Op deze pagina:
Prijs TCL 10 Pro
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Hardware
Fotokwaliteit
Videokwaliteit
Audiokwaliteit
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Vragen

TCL 10 Pro: test / review / prijs

TCL 10 Pro: test / review / prijs
Categorie: Smartphones

Ik kende het merk TCL niet voordat ik deze TCL 10 Pro testte. TCL bestaat echter sinds 1985 in China en is geleidelijk gegroeid door overnames zoals de overname van Alcatel. TCL brengt allerlei elektronische producten op de markt, dus TCL beperkt zich niet tot de marketing van smartphones. Ik dacht dat ik de tour van minder bekende Chinese merken had gedaan, maar ik ben duidelijk niet aan het einde van de weg. Ik herinner me Alcatel-telefoons in de jaren 2000, ik heb er niet erg goede herinneringen aan, ze waren echt low-end. Dus ik ben benieuwd hoe TCL deze Alcatel van die tijd heeft omgevormd tot iets vergelijkbaars met andere, meer bekende Chinese merken. [b][b] De TCL 10 Pro gaf me een zeer goede indruk toen ik de doos opende (vooral als ik deze herinnering aan Alcatel in mijn achterhoofd houd), deze telefoon deed me meteen denken aan de Samsung Edge-reeks van een paar jaar geleden. Voor de rest zou de telefoon vergelijkbaar moeten zijn met een Redmi Note 10 voor prestaties en zou hij vergelijkbaar moeten zijn met de middenklasse Samsung voor foto's. Dus het zal interessant zijn. [b][b][b][b][b]linkWebsite waar ik de TCL 10 Pro gekocht heb: Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.[b]
Waarin verschillen mijn tests van andere op het web?

- Ik koop de toestellen meestal met mijn eigen geld, de prijs is dus net even belangrijk als voor je!
- Ik bewaar de toestellen minstens enkele weken (soms meer) om te zien wat ze waard zijn in reële omstandigheden.
- Ik beantwoord (indien mogelijk) je vragen om je te helpen beslissen voordat je de toestellen koopt.
- niemand betaalt me om deze reviews te doen, ik ben dus volledig neutraal en onafhankelijk.
- Mijn pagina's zijn niet gevuld met advertenties.


Xiaomi 11T: test / review / fotokwaliteit
Redmi 9c test / review
OnePlus Nord N100: test / review
Poco M3 Pro : test / review
Poco M3: test / review
Xiaomi Mi 10 Lite 5G test / review
Umidigi F2 test / review / prijs
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
Google Pixel 5 test / review
TCL 10 Pro: test / review / prijs

Prijs TCL 10 Pro

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het TCL 10 Pro van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.[b]
replacement for tcl 10 pro 10pro t799h t799b 4g lte amoled lcd display touch screen assembly black o...
2022-01-19 16:06
66 EUR
original amoled lcd for tcl 10 pro t799h t799b lcd display and touch screen digitizer sensor lcd dis...
2022-01-19 16:06
68 EUR
original amoled lcd for tcl 10 pro lcd t799b t799h lcd display touch screen digitizer assembly for t...
2022-01-19 11:59
83 EUR
100% test aaa for tcl 10 pro t799b t799h lcd display touch screen digitizer assembly for tcl 10 plus...
2022-01-19 16:06
95 EUR
TCL 10 5G UW 128GB Diamond Gray Smartphone (Verizon)...
2022-01-19 22:38
124 EUR
TCL 10 SE Unlocked Cell Phone, 6.52" V-Notch Display, US Version Smartphone, 4GB RAM + 64GB ROM, 400...
2022-01-19 23:32
141 EUR
[b]
helpBovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

27 oktober 2021: Ik heb de TCL 10 Pro ontvangen van de fabrikant in China, de test kan beginnen.[b]

Waarom deze telefoon?

Ik kies mijn smartphones op basis van het budget, soms maak ik een paar variaties uit nieuwsgierigheid of om mijn algemene kennis te vullen. De TCL 10 Pro is een telefoon die in 2020 is uitgebracht, ik test telefoons meestal sneller, maar deze TCL 10 Pro is het afgelopen jaar volledig onopgemerkt gebleven en ik denk dat TCL dit jaar zal proberen hem opnieuw te lanceren. Heeft deze telefoon nog een plekje in 2021? Alles zal afhangen van de prijs, want Xiaomi is het jaar 2021 met een flattener-rol gepasseerd door een indrukwekkend aantal nieuwe modellen te lanceren tegen een prijs die nog steeds zo agressief is. [b][b] De TCL 10 Pro heeft een geweldig scherm met gebogen randen, zoals Samsung een paar jaar geleden op de top van de lijn deed. TCL gebruikt een amoled-paneel dat 90% van het frontpaneel inneemt, we kunnen bijna spreken van een grenzeloze ervaring. Wat de prestaties betreft, verwacht ik niet veel, het is vergelijkbaar met een Redmi Note 10. Voor de foto gebruikt de TCL 10 Pro een Samsung-sensor die in veel apparaten is gebruikt, vooral de middenklasse Samsung. Ik ben ook benieuwd naar de Android-overlay die wordt aangeboden door TCL, omdat alleen de grote fabrikanten zich met dit soort dingen bezighouden. [b][b] Het rest mij alleen nog om al mijn tests te doen om te zien of deze telefoon een reden heeft om in 2021 te zijn en welk publiek hij kan aanspreken.[b]

Uitpakken

De TCL 10 Pro box onderscheidt zich niet echt van andere merken, het geeft geen duidelijke indicatie van de positionering van het product. Ik vind zelfs dat de foto van de telefoon op de doos het niet echt recht doet, de telefoon ziet er in het echt nog steeds beter uit. De doos bevat de telefoon, een oplader, een USB type C-kabel, een handleiding en een zachte siliconenbeschermer. [b][b]
Lengte : 158.5
Breedte : 72
Dikte : 9.2
Gewicht : 177
Jack uitgang : Ja
Type USB : Type C
Infrarood port : Ja

Eerste configuratie

De TCL 10 Pro draait op Android 10 en de instellingsschermen zijn precies hetzelfde als die van andere Android 10-telefoons, tot aan de vingerafdrukconfiguratie. Van de TCL paste de configuratie aan door specifieke schermen aan zijn telefoons toe te voegen en dat vond ik best interessant. TCL zal je vragen of je links- of rechtshandig bent om de navigatieknoppen aan te passen, dit heb ik nog niet gezien van een ander merk. TCL zal je ook vragen om de scherminstellingen te kiezen, ook hier heb ik dit nog nooit gezien in een opstartprocedure maar ik denk dat TCL vooral een bericht wil sturen over de kwaliteit van zijn scherm. Het is dan mogelijk om de locatie van de pictogrammen (lade of geen lade) en het type maatwerk (TCL of Android) te kiezen. [b][b][b]

Afwerking

Zoals ik hierboven schreef, was ik direct uit de doos positief verrast door deze TCL 10 Pro en deze eerste indruk beperkt zich niet tot het scherm. Het scherm neemt 90% van de ruimte in beslag, wat een van de hoogste bezettingsgraden is van de telefoons die ik heb getest. De randen zijn vrij dun, zoals je kunt zien op de verschillende foto's in dit artikel. De onderrand is dikker en het scherm wordt net onderbroken door de fotosensor voor selfies die wat discreter had kunnen zijn om toch een nog grotere onderdompeling te geven. [b]
De andere bijzonderheid van het scherm is dat het vrij brede gebogen randen heeft, ik had een scherm als dit niet meer gezien sinds de Edge-reeks bij Samsung en zoals op dat moment brengen deze randen een lichte verkleuring die wordt geaccentueerd als we vanaf een van de zijkanten naar het scherm kijken. Deze verkleuring is zeer gering en hindert het gebruik van het scherm niet. Je moet alleen even wennen aan de ronding van het scherm bij het gebruik van een toetsenbord omdat de letters aan de rand op de ronding staan.
Aan de achterkant heeft TCL ervoor gekozen om alle fotosensoren horizontaal te integreren zoals de Samsung Galaxy S10+ en in tegenstelling tot de Samsung zijn deze sensoren volledig geïntegreerd in de achterkant van de telefoon, de achterkant is dus helemaal glad. Ik heb niet veel telefoons getest met zo'n goede integratie van fotosensoren, dit gaat ten koste van de dikte die oploopt tot 9 mm (de Redmi Note 10 is iets dunner).
De achterkant is perfect glad over het hele oppervlak met slechts een klein uitsteeksel voor de twee LED's. De achterkant is van glas met een behandeling die volgens mij effectiever is tegen vingerafdrukken. Op dit punt in de test zijn de meeste van mijn telefoons bedekt met vingerafdrukken. Bij de TCL zie ik nog wel sporen maar die zijn heel licht. Vanuit esthetisch oogpunt heeft TCL gekozen voor een grijs verloop dat de telefoon een metaalachtig uiterlijk geeft en dat vind ik redelijk geslaagd.
Onder de telefoon bevindt zich de USB type C-poort, de SIM-lade (twee simkaarten of één simkaart + geheugenkaart) en de enige externe luidspreker van de telefoon. De TCL 10 Pro zal dus geen stereogeluid kunnen produceren zonder de koptelefoon. [b]
Aan de rechterkant vinden we de volumeknoppen en de power-knop. Aan de linkerkant bevindt zich een knop op hetzelfde niveau als de aan / uit-knop, deze knop dient als een snelkoppeling voor de stemassistent van Google toen ik had geweigerd deze te configureren bij het opstarten van de telefoon. Ik denk dat deze knoppen omgedraaid zijn als je de linkermodus kiest tijdens het instellen. Wat me stoort aan deze knop is dat hij wordt geplaatst waar hij per ongeluk de Google Assistent activeert. Ik had een paar jaar geleden hetzelfde probleem met sommige Samsungs, het lijkt erop dat TCL voor veel dingen losjes inspiratie van Samsung heeft gehaald, maar ik had liever gezien dat ze de functionaliteit van deze knop niet hadden gekopieerd.
Aan de bovenkant van de telefoon bevinden zich de hoofdtelefoonuitgang, een infraroodsensor en een geluidssensor.
De TCL 10 Pro heeft alles ingezet op zijn uiterlijk en ik denk dat het echt succesvol is, het is een erg mooie telefoon en als ik het logo zou verbergen, weet ik zeker dat het kan worden aangezien voor een Samsung.[b]

Specificaties

[b]De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. Ik heb de 6Gb-versie getest met 128 GB en je vindt alle gedetailleerde technische kenmerken van deze telefoon op de onderstaande schermafbeeldingen. [b][b] Hier is een samenvatting van wat me opviel: [b] - De TCL 10 Pro draait op een Qualcomm-architectuur (CPU, GPU, GPS) [b] - versnellingsmeter, gyroscoop , magnetometer [b] - dezelfde wifi-component als sommige Xiaomi [b] - veel materiaal specifiek voor TCL dat ik nog niet in andere telefoons heb gevonden [b] - 60Hz-scherm, geen 90Hz beschikbaar [b] - Geen informatie over de sensoren, hoewel ik weet dat het een Samsung GW1 is [b] - de CPU-temperaturen lopen behoorlijk hoog op, maar ik heb me nooit oververhit gevoeld [b][b]

CPU / GPU Prestatie

CPU : Qualcomm Snapdragon 675
GPU : Qualcomm AdreNeen 612
Geheugen (RAM) : 6 Gb
Opslagcapaciteit : 128 Gb
[b][b]De TCL 10 Pro draait op een Qualcomm-architectuur en is met name gebaseerd op een Snapdragon 675 CPU die zich de afgelopen twee jaar al op veel andere telefoons heeft bewezen (oa Samsung Galaxy A70, Redmi Note 7 Pro). Hoewel deze processor niet van de laatste generatie is, biedt hij een rekenkracht die vergelijkbaar is met een Redmi Note 10. Het is dus geen prestatiegerichte CPU maar voldoende voor een vlotte dagelijkse ervaring. [b][b] Voor het grafische gedeelte is de TCL 10 Pro gebaseerd op een Qualcomm Adreno 612 GPU die ook zijn waarde heeft bewezen in andere telefoons en ook hier is het dezelfde GPU als de Redmi Note 10 of de Samsung Galaxy A70. Net als bij de CPU is de GPU van deze TCL niet prestatiegericht, maar tenzij je een gamer bent, zou je geen problemen moeten tegenkomen.[b]

Benchmark Antutu/3DMark

Ik kreeg een score van 225411 punten met Antutu, dit plaatst de TCL 10 Pro in het midden van de ranglijst op hetzelfde niveau als telefoons zoals de Redmi Note 10 (het is dezelfde CPU / GPU) of de Redmi Note 8 Pro. Met deze score zou je in staat moeten zijn om de meeste games te spelen, maar je zult wat opofferingen moeten doen op het niveau van detail voor de grotere games (bijv. Fortnite, PUBG Mobile, ...) [b][b][b]
Antutu score : 225411
Antutu CPU : 90199
Antutu GPU : 37970
Antutu UX : 47179
Antutu Mem : 50063
[b]Top 10 - prestatieclassificatie op basis van Antutu
1. Realme Gt - 811858
2. Oppo Find X2 Pro - 605184
3. Oneplus 8t - 595000
4. Poco F3 - 589677
5. Xiaomi Mi 10t Pro - 581650
6. Oneplus 8 Pro - 579417
7. Xiaomi Mi 10 - 579114
8. Poco F2 Pro - 569559
9. Samsung Galaxy S20 Fe - 565000
10. Xiaomi 11t - 530135

Aantal smartphones in de ranglijst:135
Positie van deze smartphone in de ranglijst:58/135

Opmerking: deze ranglijst bevat alleen de telefoons die ik heb getest en enkele andere die ik ter referentie heb toegevoegd.
[b]Gaming[b]Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten. De TCL 10 Pro biedt een goede game-ervaring met PUBG Mobile, ik heb het texture pack in HD gebruikt en de algehele weergave is redelijk goed. De texturen laden niet erg ver van tevoren en ik merkte een paar vertragingen op, maar het had geen invloed op mijn speelervaring.[b]

Netwerkprestatie

De TCL 10 Pro ondersteunt de meeste 3G- en 4G-frequenties die in Europa worden gebruikt, zodat u hem overal kunt gebruiken.[b]
3G frequenties : B1 (2100), B2 (1900), B5 (850), B8 (900)
4G frequencies : B1 (2100), B3 (1800), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B20 (800), B28b (700), B28a (700), B38 (TDD 2600), B40 (TDD 2300), B41 (TDD 2500)
Volte : Ja
VoWifi : Ja
NFC : Ja
Aantal metingen : 871
Gemiddeld signaal (referentie) : -93.43
Gemiddeld signaal (telefoon) : -94.001
Gemiddelde afwijking referentie/telefoon : -0.571
Min/Max-signaal (referentie) : -92 / -96
Min/Max-signaal (telefoon) : -93 / -95
Kies je land om te controleren of je telefoon compatibel is:


Met de onderstaande frequenties kun je zien of deze telefoon compatibel is met je provider of dat je deze kunt gebruiken waar je op vakantie gaat.


Signaal 4G (voor december 2020)[b]De capaciteit om het netwerk correct op te pikken is een essentieel element voor een telefoon, maar het wordt slechts zeer zelden gemeten. Om het vermogen van een telefoon om het netwerk op te pikken te meten, voer ik een groot aantal metingen uit op dezelfde cellen om telefoons onder vergelijkbare omstandigheden te kunnen vergelijken. Het signaal wordt gemeten in dBm, een waarde van -90dBm wijst op een slechter signaal dan -70dBm. Deze metingen worden dus onder reële omstandigheden uitgevoerd en niet in een laboratorium, ze zijn niet wetenschappelijk maar geven een goede indicatie van de prestaties. [b][b]Gevoeligheidsclassificatie van netwerksignaal
Telefoon getest:Gemiddeld signaal (dBm)Aantal metingen:
Xiaomi Mi 9t Pro-881600
Xiaomi Redmi Note 5-91.305600
Xiaomi Mi 9 Lite-93788
Samsung Galaxy A70-94.5111975
Nokia 5.3-94.98531
Realme 6-95.142301
Xiaomi Redmi Note 8 Pro-95.9221599
Xiaomi Mi A3-95.951000
Huawei Y6 2019-95.951199
Doogee S58 Pro-96.22856
Redmi 9a-96.481000
Meizu Note 9-96.68937
Motorola G8 Power-96.881032
Xiaomi Redmi Note 7-97.011430
Redmi 9c-97.041000
Umidigi S3 Pro-97.131200
Xiaomi Redmi Note 8-97.34879
Samsung Galaxy A21s-97.781000
Umidigi F1-97.82298
Ulefone Armor 7e-98.71000
Xiaomi Mi Note 10 Lite-991000
Honor 9x-99.14899
Xiaomi Redmi Note 9s-99.41860
Poco F2 Pro-99.81247
Xiaomi Redmi Note 9-100.791785
Xiaomi Mi 10 Lite 5g-100.881198
Poco X3-101.19821
Umidigi F2-101.47712
[b][b]Signaal 4G (vanaf december 2020)[b]Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.[b][b]Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.[b][b] Overzicht van de geteste telefoons met deze methode[b][b]
Telefoon getest:MetingenGemid. signaal (ref)Gemid. signaal (phone)Min/Max (ref)Min/Max (phone)
Samsung Galaxy S10+457-93.06-97.39-89 / -98-97 / -99
Xiaomi Mi 9t Pro669-93.69-95.84-90 / -95-92 / -98
Poco F2 Pro1438-91.02-94.99-89 / -94-94 / -96
Xiaomi Mi 10 Lite 5g1645-90.77-95.02- 88 / -98-95 / -100
Poco X3821-94.89-103.19-91 / -97.7-101 / -104
Umidigi Bison2343-92.71-96.46-90 / -99-94 / -102
Oukitel C211101-92.04-94.99-90 / -97-92 / -95
Poco M31116-92.09-91.74-88 / -98-90 / -99
Xiaomi Mi 10t Pro1071-90.61-94.03-88 / -94-94 / -96
Umidigi A9 Pro981-90.40-94.01-88 / -95-93 / -95
Redmi Note 9t1201-92.149-91.71-90 / -97-91 / -97
Xiaomi Redmi Note 10999-92.35-93.99-88 / -97-92 / -98
Xiaomi Redmi Note 10 Pro877-89.72-90.56- 88 / -92-89 / -95
Poco X3 Pro1876-91.45-92.91-90 / -94-90 / -96
Poco F31382-90.79-94.2-89 / -94-93 / -98
Oneplus Nord N100896-91.23-96.005-88 / - 99-96 / -99
Xiaomi Mi 11 Lite2875-91.36-91.49-87 / -96-90 / -96
Samsung Galaxy A521427-89.27-93.39-87 / -98-92 / -96
Doogee S96 Pro1259-94.2-91.21-90 / -102-88 / -95
Xiaomi Redmi Note 10s957-92.07-97.62-90 / -102-96 / -102
Poco M3 Pro1247-91.76-102.97-99 / -104-88 / -98
Realme Gt843-96.49-94.02-93 / -101- 92 / -96
F150 R20221002-92.4-105.1-90 / -97-98 / -110
Umidigi Bison Pro936-94.2-104.98-91 / -98-95 / -105
Redmi 102141-94.74-100.92-92 / -98-99 / -101
Tcl 10 Pro871-93.43-94.001-92 / -96-93 / -95
Poco M4 Pro570-93.71-96.78-91 / -98-95 / -99
Google Pixel 51444-91.02-97.02-90 / -94-97 / -101
Xiaomi 11t1576-92.305-92.003-90 / -96-92 / -93
[b][b]Om de gevoeligheid van de TCL 10 Pro voor het 4G-netwerk te beoordelen, heb ik 871 metingen uitgevoerd die ik vervolgens vergeleek met de resultaten van mijn sonde die 24 uur per dag werkt.Omdat ik nog nooit eerder een TCL-telefoon heb getest met deze TCL 10 Pro, Ik had geen specifieke verwachtingen van het resultaat. Dus ik was zeer positief verrast om te zien dat de TCL 10 Pro niet alleen een goede netwerkgevoeligheid heeft, maar dat het signaal stabieler bleef dan met mijn sonde. [b][b] Ik kreeg een gemiddeld signaal van - 94 dBm met de TCL en - 93,43 dBm met de sonde, dus het verschil is minimaal. Het TCL-signaal schommelde tussen -93 en -95dBm, dat is een gat van slechts 2dBm, ik heb zelden zulke kleine gaten met een telefoon gekregen. De TCL 10 Pro komt daarom op de eerste plaatsen van de ranglijst van de beste telefoons voor 4G-gevoeligheid. [b][b] In de volgende grafiek verschillen de TCL-metingen nauwelijks van die van de sonde omdat ze zo dichtbij zijn. [b]
[b][b][b]Download/Upload snelheid[b]Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.[b]Top 10 - snelheidsrangschikking tijdens downloaden
1. Samsung Galaxy S20 D:351Mbps U: 20Mbps
2. Poco X3 D:232Mbps U: 55Mbps
3. Xiaomi Mi 10 Lite 5g D:223Mbps U: 52Mbps
4. Poco F2 Pro D:207Mbps U: 53Mbps
5. Xiaomi Mi Note 10 Lite D:153Mbps U: 68Mbps
6. Xiaomi Mi A3 D:150Mbps U: 60Mbps
7. Xiaomi Redmi Note 9s D:150Mbps U: 60Mbps
8. Xiaomi Mi 8 Lite D:149Mbps U: 60Mbps
9. Samsung Galaxy A21s D:147Mbps U: 51Mbps
10. Huawei Y6 2019 D:145Mbps U: 61Mbps

Aantal smartphones in de ranglijst:30
Positie van deze smartphone in de ranglijst:0/30

Let op: de theoretische maximale snelheid van een telefoon wordt vaak beperkt door de configuratie van het mobiele netwerk en de congestie van het netwerk op het moment van de meting. Dus misschien kun je een hogere snelheid halen op een ander netwerk
[b][b]

Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.[b]
Wifi frequenties : 802.11a , 802.11b , 802.11g , 802.11n , 802.11n 5GHz , 802.11ac
Download snelheid : 170
Signaal / dicht : -17
Signaal / afstand : -67
Wifi-signaal[b]Ik heb een gemiddeld signaal gemeten van - 17 dBm in de buurt van de router, het is een goed signaalniveau waardoor de TCL 10 Pro in de top 10 van de meest gevoelige telefoons voor wifi zal vallen. Ik kreeg een -56 dBm signaal van een afstand, nogmaals, dit is een zeer goede gevoeligheidsscore.[b][b]Top 10 - rangschikking van wifi-gevoeligheid
1. Poco F2 Pro -11dBm
2. Xiaomi Redmi Note 10 Pro -12dBm
3. Realme Gt -12dBm
4. Samsung Galaxy A21s -13dBm
5. Oneplus Nord N100 -15dBm
6. Poco X3 Pro -15dBm
7. Poco F3 -15dBm
8. Redmi Note 9t -15dBm
9. Samsung Galaxy A52 -17dBm
10. Xiaomi Redmi Note 10s -17dBm

Aantal smartphones in de ranglijst:54
Positie van deze smartphone in de ranglijst:13/54

[b]Download/Upload snelheid[b]Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.[b]Top 10 - Ranglijst van wifi-downloadsnelheden
1. Poco F3 398Mbps
2. Poco X3 Pro 389Mbps
3. Xiaomi Redmi Note 10 Pro 367Mbps
4. Samsung Galaxy S20 351Mbps
5. Xiaomi 11t 350Mbps
6. Poco F2 Pro 341Mbps
7. Redmi Note 9t 332Mbps
8. Realme Gt 330Mbps
9. Doogee S96 Pro 328Mbps
10. Xiaomi Redmi Note 10s 325Mbps

Aantal smartphones in de ranglijst:53
Positie van deze smartphone in de ranglijst:37/53

Opmerking: ik heb een 400 Mbps-lijn en een modem die hogere snelheden kan leveren, maar ik weet nooit zeker hoeveel bandbreedte er beschikbaar is als ik een test doe.
[b]

GPS-prestaties

[b]Om de kwaliteit van het GPS-signaal te testen gebruik ik de Offline Maps applicatie en maak ik dezelfde treinreis in de voetgangersmodus. Waarom? In de voetgangersmodus corrigeert de GPS het signaal om aan de weg te blijven hangen niet kunstmatig, het heeft geen markeringen, zodat je de werkelijke positie kunt zien. Ik gebruik dan een applicatie om de nauwkeurigheid van het signaal te meten. De TCL 10 Pro maakt gebruik van een GPS-chip van Qualcomm, deze chips bieden een lager precisieniveau dan Mediatek-chips, maar het resultaat is nog steeds redelijk acceptabel. Ik behaal een nauwkeurigheidsniveau op 3 meter dat zeer stabiel blijft. Ik heb ook de gebruikte frequenties gecontroleerd en ik zie er maar één per type netwerk (B1, L1, E1).[b][b]Top 10 - GPS-nauwkeurigheidsclassificatie
1. Oukitel C21 1m
2. Redmi 9a 1m
3. Doogee S96 Pro 1m
4. Xiaomi Redmi Note 10s 1m
5. Xiaomi Redmi Note 9 1m
6. Umidigi Bison Pro 1m
7. Redmi 10 1m
8. Poco M4 Pro 1m
9. Redmi 9c 2m
10. Umidigi Bison 2m

Aantal smartphones in de ranglijst:28
Positie van deze smartphone in de ranglijst:0/28

Opmerking: een nauwkeurigheid van 3 meter of minder kan eenvoudig worden gecorrigeerd door een goede GPS-applicatie. De telefoonprestaties spelen ook een rol bij de snelheid waarmee je scherm wordt bijgewerkt, dus de nauwkeurigheid kan in het gedrang komen door een te trage weergave.
[b]

Batterijduur

Capaciteit : 4500
Snel laden : Ja
W max : 18
Autonomie (100% helderheid) : 465.00
Autonomie (50% helderheid) : 889.00
Oplaadtijd : 133.00
Ontladingssnelheid (100%) : 0.22
Ontladingsscore (100%) : 9.68
Ontladingssnelheid (100%) : 0.11
Ontladingssnelheid (50% : 5.06
Laadsnelheid : 0.75
Laadscore : 33.83
Vanaf maart 2020 heb ik mijn subjectieve batterijtest vervangen door een technische test om het werkelijke gedrag van de batterij beter te kunnen meten. Nu test ik de autonomie en de oplaadtijd onder absoluut identieke omstandigheden. Ik voer verschillende metingen uit, zodat deze test alleen al enkele dagen duurt en ik de telefoon voor niets anders kan gebruiken.

Batterijduur - methodologie
Om de levensduur van de batterij te testen, meet ik het batterijverbruik elke minuut in strikt identieke omstandigheden om telefoons te kunnen vergelijken en ook om je in staat te stellen je telefoon in dezelfde omstandigheden te evalueren. Ik sluit elke invloed uit van toepassingen die de meting zouden kunnen verstoren. De autonomie is niet lineair, de batterij ontlaadt zich soms veel sneller aan het einde. Dit is een frustrerend fenomeen, maar met mijn metingen weet je of je snel een oplader moet vinden.

Batterijduur
De batterij van de TCL 10 Pro heeft een capaciteit van 4500 mAh en is ontladen van 100% tot 1% in 465.00 minuten met 100% helderheid, hij is ontladen van 100% tot 1% in 889.00 met 50% helderheid. Op deze manier krijg ik een gemiddelde ontlaadsnelheid van 0.22% per minuut bij 100% lichtsterkte en 0.11% per minuut bij 50% lichtsterkte, het verbruik is dus 9.68 mA per minuut bij 100% lichtsterkte en 5.06 bij 50% lichtsterkte. Om de efficiëntie van de telefoon en de invloed ervan op de batterij te kunnen vergelijken, moet je de 9.68 (of 50%) score vergelijken met die van andere smartphones, het cijfer moet zo laag mogelijk zijn.

Laadtijd - methodologie
Om de oplaadtijd te testen, gebruik ik altijd dezelfde lader met dezelfde kabel. Ik meet de oplaadtijd minuut voor minuut om de evolutie van de lading en de oplaadsnelheid te zien. De laadsnelheid van een batterij is niet lineair, maar vaak sneller aan het begin en langzamer aan het einde. De lader is compatibel met snel laden.

Laadtijd
De accu van het TCL 10 Pro heeft een capaciteit van 4500 mAh en is opgeladen van 1% tot 100% in 133.00 minuten. Dit geeft me een gemiddelde laadsnelheid van 0.75% per minuut en dus een toename van 33.83 mA per minuut. Om de prestaties van de TCL 10 Pro te vergelijken met andere telefoons, moet je de 33.83 per minuut score gebruiken, deze score moet zo hoog mogelijk zijn.

In het bijzonder: de laadsnelheid is niet altijd lineair, de onderstaande grafiek geef je een indicatie van het gedrag van de batterij.

De volgende tabel geeft een overzicht van de geteste telefoons met de technische accutest, ze zijn gerangschikt in volgorde van efficiëntie. Een hogere batterijcapaciteit zou logischerwijs moeten resulteren in een hogere levensduur van de batterij, maar dat is niet altijd het geval en het geeft geen indicatie van de efficiëntie van een telefoon.

SmartphoneCapaciteit (mAh)Levensduur (minuten)EfficiëntiescoreLevensduur (minuten) / 50%Efficiëntiescore / 50%Laadtijd.Laden score
Oukitel C214000497.008.051324.003.02167.0023.95
Honor 9x4000770.005.191333.003.00151.0026.49
Nokia 5.34000549.007.291096.003.65199.0020.10
Samsung Galaxy S204000565.007.081217.003.29136.0029.41
Google Pixel 54080773.005.281559.002.6281.0050.37
Umidigi A9 Pro4150552.007.521562.002.66112.0037.05
Xiaomi Mi 10 Lite 5g4160749.005.551541.002.70163.0025.52
Realme 64300704.006.111104.003.89162.0026.54
Samsung Galaxy A524500652.006.901239.003.63165.0027.27
Realme Gt4500574.007.841057.004.2687.0051.72
Tcl 10 Pro4500465.009.68889.005.06133.0033.83
Poco F34520657.006.881840.002.46122.0037.05
Poco F2 Pro47001150.004.091536.003.06180.0026.11
Xiaomi Redmi Note 105000691.007.241728.002.89193.0025.91
Redmi Note 9t5000766.006.532054.002.43148.0033.78
Umidigi Bison Pro5000610.008.201632.003.06255.0019.61
Redmi 105000664.007.531684.002.97165.0030.30
Oneplus Nord N1005000808.006.191278.003.91663.007.54
Poco M4 Pro5000634.007.891600.003.13123.0040.65
Xiaomi 11t5000476.0010.501204.004.1597.0051.55
Poco M3 Pro5000657.007.611647.003.04131.0038.17
Xiaomi Redmi Note 10s5000636.007.861556.003.21161.0031.06
Redmi 9c5000656.007.621915.002.61170.0029.41
Samsung Galaxy A21s5000729.006.861283.003.90166.0030.12
Redmi 9a5000694.007.201902.002.63195.0025.64
Umidigi Bison5000550.009.091471.003.40238.0021.01
Motorola G8 Power5000912.005.482792.001.79311.0016.08
Xiaomi Redmi Note 10 Pro5020625.008.031557.003.22213.0023.57
Xiaomi Redmi Note 9s5020663.007.571876.002.68224.0022.41
Xiaomi Redmi Note 95020650.007.721808.002.78162.0030.99
Umidigi F25150927.005.561854.002.78299.0017.22
Poco X35160653.007.901654.003.12181.0028.51
Poco X3 Pro5160648.007.961688.003.06138.0037.39
Doogee S58 Pro5180845.006.131908.002.71177.0029.27
Xiaomi Mi Note 10 Lite5260827.006.361609.003.27208.0025.29
Ulefone Armor 7e5500768.007.161140.004.82179.0030.73
Poco M36000842.007.131898.003.16217.0027.65
Doogee S96 Pro6350929.006.841405.004.52424.0014.98
F150 R20228300879.009.441498.005.54243.0034.16

helpHoe lees je deze cijfers?
De batterijcapaciteit is een belangrijk element bij het bepalen van de autonomie van een telefoon, maar het is niet de enige factor. Een telefoon met een grote batterij kan een kortere batterijduur hebben als hij meer stroom verbruikt. Als ik een voorbeeld uit het dagelijks leven zou moeten nemen, zou ik het universum van de auto gebruiken. Als een auto een grote brandstoftank heeft, zou hij een langere afstand moeten kunnen rijden, tenzij het gemiddelde brandstofverbruik hoger is. De score voor de efficiëntie van de batterij werkt op dezelfde manier, hij moet zo laag mogelijk zijn en staat voor het energieverbruik van de telefoon. Deze verschillen in efficiëntie zijn vaak gerelateerd aan de helderheid van het scherm, grote heldere schermen hebben de neiging om meer energie te verbruiken en zelfs als ze een grote batterij hebben, zal hun bereik korter zijn.

samengevat De TCL 10 Pro is uitgerust met een batterij van 4500 mAh, het is een vrij gemiddelde capaciteit, tegenwoordig vinden we veel telefoons met een capaciteit van minimaal 5000 mAh.
De TCL 10 Pro heeft snel opladen van 18 W en ik heb een oplaadtijd van 133 minuten gemeten om van 1 naar 100% te gaan. Deze oplaadtijd is in het begin vrij snel omdat het slechts 15 minuten duurt om 20% van de batterij te bereiken, maar vanaf 77% neemt de snelheid sterk af. Het kostte me bijna een uur om van 80 naar 100% te gaan. Het is daarom in uw eigen belang om de batterij tot ongeveer 80% op te laden, aangezien de rest van het opladen erg traag is. Een batterij volledig opladen is sowieso niet goed voor de levensduur van de batterij. [b][b]
Ik heb de levensduur van de batterij gemeten met het scherm op 100% en 50% helderheid, ik behaalde 465 en 889 minuten. Dit zijn redelijk gemiddelde scores, het scherm is niet superefficiënt in zijn energiebeheer, het verbruik is lineair omdat ik een verdubbelde autonomie krijg met het scherm op 50%, waar ik voor sommige telefoons de autonomie verdrievoudig met een scherm op 50%. [b][b] Bij normaal gebruik zou de batterij ongeveer 2 dagen mee moeten kunnen gaan.[b]

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.[b]

Hardware

Selfie / resolutie : 20
Selfie / sensor : Omnivision OV24B1Q
Resolutie : 64
Sensor : Samsung Bright S5KGW1
Om de technische informatie van een telefoon op te halen, gebruik ik een applicatie die de Android-servicelaag zal opvragen en in het algemeen krijg ik betrouwbare gegevens. Dit is niet het geval voor de TCL omdat de telefoon de aanwezigheid van een 16 miljoen pixel sensor als hoofdsensor aangeeft terwijl het een 64 miljoen pixel sensor van het type Samsung Bright S5KGW1 is. Deze sensor is in veel andere telefoons gebruikt en kan zeer goede foto's maken. De secundaire sensor (ultragroothoek) is ook een Samsung sensor, het is de Samsung S5K3P9. Het is een sensor die ik nog niet heb kunnen testen. [b][b] De telefoon is ook uitgerust met twee andere sensoren, een sensor voor portretten en een andere voor macro's. [b][b][b]Standaard app[b]Ik heb dit jaar veel Xiaomi- en Poco-telefoons getest, dus ik heb dit gedeelte niet systematisch ingevuld, omdat deze telefoons altijd dezelfde app gebruiken voor foto's. De TCL-fototoepassing gebruikt dezelfde basisprincipes met de verschillende foto- / videomodi onderaan het scherm, maar de zoom- / hoekwijziging gebeurt aan de rechterkant van de afbeelding. Ik vind dat deze pictogrammen ook niet erg duidelijk zijn omdat ik niet begreep waar het pictogram voor de ultragroothoeksensor mee overeenkwam. De meeste van de gebruikelijke instellingen vindt u bovenaan het scherm. De basisfotomodus wordt in het Frans "auto" genoemd, het is een nogal merkwaardige keuze. [b][b] Ik heb goed nieuws voor Gcam-fans, de Google-app werkt perfect op deze telefoon en ik heb met deze app eigenlijk een aantal foto's hieronder gemaakt.[b][b]

Fotokwaliteit

Foto test / studio[b] Samsung S5KGW1
Ik had al de kans gehad om deze sensor te testen op andere telefoons, bijvoorbeeld de uitstekende Redmi Note 8 Pro. Deze sensor biedt een zeer goede scherpte, het detailniveau is bovengemiddeld. Je hoeft alleen maar naar de textuur van de rubix-kubus of de stenen onder het Vrijheidsbeeld te kijken om dit te beseffen. Het belichtingsniveau is iets te laag, maar dat is altijd het geval voor de foto's in de studio, het heeft ook invloed op de kleuren, maar buitentests zullen aantonen dat de colorimetrie bij daglicht veel beter is. Ik heb nog een paar foto's gemaakt met HDR, AI of nachtmodus, helaas is het resultaat niet altijd even goed [b][b]
Deze foto laat zien hoe scherp goed is, de Canadese noot in de centrum is perfect hersteld, de textuur is gemakkelijk leesbaar. Aan de rand neemt de scherpte af maar zijn de teksten en texturen nog goed leesbaar. [b][b] Samsung S5K3P9
Ultragroothoeksensoren zoals deze hebben allemaal min of meer dezelfde gebreken, te beginnen met de scherpte. Het scherptegebied rond de rubix-kubus en aan de voet van het beeld is beduidend kleiner dan wat je met de hoofdsensor zou kunnen zien. Het verlies van informatie is belangrijk. Het belichtingsniveau is vrij gelijkaardig aan de basisfoto, wat best een goede zaak is voor een sensor van dit type. De vervorming is belangrijk, maar nogmaals, voor dit soort sensoren is het volkomen normaal. [b][b]
Het gebrek aan scherpte is nog beter zichtbaar op deze foto, de tekst van het Canadese bankbiljet is niet meer zo leesbaar als voor de hoofdsensor en aan de periferie nog steeds slechter. Dit is niet abnormaal, je kunt alleen de verschillen tussen de twee sensoren zien. [b][b]Foto test / zon[b] Samsung S5KGW1
Ik heb veel foto's gemaakt met deze telefoon en dat is over het algemeen een goed teken. Tijdens een wandeling van 2 uur in de late namiddag heb ik honderd foto's gemaakt. Bovenstaande foto is gemaakt in de ondergaande zon in november, de bladeren hebben een warme kleur, het licht is licht oranje en de Samsung sensor weet het tafereel goed weer te geven. Ik heb deze foto gekozen omdat deze is samengesteld uit zeer donkere en zeer lichte gebieden, de Samsung-sensor is echter niet in de problemen omdat de donkere gebieden altijd zichtbaar zijn en we de textuur van de wolken in de lucht kunnen zien. Deze sensor heeft daardoor een goed dynamisch bereik. De scherpte is over het algemeen vrij goed, het detail van de bladeren is duidelijk zichtbaar. [b][b]
Op deze tweede foto heb ik de sensor op de zon gericht om te zien wat hij ging doen en het resultaat is echt goed, afgezien van een halo wit op het niveau van de zon heb ik geen groot gebied van overbelichting. Donkere gebieden zijn altijd goed gedetailleerd. Deze Samsung-sensor is niet erg jong meer, ik heb hem twee jaar geleden voor het eerst getest op de Redmi Note 8 Pro, hij is vandaag nog steeds te classificeren bij de goede leerlingen voor de foto. [b][b] (foto's gemaakt met Gcam hebben het voorvoegsel PXL in de bestandsnaam, ze zijn te herkennen aan de warmere kleuren)[b][b] Samsung S5K3P9
Ultragroothoeksensoren produceren meestal geen erg goede foto's, maar deze presteert goed genoeg in die mate dat toen ik mijn foto's rangschikte door naar de miniaturen te kijken, ik verschillende foto's van deze sensor bij de foto's plaatste van de hoofdsensor. Deze foto biedt bijvoorbeeld een mooi dynamisch bereik, realistische kleuren en de algemene sfeer is goed hersteld. Als ik op de foto inzoom, besef ik natuurlijk dat het detailniveau niet goed is, maar deze foto zal de verdienste hebben gehad een illusie te creëren. [b][b]Foto test / bewolkt[b][b]Test foto / nacht[b]Nog niet beschikbaar / getest[b][b][b]

Videokwaliteit

Stabilisatie[b] In deze prijsklasse is videostabilisatie afwezig of van slechte kwaliteit. Ik was verrast door de stabilisatie van deze TCL, want zelfs als deze niet perfect is, absorbeert deze 4k-video een groot deel van het trillen. Ik denk dat het gebrek aan prestaties van deze telefoon het niet beter doet, maar het resultaat is al behoorlijk goed. Stabilisatie is nog effectiever bij 1080p.[b]Video normale condities Ik heb deze video gemaakt onder omstandigheden die niet ideaal waren, de andere telefoons die ik tegelijkertijd heb getest produceerden allemaal video's van gemiddelde kwaliteit, behalve deze TCL. De lucht is bewolkt en gedeeltelijk donker, sommige delen van het landschap worden verlicht door de zon, andere liggen in de schaduw, ... Het resultaat is niettemin erg goed en het bevestigt mijn technische test die het een zeer goed dynamisch bereik geeft. Als ik van de lucht naar de vegetatie ga, past de telefoon zich meteen aan, ik zie geen belichtingssprong. De lucht gaat niet verloren in een overbelicht gebied, de details blijven zichtbaar, zelfs als ik onder de horizonlijn daal. Ik had goede videoresultaten met de Redmi Note 8 Pro, hetzelfde geldt voor deze TCL 10 Pro.[b]Video low light[b]Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Audiokwaliteit

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.[b]
Frequency Respons : +0.01 / -011
Noise Level : -93.3
Dynamic Range : 90.8
THD : 0.00301
Intermodulation : 0.017
Stereo crosstalk : -84.9
Frequency Response[b]Deze test is bedoeld om te testen of het toestel in staat is alle frequenties correct te reproduceren. De witte lijn in het midden van de grafiek is de ideale situatie en de andere kleuren zijn afkomstig van tests op verschillende telefoons. Een afwijking van de referentielijn wijst op een afwijking van de ideale situatie. Om op alle frequenties een goed geluid te zien, is het daarom noodzakelijk om zo dicht mogelijk bij de referentielijn te komen. Dynamisch bereik[b]Deze test is ontworpen om het vermogen van een telefoon om geluiden op verschillende volumeniveaus te spelen te testen. Ook hier moeten de telefoons zo dicht mogelijk bij de referentie staan. Geluidsniveau[b]Deze test heeft tot doel te bepalen of het geteste apparaat in staat is om geluiden zonder veel ruis te reproduceren. Een hoge score duidt op een lage parasietendruk, een lagere score duidt op een hogere aanwezigheid van parasieten.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven. [b]
Screen grootte : 6.47
Resolutie : 1080 x 2340
Ratio : 19.5:9
Type : Amoled
% oppervlakte : 90
dE wit : 5.8
dE rood : 7.9
dE groen : 6.6
dE blauw : 3.6
dE geel : 6.3
dE cyan : 8
dE magenta : 4.1
Wit temperatuur : 5928
Contrast : 1000000:1
Helderheid : 581
Colorimetrie[b]
Het TCL 10 Pro-scherm maakt een goede indruk bij het eerste contact omdat de kleuren zeer verzadigd zijn. Helaas leidt deze keuze tot onjuiste colorimetrie. Ik heb geprobeerd een betere colorimetrie te krijgen door met de leesmodus te spelen, maar ik kwam niet onder een delta E van 6. Het is duidelijk geen erg goede score in vergelijking met de meeste andere telefoons die ik dit jaar heb getest. De subjectieve perceptie van schermkwaliteit is positief omdat kleurverzadiging het scherm levendiger maakt, maar als je een identiek beeld vergelijkt met een ander beter gekalibreerd scherm, zul je in sommige kleuren aanzienlijke verschillen opmerken. [b][b] De wittemperatuur ligt rond de 6000 Kelvins in leesmodus, standaard stijgt deze waarde boven de 7000 Kelvins en dus kleuren die te koud zijn.[b][b]Top 10 - rangschikking van de beste schermen op basis van colorimetrie
1. Xiaomi Mi 10 Lite 5g dE = 0.73
2. Xiaomi Mi 10t Pro dE = 0.83
3. Google Pixel 5 dE = 1.11
4. Realme Gt dE = 1.17
5. Xiaomi Mi 11 Lite dE = 1.19
6. Xiaomi Redmi Note 8 dE = 1.2
7. Xiaomi Redmi Note 10 dE = 1.23
8. Xiaomi Redmi Note 10 Pro dE = 1.31
9. Samsung Galaxy S20 dE = 1.4
10. Poco M3 dE = 1.4

Aantal smartphones in de ranglijst:54
Positie van deze smartphone in de ranglijst:46/54

Let op: het colorimetrische verschil wordt gemeten in dE. Na drie uur zal het menselijk oog een colorimetrisch verschil waarnemen, dus de dE moet het laagst zijn. De tests zijn allemaal uitgevoerd met een colorimetrische sonde.
[b]Helderheid / Contrast[b]De TCL 10 Pro is uitgerust met een amoled-scherm, dit type scherm biedt een bijna oneindig contrast waarbij zwart echt zwart is in plaats van donkergrijs zoals op een LCD-type scherm. Ik heb een helderheid gemeten van bijna 600 cd / m² die de sensor overspoelt met licht, dit is een uitstekende score waarmee je het scherm zelfs in de zon kunt lezen.[b]

Biometrie

De vingerafdruksensor bevindt zich aan de onderkant van het scherm. Ik zeg het en ik zeg het nog een keer, ik hou niet echt van deze sensoren op het scherm omdat ze niet ideaal gepositioneerd zijn en ze soms een beetje slechthorend zijn. De sensor van deze TCL werkt min of meer correct, het is soms nodig om het meerdere keren te doen om het scherm te ontgrendelen. Ik geef de voorkeur aan een sensor aan de zijkant van de telefoon, die is sneller en de positie is beter geschikt.[b]

Besturingssysteem

[b] TCL heeft een zeer lichte Android-overlay ontwikkeld met enkele extra functies zoals een snelkoppelingsbalk vergelijkbaar met die van Samsung. De aanpassingsmogelijkheden zijn vrijwel hetzelfde als op andere Android-telefoons, maar er zijn nog een paar opties in de instellingen van het apparaatthema. Dit TCL-besturingssysteem werkt echt goed, ik had geen problemen om het te gebruiken, ik betreur alleen het gebrek aan nauwkeurigere instellingen voor het scherm.[b]

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Accessoires TCL 10 Pro

Om nog meer te genieten van je ervaring met je smartphone bied ik links naar allerlei accessoires die je misschien handig vindt

Beschermhoes / koffer tcl 10 pro
Screen beschermfolie tcl 10 pro
Geheugenkaart tcl 10 pro
USB-kabel / oplader tcl 10 pro
Koptelefoon tcl 10 pro
Fietsenrek tcl 10 pro

Vergelijk TCL 10 Pro met de anderen

Ik heb voor elke test een score van 1 tot 10 toegekend die de sterke en zwakke punten van een product bepaalt. Ik gebruik 0 voor criteria die (nog) niet zijn getest. Een score van 1 tot 3 duidt op slechte prestaties (en ja, dat is ook zo), een score van 4 tot 6 duidt op gemiddelde prestaties, een score van 7 tot 8 duidt op goede prestaties en een score van 9 en 10 duidt op uitzonderlijke prestaties. .
De score wordt berekend op basis van mijn metingen en als er geen metingen zijn, is het een subjectieve mening op basis van mijn ervaring.

De scores zijn niet statisch, ze veranderen in de loop van de tijd omdat de prestaties van nieuwe producten veranderen en hiermee moet rekening worden gehouden.

TCL 10 Pro
Afwerking kwaliteit8.006.00
Batterijprestaties7.008.00
CPU-prestaties6.506.5
GPU-prestaties6.506.5
Schermkwaliteit7.007.00
foto kwaliteit8.005.00
Video kwaliteit8.005.00
Wi-Fi-prestaties8.007.00
Mobiele downloadsnelheid7.005.00
Gevoeligheid van het mobiele netwerk8.006.00
Frequentiebereik7.007.00
Geluidskwaliteit7.006.00
GPS-prestaties8.006.00
Besturingssysteem8.008.00
Totale score10489
Wereldwijde ranglijst
1. Realme Gt 112.5 / 140
2. Poco F2 Pro 111.5 / 140
3. Poco F3 111.5 / 140
4. Samsung Galaxy S20 111 / 140
5. Google Pixel 5 109.6 / 140
6. Poco X3 Pro 107.5 / 140
7. Xiaomi 11t 107 / 140
8. Samsung Galaxy S10+ 107 / 140
9. Xiaomi Mi 9t Pro 106 / 140
10. Xiaomi Redmi Note 10 Pro 105.5 / 140
11. Tcl 10 Pro 104 / 140
12. Xiaomi Mi 11 Lite 104 / 140
13. Samsung Galaxy A52 104 / 140
14. Xiaomi Redmi Note 10s 102 / 140
15. Poco M4 Pro 101.5 / 140
16. Xiaomi Redmi Note 10 101 / 140
17. Poco X3 101 / 140
18. Xiaomi Mi Note 10 Lite 101 / 140
19. Xiaomi Mi 10 Lite 5g 101 / 140
20. Redmi Note 9t 100.5 / 140
21. Xiaomi Redmi Note 8 Pro 100 / 140
22. Doogee S96 Pro 98 / 140
23. Poco M3 Pro 98 / 140
24. Xiaomi Mi 9 Lite 98 / 140
25. Xiaomi Redmi Note 9s 98 / 140
26. Redmi 10 97.5 / 140
27. Xiaomi Redmi Note 8 97 / 140
28. F150 R2022 95 / 140
29. Umidigi Bison Pro 95 / 140
30. Poco M3 94.5 / 140
31. Xiaomi Redmi Note 7 94 / 140
32. Realme 6 93 / 140
33. Umidigi Bison 92 / 140
34. Umidigi A9 Pro 92 / 140
35. Oukitel C21 89.5 / 140
36. Nokia 5.3 89 / 140
37. Xiaomi Mi A3 89 / 140
38. Xiaomi Redmi Note 9 89 / 140
39. Motorola G8 Power 89 / 140
40. Oneplus Nord N100 88.5 / 140
41. Honor 9x 88 / 140
42. Meizu Note 9 86 / 140
43. Xiaomi Mi 8 Lite 86 / 140
44. Xiaomi Redmi Note 5 85 / 140
45. Umidigi S3 Pro 83 / 140
46. Umidigi F2 82 / 140
47. Samsung Galaxy A21s 82 / 140
48. Redmi 9a 81 / 140
49. Redmi 9c 80 / 140
50. Ulefone Armor 7e 80 / 140
51. Doogee S58 Pro 78.5 / 140
52. Honor 8x 78 / 140
53. Umidigi F1 77 / 140
54. Huawei Y6 2019 74 / 140
55. Xiaomi Mi 10t Pro 57 / 70
56. Redmi Note 11 15.5 / 20
57. Elephone U5 0 / 0

Test / beoordeling conclusie

[b]Ik had nog nooit van TCL gehoord voordat ik deze telefoon testte en ik vraag me af hoe ik deze telefoon heb kunnen missen toen deze werd uitgebracht. Ik test telefoons zo objectief mogelijk maar ik heb ook een subjectief gevoel en deze telefoon heeft echt een goede subjectieve indruk op mij gemaakt. Ik vind deze telefoon echt mooi en anders dan de meeste telefoons die in 2021 zijn uitgebracht. Ik heb vaak meerdere telefoons tegelijk in huis en ik raak vaak zo in de war tussen beide. Ik heb dit soort problemen niet met deze TCL, hij heeft een uniek en redelijk succesvol ontwerp. [b][b] Een mooie telefoon is goed, maar als hij goed werkt, is hij nog beter. De TCL heeft me echt verrast op veel punten zoals bijvoorbeeld foto. De TCL 10 Pro gebruikt dezelfde sensor als de Redmi Note 8 Pro en twee na de lancering van de laatste realiseer ik me dat deze sensor nog steeds goed op de weg ligt, hij hoeft zich niet te schamen voor nieuwere sensoren. De TCL maakt zeer goede foto's en zeer goede 4K-video's. [b][b] Op de meer technische aspecten weet de TCL zich ook te onderscheiden, hij heeft een uitstekende gevoeligheid voor het 4G-netwerk en voor wifi is het hetzelfde. De nauwkeurigheid van de GPS is ook erg goed. Het zal waarschijnlijk niet uitblinken met zijn prestaties, maar in deze prijsklasse is hij vergelijkbaar met een Redmi Note 10. Tenzij je een veeleisende gamer bent, zal deze telefoon voldoende prestaties bieden voor een zeer groot publiek. [b][b] Ik heb geen echt problematische zwakke plekken met deze telefoon gevonden, ik was een beetje teleurgesteld over de colorimetrie van het scherm, maar ik weet zeker dat dit de meeste gebruikers niet zal beïnvloeden. Soms is het beter om een amoled-scherm met gemiddelde colorimetrie te hebben dan een LCD-scherm met goede colorimetrie. Het amoled-display van de TCL 10 Pro biedt een oneindig contrast en de helderheid is helder genoeg om in direct zonlicht te worden gebruikt. Voor ongeveer 200 € heb je hier een telefoon met een premium afwerking, gemiddelde prestaties, goede gevoeligheid voor 4G / wifi / GPS en hij produceert uitstekende foto's! Ben je op zoek naar een alternatief voor een Redmi Note 10 Pro, dan heb je er nu een![b]Sterktes[b]Afwerkingskwaliteit, premium niveau [b] Foto- / videokwaliteit [b] Gevoeligheid 4G / Wifi / GPS [b] Schermhelderheid [b][b][b]Zwaktes[b]Colorimetrie van het scherm en het ontbreken van aanpassingen om het te corrigeren [b] Toegang tot de letters van het toetsenbord aan de rand [b] Toegangsknop tot de Google Assistent op de verkeerde plaats [b][b][b]Alternatieven voor dit product[b][b]In dezelfde prijsklasse vinden we de Redmi Note 10 Pro (of zelfs de Redmi Note 10), deze TCL vertegenwoordigt een zeer geloofwaardig alternatief voor deze twee kaskrakers van Xiaomi.[b]

laurent willen Laurent Willen
In plaats van naar onzin op tv of YouTube te kijken, besteed ik mijn tijd 's avonds aan het testen van producten en het delen van mijn passie voor technologie, reizen en fotografie.

Ik run deze site onder mijn eigen naam en volledig onafhankelijk, niemand betaalt me om dit te doen.

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de digitale wereld, ik heb veel high traffic websites beheerd en ontwikkeld voor bedrijven in België zoals Mobistar, Microsoft, Immoweb, BrusselsAirlines, Proximus, Orange,...

Opmerkingen

Discussieer mee / Stel je vragen

Je reactie wordt na validatie gepubliceerd. Ik reageer in mijn vrije tijd op meer dan 1500 reacties per jaar, dus ik kan niet altijd even snel reageren. Je e-mailadres is niet publiekelijk zichtbaar en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.









Ontvang een e-mail wanneer er een reactie is gepubliceerd