Op deze pagina:
Prijs Xiaomi Mi Laser TV
Tijdslijn
Waarom deze projector?
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Projectiekamer
Batterijduur
Stroomverbruik
Werkingsgeluid
Connectiviteit
Beeldkwaliteit
Audiokwaliteit
Videospellen
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Vragen

Beste nieuwprijs:
98.991 EUR
Zie het aanbod | EdwayBuy

9 andere prijzen verkrijgbaar in andere winkels.



Xiaomi Mi Laser TV 150 test / review

Xiaomi Mi Laser TV 150 test / review

Categorie: Tests en beoordelingen

Ik heb eind 2016 een eerste Chinese projector gekocht (Xgimi H1) maar pas in 2019 ben ik begonnen met het testen van andere modellen zoals de Xgimi Mogo Pro. Ik was erg in de verleiding om een laserprojector te testen, maar de prijs van dit soort projector is echt onbetaalbaar, dus ik gaf het idee op totdat mijn prijswaarschuwingssysteem me een Xiaomi Mi Laser vond voor de helft van de gebruikelijke prijs. Dus het enige wat je nog moet doen is de tijd nemen om deze projector grondig te testen.




Waarin verschillen mijn tests van andere op het web?

- Ik koop de toestellen meestal met mijn eigen geld, de prijs is dus net even belangrijk als voor je!
- Ik bewaar de toestellen minstens enkele weken (soms meer) om te zien wat ze waard zijn in reële omstandigheden.
- Ik beantwoord (indien mogelijk) je vragen om je te helpen beslissen voordat je de toestellen koopt.
- niemand betaalt me om deze reviews te doen, ik ben dus volledig neutraal en onafhankelijk.
- Mijn pagina's zijn niet gevuld met advertenties.


XGIMI Mogo Pro: test, reviews en prijs
Xiaomi Mi Laser TV 150 test / review
Nebula Cosmos Max 4k test, review en prijs
XGIMI H1 test / review na 1 maand
Gazer projector test - beoordeling

Prijs Xiaomi Mi Laser TV

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Xiaomi Mi Laser TV van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.
Xiaomi Mijia Purificateur d'air 2H Google Assistant Amazon Alexa Voice Control - Version EU...
2020-10-24 07:01
110 USD
Honeywell MI-LZR-S3I MI-LZR Detector óptico láser analógico...
2020-10-24 06:40
542 EUR
XIAOMI Mi Laser - Vidéoprojecteur Laser FULL HD Ultra Courte Focale -150" - WiFi - HDMI - Ethernet ...
2020-10-24 10:18
1387 EUR
Xiaomi Mi Mijia Laser Projector Android Home Theater 1080P Global Version...
2020-10-24 13:04
1550 USD
Xiaomi Mi Mijia Laser Projector Ultra Short Throw Home Cinema 1080P...
2020-10-24 13:04
1555 USD
Xiaomi Mi Laser Projector 150 MJJGYY02FM NEU inkl.Rechnung MwSt...
2020-10-24 06:29
1498 EUR



helpBovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

11/11/2019: bestel de Xiaomi Mi Laser TV op Aliexpress
12/11/2019: ontvangst van het pakket
14/11/2019: Uitpakken en begin van de test/review

Waarom deze projector?

Ik test vooral smartphones omdat ik dit soort producten dagelijks gebruik. Met het succesvol testen van mijn eerste projector vond ik dat ik hetzelfde moest doen met projectoren. Ik ben begonnen met LED projectoren, maar ik moest ook een laserprojector testen. Toen ik een prijswaarschuwing kreeg voor de Xiaomi Mi Laser voor de halve prijs, dacht ik dat het tijd was om te kopen. Xiaomi is geen kleine fabrikant, dit merk heeft zijn knowhow al bewezen, dus het risico om een slecht product te kopen was veel lager dan bij een onbekende Chinese fabrikant.

Uitpakken

xiaomi mi laser home cinema projector 1
De Mi Laser 150 laser projector is zeer groot, meet meer dan 40cm bij 30cm en weegt 7kg. Mijn studio is niet ontworpen voor dit soort objecten, ik moest het op de zijkant zetten om er een foto van te kunnen maken. De doos bevat de projector, een plastic afstandsbediening (zonder batterijen), een voedingskabel, een grote handleiding en een reinigingsdoekje.

Eerste configuratie

Als ik een nieuwe projector test, voel ik me eerst op mijn gemak omdat ik weet dat de eerste opstelling altijd wat tijd in beslag neemt. Toen ik de Xiaomi Mi Laser TV startte, was ik verbaasd te zien dat mijn beeld volledig vervormd was, dat had ik nog nooit eerder gezien. Deze projector is de eerste projector met een korte brandpuntsafstand die ik heb getest, tot nu toe heb ik alleen projectoren getest die achterin de kamer zijn geplaatst. Wat is ermee gebeurd? Eigenlijk is er niets gebeurd. Ik heb nooit gemerkt dat mijn projectiewand niet perfect vlak was! Mijn muur is erg onregelmatig en is bedekt met onvolkomenheden. Als u een projector van dit type wilt kopen, is het noodzakelijk dat u een glad projectiedoek heeft.

Zo ziet het er na aanpassing uit:
xiaomi mi laser home cinema projector 13
Na vele pogingen heb ik een minder vertekend beeld gekregen, maar het is verre van perfect!

Na de schok van het vervormde beeld heb ik eenvoudigweg de Android TV configuratieprocedure gevolgd en alles ging heel goed, elke stap wordt correct uitgelegd in de taal van uw keuze. Wees voorzichtig, er is een Chinese versie die alleen beschikbaar is in het Engels en Chinees. Als je deze talen niet begrijpt, vergeet dan niet om de verkoper te vragen alvorens te kopen als het niet in de productbeschrijving staat.

Afwerking

xiaomi mi laser home cinema projector 4

De meeste projectoren lijken op elkaar omdat ze allemaal dezelfde beperkingen voor verlichting, ventilatie en soms ook audio moeten oplossen. De Xiaomi Mi Laser TV 150 is massief en imposant, maar geeft ondanks het gebruik van plastic toch een kwaliteitsimpressie. Het frontpaneel is bedekt met een zwarte grille om het audiosysteem af te dekken dat bestaat uit 2x2 luidsprekers die een vermogen van 30W leveren. Aan de zijkanten zijn er twee warmteafvoerroosters en dit is nodig omdat de projector opwarmt. Aan de bovenzijde is er een opening voor korte brandpuntsafstand projectie. Aan de achterkant vindt u 3 HDMI-poorten, een USB-poort, een audio-uitgang, een video-ingang, een digitale audio-uitgang (spdif) en een ethernet-poort (ondanks het feit dat de projector wifi in 5Ghz ondersteunt).



Projectiekamer

Mijn projectiekamer is rechthoekig, 4,6m x 2,9m (hoogte 2,2m). De projectiewand is een normale wand waarop ik zonder enige behandeling witte verf heb aangebracht. De wanden aan de zijkant zijn donkerder (donkergrijs en rood) om het contrast met de witte muur te accentueren en te voorkomen dat er te veel licht weerkaatst wordt. Ik heb de mogelijkheid om een projector achterin de kamer te plaatsen op een afstand van ongeveer 4m van het scherm. Ik heb ook de mogelijkheid om een short-throw projector aan de voet van de muur te plaatsen. Ik heb geen speciale installatie voor geluid, ik gebruik gewoon een geluidsbalk van Xiaomi.

Batterijduur

De Xiaomi Mi Laser TV heeft geen batterij.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van projectoren is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, maar heldere projectoren verbruiken over het algemeen meer stroom. De Xiaomi Mi Laser TV verbruikt ongeveer 200W bij de stekker, wat zowel veel als tegelijkertijd vrij laag is voor zo'n helderheid. Mijn andere projectoren (Xgimi) verbruiken minder dan 100W, maar de helderheid is verre van die van de Mi-Laser.



Werkingsgeluid

De Xiaomi Mi Laser TV is nogal luidruchtig. Ik heb meer dan 35dB gemeten aan de uitgang van de ventilator. Gelukkig is het geluid dat de Xiaomi produceert zeer krachtig en zal het geluid van de ventilatie grotendeels worden afgedekt, maar als de projector geen geluid produceert, hoor je de ventilatie wel.

Connectiviteit

xiaomi mi laser home cinema projector 3
De Xiaomi Mi Laser TV kan worden aangesloten op het internet via wifi (2,4 Ghz en 5 Ghz) of via Ethernet. Het is mogelijk om het te bedienen vanaf uw smartphone in bluetooth door middel van een applicatie als Google Home als u gebruik maakt van Android.

De Mi Laser TV aansluiting is vrij compleet, het heeft 3 HDMI ingangen, een USB poort, een audio uitgang, een video ingang en een digitale audio uitgang spdif. Eén of twee extra USB-poorten zouden waarschijnlijk nuttig zijn geweest voor wie meerdere bronnen wil aansluiten (sleutel, harde schijf, ...).

Beeldkwaliteit

Voordat ik inga op de analyse van de beeldkwaliteit, zal ik een kleine omweg maken over de technologie die gebruikt wordt door de Xiaomi Mi Laser TV. De wereld van de projectoren wordt al jaren gedomineerd door lampprojectoren. Deze technologie bood een goede beeldkwaliteit, maar de levensduur van de lamp, de vervangingskosten en de kosten van elektriciteit hebben de industrie doen evolueren naar LED-technologie. Met een LED projector hoef je de lamp niet meer te vervangen omdat de levensduur van de lamp meer dan genoeg is, LED projectoren zijn over het algemeen minder energieverslindend. Parallel aan de ontwikkeling van LED's zijn er ook laserprojectoren op de markt gekomen. De belofte van deze projectoren? Meer licht, of zelfs veel meer licht en een nog langere levensduur met een beter gecontroleerd energieverbruik. Ook de beeldkwaliteit van de laser is theoretisch superieur aan andere technologieën.

Ik heb de vergelijking tussen deze verschillende technologieën bewust vereenvoudigd, maar je kunt je afvragen waarom je een LED projector zou moeten kopen als de laser theoretisch veel beter is. De eerste hindernis is de prijs, laserprojectoren zijn veel duurder dan LED projectoren. Laser projectoren zijn meestal vrij omvangrijk en hun plaatsing is niet zo flexibel als een LED projector.

Toen ik de Xiaomi de eerste keer aanzette, was ik meteen onder de indruk van de helderheid, het is verreweg de helderste projector die ik tot nu toe heb gezien. Hij is zelfs bijna bruikbaar op klaarlichte dag. Het andere wat me opviel was de scherpte van de beelden, de details zijn echt indrukwekkend.

In de volgende video wordt de projector 20 cm van de projectiewand geplaatst en projecteert hij een beeld van ongeveer 2m40 breed.



Als de video begint, is de helderheid zo sterk dat mijn camera de belichtingstijd moest veranderen. Het licht lijkt dan donkerder, maar in werkelijkheid blijft de projectie zeer helder, het is de camera die zich heeft aangepast om het donkerder te maken. De overgangen lijken ook springerig, maar dit komt ook door de camera. Aan de andere kant is de scherpte duidelijk zichtbaar, we zien geen verschil tussen de pixels zoals bij veel projectoren.

Hoe zit het met de beeldkwaliteit?
Als je geen purist bent, zul je onder de indruk zijn. Iedereen die deze projector in mijn huis heeft zien draaien is onder de indruk, meer dan de andere projectoren die ik heb getest. Deze projector biedt een bijna TV-achtige kijkervaring omdat hij zo helder en scherp is. Puristen zullen waarschijnlijk wat kritischer zijn omdat de colorimetrie niet klopt, het beeld over het algemeen vrij koud is (ik kom hier later nog op terug) en er een of andere beeldbeoordelaar zichtbaar is. Ik beschouw mezelf niet als een purist, ik meet mijn ervaring aan het plezier dat ik voel als ik een beeld zie en deze laserprojector heeft duidelijk een goede indruk op mij gemaakt.


Colorimetriexiaomi mi laser tv calibration standard

Colorimetrie is niet het sterke punt van projectoren en om het nog ingewikkelder te maken zal het projectievlak ook een rol spelen in de kleurwaarneming. Mijn metingen gelden dus voor mijn situatie, maar je moet dezelfde dingen zien als ik. De colorimetrie van de Xiaom Mi Laser TV is niet erg nauwkeurig, het standaardbeeld is vrij koud. Ik heb zo'n vijftien verschillende instellingen geprobeerd en het resultaat met de sonde gemeten en ik heb nooit de perfecte colorimetrie kunnen vinden. De filmstand is de meest correcte stand, maar je kunt de instellingen wijzigen door een warmere kleurtemperatuur te kiezen en enkele aanpassingen te doen naar eigen smaak.

De colorimetrie is dus niet correct maar het beeld is niet slecht, integendeel, ik vind dat de scherpte van de projector de weinige kleurverschillen compenseert. Dit heeft mij in ieder geval nooit verhinderd om van een goede film te genieten. Natuurlijk als je een purist bent en je wilt een laserprojector met de juiste colorimetrie vinden, zul je helaas veel meer moeten betalen.


HelderheidHelderheid is de grote kracht van deze projector, de Xiaomi Mi Laser TV is zeer helder en kan gebruikt worden bij daglicht zolang het projectievlak niet wordt blootgesteld aan sterk licht.

Ik heb een andere Chinese projector die 900 ANSI lumen uitzendt en met dit niveau van helderheid is de ervaring al zeer bevredigend. Als ik een luxmeter neem om het verschil te meten, biedt de Xiaomi minstens 5 keer de helderheid.


Audiokwaliteit

De Xiaomi Mi Laser TV projector is uitgerust met een audiosysteem dat bestaat uit 2x2 luidsprekers die geluid leveren in Dolby Audio of DTS-HD. Ik gebruik meestal een geluidsbalk om een krachtiger en beter geluid te krijgen dan dat van een projector, maar met de Xiaomi Mi Laser TV is dit niet nodig. Het geluid dat de Xiaomi levert is krachtig en van zeer goede kwaliteit! Ik heb nog een projector met een geluidssysteem (Harman-Kardon) en de Xiaomi levert een veel betere geluidskwaliteit.



Het geluid op deze video geeft de kracht van het geluid niet terug, omdat het beperkt wordt door de microfoon van mijn camera, maar het geeft wel een idee van de sfeer. Ik heb een tweede video gemaakt van mijn Xgimi H1 maar met dezelfde parameters als voor de Xiaomi, lijkt de video donkerder omdat de Xgimi niet zo helder is als de Xiaomi. Je zal ook het verschil merken in de kleurbehandeling waarbij de Xiaomi koeler is dan de Xgimi.



De Xgimi is aangesloten op een Xiaomi geluidsbalk die een krachtig en goed geluid levert, maar door de kwaliteit die de Mi Laser TV levert is de geluidsbalk niet nodig.


Videospellen

De Xiaomi Mi Laser TV is geen projector die ontworpen is voor gaming, maar dat betekent niet dat je niet kunt spelen. Het is me gelukt om met mijn Ipega-gamepad aan te sluiten en ermee te spelen, de afstandsbediening die bij de projector is geleverd is niet geschikt om mee te spelen.

Eerste test: Asphalt 8 op Android

De ervaring is perfect vlot en de speelbaarheid is goed. Het vastleggen van de video in het donker genereert wat frameverlies dat niet zichtbaar is in de werkelijkheid. Het geluid dat de projector produceert is echt goed en is zeer geschikt om te spelen.

Tweede test: Horizon Chase Turbo via SteamLink

De projector maakt het mogelijk om SteamLink te installeren, op deze manier kan je games uit je Steam-bibliotheek in streaming spelen. Bij streaming levert uw computer alle stroom en stuurt de informatie naar uw projector alsof het een video is. De verbinding tussen de computer en de projector is eenvoudig tot stand te brengen, ik heb geen enkel probleem ondervonden maar mijn computer is verbonden met het netwerk via een stopcontact, dus de snelheid is niet buitengewoon.

xiaomi mi laser home cinema projector 15

SteamLink werkt correct, maar je moet ervoor zorgen dat je een goede verbinding hebt, want als je voorzichtig bent zul je onderbrekingen in het spel waarnemen die worden veroorzaakt door de onvoldoende snelheid van mijn verbinding. Ik had ook een uitgebreider spel kunnen zetten, maar ik wilde aantonen dat de projector voldoende vloeibaarheid garandeert voor snelle spellen zoals deze. De overgangen lijken soms wazig, maar het probleem is dat mijn camera niet alle beelden kan vastleggen.

Besturingssysteem

De Xiaomi Mi Laser TV draait op Android 9, dus de ervaring is heel vergelijkbaar met andere apparaten die op hetzelfde systeem draaien, zoals de Nvidia Shield.

De Android TV interface is ontworpen om te worden bediend met een afstandsbediening, dus het is zeer geschikt voor een projector. Helaas is er een prijskaartje voor deze faciliteit omdat er geen toepassingen voor een aanraakscherm beschikbaar zijn voor de projector, ze zijn gewoonweg niet zichtbaar in de Play Store. Sommige andere toepassingen zoals Netflix of Amazon Prime Video zijn ook niet beschikbaar. Je kunt natuurlijk nog steeds handmatig applicaties laden, maar dit is niet erg handig.

De interface is perfect glad en de projector vertraagt helemaal niet.

Er zijn veel Chinese projectoren met Android, maar veel van deze projectoren gebruiken oudere versies van Android die uiteindelijk zullen stoppen met het updaten na een tijdje. Ik heb dit meegemaakt met een aantal weinig bekende Chinese merken. Met Xiaomi kan je er zeker van zijn dat ze Android TV updates zullen volgen met dezelfde ernst als hun versie van Android voor smartphones.



Bugs

Ik ben geen bugs tegengekomen bij het gebruik van de projector, maar ik heb wel negatieve feedback gekregen van sommige gebruikers die de andere versie van deze projector gebruiken.

Ik heb de volgende opmerkingen ontvangen:
- Niet in staat om een USB-stick te gebruiken
- HDMI-poortinstabiliteit
- geen beeldaanpassingen
- geen geluid op de digitale uitgang

Mijn projector draait met de nieuwste versie van Android TV en ik heb geen van deze problemen.


Test / beoordeling conclusie

Als ik de conclusie van een test schrijf, probeer ik altijd op een eenvoudige manier mijn ervaring te delen. Met de Xiaomi Mi Laser TV is het iets ingewikkelder, want ook al heeft de projector onmiskenbare kwaliteiten, hij is niet voor iedereen geschikt.

Om een goede ervaring te hebben met deze projector heb je een absoluut vlak projectievlak nodig, je moet de projector minstens 30 cm van het projectievlak kunnen plaatsen en je moet een kleine afstand tussen jou en de projector kunnen bewaren. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, kan het zijn dat je niet goed kunt genieten van deze projector.

Als je wel aan deze voorwaarden voldoet, is deze projector waarschijnlijk de beste laserprojector voor ongeveer 1000€. Het geeft je een krachtige helderheid, een zeer goede scherpte en een krachtig geluid van uitstekende kwaliteit.

Ik ben erin geslaagd om hem te kopen voor 800€ tijdens de zwarte vrijdag, maar hij wordt regelmatig gevonden rond de 1000€.



Sterktes
Helderheid
Beeldscherpte
Stroomverbruik voor dit helderheidsniveau
Geluidskwaliteit
Gemakkelijk te gebruiken interface
Korte brandpuntsafstand


Zwaktes
Omslachtig
Luidruchtige
Vereist een vlekkeloos projectievlak
Bestaan van een minder efficiënte versie


Opmerkingen

Discussieer mee / Stel je vragen

Je reactie wordt na validatie gepubliceerd. Ik reageer in mijn vrije tijd op meer dan 1500 reacties per jaar, dus ik kan niet altijd even snel reageren. Je e-mailadres is niet publiekelijk zichtbaar en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.









Ontvang een e-mail wanneer er een reactie is gepubliceerd