Ik heb eind 2016 een eerste Chinese projector gekocht (Xgimi H1) maar pas in 2019 ben ik begonnen met het testen van andere modellen zoals de Xgimi Mogo Pro. Ik was erg in de verleiding om een laserprojector te testen, maar de prijs van dit soort projector is echt onbetaalbaar, dus ik gaf het idee op totdat mijn prijswaarschuwingssysteem me een Xiaomi Mi Laser vond voor de helft van de gebruikelijke prijs. Dus het enige wat je nog moet doen is de tijd nemen om deze projector grondig te testen.

Website van de fabrikant:
Mi.com

Mijn test, uw vragen

Hoe verschillen mijn testen van andere op het web?
- Ik koop de apparaten meestal met mijn geld, de prijs is net zo belangrijk als het voor jou is!
- Ik bewaar de apparaten minstens een paar weken (soms meer) om te zien wat ze waard zijn in reële omstandigheden.
- Ik beantwoord (indien mogelijk) vragen om je te helpen beslissen voordat je ze koopt
- Mijn blog is beschikbaar in 6 talen: Frans, Nederlands, Engels, Duits, Spaans en Italiaans.
- Ik leef niet van mijn blog, niemand betaalt me om deze tests te doen, ik ben volledig onafhankelijk.
- Mijn pagina's zitten niet vol met advertenties
- Mijn pagina's zitten niet vol met advertenties
.
Andere tests:
Xiaomi Mi Laser TV 150 test / review - 8 Commentaar(en)
Nebula Cosmos Max test, review en prijs
XGIMI Mogo Pro: test, reviews en prijs
XGIMI H1 test / review na 1 maand - 23 Commentaar(en)

Prijs Xiaomi Mi Laser TV

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Xiaomi Mi Laser TV van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.


De onderstaande links zijn reclamelinks die mij in staat stellen om het geteste materiaal in volledige neutraliteit te kopen. Als je het werk op deze blog leuk vindt, kun je me ondersteunen door via deze links te kopen. Het kost u absoluut niets, je profiteert altijd van de beste prijzen.
1089.47 EUR - (2020-02-16 16:25) Xiaomi Mijia Laser Projector - English Version - (GearBest - CN)
1107.01 EUR - (2020-02-16 16:25) Xiaomi Mijia Laser Projector ALPD3.0 Laser Project - (GearBest - CN)
1168.02 EUR - (2020-02-16 09:07) nouveau modèle cryolipolysis machine gel de grais - (DH Gate - CN)
1168.02 EUR - (2020-02-16 09:51) nouveau modèle cryolipolysis machine gel de grais - (MobileShop.eu - EU)
1168.02 EUR - (2020-02-16 09:55) nouveau modèle cryolipolysis machine gel de grais - (Light In The Box (en) - CN)
1168.02 EUR - (2020-02-16 08:32) nouveau modèle cryolipolysis machine gel de grais - (Banggood - CN)
1168.02 EUR - (2020-02-16 09:00) nouveau modèle cryolipolysis machine gel de grais - (Light In The Box (en) - CN)
1168.02 EUR - (2020-02-16 08:13) nouveau modèle cryolipolysis machine gel de grais - (DH Gate - CN)
1168.02 EUR - (2020-02-16 07:26) nouveau modèle cryolipolysis machine gel de grais - (DH Gate - CN)
1168.02 EUR - (2020-02-16 09:09) nouveau modèle cryolipolysis machine gel de grais - (DH Gate - CN)
1168.02 EUR - (2020-02-16 09:05) nouveau modèle cryolipolysis machine gel de grais - (Banggood - CN)
1168.02 EUR - (2020-02-16 07:37) nouveau modèle cryolipolysis machine gel de grais - (DH Gate - CN)
1432.95 EUR - (2020-02-16 19:20) Xiaomi Mi Laser-Projektor 150 (Full-HD HDR, Dolby - (Amazon.de - DE)
1477.26 EUR - (2020-02-16 18:42) Mi MJJGYY02FM Laser Ultra-Short Throw Projector 15 - (Amazon.com - USA)
1499 EUR - (2020-02-16 13:06) Vidéoprojecteur Home-Cinéma - Mi-Laser SJL4500GL - (Rue Du Commerce - FR)
1499 EUR - (2020-02-16 15:55) XIAOMI Mi Laser - Vidéoprojecteur Laser FULL HD U - (Cdiscount - FR)
1499.99 EUR - (2020-02-16 19:20) Xiaomi Laser Kurzdistanz Projektor 150 Zoll Full H - (Amazon.de - DE)
1524.71 EUR - (2020-02-16 19:31) Xiaomi SJL4005GL - Mi Laser Projecteur 150 - Vidé - (Amazon France - FR)
1559.02 EUR - (2020-02-16 18:41) Xiaomi Mi Laser, Proyector 150", Bluetooth 4.2, An - (Amazon.es - ES)
1569.58 EUR - (2020-02-16 18:42) Xiaomi Mi Laser Short Throw 5000 ANSI Lumens Laser - (Amazon.com - USA)
1574 EUR - (2020-02-16 18:45) Xiaomi Mi Laser Project 150" SJL4005GL, Videoproie - (Amazon.it - IT)
1574.99 EUR - (2020-02-16 18:45) GENERISCHER Gene Elettrico Xiaomi Mi Laser Proiett - (Amazon.it - IT)
1599.65 EUR - (2020-02-16 11:44) Xiaomi Laser Projector 150in - (Art & Craft - BE)
1626.6 EUR - (2020-02-16 19:35) Mi Laser Projector 150in White - (Bol.com - NL)
1823.63 EUR - (2020-02-16 19:46) XIAOMI - ECO-SYSTEMS MI LASER PROJECT 150 IN - (Amazon.co.uk - UK)
Prijsalert: Ik heb een tool ontwikkeld waarmee ik de beste prijzen kan vinden en ik stel het u voor zodat u er ook van kunt genieten.

Stuur mij een alert naar Ontbrekend e-mailadres IncorrectMail wanneer de prijs onder deze waarde daalt EUR Stel een prijslimiet in Uw prijslimiet is niet correct

Uw e-mailadres wordt nooit gebruikt voor iets anders dan deze alert.



Tijdslijn


11/11/2019: bestel de Xiaomi Mi Laser TV op Aliexpress
12/11/2019: ontvangst van het pakket
14/11/2019: Uitpakken en begin van de test/review

Waarom deze projector?


Ik test vooral smartphones omdat ik dit soort producten dagelijks gebruik. Met het succesvol testen van mijn eerste projector vond ik dat ik hetzelfde moest doen met projectoren. Ik ben begonnen met LED projectoren, maar ik moest ook een laserprojector testen. Toen ik een prijswaarschuwing kreeg voor de Xiaomi Mi Laser voor de halve prijs, dacht ik dat het tijd was om te kopen. Xiaomi is geen kleine fabrikant, dit merk heeft zijn knowhow al bewezen, dus het risico om een slecht product te kopen was veel lager dan bij een onbekende Chinese fabrikant.

Uitpakken



De Mi Laser 150 laser projector is zeer groot, meet meer dan 40cm bij 30cm en weegt 7kg. Mijn studio is niet ontworpen voor dit soort objecten, ik moest het op de zijkant zetten om er een foto van te kunnen maken. De doos bevat de projector, een plastic afstandsbediening (zonder batterijen), een voedingskabel, een grote handleiding en een reinigingsdoekje.

Eerste configuratie


Als ik een nieuwe projector test, voel ik me eerst op mijn gemak omdat ik weet dat de eerste opstelling altijd wat tijd in beslag neemt. Toen ik de Xiaomi Mi Laser TV startte, was ik verbaasd te zien dat mijn beeld volledig vervormd was, dat had ik nog nooit eerder gezien. Deze projector is de eerste projector met een korte brandpuntsafstand die ik heb getest, tot nu toe heb ik alleen projectoren getest die achterin de kamer zijn geplaatst. Wat is ermee gebeurd? Eigenlijk is er niets gebeurd. Ik heb nooit gemerkt dat mijn projectiewand niet perfect vlak was! Mijn muur is erg onregelmatig en is bedekt met onvolkomenheden. Als u een projector van dit type wilt kopen, is het noodzakelijk dat u een glad projectiedoek heeft.

Zo ziet het er na aanpassing uit:

Na vele pogingen heb ik een minder vertekend beeld gekregen, maar het is verre van perfect!

Na de schok van het vervormde beeld heb ik eenvoudigweg de Android TV configuratieprocedure gevolgd en alles ging heel goed, elke stap wordt correct uitgelegd in de taal van uw keuze. Wees voorzichtig, er is een Chinese versie die alleen beschikbaar is in het Engels en Chinees. Als je deze talen niet begrijpt, vergeet dan niet om de verkoper te vragen alvorens te kopen als het niet in de productbeschrijving staat.

Afwerking




De meeste projectoren lijken op elkaar omdat ze allemaal dezelfde beperkingen voor verlichting, ventilatie en soms ook audio moeten oplossen. De Xiaomi Mi Laser TV 150 is massief en imposant, maar geeft ondanks het gebruik van plastic toch een kwaliteitsimpressie. Het frontpaneel is bedekt met een zwarte grille om het audiosysteem af te dekken dat bestaat uit 2x2 luidsprekers die een vermogen van 30W leveren. Aan de zijkanten zijn er twee warmteafvoerroosters en dit is nodig omdat de projector opwarmt. Aan de bovenzijde is er een opening voor korte brandpuntsafstand projectie. Aan de achterkant vindt u 3 HDMI-poorten, een USB-poort, een audio-uitgang, een video-ingang, een digitale audio-uitgang (spdif) en een ethernet-poort (ondanks het feit dat de projector wifi in 5Ghz ondersteunt).


Projectiekamer

Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m x 2,9m (hoogte 2,2m). De projectiewand is een normale wand waarop ik zonder enige behandeling witte verf heb aangebracht. De wanden aan de zijkant zijn donkerder (donkergrijs en rood) om het contrast met de witte muur te accentueren en te voorkomen dat er te veel licht weerkaatst wordt. Ik heb de mogelijkheid om een projector achterin de kamer te plaatsen op een afstand van ongeveer 4m van het scherm. Ik heb ook de mogelijkheid om een short-throw projector aan de voet van de muur te plaatsen. Ik heb geen speciale installatie voor geluid, ik gebruik gewoon een geluidsbalk van Xiaomi.

Batterijduur


De Xiaomi Mi Laser TV heeft geen batterij.

Stroomverbruik


Het stroomverbruik van projectoren is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, maar heldere projectoren verbruiken over het algemeen meer stroom. De Xiaomi Mi Laser TV verbruikt ongeveer 200W bij de stekker, wat zowel veel als tegelijkertijd vrij laag is voor zo'n helderheid. Mijn andere projectoren (Xgimi) verbruiken minder dan 100W, maar de helderheid is verre van die van de Mi-Laser.


Werkingsgeluid


De Xiaomi Mi Laser TV is nogal luidruchtig. Ik heb meer dan 35dB gemeten aan de uitgang van de ventilator. Gelukkig is het geluid dat de Xiaomi produceert zeer krachtig en zal het geluid van de ventilatie grotendeels worden afgedekt, maar als de projector geen geluid produceert, hoor je de ventilatie wel.

Connectiviteit



De Xiaomi Mi Laser TV kan worden aangesloten op het internet via wifi (2,4 Ghz en 5 Ghz) of via Ethernet. Het is mogelijk om het te bedienen vanaf uw smartphone in bluetooth door middel van een applicatie als Google Home als u gebruik maakt van Android.

De Mi Laser TV aansluiting is vrij compleet, het heeft 3 HDMI ingangen, een USB poort, een audio uitgang, een video ingang en een digitale audio uitgang spdif. Eén of twee extra USB-poorten zouden waarschijnlijk nuttig zijn geweest voor wie meerdere bronnen wil aansluiten (sleutel, harde schijf, ...).

Beeldgrootte en projectieafstand


De Mi Laser TV projector is een short-throw projector, wat betekent dat hij dicht bij de projectiewand geplaatst kan worden. In alle marketingfoto's voor dit soort producten zien we een projector die aan de basis van de muur is geplaatst en een beeld van 2 meter projecteert, de werkelijkheid is helaas heel anders.
Ik heb de projector eerst op 7 cm van de muur geplaatst, ik kon hem niet dichterbij plaatsen omdat de stroomkabel ruimte inneemt aan de achterkant van de projector. Met deze plaatsing krijg ik een beeld van 1m48, dus we zijn ver verwijderd van de beelden op de Xiaomi site waar we een projector zien die aan de basis van de muur is geplaatst en die een enorm beeld projecteert.


Als ik de projector 30 cm van de muur af zet, krijg ik een beeld van ongeveer 2m50. Dit is de grote kracht van een projector met een korte brandpuntsafstand, want om zo'n beeld met een traditionele projector te krijgen, moet je enkele meters naar achteren staan. Met de basisinstellingen begint het beeld 36cm boven de projector, maar je kunt deze afstand verkleinen door de wieltjes aan de zijkant van de projector te gebruiken, ze stellen je in staat om de voeten van de projector op te tillen om deze naar voren te kantelen.

De korte brandpuntsafstand kan worden beschouwd als een sterkte of zwakte van dit type projector, het zal voornamelijk afhangen van uw projectiekamer. Mijn kamer is ingericht om een projector achterin te hebben en aangezien ik op de muur zit, staat de korte gooi projector heel dicht bij mijn voeten. Om het meeste uit dit type projector te halen, moet je achterin de muur gaan staan om een groot beeld te krijgen, maar je hebt wel wat ruimte nodig tussen je voeten en de projector.

Beeldkwaliteit


Voordat ik inga op de analyse van de beeldkwaliteit, zal ik een kleine omweg maken over de technologie die gebruikt wordt door de Xiaomi Mi Laser TV. De wereld van de projectoren wordt al jaren gedomineerd door lampprojectoren. Deze technologie bood een goede beeldkwaliteit, maar de levensduur van de lamp, de vervangingskosten en de kosten van elektriciteit hebben de industrie doen evolueren naar LED-technologie. Met een LED projector hoef je de lamp niet meer te vervangen omdat de levensduur van de lamp meer dan genoeg is, LED projectoren zijn over het algemeen minder energieverslindend. Parallel aan de ontwikkeling van LED's zijn er ook laserprojectoren op de markt gekomen. De belofte van deze projectoren? Meer licht, of zelfs veel meer licht en een nog langere levensduur met een beter gecontroleerd energieverbruik. Ook de beeldkwaliteit van de laser is theoretisch superieur aan andere technologieën.

Ik heb de vergelijking tussen deze verschillende technologieën bewust vereenvoudigd, maar je kunt je afvragen waarom je een LED projector zou moeten kopen als de laser theoretisch veel beter is. De eerste hindernis is de prijs, laserprojectoren zijn veel duurder dan LED projectoren. Laser projectoren zijn meestal vrij omvangrijk en hun plaatsing is niet zo flexibel als een LED projector.
Toen ik de Xiaomi de eerste keer aanzette, was ik meteen onder de indruk van de helderheid, het is verreweg de helderste projector die ik tot nu toe heb gezien. Hij is zelfs bijna bruikbaar op klaarlichte dag. Het andere wat me opviel was de scherpte van de beelden, de details zijn echt indrukwekkend.
In de volgende video wordt de projector 20 cm van de projectiewand geplaatst en projecteert hij een beeld van ongeveer 2m40 breed.



Als de video begint, is de helderheid zo sterk dat mijn camera de belichtingstijd moest veranderen. Het licht lijkt dan donkerder, maar in werkelijkheid blijft de projectie zeer helder, het is de camera die zich heeft aangepast om het donkerder te maken. De overgangen lijken ook springerig, maar dit komt ook door de camera. Aan de andere kant is de scherpte duidelijk zichtbaar, we zien geen verschil tussen de pixels zoals bij veel projectoren.
Hoe zit het met de beeldkwaliteit?
Als je geen purist bent, zul je onder de indruk zijn. Iedereen die deze projector in mijn huis heeft zien draaien is onder de indruk, meer dan de andere projectoren die ik heb getest. Deze projector biedt een bijna TV-achtige kijkervaring omdat hij zo helder en scherp is. Puristen zullen waarschijnlijk wat kritischer zijn omdat de colorimetrie niet klopt, het beeld over het algemeen vrij koud is (ik kom hier later nog op terug) en er een of andere beeldbeoordelaar zichtbaar is. Ik beschouw mezelf niet als een purist, ik meet mijn ervaring aan het plezier dat ik voel als ik een beeld zie en deze laserprojector heeft duidelijk een goede indruk op mij gemaakt.
Beeld instellingen
De Xiaomi Mi Laser TV biedt vele mogelijkheden om het beeld aan te passen en het is een must als je je in dezelfde situatie bevindt als ik. Ik gebruik een muur met grote onvolkomenheden, het is geen probleem met een projector aan de achterzijde, maar met een projector met een short- throw, zie je alle onvolkomenheden van de muur. Het is dus beter om een projectiescherm te gebruiken als je in dezelfde situatie zit als ik.

Het is mogelijk om het beeld aan te passen met de trapeziumconfiguratie, zodat je de hoeken kunt aanpassen zoals je wilt en Xiaomi heeft dat goed gedaan met deze tool. Je kunt ook de scherpte, de verzadiging, de kleuren, de digitale ruiscorrectie en de kleurtemperatuur aanpassen. Dit is veruit de meest complete configuratie die ik tot nu toe heb getest. Ik heb alle mogelijkheden een beetje getest en ik adviseer je om niet te veel op de scherpte te drukken omdat het basisbeeld al scherp genoeg is, je zal het beeld verslechteren door de scherpte te verhogen. Wat betreft de kleuren lijkt de filmstand het meest geschikt, maar het is een puur subjectieve keuze. Ik heb niet elk van deze modi gefilmd omdat mijn camera zich telkens aanpast aan de verandering en de veranderingen onzichtbaar maakt.



Colorimetrie
Nog niet beschikbaar / getest

Helderheid
Nog niet beschikbaar / getest

Audiokwaliteit


De Xiaomi Mi Laser TV projector is uitgerust met een audiosysteem dat bestaat uit 2x2 luidsprekers die geluid leveren in Dolby Audio of DTS-HD. Ik gebruik meestal een geluidsbalk om een krachtiger en beter geluid te krijgen dan dat van een projector, maar met de Xiaomi Mi Laser TV is dit niet nodig. Het geluid dat de Xiaomi levert is krachtig en van zeer goede kwaliteit! Ik heb nog een projector met een geluidssysteem (Harman-Kardon) en de Xiaomi levert een veel betere geluidskwaliteit.



Het geluid op deze video geeft de kracht van het geluid niet terug, omdat het beperkt wordt door de microfoon van mijn camera, maar het geeft wel een idee van de sfeer. Ik heb een tweede video gemaakt van mijn Xgimi H1 maar met dezelfde parameters als voor de Xiaomi, lijkt de video donkerder omdat de Xgimi niet zo helder is als de Xiaomi. Je zal ook het verschil merken in de kleurbehandeling waarbij de Xiaomi koeler is dan de Xgimi.



De Xgimi is aangesloten op een Xiaomi geluidsbalk die een krachtig en goed geluid levert, maar door de kwaliteit die de Mi Laser TV levert is de geluidsbalk niet nodig.

Videospellen


De Xiaomi Mi Laser TV is geen projector die ontworpen is voor gaming, maar dat betekent niet dat je niet kunt spelen. Het is me gelukt om met mijn Ipega-gamepad aan te sluiten en ermee te spelen, de afstandsbediening die bij de projector is geleverd is niet geschikt om mee te spelen.

Eerste test: Asphalt 8 op Android

De ervaring is perfect vlot en de speelbaarheid is goed. Het vastleggen van de video in het donker genereert wat frameverlies dat niet zichtbaar is in de werkelijkheid. Het geluid dat de projector produceert is echt goed en is zeer geschikt om te spelen.

Tweede test: Horizon Chase Turbo via SteamLink

De projector maakt het mogelijk om SteamLink te installeren, op deze manier kan je games uit je Steam-bibliotheek in streaming spelen. Bij streaming levert uw computer alle stroom en stuurt de informatie naar uw projector alsof het een video is. De verbinding tussen de computer en de projector is eenvoudig tot stand te brengen, ik heb geen enkel probleem ondervonden maar mijn computer is verbonden met het netwerk via een stopcontact, dus de snelheid is niet buitengewoon.



SteamLink werkt correct, maar je moet ervoor zorgen dat je een goede verbinding hebt, want als je voorzichtig bent zul je onderbrekingen in het spel waarnemen die worden veroorzaakt door de onvoldoende snelheid van mijn verbinding. Ik had ook een uitgebreider spel kunnen zetten, maar ik wilde aantonen dat de projector voldoende vloeibaarheid garandeert voor snelle spellen zoals deze. De overgangen lijken soms wazig, maar het probleem is dat mijn camera niet alle beelden kan vastleggen.

Besturingssysteem


Nog niet beschikbaar / getest

Bugs


Nog niet beschikbaar / getest

Conclusie van de test / beoordeling


Nog niet beschikbaar / getest

Sterke punten
Nog niet beschikbaar / getest

Zwakke punten
Nog niet beschikbaar / getest