Vond je mijn test leuk?
Vergeet niet om het te delen met je vrienden :-) Ik heb geen budget voor reclame, dank je wel!
Deel op Facebook


Als je op zoek bent naar een goedkope projector, heb je waarschijnlijk al veel Chinese producten gezien die gemaakt zijn door bedrijven waar je nog nooit van gehoord hebt. Meestal zijn deze projectoren van slechte kwaliteit en kunnen op geen enkele manier worden vergeleken met een projector van een traditioneel merk (Epson, Sony,….). Met de komst van XGIMI is het een beetje anders geworden. Ik kocht de XGIMI H1 projector via crowdfunding in 2016, dit apparaat was het eerste van een nieuw soort en ik heb nu 3 jaar ervaring om te bevestigen dat het een zeer goede projector is. XGIMI stopte daar niet mee en lanceerde ondertussen andere succesvolle producten en deze keer kocht ik een 1080p draagbare projector die op de markt werd gebracht onder de naam XGIMI MOGO PRO.

Let op: er is een lichtere versie van deze projector, ik test alleen de PRO versie.

XGIMI Mogo Pro, wat is dat?

De XGIMI Mogo Pro is een van de eerste draagbare 1080p (full HD) projectoren en hoewel ik er misschien nog een kan kopen voor een lagere prijs, gaf ik er de voorkeur aan om XGIMI te vertrouwen, omdat ze tot nu toe in staat zijn geweest om zeer goede projectoren te produceren.

De Mogo Pro past in je hand, hij meet 14cm en weegt 900 gram. De helderheid is vrij laag in vergelijking met traditionele projectoren, maar dat was al het geval met de XGIMI H1, maar ik heb hier nooit problemen mee gehad en mijn projectieruimte is sowieso helemaal donker. De Mogo Pro kan een beeld van 100 inch (+ 2,5m) in 1080 projecteren terwijl hij slechts 55W verbruikt.

Hier is een videopresentatie van het product (van XGIMI):

Mijn test, uw vragen

Hoe verschillen mijn testen van andere op het web?
- Ik koop de apparaten meestal met mijn geld, de prijs is net zo belangrijk als het voor jou is!
- Ik bewaar de apparaten minstens een paar weken (soms meer) om te zien wat ze waard zijn in reële omstandigheden.
- Ik beantwoord (indien mogelijk) vragen om je te helpen beslissen voordat je ze koopt
- Mijn blog is beschikbaar in 6 talen: Frans, Nederlands, Engels, Duits, Spaans en Italiaans.
- Ik leef niet van mijn blog, niemand betaalt me om deze tests te doen, ik ben volledig onafhankelijk.
- Mijn pagina's zitten niet vol met advertenties
- Mijn pagina's zitten niet vol met advertenties
.
Andere tests:
Gazer projector test - beoordeling
Xiaomi Mi Laser TV 150 test / review - 25 Commentaar(en)
Nebula Cosmos Max test, review en prijs
XGIMI Mogo Pro: test, reviews en prijs
XGIMI H1 test / review na 1 maand - 23 Commentaar(en)

Ik zal de test geleidelijk aan voeden, voel je vrij om je vragen te stellen in de commentaarsectie onderaan de pagina.

Prijs XGIMI Mogo Pro

De Mogo Pro is nu verkrijgbaar in de grootste online winkels zoals Amazon of Aliexpres. Er is een basisversie en een pro-versie, de geteste versie op deze pagina is de pro-versie.


De onderstaande links zijn reclamelinks die mij in staat stellen om het geteste materiaal in volledige neutraliteit te kopen. Als je het werk op deze blog leuk vindt, kun je me ondersteunen door via deze links te kopen. Het kost u absoluut niets, je profiteert altijd van de beste prijzen.
442.739 EUR - (2020-07-06 14:01) XGIMI MoGo Pro DLP 3D 4K Projector XK03S - White - (eBay US - USA)
485.511 EUR - (2020-07-06 17:21) XGIMI XK03S MoGo Pro DLP Projector 1920*1080 4K 25 - (Aliexpress - CN)
485.511 EUR - (2020-07-06 19:21) XGIMI XK03S MoGo Pro DLP Projector 1920*1080 4K 25 - (Aliexpress - CN)
486.137 EUR - (2020-07-06 13:44) XGIMI XK03S MoGo Pro DLP Projector 1920*1080 4K 25 - (Aliexpress - CN)
486.137 EUR - (2020-07-06 12:53) XGIMI XK03S MoGo Pro DLP Projector 1920*1080 4K 25 - (Aliexpress - CN)
486.137 EUR - (2020-07-06 15:36) XGIMI XK03S MoGo Pro DLP Projector 1920*1080 4K 25 - (Aliexpress - CN)
489 EUR - (2020-07-06 14:10) XGIMI MOGO Pro Tragbarer Projektor 3D 1080P 4K DLP - (eBay DE - DE)
489.097 EUR - (2020-07-05 22:16) XGIMI MoGo Pro Android TV Projector,1080P Full HD - (Amazon.com - USA)
489.097 EUR - (2020-07-05 22:16) XGIMI MOGO Pro,1080P Full HD, 300 ANSI Lumen Smart - (Amazon.com - USA)
490 EUR - (2020-07-06 14:10) XGIMI MOGO Pro Projector DLP 1920 x 1080 LED Beame - (eBay DE - DE)
491.77 EUR - (2020-07-06 14:10) XGIMI MOGO Pro LED Projector 3D 1080P 4K DLP Andro - (eBay DE - DE)
492.5 EUR - (2020-07-06 14:10) Globale Version XGIMI MOGO Pro Projektor 3D 1080P - (eBay DE - DE)
494.9 EUR - (2020-07-06 14:10) Global Version XGIMI MOGO Pro Projector Portable A - (eBay DE - DE)
499.99 EUR - (2020-07-06 18:51) XGIMI MOGO proyector portatil Intelligente, 210 AN - (Amazon.es - ES)
499.99 EUR - (2020-07-06 19:44) XGIMI MOGO, Mini Beamer, Android TV 9.0, 210 ANSI - (Amazon.de - DE)
499.99 EUR - (2020-07-06 20:10) XGIMI MOGO Videoprojecteur Portable, Android TV 9. - (Amazon France - FR)
499.99 EUR - (2020-07-06 20:12) XGIMI MOGO, proiettore portatile da 210 lumen ANSI - (Amazon.it - IT)
512.99 EUR - (2020-07-06 08:43) XGIMI MOGO Pro Projector 3D 1080P 4K DLP TV Portab - (Cdiscount - FR)
516.88 EUR - (2020-07-06 08:43) XGIMI XK03S MoGo Pro Vidéoprojecteur DLP Projecte - (Cdiscount - FR)
516.88 EUR - (2020-07-05 19:52) XGIMI XK03S MoGo Pro Vidéoprojecteur DLP Projecte - (Cdiscount - FR)
516.88 EUR - (2020-07-06 08:43) XGIMI XK03S MoGo Pro Vidéoprojecteur DLP Projecte - (Cdiscount - FR)
516.88 EUR - (2020-07-05 15:17) XGIMI XK03S MoGo Pro Vidéoprojecteur DLP Projecte - (Cdiscount - FR)
557 EUR - (2020-07-06 19:16) XGIMI MoGo Pro Proyector ANSI FullHD 300 Lúmenes - (PC Componentes - ES)
561.47 EUR - (2020-07-06 18:48) Xgimi MoGo Pro - (Art & Craft - BE)
576.98 EUR - (2020-07-06 14:01) XGIMI MOGO Pro True 1080P Full HD 300 ANSI Lumen S - (eBay US - USA)
583 EUR - (2020-07-06 19:44) XGIMI MoGo Pro - B-Ware Silber - (Amazon.de - DE)
598 EUR - (2020-07-06 20:11) XGIMI MoGo Pro beamer | Portable smartbeamer met A - (Bol.com - NL)
599 EUR - (2020-07-06 20:10) XGIMI MoGo Pro - (Amazon France - FR)
599 EUR - (2020-07-06 14:16) XGIMI MoGo Pro - (eBay ES - ES)
599 EUR - (2020-07-06 18:51) XGIMI MoGo Pro - (Amazon.es - ES)
599 EUR - (2020-07-06 14:06) XGIMI MoGo Pro - (eBay FR - FR)
599.99 EUR - (2020-07-06 09:01) XGIMI MoGo Pro - Portable mini beamer - AndroidTV - (Bol.com - NL)
599.99 EUR - (2020-07-06 20:10) XGIMI MOGO Pro Projecteur Android TV Full HD Mini - (Amazon France - FR)
599.99 EUR - (2020-07-06 20:10) XGIMI MOGO Pro, 1080P Full HD videoprojecteur Port - (Amazon France - FR)
599.99 EUR - (2020-07-06 19:44) XGIMI MOGO Pro Projektor Android TV Full HD Mini 3 - (Amazon.de - DE)
599.99 EUR - (2020-07-06 20:12) XGIMI MOGO Pro Proiettore Android TV Full HD Mini - (Amazon.it - IT)
599.99 EUR - (2020-07-06 18:51) Proyector, XGIMI MOGO Pro proyector portatil, 1080 - (Amazon.es - ES)
599.99 EUR - (2020-07-06 20:12) Proiettore, XGIMI MOGO Pro, proiettore portatile d - (Amazon.it - IT)
599.99 EUR - (2020-07-06 18:51) XGIMI MOGO Pro Proyector Android TV Full HD Mini 3 - (Amazon.es - ES)
599.99 EUR - (2020-07-06 19:44) Beamer, XGIMI MOGO Pro, Mini Beamer 1080p Full HD, - (Amazon.de - DE)
607.128 EUR - (2020-07-06 20:12) XGIMI MoGo Pro Android TV 1080P Projector, Mini Sm - (Amazon.co.uk - UK)
607.128 EUR - (2020-07-06 20:12) XGIMI MOGO Pro, True 1080P Full HD Projector, 300 - (Amazon.co.uk - UK)
615.54 EUR - (2020-07-06 20:12) Videoproiettore XGIMI MoGo Pro - (Amazon.it - IT)
660 EUR - (2020-07-06 14:06) XGIMI MOGO Pro, 1080P Full HD videoprojecteur Port - (eBay FR - FR)
730.698 EUR - (2020-07-06 20:12) XGIMI MoGo Pro - (Amazon.co.uk - UK)
737.19 EUR - (2020-07-06 14:06) Xgimi MoGo Pro NEU - (eBay FR - FR)
737.19 EUR - (2020-07-06 14:16) Xgimi MoGo Pro NEU - (eBay ES - ES)
799.99 EUR - (2020-07-06 20:26) XGIMI Halo LED 1080P Full HD Proiettore Portatile - (Amazon.it - IT)
799.99 EUR - (2020-07-06 20:10) XGIMI Halo LED 1080P Full HD Smart Projecteur Port - (Amazon France - FR)
Prijsalert: Ik heb een tool ontwikkeld waarmee ik de beste prijzen kan vinden en ik stel het u voor zodat u er ook van kunt genieten.

Stuur mij een alert naar Ontbrekend e-mailadres IncorrectMail wanneer de prijs onder deze waarde daalt EUR Stel een prijslimiet in Uw prijslimiet is niet correct

Uw e-mailadres wordt nooit gebruikt voor iets anders dan deze alert.

Twijfel je over een winkel? Ik koop regelmatig bij veel winkels, hier is mijn mening over het aantal winkels.

Presentatie video

Xgimi heeft een video uitgebracht die laat zien wat je met de projector kunt doen:

Uitpakken


Ik heb eindelijk mijn XGIMI Mogo Pro ontvangen na een paar maanden wachten, ik was benieuwd wat XGIMI deze keer zou voorstellen. Ze hadden 3 jaar geleden een heel ander product voorgesteld met de H1, de Mogo Pro volgt dezelfde trend. Het wordt op de markt gebracht als een picoprojector maar het lijkt duidelijk niet op andere picoprojectoren. De doos heeft een minder premium uitstraling dan de H1, de doos is wit zonder franjes en de binnenkant is niet bedekt met beschermend schuim zoals dat het geval was bij de H1. Dat kan me niet schelen, maar het contrast met H1 is vrij groot.

De doos bevat de projector, een afstandsbediening (zonder batterijen), een grote gebruiksaanwijzing en een AC adapter. Ik kreeg een tweede doos met een adapter voor de verschillende markten (USA, UK, Europa).

Vorm van het toestel


De vorm van de Mogo Pro is heel eigenaardig, maar om een voldoende krachtig geluidssysteem te integreren, zou het gebruikelijke formaat van de picoprojectoren waarschijnlijk niet adequaat zijn geweest. De afwerking ziet er goed uit.

boven
Op het bovenste gedeelte van de projector bevinden zich twee aanraaktoetsen voor het volume, een andere voor het afspelen of pauzeren. Deze keuze zou erop wijzen dat XGIMI verwacht dat gebruikers achter de projector gaan staan.

Bovenkant
Aan de voorkant is de projectielens aan de bovenkant en de Harman Kardon-luidspreker op het gehele oppervlak, die drie van de vier zijden van de projector beslaat.

Aan de achterkant
Aan de achterzijde bevindt zich de voedingsaansluiting, een HDMI-poort, een USB-poort en een uitgang.

Hieronder
Onderaan is een klemschroef aangebracht om de projector op een standaard statief te kunnen installeren.

Afstandsbediening


De H1-afstandsbediening was gedeeltelijk gemaakt van geborsteld metaal, hij was uitgerust met een oplaadbare USB-batterij die maandenlang meegaat. Voor de Mogo Pro maakte XGIMI een heel andere keuze. De afstandsbediening heeft twee AAA-batterijen nodig om te werken en is gemaakt van kunststof. Ik had duidelijk de voorkeur gegeven aan een afstandsbediening met een batterij zoals de vorige, het is praktischer, maar je moet in gebruik zien wat voor soort autonomie twee batterijen kunnen bieden in vergelijking met een batterij. Gelukkig is de afstandsbediening een bluetoothapparaat, dus je hoeft hem niet op de projector te richten om hem te gebruiken.

Projectieruimte

Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m x 2,8m (hoogte 2,2m). De projectiewand is een normale wand waarop ik zonder enige behandeling witte verf heb aangebracht. De wanden aan de zijkant zijn donkerder (donkergrijs en rood) om het contrast met de witte muur te accentueren en te voorkomen dat er te veel licht weerkaatst wordt. Mijn XGIMI H1 projector is geïnstalleerd in de rechterachterhoek, net onder het plafond. Ik kan een projector niet in het midden van de ruimte installeren, dus ik moet hem volledig aan de achterkant of volledig aan de voorkant (korte brandpuntsafstand) installeren. Ik heb geen geluidsinstallatie, ik gebruik alleen het geluid van de projector.

Boot video

Ik heb een video gemaakt van het opstarten van het apparaat, het duurt ongeveer 40 seconden om op het startscherm te komen. Je zult zien dat het laden progressief is, de posters verschijnen een paar seconden later. De projector reageert een beetje traag bij het starten, maar na een paar seconden is de interface vloeibaar.

Met deze video heb ik ook de projectieparameters doorgenomen. Je kunt gebruik maken van automatische correctie maar je kunt ook de hoeken handmatig corrigeren om het beeld aan te passen aan je situatie. De projector kan ook achteruit projecteren als je het nodig hebt. Automatische correctie werkt vrij goed, maar als je besluit om een beeld vanuit de zijkant van je kamer te projecteren, kan het nodig zijn om een handmatige correctie aan te brengen.

Eerste indruk

De eerste indruk kan ik in een zeer kort woord samenvatten: wow! Ik ben ook een Chinese picoprojector aan het testen om een idee te krijgen van wat er op de markt is en de Mogo Pro is veel beter dan wat ik tot nu toe heb kunnen testen. De helderheid is indrukwekkend voor een projector van dit formaat, het beeld is ook erg scherp. De beeldfocus en -vorm is automatisch en past zich vrij snel aan, zodat je de projector naar wens kunt verplaatsen zonder hem elke keer te moeten aanpassen. Het geprojecteerde beeld heeft duidelijk een rechthoekige vorm, maar we zien reflecties buiten het beeld verschijnen, die waarschijnlijk afkomstig zijn van een interne reflectie. Ik zal nu een paar dagen nodig hebben om de projector te gebruiken en dit artikel met mijn ervaring te voeden.

Beeldkwaliteit

Zoals ik hierboven schreef, was mijn eerste indruk positief en dit werd bevestigd door de andere tests die ik kon doen. Op een afstand van een meter is de helderheid echt goed en het beeld is erg scherp. De kleuren zijn erg helder en goed verzadigd, ik zal later proberen de colorimetrie te testen met een sonde maar ik denk dat de kleuren iets te verzadigd zijn maar het is erg mooi om te zien.

Hier is een eerste voorbeeld van een 4K timelapse van YouTube. Video geeft niet altijd de werkelijke kwaliteit weer omdat het moeilijk is om een projector te filmen en het beeld nauwkeurig weer te geven. Ook het geluid is niet natuurgetrouw, er is altijd een verlies in het opnameproces.

Hier is een tweede voorbeeld met deze keer een Star Wars trailer. Het beeld verandert veel van tonaliteit, je gaat heel snel van licht naar donker, de projector doet het heel goed, de overgang is soepel en het beeld is scherp. Ook hier geeft video-opname geen echt overzicht van de video- en geluidskwaliteit.

Geluidskwaliteit

De XGIMI H1 is ook uitgerust met Harman-Kardon-luidsprekers en het geluid dat het produceert is echt goed, zelfs als een speciale installatie in principe betere resultaten zal opleveren. Is XGIMI erin geslaagd om het beter te doen met de Mogo Pro? Ja en nee. De Mogo Pro is een draagbare projector, dus verwacht niet dat je een huiskamerervaring hebt zoals met de H1 of andere projectoren van dezelfde soort. De geluidskwaliteit van de Mogo Pro is goed ondanks het formaat, maar het geluid is minder krachtig dan dat van de H1 en geeft de indruk een beetje gedempt te zijn.

Hier is een voorbeeld:

Het geluid is niet goed hersteld omdat ik de video met een smartphone heb opgenomen. Andere projectoren van dit formaat met dit kwaliteitsniveau zul je waarschijnlijk niet vinden, maar als je op zoek bent naar een echte filmervaring, moet je een externe oplossing gebruiken.

Kleurenmeting
Ik ben niet gewend om projectoren met een sonde te testen, het proces is ingewikkelder dan met een telefoon, maar ik ben er toch in geslaagd om een resultaat te krijgen. Ik verwachtte een slecht resultaat omdat de projectoren in deze prijsklasse zelden nauwkeurige kleuren aanbieden. De Mogo Pro doet het heel goed voor sommige kleuren en iets minder voor andere kleuren.

Op het diagram staat de zwarte driehoek voor een perfecte colorimetrie en de witte driehoek voor het resultaat van de metingen voor de XGIMI Mogo Pro. We zien dat geen van de primaire kleuren de referentie raakt, maar het is vrij zeldzaam voor een telefoon, dus we moeten geen perfecte colorimetrie voor een projector verwachten. De waarden kunnen ook beïnvloed worden door de projectiewand. Als ik naar de waarden van de probe kijk, zie ik dat het groen het kleinste verschil heeft met een dE van 2.4, het is een zeer goede score. Rood heeft een dE van 6, het is niet zo goed, maar het is nog steeds acceptabel maar blauw heeft een dE van 10,9. Het is het blauw en alle kleuren die van het blauw zijn afgeleid, die een beetje uit de werkelijkheid zijn. Blauw heeft de neiging om naar paars te glijden. Met het blote oog had ik dat gevoel eerlijk gezegd niet en ik vind het beeld erg prettig.

Helderheid
Om de helderheid te testen, heb ik 3 stappen doorlopen. De eerste is om de projector in mijn fotostudio te plaatsen zodat ik de helderheid kan meten met een colorimetrische sensor. Voor deze eerste oefening heb ik een helderheid van 570 cd/m² gemeten op een afstand van 40 cm, ik weet niet wat dit betekent in lumen maar ik kan het vergelijken met de smartphone-schermen die ik aan het testen ben. Een helderheid op dit niveau is vergelijkbaar met een zeer goede smartphone (bijv. Samsung Galaxy S10+) als de helderheid op zijn maximum is. Op korte afstand is de helderheid dus erg sterk, maar ik denk dat je geen projector gebruikt om hem 40 cm van de muur te plaatsen, daarom heb ik nog twee andere tests gedaan.

Dit is een plaatsing op 1 meter van de muur:

Dit is een plaatsing op 3 meter van de muur:

Deze video’s heb ik gemaakt met een smartphone (Xiaomi Mi 9 Lite). De helderheid van de video wordt gedeeltelijk gecorrigeerd door de telefoon, maar het geeft een overzicht van het verschil in helderheid tussen de twee afstanden. Op 1 meter is het beeld erg helder, maar de helderheid neemt af met de afstand en op 3 meter is de helderheid met meer dan 50% gedaald (schatting). Dit is heel normaal, als u zich van een lichtbron verwijdert, zal deze altijd in intensiteit afnemen. Het beeld op 3m is al erg groot (bijna 3 meter breed) en blijft zichtbaar maar de meer veeleisende gebruikers zullen dit waarschijnlijk onvoldoende vinden. De ideale afstand is waarschijnlijk ongeveer 2 meter om een beeld van bijna 2 meter te verkrijgen.

Naast de helderheid kan je ook de scherpte vergelijken en daar doet de Mogo Pro het heel goed. Het beeld is zeer scherp op 1 meter maar het blijft van goede kwaliteit op 3 meter, voor een draagbare projector is het een zeer goede prestatie.

Ik heb nog een andere projector van XGIMI en deze levert 900 lumen, deze projector is geplaatst op 4m en levert een veel hogere helderheid dan de Mogo Pro door verder weg te zijn.

Helderheidsaanpassing
De XGIMI Mogo Pro biedt de mogelijkheid om de helderheid aan te passen tussen 4 modi: standaard, eco, hoog en aangepast. De Eco- en High-modi geven het beeld een groene tint, zodat ze onbruikbaar zijn. Met de aangepaste modus kan je de helderheid in stappen aanpassen, zodat je je helderheidsniveau kunt kiezen en de kleuren kunt aanpassen. Over het algemeen is het de standaardmodus die de beste beeldkwaliteit biedt.

Belangrijke opmerking: De helderheid is hoger wanneer de projector is aangesloten op een stroombron, zodat u een paar procent helderheid kunt krijgen. De projector is voor bovenstaande video’s niet aangesloten op een stroombron.

Daglichttest
Ik heb veel verzoeken ontvangen om te laten zien hoe de projector zich bij fel licht gedraagt. Helaas zijn we in december en het licht is niet zo belangrijk als in de zomer, maar de foto’s hieronder geven u een goed idee van wat de projector kan doen.

Dit is het scherm voor het zoeken naar Bluetooth apparaten in het donker (er was alleen een beetje zijdelings licht).

Hetzelfde beeld met daglicht (ik heb een raam direct in de as van de projectiewand).

Zelfs als het beeld nog steeds zichtbaar is, is het verlies aan helderheid vrij aanzienlijk. Hier zijn nog enkele andere voorbeelden:
[galerie-ids=”7233,7232,7231,7230,7229″].

Als u niet naar een te donkere film kijkt, kan het gebruik van daglicht worden overwogen, maar dit is duidelijk niet het doel van deze projector. Je zal dus zelf moeten bepalen of dit helderheidsniveau voldoende is voor je gebruik, want het is een zeer subjectieve keuze.

Effect van de afstand op de helderheid
Ik krijg veel vragen over het effect van de afstand op de helderheid, dus heb ik een helderheidsmeter gekocht om precies de invloed van de helderheid te meten.

Hoe ziet het er dan uit?
Op een afstand van 1 meter meet ik een helderheid van 44 lux. Als ik de stekker uit het stopcontact haal om de projector op de batterij te laten werken, daalt de helderheid tot 22 lux. Dit betekent dat je de helft van de helderheid verliest als de projector op de batterij van de projector draait. Ik neem aan dat je je afvraagt of een waarde van 44 lux een goede waarde is of niet. Ik heb niet genoeg ervaring op het gebied van projectoren, maar ik heb de helderheid van mijn laserprojector onder dezelfde omstandigheden gemeten en ik bereik 1000 lux. De vergelijking is natuurlijk niet erg evenwichtig, maar het toont het verschil tussen een ultra heldere projector en de Mogo.

Op een afstand van 2 meter meet ik een helderheid van 24 lux en als ik de projector de batterij laat aanzetten, daalt het licht tot 12 lux.

Op een afstand van 3 meter meet ik een lichtsterkte van 11 lux en als ik de projector de batterij laat aanzetten, daalt het licht tot 6 lux.

De projector verliest elke meter ongeveer de helft van zijn helderheid, maar ook de helft van zijn helderheid door hem op zijn batterij te laten werken.

Regenboogeffect
Ik ben niet gevoelig voor het regenboogeffect, maar ik dacht dat het goed zichtbaar was op de XGIMI H1, die indruk kreeg ik helemaal niet op de Mogo Pro.

Consumptie

De XGIMI H1 had al indruk op me gemaakt met zijn lage energieverbruik, de Mogo Pro doet het nog beter. Ik heb ongeveer 50 Watt gemeten aan het stopcontact.

Batterij leven

De XGIMI Mogo Pro heeft een batterij waarmee je de projector kunt plaatsen waar je wilt. Mijn eerste indruk van autonomie was niet erg goed omdat het niet langer dan een uur duurde. Vervolgens heb ik de batterij meerdere malen opgeladen om deze volledig te laten leeglopen en de levensduur van de batterij onder normale omstandigheden te meten. Ik begon een film op YouTube met behulp van Wifi en liet de film draaien tot de batterij leeg was. Ik heb dit proces 3 keer herhaald om te zien of het resultaat hetzelfde zou zijn. Uiteindelijk heb ik een gemiddelde autonomie van 2 uur en 10 minuten verkregen. Het is veel en het is niet veel tegelijk, het zal allemaal afhangen van wat je met deze projector wilt zien. Je moet altijd een stroomvoorziening in de buurt hebben.

Update 12/12/19: nadat ik de projector een week lang in een kast had laten liggen, merkte ik dat de batterij volledig leeg was. Als dit opnieuw gebeurt, moet u altijd voorzorgsmaatregelen nemen tijdens uw reis om de batterij op te laden als deze meerdere dagen niet wordt gebruikt.

Besturingssysteem

Nog niet beschikbaar.

Android Tv
De Mogo Pro draait op Android TV, dit is een versie van Android aangepast voor gebruik op een groot scherm (TV of projector). De interface is daarom opnieuw ontworpen voor dit type gebruik. Android TV is zeer eenvoudig te gebruiken met een afstandsbediening, het startscherm geeft toegang tot de geïnstalleerde applicaties (via een snelkoppeling) en de inhoud van de geïnstalleerde applicaties. Zo kan je een applicatie starten zoals met elk Android-toestel, maar je kan ook rechtstreeks toegang krijgen tot de video-inhoud van een van je applicaties.

Ik heb al de mogelijkheid gehad om Android TV te gebruiken op andere apparaten zoals de Amazon Fire TV stick of de Nvidia Shield TV box, de ervaring is hetzelfde op elk apparaat en ik denk dat dit een langere levensduur zal geven aan de projector. Veel Chinese projectoren zijn uitgerust met een exotische Android-versies die niet zijn aangepast aan een TV-ervaring, de interface is niet altijd aangepast, applicaties werken niet altijd en uiteindelijk wordt het systeem niet meer bijgewerkt. Als u kiest voor een Android projector, zorg er dan voor dat deze een officiële versie van Android TV gebruikt.

Download toepassingen/games
Met Mogo Pro heb je toegang tot Google’s Play Store voor Android TV en in tegenstelling tot veel andere Chinese producten, is dit een officiële versie die waarschijnlijk de evolutie van de winkel zal volgen. De Android TV Play Store is beperkter dan de Play Store voor Android-telefoons, omdat applicaties die ontworpen zijn voor een touchscreen mogelijk niet werken op een projector. De keuze blijft vrij breed en u moet in staat zijn om je favoriete toepassingen te vinden. Ik betreur het dat de Amazon Prime Video applicatie niet aanwezig is, ik neem aan dat Xgimi geen toestemming heeft gekregen om de inhoud van het Amazone-platform te verspreiden.

Hier is een korte video demonstratie van de Play Store op Android TV met een voorbeeld van het spel te downloaden:

Streaming van Netflix / Amazon
De Amazon Prime Video applicatie is niet aanwezig in de winkel op het moment van lancering, ik denk dat Xgimi nog geen certificering heeft verkregen. De Netflix-applicatie is daarentegen wel goed aanwezig.

Bedieningsgeluid

De XGIMI Mogo Pro maakt absoluut geen geluid, ik heb hem 2 uur lang onafgebroken laten draaien en tenzij ik naast me sta, hoor ik geen ventilatieruis. Ik moet er echter op wijzen dat het veel warmte van de achterkant afgeeft, ik heb een temperatuur gemeten tussen 35 en 40°C in de buurt van de projector.

Connectiviteit

De Mogo Pro heeft een HDMI-poort, een USB-poort en een Jack-uitgang. Het aantal mogelijkheden is dus beperkt, maar voor een draagbare ervaring is dit meer dan voldoende. USB-sticks worden automatisch gedetecteerd en je kunt de inhoud benaderen via een speciale applicatie zoals Kodi waarmee je films kunt afspelen op een USB-stick.

Wifi

Mogo Pro is compatibel met 2.4Ghz en 5Ghz frequenties. Ik heb een downloadsnelheid van meer dan 160 Mbps, dat is meer dan genoeg voor 4k streaming of het spelen van streaming met stoom.


Wifi maakt het ook gemakkelijk om het scherm van uw smartphone direct op de projector te laten draaien. Ik heb gewoon de Google Home applicatie gebruikt om het scherm van mijn Xiaomi te projecteren, op deze manier kan je het scherm van je smartphone over een groter gebied projecteren.

Bluetooth
De Mogo Pro maakt gebruik van Bluetooth LE in versie 4, dit stelt je in staat om het geluid om te schakelen naar een speciale installatie of een Bluetooth controller aan te sluiten om direct op de projector af te spelen.

Ik probeerde mijn Xiaomi geluidsbalk aan te sluiten en dat lukte me niet, het was onmogelijk om de geluidsbalk te vinden bij het zoeken naar Bluetooth-apparaten als ik deze geluidsbalk zonder problemen met andere apparaten vond. Ik heb het nagevraagd bij Xgimi en blijkbaar is dit een probleem dat zal worden opgelost in een toekomstige update, maar ik heb nog geen datum ontvangen.

Projectie-afstand en zoom

De positie van de XGIMI Mogo pro bepaalt de grootte van uw beeld omdat de projector geen optische zoom heeft. Door de projector op een afstand van 1 meter van de muur te plaatsen, krijg ik een beeld van 84 cm aan de basis met een diagonaal van 96 cm. Met een afstand van één meter krijg je een iets kleiner beeld dan een conventionele televisie. Op deze afstand is de helderheid onberispelijk.

Daarna heb ik mijn projector teruggezet zodat hij mijn muur volledig zou vullen. Op een afstand van 3,25 meter krijg ik een beeld dat net geen 3 meter breed is, dus de projectieafstand is korter dan bij mijn conventionele projector die op bijna 4 meter geplaatst moet worden om dezelfde beeldbreedte te krijgen. Op deze afstand is de helderheid veel lager en dat is normaal, we hebben het hier over een picoprojector.

Zonder in te gaan op een wetenschappelijke demonstratie, zou je de breedte van het beeld kunnen schatten door de projectieafstand te vermenigvuldigen met 0,89. Met een afstand van 325cm krijg ik een beeld van 290cm.

Ik heb ook een test gedaan die niet veel zinnigs heeft, maar wel laat zien wat deze kleine projector kan doen. Ik projecteerde het beeld op de muur van een fabriek en kreeg een beeld van bijna 15 meter breed. De straatverlichting was te sterk om het beeld goed te kunnen zien, maar ik ben er zeker van dat het beeld zonder het licht goed zichtbaar zou zijn geweest.

Update 2.1.55 – 12/21/12/2019

Xgimi heeft zijn eerste update slechts 2 maanden na de commerciële release afgeleverd en het goede nieuws is dat ze hun beloften zijn nagekomen. De Mogo Pro was voorheen niet in staat om geluid via Bluetooth te versturen, dit is nu niet meer het geval, ik heb mijn soundbar kunnen aansluiten op de Mogo Pro en alles werkt prima.

Onder andere verbeteringen:
– Xgimi heeft een bestandsmanager toegevoegd om te kunnen browsen op een USB-stick.
– geluid via Bluetooth is nu mogelijk
– helderheidsverandering
– het is nu mogelijk om in en uit te zoomen op het beeld, deze functie maakt het mogelijk om het beeld te verkleinen als u de projector van de muur weg plaatst.

Conclusie

Ik kocht mijn eerste projector in 2016 en het was al een XGIMI. Op dat moment kende niemand dit merk en toch kwam XGIMI met iets nieuws in de wereld van de projectoren. Vier jaar later gebruik ik deze projector nog steeds. Het is omdat ik zo’n goede ervaring had met de XGIMI H1 dat ik me liet verleiden door de Mogo Pro omdat ik eigenlijk geen typische klant ben voor draagbare projectoren. Ik was zeer aangenaam verrast door deze nieuwe XGIMI projector, het is waarschijnlijk een van de beste draagbare projectoren op de markt.

Ik vind het formaat van de projector een beetje vreemd voor een draagbare projector, andere merken hebben de neiging om platte projectoren te maken, XGIMI heeft besloten om een toren-formaat projector te maken. Ik vind het ook een beetje groot om met zo’n apparaat in een rugzak mee te nemen. Het afwerkingsniveau is niet zo goed als de H1 die van metaal is gemaakt, de MOGO Pro is gemaakt van plastic maar het geheel is vrij goed ontworpen.

Het zwakke punt van draagbare projectoren is de helderheid en de MOGO Pro is geen uitzondering op de regel. De helderheid is niet sterk genoeg om bij daglicht te gebruiken en de projectieafstand kan ook niet erg groot zijn omdat het licht voor elke meter afstand met de helft afneemt. Dit zijn beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden voor de aankoop.

Als u de projector in het donker en op een afstand van 2 meter gebruikt, krijgt u een beeld van zeer goede kwaliteit met een hogere scherpte dan ik met de H1 krijg. Het levert echt 1080p wanneer de meeste draagbare projectoren niet in staat zijn om een dergelijke resolutie te leveren.

De Mogo Pro produceert goed geluid maar is niet te vergelijken met een speciaal systeem, het is sowieso niet het doel van een draagbare oplossing. De ventilatie is echter zeer discreet.

Sterke punten:
– beeldkwaliteit
– beeldgrootte en instellingen
– zeer laag verbruik
– Android-tv

Zwakte:
– helderheid
– de levensduur van de batterij is iets te kort
– lage prestaties om spelletjes te spelen

Vond je mijn test leuk?
Vergeet niet om het te delen met je vrienden :-) Ik heb geen budget voor reclame, dank je wel!
Deel op Facebook