is iets beter blootgesteld. Over het algemeen vind ik dezelfde kenmerken als op de Redmi 10, de scherpte in het centrum is correct en de kleurtemperatuur is iets te warm. Ik heb ook de HDR- en AI-modi getest, je vindt deze foto's in de onderstaande galerij. [b][b]
Op deze foto zijn de kenmerken van de Samsung sensor beter zichtbaar. De scherpte in het centrum maakt het mogelijk om de kleine teksten op het Canadese bankbiljet te lezen, maar deze scherpte verslechtert aan de periferie. Zelfs als de teksten nog leesbaar zijn, zie ik duidelijk een wazige lijn in het Hongaarse bankbiljet (linksonder) en het Engelse bankbiljet (rechtsboven). De foto is wat onderbelicht, dit probleem zal ook terug te zien zijn bij de buitenfoto's. De kleuren zijn iets te warm, dit is ook terug te zien op de buitenfoto's. [b][b] Ultragroothoeksensor: Sony IMX 355
Dit moet minstens de tiende keer zijn dat ik deze sensor test en de opmerkingen zijn steevast hetzelfde. Ultragroothoeksensoren hebben veel gebreken, maar de Sony IMX 355 doet het niet slecht. De scherpte is niet buitengewoon maar ik heb veel erger gezien, de vervormingen zijn erg aanwezig maar ook hier heb ik veel erger gezien en de foto is over het algemeen onderbelicht, ook hier is het hetzelfde met alle ultragrote sensoren hoek. [b][b]
Het verlies aan scherpte bij deze sensor is goed merkbaar op bankbiljetten. De Samsung sensor bood voldoende scherpte om te zorgen voor een goede leesbaarheid van de teksten op het Canadese bankbiljet, bij de Sony sensor is dit niet meer het geval en aan de periferie verergert het probleem nog meer. Deze afvlakking zal ook zichtbaar zijn in buitenfoto's. De kleuren zijn daarentegen levendiger dan bij de Samsung-sensor, mijn technische colorimetrietest zal dit ook bevestigen. [b][b][b][b]Foto: technische test[b]Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven. [b][b]Ik test de volgende elementen:[b]- centrumscherpte, perifere scherpte[b]- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren[b]- mate van chromatische aberratie[b]- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)[b]- vervorming[b][b]De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.[b][b] Hoofdsensor: Samsung S5KJN1 De subjectieve beoordeling van een foto met het blote oog kan er soms toe leiden dat ik verkeerde conclusies trek. Met deze technische test kan ik kwantificeren wat ik zie en een neutraler oordeel vellen. [b][b] Scherpte in het centrum: goed [b] Scherpte in de periferie: verlies van 55% van de scherpte [b] Chromatische aberratie in het centrum: geen [b] Chromatische aberratie in periferie: licht [b] Dynamisch bereik: gemiddeld [b] Kleurgetrouwheid: ik behaalde een dE van 12,83 [b] Vervorming: zeer zwak [b][b] I n Ik heb nog niet veel metingen gedaan met dit technische testprotocol, maar deze Samsung sensor is duidelijk niet een van de beste, het moet gezien worden als een gemiddelde sensor die een normale plek vindt in dit prijssegment. [b][b] Secundaire sensor: Sony IMX 355 : zwak [b] Randscherpte: 20% verlies aan scherpte [b] Chromatische aberratie in het midden: zwak [b] Chromatische aberratie aan de periferie: gemiddeld [b] Dynamisch bereik: gemiddeld [b] Kleurgetrouwheid: ik behaalde een dE van 10,1 [b] Vervorming: gemiddeld [b][b] De Sony sensor biedt een betere kleurweergave dan de Samsung sensor en heeft een iets beter dynamisch bereik. De scores van de ultragroothoeksensoren zijn altijd lager dan die van de groothoeksensor, maar onder de ultragroothoeken doet deze Sony-sensor het goed en weet hij zich met name te onderscheiden door zijn colorimetrie.[b][b]Buiten fotokwaliteit[b] Hoofdsensor: Samsung S5KJN1 De Google Gcam-fototoepassing werkt op de Poco M4 Pro, hij is vrij traag in gebruik maar stelt je in staat om foto's te maken met een soms uitgebreidere weergave dan 'met Poco's standaard' foto-app. Ik zal daarom van de gelegenheid gebruik maken om de weergave van de twee toepassingen te vergelijken. [b][b] Poco fototoepassing: [b]
Deze foto was in de middag in november toen de zon al erg laag stond. Ik heb geen AI of HDR gebruikt. Over het algemeen ziet de foto er redelijk goed uit als je ernaar kijkt op een telefoonscherm, de belichting is goed, de kleuren zien er ook goed uit en ik heb geen gebieden die te donker of te licht zijn. Als ik deze foto op een computerscherm bekijk met de foto op 100% van zijn grootte weergegeven, merk ik dat de scherpte echt niet voldoende is om het gebladerte fatsoenlijk weer te geven. De kleuren zijn ook warmer dan ze zouden moeten zijn en ik verlies op sommige plekken detail. [b][b] Gcam-fototoepassing: [b]
Ik nam deze foto op dezelfde plaats en tegelijkertijd met Gcam. De foto ziet er donkerder uit, de kleuren zijn donkerder en de hele foto lijkt bedekt te zijn met een dunne laag geel. Aan de andere kant is het detailniveau belangrijker, het is nodig om bijvoorbeeld de lucht of het gebied met de bladeren onder water linksonder te vergelijken. De kracht van Gcam ligt in het optimaliseren van de foto's en dit loont hier voor het detailniveau maar daar staat tegenover dat de belichting en de kleuren minder goed zijn dan bij de Poco fototoepassing. [b][b] Poco foto-app in RAW-modus en correctie: [b]
Ik heb deze foto gemaakt met Poco foto-app in RAW-modus (Pro met RAW-modus), ik heb de belichting en verhoogde de kleurverzadiging. Ik had het waarschijnlijk nog beter kunnen doen door meer tijd in Photoshop te besteden, maar dit toont aan dat je met de informatie die door de Poco is vastgelegd, interessante dingen kunt doen als je de moeite neemt om foto's te maken in de Pro-modus met de RAW-optie. . [b][b] Op de volgende foto's vind je foto's die op verschillende plaatsen zijn genomen in soms wat andere omstandigheden. Als je meerdere foto's van dezelfde plek ziet, betekent dit dat ik de AI-, HDR- of nachtmodus heb getest. Als geheel is deze Samsung sensor in staat om bij goed licht correcte foto's te maken, maar zodra het licht valt, zijn de foto's te donker en krijgen de kleuren een bruinachtige tint. De scherpte varieert ook sterk afhankelijk van de lichtomstandigheden. Deze foto's bevestigen enigszins het technische oordeel waar we de Poco M4 Pro in het gemiddelde van deze prijsklasse voor fotokwaliteit zullen indelen. Met Gcam kun je bepaalde details van foto's herstellen, maar Gcam lost niet alles op. [b][b] [b][b] Secundaire sensor: Sony IMX 355 [b]
Uit de technische test bleek dat de Sony IMX 355 beter was dan de hoofdsensor op colorimetrie en dynamisch bereik, dat is goed te zien op deze foto. Als ik me beperk tot een telefoonscherm, merk ik dat de foto's die met deze sensor zijn gemaakt soms beter zijn dan die met de hoofdsensor. Helaas is dit in werkelijkheid niet het geval, het detailniveau is veel minder goed. Zoals ik hierboven schreef, zijn de foto's geproduceerd door ultragroothoeksensoren nooit beter dan die geproduceerd met een groothoeksensor, maar deze Sony onderscheidt zich van de anderen door foto's van betere kwaliteit te produceren dan andere sensoren in zijn categorie. [b][b][b][b]Test foto / nacht[b]Nog niet beschikbaar / getest[b][b][b]

Videokwaliteit

Stabilisatie[b] Videostabilisatie is niet vaak mogelijk met telefoons op instapniveau, omdat ze door hun prestaties de video niet snel genoeg vloeiend kunnen maken. De Poco M4 Pro biedt voldoende prestatieniveau om video's te stabiliseren op 1080p (30 of 60 fps). De stabilisatie is niet perfect maar volstaat om een groot deel van de trillingen op te vangen. De prestaties zijn dus niet alleen handig voor games maar ook het effect op videostabilisatie zien we hier.[b]Video normale condities De Poco M4 Pro kan 720p of 1080P 30fps / 60fps opnemen, 4k-resolutie is niet beschikbaar. Ik heb 3 video's om te laten zien waartoe de sensor in staat is. De eerste video is opgenomen in de liggende modus met 1080p 30fps, de tweede gebruikt dezelfde basis, maar wordt opgenomen vanuit de Gcam-app en de laatste is ook in de portretmodus met 1080p. De helderheid was niet uitstekend op de eerste twee video's en we kunnen duidelijk zien dat het belichtingsniveau te laag is, de video's zijn te donker. De derde video is gemaakt op een moment dat er meer zon was en het resultaat is veel beter. [b][b] De belichtingssprongen zijn goed merkbaar, de vloeibaarheid is niet altijd uitstekend en de focus heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de beweging. Dit zijn vrij veel voorkomende dingen voor sensoren op instapniveau, dus de Poco M4 Pro is geen videokampioen, maar het is verre van de slechtste.[b]Video low light[b]Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Externe geluidskwaliteit

[b]Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers. [b][b] Externe luidsprekertest De Poco M4 Pro is uitgerust met twee externe luidsprekers, één boven en één onder de telefoon. Deze luidsprekers kunnen een matig krachtig geluid produceren waar hoge tonen overheersen. Ik kreeg waarden boven de 80 decibel voor de toppen van de gebruikte soundtrack, het is een normaal volume in deze prijscategorie. Volume / gesprekskwaliteitstest Het volume van de luisterende luidspreker is iets onder het gemiddelde, ik bereik 50 decibel zonder de luidspreker te gebruiken. De geluidskwaliteit is daarentegen vrij correct. Als ik de luidspreker gebruik om een oproep aan te nemen, gaat het volume flink omhoog, soms tot boven de 70 decibel. Ook hier is de geluidskwaliteit redelijk acceptabel al is deze erg gericht op de hoge tonen.[b]

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.[b]
Frequency Respons : +0.02 / -0.19
Noise Level : -91.6
Dynamic Range : 91.9
THD : 0.00163
Intermodulation : 0.015
Stereo crosstalk : -84
Analyse van het geluid geproduceerd door de Poco M4 Pro via de uitgangsaansluiting laat zien dat de Poco M4 Pro de meeste frequenties correct dekt, hij heeft een kleine afwijking in de hoge tonen die vanaf 10khz van de referentie afwijken. Ik denk dat de Poco M4 Pro exact dezelfde hardware gebruikt als de Poco M3 Pro omdat ik exact dezelfde resultaten kreeg. Het geluid van de Poco M4 Pro is van goede kwaliteit op alle frequenties, het kan niet concurreren met high-end telefoons, maar dat is sowieso niet zijn roeping. [b][b]
Het geluid dat door de Poco M4 Pro wordt geproduceerd, behoort niet tot de krachtigste omdat ik een lager geluidsniveau krijg dan het gemiddelde met het geluidsvolume op maximaal. Het voordeel van een meer gecontroleerd volume is dat het geluid geen vervorming vertoont.[b]

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven. [b]
Screen grootte : 6.6
Resolutie : 1080 x 2400
Ratio : 20:9
Type : LCD IPS
% oppervlakte : 84
dE wit : 1.8
dE rood : 0.9
dE groen : 2.8
dE blauw : 0.3
dE geel : 3.3
dE cyan : 1.5
dE magenta : 5.0
Wit temperatuur : 6090
Contrast : 1174:1
Helderheid : 398
Colorimetrie[b]
Het scherm van de Poco M4 Pro is een NVT-ts, het is hetzelfde type scherm als de Redmi 10. Dit scherm geeft standaard een resolutie van 2400 bij 1080 weer met een frequentie van 60 hertz maar dat kan worden geconfigureerd om tot 90 hertz te gaan. Zoals de meeste Xiaomi-schermen staat de fabrieksinstelling verkeerd. Om de beste colorimetrie te verkrijgen, is het noodzakelijk om de standaardmodus te kiezen en meestal is dit voldoende om een goede colorimetrie te verkrijgen. Met de standaardmodus kreeg ik een delta E van 5 waar ik meestal een delta E lager dan 3 krijg. Om de colorimetrie te verbeteren, moet je naast de standaardmodus een koele kleurtemperatuur kiezen. Met deze opstelling krijg ik een delta E van 2,52. De temperatuur van het wit is 6081 Kelvin, de temperatuur zou iets boven de 6500 Kelvin moeten naderen maar het verschil is met het blote oog niet erg zichtbaar. De blauwe tinten lopen net een beetje achter.[b][b]Top 10 - rangschikking van de beste schermen op basis van colorimetrie
1. Poco X4 Gt dE = 0.6
2. Xiaomi Mi 10 Lite 5g dE = 0.73
3. Xiaomi Mi 10t Pro dE = 0.83
4. Redmi Note 11 dE = 0.91
5. Google Pixel 5 dE = 1.11
6. Realme Gt dE = 1.17
7. Xiaomi Mi 11 Lite dE = 1.19
8. Xiaomi Redmi Note 8 dE = 1.2
9. Xiaomi Redmi Note 10 dE = 1.23
10. Poco M4 Pro 4g dE = 1.31

Aantal smartphones in de ranglijst:66
Positie van deze smartphone in de ranglijst:32/66

Let op: het colorimetrische verschil wordt gemeten in dE. Na drie uur zal het menselijk oog een colorimetrisch verschil waarnemen, dus de dE moet het laagst zijn. De tests zijn allemaal uitgevoerd met een colorimetrische sonde.
[b]Helderheid / Contrast[b]Het scherm van de Poco M4 Pro is in de fabrieksconfiguratie niet erg helder. U moet de zonmodus activeren om de helderheid te verhogen. Ik heb een helderheid van 398 cd / m² gemeten met mijn sonde en met dit helderheidsniveau zou de leesbaarheid van het scherm in vrijwel alle omstandigheden goed moeten zijn, behalve in felle zon. Idealiter zijn er meer dan 500 cd/m² nodig om het scherm perfect afleesbaar te maken onder de zon. [b][b] Ik heb een contrastverhouding van 1174:1 gemeten met mijn sonde, dit is een gemiddelde waarde voor dit soort schermen. De Poco M4 Pro is uitgerust met een IPS LCD-scherm, het zou uitgerust moeten zijn met een Amoled-scherm om echt hoog contrast te bereiken.[b]

Biometrie

De Poco M4 Pro maakt gebruik van een vingerafdruksensor aan de zijkant, deze sensor werkt prima zoals de meeste Poco/Xiaomi-modellen. 2D gezichtsherkenning is ook beschikbaar.[b]

Besturingssysteem

[b]De Poco M4 Pro draait uit de doos onder MIUI 12.5, deze versie biedt een meer grafische ervaring voor de configuratie en brengt enkele verbeteringen met zich mee in vergelijking met de vorige versie, zoals de mogelijkheid om zijn telefoon te gebruiken als een desktopcomputer zoals Samsung Dex , de bediening systeem is ook lichter en verbruikt minder stroom. Het is ook mogelijk om apps in een sandbox te installeren als je twijfelt over het beveiligingsniveau van een app. [b][b] MIUI wordt ook geleverd met een hele reeks ongewenste apps, deze apps zijn volkomen onschadelijk, negeer ze gewoon, maar ze kunnen niet worden verwijderd. Deze apps hebben me nooit echt gestoord, maar ik weet dat ze sommige gebruikers irriteren. De advertentie is ook aanwezig met bijvoorbeeld de beveiligingsscan die wordt gestart bij elke installatie van nieuwe applicaties, deze advertenties kunnen worden gedeactiveerd in de instellingen.[b]

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Accessoires Poco M4 Pro 5G

Om nog meer te genieten van je ervaring met je smartphone bied ik links naar allerlei accessoires die je misschien handig vindt

Beschermhoes / koffer poco m4 pro 5g
Screen beschermfolie poco m4 pro 5g
Geheugenkaart poco m4 pro 5g
USB-kabel / oplader poco m4 pro 5g
Koptelefoon poco m4 pro 5g
Fietsenrek poco m4 pro 5g

Vergelijk Poco M4 Pro 5G met de anderen

Ik heb voor elke test een score van 1 tot 10 toegekend die de sterke en zwakke punten van een product bepaalt. Ik gebruik 0 voor criteria die (nog) niet zijn getest. Een score van 1 tot 3 duidt op slechte prestaties (en ja, dat is ook zo), een score van 4 tot 6 duidt op gemiddelde prestaties, een score van 7 tot 8 duidt op goede prestaties en een score van 9 en 10 duidt op uitzonderlijke prestaties. .
De score wordt berekend op basis van mijn metingen en als er geen metingen zijn, is het een subjectieve mening op basis van mijn ervaring.

De scores zijn niet statisch, ze veranderen in de loop van de tijd omdat de prestaties van nieuwe producten veranderen en hiermee moet rekening worden gehouden.

Poco M4 Pro
Afwerking kwaliteit7.56.00
Batterijprestaties7.008.00
CPU-prestaties7.506.5
GPU-prestaties7.506.5
Schermkwaliteit6.507.00
foto kwaliteit6.505.00
Video kwaliteit6.505.00
Wi-Fi-prestaties8.007.00
Mobiele downloadsnelheid7.005.00
Gevoeligheid van het mobiele netwerk7.006.00
Frequentiebereik7.507.00
Geluidskwaliteit7.006.00
GPS-prestaties8.006.00
Besturingssysteem8.008.00
Totale score101.589
Wereldwijde ranglijst
1. Black Shark 4 Pro 114 / 140
2. Realme Gt 112.5 / 140
3. Oneplus Nord 2t 111.5 / 140
4. Poco F2 Pro 111.5 / 140
5. Samsung Galaxy S20 111 / 140
6. Poco F4 Gt 110.5 / 140
7. Google Pixel 5 109.6 / 140
8. Poco F3 108.5 / 140
9. Poco X4 Gt 108 / 140
10. Poco X3 Pro 107.5 / 140
11. Xiaomi 11t 107 / 140
12. Samsung Galaxy S10+ 107 / 140
13. Redmi Note 11 Pro Plus 5g 106.5 / 140
14. Xiaomi Mi 9t Pro 106 / 140
15. Xiaomi Redmi Note 10 Pro 105.5 / 140
16. Xiaomi Mi 11 Lite 104 / 140
17. Tcl 10 Pro 104 / 140
18. Samsung Galaxy A52 104 / 140
19. Redmi Note 11 Pro 103 / 140
20. Poco X4 Pro 102.5 / 140
21. Poco M4 Pro 4g 102 / 140
22. Xiaomi Redmi Note 10s 102 / 140
23. Poco M4 Pro 101.5 / 140
24. Redmi Note 11 101 / 140
25. Xiaomi Redmi Note 10 101 / 140
26. Xiaomi Mi Note 10 Lite 101 / 140
27. Xiaomi Mi 10 Lite 5g 101 / 140
28. Poco X3 101 / 140
29. Redmi Note 9t 100.5 / 140
30. Xiaomi Redmi Note 8 Pro 100 / 140
31. Poco M3 Pro 98 / 140
32. Doogee S96 Pro 98 / 140
33. Xiaomi Redmi Note 9s 98 / 140
34. Xiaomi Mi 9 Lite 98 / 140
35. Redmi 10 97.5 / 140
36. Xiaomi Redmi Note 8 97 / 140
37. F150 R2022 95 / 140
38. Umidigi Bison Pro 95 / 140
39. Poco M3 94.5 / 140
40. Xiaomi Redmi Note 7 94 / 140
41. Realme 6 93 / 140
42. Umidigi A9 Pro 92 / 140
43. Umidigi Bison 92 / 140
44. Tcl 30 Se 92 / 140
45. Oukitel C21 89.5 / 140
46. Nokia 5.3 89 / 140
47. Xiaomi Mi A3 89 / 140
48. Motorola G8 Power 89 / 140
49. Xiaomi Redmi Note 9 89 / 140
50. Oneplus Nord N100 88.5 / 140
51. Honor 9x 88 / 140
52. Xiaomi Mi 8 Lite 86 / 140
53. Meizu Note 9 86 / 140
54. Xiaomi Redmi Note 5 85 / 140
55. Umidigi S3 Pro 83 / 140
56. Samsung Galaxy A21s 82 / 140
57. Umidigi F2 82 / 140
58. Redmi 9a 81 / 140
59. Oukitel Wp18 81 / 140
60. Ulefone Armor 7e 80 / 140
61. Redmi 9c 80 / 140
62. Doogee S58 Pro 78.5 / 140
63. Honor 8x 78 / 140
64. Umidigi F1 77 / 140
65. Huawei Y6 2019 74 / 140
66. Poco F4 68.5 / 90
67. Xiaomi Mi 10t Pro 57 / 70
68. Elephone U5 0 / 0

Test / beoordeling conclusie

[b]De Poco M4 Pro is precies waar ik hem had verwacht en biedt een aantal van de beste prijs / prestatie-verhoudingen zonder al te veel concessies te hoeven doen aan al het andere. Het neemt de basis van wat we vinden in andere telefoons in dezelfde prijsklasse, maar stijgt in massa met zijn prestaties. Is deze telefoon alleen nuttig voor gamers? Nee, duidelijk niet, de prestaties zullen iedereen alledaags comfort bieden en de andere specifieke kenmerken van de telefoon zullen voldoen aan de verwachtingen van een breder publiek. [b][b] Naast prestaties heeft deze Poco M4 Pro nog andere kwaliteiten. Zo is hij uitgerust met een 90 Hertz scherm met bijna perfecte colorimetrie als de configuratie aangepast wordt (zie beschrijving/video). Het heeft een goede wifi-gevoeligheid en maakt downloaden met zeer hoge snelheid mogelijk. De batterij biedt een goede autonomie met een relatief snelle lading. [b][b] Het is op het fotogedeelte waar ik een beetje teleurgesteld ben, want zelfs als het in staat is om correcte foto's te maken als het licht goed is, wordt het snel in de problemen gebracht als het licht minder goed is . De foto's zijn dan te donker en missen detail. [b][b] Poco is er weer in geslaagd, zelfs het hoofdmerk Xiaomi kan het niet beter doen in de strijd om de eerste plaats in de prijs/prestatieverhouding.[b]Sterktes[b]Prestaties CPU / GPU [b] Colorimetrisch scherm [b] Snel opladen [b] Scherm 90Hz [b] Gevoeligheid en snelheid wifi [b] Snelle GPS-fix [b][b][b]Zwaktes[b]Foto van gemiddelde kwaliteit [b] Schermhelderheid [b][b][b]Alternatieven voor dit product[b][b]De Poco M3 Pro is een iets minder krachtig alternatief voor de Poco M4 Pro. Als prestaties geen belangrijk criterium zijn, is de Redmi Note 10 het beste alternatief.[b]

laurent willen Laurent Willen
In plaats van naar onzin op tv of YouTube te kijken, besteed ik mijn tijd 's avonds aan het testen van producten en het delen van mijn passie voor technologie, reizen en fotografie.

Ik run deze site onder mijn eigen naam en volledig onafhankelijk, niemand betaalt me om dit te doen.

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de digitale wereld, ik heb veel high traffic websites beheerd en ontwikkeld voor bedrijven in België zoals Mobistar, Microsoft, Immoweb, BrusselsAirlines, Proximus, Orange,...

Opmerkingen

Discussieer mee / Stel je vragen

Je reactie wordt na validatie gepubliceerd. Ik reageer in mijn vrije tijd op meer dan 1500 reacties per jaar, dus ik kan niet altijd even snel reageren. Je e-mailadres is niet publiekelijk zichtbaar en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.









Ontvang een e-mail wanneer er een reactie is gepubliceerd