Op deze pagina:
Introductieaanbieding
Prijs Black Shark 4 Pro
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Hardware
Fotokwaliteit
Videokwaliteit
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Vragen

Notificatie nieuwe posts: YouTube Facebook
Meldingen ontvangen voor nieuwe artikelen

Black Shark 4 Pro : review / test

Black Shark 4 Pro : review / test (met korting op prijs)
Categorie: Smartphones

Het Black Shark-assortiment van Xiaomi is gericht op een publiek van gamers door smartphones op de markt te brengen die niet alleen tevreden zijn met het bieden van veel kracht, Black Shark is ook een software- en hardware-ecosysteem dat is ontworpen voor gamers. Black Shark-smartphones gebruiken een aangepaste versie van MIUI genaamd JOYUI en de plaatsing van knoppen op de telefoon is herzien om een optimale game-ervaring te bieden. [b][b] Ik heb nog nooit de kans gehad om een Black Shark-telefoon te testen, dus deze Black Shark 4 Pro zal een ontdekking voor mij zijn, zelfs als ik geen mobiele gamer ben, mijn test moet u een voldoende volledig overzicht geven om u te helpen bij uw keuze.

Introductieaanbieding

Goboo zal de eerste op Europese bodem zijn die de Black Shark 4 Pro verkoopt met een introductieprijs van € 579 als je hem in de voorverkoop bestelt, dus wacht niet te lang als je het voor die prijs wilt kopen. Black Shark 4 Pro bij Goboo (2 jaar garantie en 14 dagen bedenktijd)[b][b][b]linkWebsite waar ik de Black Shark 4 Pro gekocht heb: Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.[b]
Waarin verschillen mijn tests van andere op het web?

- Ik koop de toestellen meestal met mijn eigen geld, de prijs is dus net even belangrijk als voor je!
- Ik bewaar de toestellen minstens enkele weken (soms meer) om te zien wat ze waard zijn in reële omstandigheden.
- Ik beantwoord (indien mogelijk) je vragen om je te helpen beslissen voordat je de toestellen koopt.
- niemand betaalt me om deze reviews te doen, ik ben dus volledig neutraal en onafhankelijk.
- Mijn pagina's zijn niet gevuld met advertenties.


POCO M5 : test, mening en prijs
Umidigi Bison : test / review
Redmi 10: test / review / recensie
Poco X3 test / review
Doogee s58 Pro test / review
Realme GT 5G : uitgebreide test / review
iiiF150 R2022 : test / review
Umidigi Bison Pro : test / review / recensie
TCL 10 Pro: test / review / prijs
Poco M4 Pro : test / beoordeling / prijs

Prijs Black Shark 4 Pro

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Black Shark 4 Pro van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.[b]bb
HUAWEI Nova 9, Cuádruple cámara ultravisión 4K de 50 MP, Pantalla Curva hiperrealista de 120Hz, S...
2022-12-03 05:30
294 EUR
Black Shark 4 Pro 5G Unlocked Gaming Phone, 8GB + 128GB Mobile Phone with 120W Charging 4500mAh Snap...
2022-12-04 07:33
305 EUR
DOOGEE S96 Pro Rugged Smartphone Android 10, 8GB + 128GB, Helio G90, 48MP Quad Camera + 20MP Night V...
2022-12-04 07:57
329 EUR
Google Pixel 6a: smartphone 5G Android libre con cámara de 12 megapíxeles y batería de 24 horas d...
2022-12-03 14:01
349 EUR
Black Shark 4 [5G] – Smartphone 6+128 GB, schermo 144 Hz 6,67", Snapdragon 870, fotocamera tripla ...
2022-12-02 13:55
359 EUR
Black Shark Xiaomi 4 [5G] 6+128GB, Pantalla 144Hz 6,67”, Snapdragon 870, 48MP Triple Cámara, Bate...
2022-12-04 06:59
359 EUR
[b]
helpBovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

10 januari 2022: ontvangst van de Black Shark 4 Pro, de test kan beginnen. [b] 23 februari 2022: officiële lancering van de telefoon[b]

Waarom deze telefoon?

Ik heb nog nooit de gelegenheid gehad om een telefoon uit de Black Shark-reeks te testen, deze telefoons bestaan al een paar jaar maar de kans heeft zich tot op de dag van vandaag gewoonweg nooit voorgedaan. De Black Sharks waren er altijd in geslaagd om een stap voor te blijven in de prestatierace, maar nu brengen veel andere modellen (van Xiaomi of van andere fabrikanten) telefoons op de markt met hetzelfde vermogen. De interesse in het Black Shark assortiment beperkt zich gelukkig niet tot de prijs/krachtverhouding en het is de combinatie van alle andere factoren die ik wilde testen om te kijken of deze telefoon echt een passende ervaring biedt voor gamers.[b]

Uitpakken

De doos van de Black Shark 4 Pro geeft al een heel duidelijk beeld van de identiteit van de telefoon. De combinatie van zwart en groen is typerend voor het merk zoals geel en zwart typerend zijn voor het merk Poco. De belettering van het graffiti-type is een ander element dat we overal bij deze telefoon zullen vinden. Black Shark heeft een sterke visuele identiteit die terug te vinden is op al hun producten, ik had een Black Shark muis en oortelefoons getest en ook daar was dezelfde aandacht voor detail aanwezig. [b][b] De doos bevat de telefoon, een harde plastic hoes (met grote openingen aan de achterkant), Black Shark-stickers om de telefoon te personaliseren, een USB-kabel en een 120W-oplader. De inhoud van de doos is dan ook vrij standaard, alleen de 120W oplader valt op, dit is de eerste keer dat ik een telefoon heb getest met zo'n laadvermogen. [b][b][b]
Lengte : 163.8
Breedte : 76.3
Dikte : 9.9
Gewicht : 220
Jack uitgang : Ja
Type USB : Type C

Eerste configuratie

De Black Shark gebruikt een variant van het besturingssysteem van Xiaomi. In plaats van MIUI te gebruiken, draait de Black Shark 4 Pro op JOYUI, maar voor de eerste installatie zul je niet echt een verschil zien met de interface van Xiaomi. [b]

Afwerking

De Black Shark 4 Pro is vrij groot en behoorlijk zwaar (220 gram), maar dat is de prijs die je moet betalen om goede prestaties te krijgen met een goed scherm. De achterkant van de telefoon heeft een metallic look die licht reflecteert met een klein spiegeleffect, het is mooi, maar vingerafdrukken zullen deze prachtige metallic look snel bedekken. Het driehoekje onder de camera kan oplichten en je kunt zelfs de kleur van dit driehoekje configureren om bijvoorbeeld een kleur toe te kennen aan oproepen. Ik ben een beetje verbaasd dat het merk niet meer aanwezig is omdat Black Shark een sterk merk wil zijn, maar de weergave van het merk op de achterkant van de telefoon is vrij discreet. Het logo had iets groter mogen zijn en waarom niet verlicht zijn zoals de driehoek onder de camera. [b][b] Het fotoblok heeft een wat bijzondere vorm met zijn uitgerekte ruitstructuur, deze vorm komt redelijk goed overeen met de identiteit van het merk en ondanks de massieve uitstraling valt dit fotoblok niet veel op niet veel vanaf de achterkant van de telefoon. De langwerpige vorm zorgt er ook voor dat de telefoon beter in balans is wanneer deze op zijn rug wordt geplaatst, de telefoon is perfect stabiel. Dit fotoblok bestaat uit 3 sensoren en een led voor de flitser.
De voorkant van de telefoon is niet zo te scheiden van een andere telefoon, het is een beetje hetzelfde op de meeste telefoons, de randen van de telefoon zijn perfect afgerond.
Het scherm neemt 85% van de beschikbare ruimte in beslag, er is een dunne rand rondom het scherm zichtbaar met een iets dikkere rand aan de onderkant. Het is dus geen ervaring op volledig scherm, maar het komt in de buurt. Het scherm wordt alleen onderbroken door een selfie-sensor die in het midden is geplaatst, deze sensor is vrij discreet en de plaatsing heeft me nooit problemen gegeven tijdens het gebruik.
Aan de bovenrand vinden we een van de twee speakers en een sensor voor het geluid, hier is geen infrarood zender zoals op de Xiaomi.
Aan de onderkant vinden we de tweede externe luidspreker, een audio-uitgang van het type jack en de gebruikelijke USB type C-poort.
Aan de linkerkant vinden we de simlade zoals op de meeste telefoons, deze simlade kan 2 simkaarten bevatten met een dubbelzijdige opstelling (1 kaart aan elke kant). Er is geen slot voor een geheugenkaart maar aangezien de telefoon minimaal 256 Gb aan opslagruimte biedt, is een geheugenkaart waarschijnlijk niet nodig. De bijzonderheid van de linkerkant van deze telefoon is de aanwezigheid van volumeknoppen en in tegenstelling tot andere merken is het geen modegril. De plaatsing van de volumeknoppen speelt in op een beperking omdat het nodig was om aan de andere kant ruimte vrij te maken om controletriggers voor de games te kunnen plaatsen.
De rechterkant van deze telefoon is vrij uniek, er is natuurlijk de ontstekingsknop in combinatie met een vingerafdruksensor, maar aan de boven- en onderkant zijn er twee knoppen die bedoeld zijn om bedieningstriggers voor games naar voren te brengen. De triggers bewegen in en uit de telefoon, afhankelijk van het gebruik van deze knoppen. Omdat deze triggers vrij gevoelig zijn, wordt voorkomen dat ze per ongeluk worden ingedrukt, dus dit systeem is erg praktisch. Als je niet in het spel bent, kunnen deze triggers bijvoorbeeld een screenshot maken door het geluid van een camera uit te zenden. Het is daarom beter om deze knoppen niet bloot te leggen om te voorkomen dat je honderden screenshots maakt. [b][b] Het afwerkingsniveau van deze telefoon is echt goed, ik kan niet echt zien waar je het de schuld van kunt geven. Het neemt in grote lijnen de kenmerken van een Xiaomi 11T (ook voor de componenten) over met een variant op het gebied van visuele identiteit en de aanwezigheid van triggers voor games.[b]

Specificaties

[b]De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. Ik heb de 12 GB / 128 Gb-versie van deze telefoon getest, u vindt alle gedetailleerde kenmerken in de volgende schermafbeeldingen. Toen ik naar deze specificaties keek, viel me het volgende op: [b] - de versnellingsmeters, gyroscopen en magnetometers zijn hetzelfde als op de Xiaomi 11T [b] - de chipset voor geluid is een chipset die ik niet heb' t nog niet getest en Black Shark benadrukt de geluidskwaliteit van het apparaat, ik ben benieuwd naar het resultaat [b] - het scherm ondersteunt een frequentie van 144hz [b] - het opslaggeheugen is van het type UFS 3.1 en dit zou veel comfort moeten bieden voor dagelijks gebruik, toegang tot het opslaggeheugen zal erg snel zijn [b][b][b][b]

CPU / GPU Prestatie

CPU : Qualcomm Snapdragon 888
GPU : AdreNeen 660
Geheugen (RAM) : 8 - 12 Gb
Opslagcapaciteit : 128 - 512 Gb
[b][b]De Black Shark 4 Pro maakt gebruik van een Snapdragon 888-processor, het is momenteel een van de krachtigste processors op de markt. Ik heb deze processor al kunnen testen op andere telefoons, zoals de Realme GT. [b][b] Voor het grafische gedeelte vertrouwt de Black Shark 4 Pro op een Adreno 660 die we ook in de Realme GT vinden. Deze twee telefoons zijn dus technisch zeer goed vergelijkbaar. Zo is het ook met de Xiaomi 11T Pro.[b]

Benchmark Antutu/3DMark

Ik kreeg een score van 759986 met Antutu v9, ik kon Antutu v8 niet aan het werk krijgen. Ik had 811.000 gescoord met de Realme GT die dezelfde componenten gebruikt, dus ik vermoed dat Antutu v9 telefoons anders meet. Hoe het ook zij, of het nu 759.000 of 811.000 punten zijn, we bevinden ons hier in de top op het gebied van prestaties en vandaag de dag zijn er waarschijnlijk geen games die hebzuchtig genoeg zijn om dit genre onrustige telefoon te plaatsen.[b]
Antutu score : 759986
Antutu CPU : 204733
Antutu GPU : 275974
Antutu UX : 15355
Antutu Mem : 125724
[b]Top 10 - prestatieclassificatie op basis van Antutu
1. Poco F4 Gt - 853016
2. Realme Gt - 811858
3. Black Shark 4 Pro - 759986
4. Poco X4 Gt - 714577
5. Oppo Find X2 Pro - 605184
6. Oneplus 8t - 595000
7. Poco F3 - 589677
8. Xiaomi Mi 10t Pro - 581650
9. Oneplus 8 Pro - 579417
10. Xiaomi Mi 10 - 579114

Aantal smartphones in de ranglijst:147
Positie van deze smartphone in de ranglijst:3/147

Opmerking: deze ranglijst bevat alleen de telefoons die ik heb getest en enkele andere die ik ter referentie heb toegevoegd.
[b]Gaming[b]Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten. De Black Shark is een telefoon voor gamers, dus de game-ervaring was naar verwachting goed. Ik heb PUBG Mobile en Fortnite getest, in beide gevallen draait het spel met maximaal detail en zonder de minste vertraging. Ik heb zelfs de 50 FPS overschreden. De telefoon wordt nauwelijks warm, ook de koeling is zeer efficiënt.[b][b][b]

Netwerkprestatie

De Black Shark 4 Pro is een zeer complete telefoon wat betreft frequentieondersteuning. Het dekt zowel 3G-, 4G- als 5G-frequenties. Het dekt ook 9 5G-frequenties en 18 4G-frequenties. Je kunt hem dus zonder problemen overal in Europa gebruiken.[b]
3G frequenties : B1 (2100), B2 (1900), B4 (1700/2100 AWS A-F), B5 (850), B6 (800), B8 (900), B9 (1800 Japan), B19 (800)
4G frequencies : B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B4 (1700/2100 AWS 1), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B18 (800), B19 (800), B20 (800), B26 (850), B28b (700), B28a (700), B34 (TDD 2100), B38 (TDD 2600), B39 (TDD 1900), B40 (TDD 2300), B41 (TDD 2500)
5G frequencies : n1 (2100), n3 (1800), n8 (900), n28b (700), n28a (700), n41 (2500), n77 (3700), n78 (3500), n79 (4700)
Volte : Ja
VoWifi : Ja
NFC : Ja
Aantal metingen : 2383
Gemiddeld signaal (referentie) : -95.178
Gemiddeld signaal (telefoon) : -95.42
Gemiddelde afwijking referentie/telefoon : -0.242
Min/Max-signaal (referentie) : -90 / -100
Min/Max-signaal (telefoon) : -93 / -101
Kies je land om te controleren of je telefoon compatibel is:


Met de onderstaande frequenties kun je zien of deze telefoon compatibel is met je provider of dat je deze kunt gebruiken waar je op vakantie gaat.


Signaal 4G (vanaf december 2020)[b]Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.[b][b]Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.[b][b] Overzicht van de geteste telefoons met deze methode[b][b]
Telefoon getest:MetingenGemid. signaal (ref)Gemid. signaal (phone)Min/Max (ref)Min/Max (phone)
Samsung Galaxy S10+457-93.06-97.39-89 / -98-97 / -99
Xiaomi Mi 9t Pro669-93.69-95.84-90 / -95-92 / -98
Poco F2 Pro1438-91.02-94.99-89 / -94-94 / -96
Xiaomi Mi 10 Lite 5g1645-90.77-95.02- 88 / -98-95 / -100
Poco X3821-94.89-103.19-91 / -97.7-101 / -104
Umidigi Bison2343-92.71-96.46-90 / -99-94 / -102
Oukitel C211101-92.04-94.99-90 / -97-92 / -95
Poco M31116-92.09-91.74-88 / -98-90 / -99
Xiaomi Mi 10t Pro1071-90.61-94.03-88 / -94-94 / -96
Umidigi A9 Pro981-90.40-94.01-88 / -95-93 / -95
Redmi Note 9t1201-92.149-91.71-90 / -97-91 / -97
Xiaomi Redmi Note 10999-92.35-93.99-88 / -97-92 / -98
Xiaomi Redmi Note 10 Pro877-89.72-90.56- 88 / -92-89 / -95
Poco X3 Pro1876-91.45-92.91-90 / -94-90 / -96
Poco F31382-90.79-94.2-89 / -94-93 / -98
Oneplus Nord N100896-91.23-96.005-88 / - 99-96 / -99
Xiaomi Mi 11 Lite2875-91.36-91.49-87 / -96-90 / -96
Samsung Galaxy A521427-89.27-93.39-87 / -98-92 / -96
Doogee S96 Pro1259-94.2-91.21-90 / -102-88 / -95
Xiaomi Redmi Note 10s957-92.07-97.62-90 / -102-96 / -102
Poco M3 Pro1247-91.76-102.97-99 / -104-88 / -98
Realme Gt843-96.49-94.02-93 / -101- 92 / -96
F150 R20221002-92.4-105.1-90 / -97-98 / -110
Umidigi Bison Pro936-94.2-104.98-91 / -98-95 / -105
Redmi 102141-94.74-100.92-92 / -98-99 / -101
Tcl 10 Pro871-93.43-94.001-92 / -96-93 / -95
Poco M4 Pro570-93.71-96.78-91 / -98-95 / -99
Google Pixel 51444-91.02-97.02-90 / -94-97 / -101
Xiaomi 11t1576-92.305-92.003-90 / -96-92 / -93
Redmi Note 111223-92.5-91.32-92/-97-90 / -93
Black Shark 4 Pro2383-95.178-95.42-90 / -100-93 / -101
Redmi Note 11 Pro349-95.33-93-89 / -101-92 / -94
Poco M4 Pro 4g1202-90.85-88.95-87 / - 95-88 / -98
Tcl 30 Se567-92.11-92.85-88 / -98-99 / -93
Poco X4 Pro562-92.06-94.01-90 / -95-95 / -93
Redmi Note 11 Pro Plus 5g945-93.5-93.54-91 / -97-92 / -97
Poco F4 Gt832-95.02-93.09-90 / -99 -93 / -97
Oukitel Wp181351-95.94-92.92-91 / -97-92 / -97
Poco X4 Gt387-96.99-96.505-96 / -98-95 / -98
Poco F4524-95.78-95.04-93 / -99-94/-96
Oneplus Nord 2t1340-98.83-96.305-95 / -102-90 / -99
Redmi 10a707-89.026-97.97-87 / -91-97 / -103
[b][b]Om de netwerkgevoeligheid van deze telefoon te meten heb ik 2384 metingen gedaan, het is meer dan normaal en de reden is heel simpel, ik was vergeten de telefoon uit mijn testruimte te halen. Ik kreeg een gemiddeld signaal van -95.42 dBm met de telefoon en een gemiddeld signaal van -95.178 dBm met de sonde. Dit is een uitstekend resultaat en op de volgende grafiek zien we dat de metingen van de sonde afwisselen met die van de telefoon, alsof het duel tussen de twee erg strak was.
Deze telefoon gebruikt hoogstwaarschijnlijk dezelfde modem als de Xiaomi 11T, omdat ik met deze telefoon zeer vergelijkbare resultaten kreeg.[b][b][b]Download/Upload snelheid[b]Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.[b]Top 10 - snelheidsrangschikking tijdens downloaden
1. Samsung Galaxy S20 D:351Mbps U: 20Mbps
2. Poco X3 D:232Mbps U: 55Mbps
3. Xiaomi Mi 10 Lite 5g D:223Mbps U: 52Mbps
4. Poco F2 Pro D:207Mbps U: 53Mbps
5. Xiaomi Mi Note 10 Lite D:153Mbps U: 68Mbps
6. Xiaomi Mi A3 D:150Mbps U: 60Mbps
7. Xiaomi Redmi Note 9s D:150Mbps U: 60Mbps
8. Xiaomi Mi 8 Lite D:149Mbps U: 60Mbps
9. Samsung Galaxy A21s D:147Mbps U: 51Mbps
10. Huawei Y6 2019 D:145Mbps U: 61Mbps

Aantal smartphones in de ranglijst:30
Positie van deze smartphone in de ranglijst:0/30

Let op: de theoretische maximale snelheid van een telefoon wordt vaak beperkt door de configuratie van het mobiele netwerk en de congestie van het netwerk op het moment van de meting. Dus misschien kun je een hogere snelheid halen op een ander netwerk
[b][b]

Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.[b]
Wifi frequenties : 802.11a , 802.11b , 802.11g , 802.11n , 802.11n 5GHz , 802.11ac, WiFi 6 (802.11ax)
Download snelheid : 866
Signaal / dicht : -15
Signaal / afstand : -58
Wifi-signaal[b]De Black Shark 4 Pro is voorzien van een Qualcomm 6490 chip voor het mobiele netwerk, bluetooth en wifi. Deze chip geeft toegang tot de Mimo 8x8, dit betekent dat de telefoon 8 antennes heeft die in theorie een beter signaal en een hogere snelheid bieden. Ik kreeg een goed signaal in de buurt van de router (-15 dBm) en ook op afstand (-58 dBm), dit zijn goede scores die zich ook moeten vertalen in goede stabiliteit. Ik heb de signaalstabiliteit gemeten en merkte iets ongewoons op. Als ik mijn tests doe, blijft de telefoon voor de duur van de test op hetzelfde netwerk, dit netwerk is kwalitatief het beste dankzij de nabijheid van de router. Deze telefoon wisselde tijdens de test van netwerk door verbinding te maken met een netwerk dat verder weg was en met een slechter signaal. Dit is niet het verwachte gedrag, ik zal kijken of dit probleem zich tijdens gebruik herhaalt, maar de telefoon lijkt niet noodzakelijkerwijs naar het dichtstbijzijnde netwerk te gaan.[b][b]Top 10 - rangschikking van wifi-gevoeligheid
1. Poco F2 Pro -11dBm
2. Xiaomi Redmi Note 10 Pro -12dBm
3. Realme Gt -12dBm
4. Samsung Galaxy A21s -13dBm
5. Redmi Note 11 Pro -13dBm
6. Oneplus Nord N100 -15dBm
7. Poco X3 Pro -15dBm
8. Poco F3 -15dBm
9. Redmi Note 9t -15dBm
10. Black Shark 4 Pro -15dBm

Aantal smartphones in de ranglijst:67
Positie van deze smartphone in de ranglijst:10/67

[b]Download/Upload snelheid[b]Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.[b]Top 10 - Ranglijst van wifi-downloadsnelheden
1. Redmi Note 11 Pro Plus 5g 866Mbps
2. Poco F4 866Mbps
3. Poco F4 Gt 866Mbps
4. Poco X4 Gt 866Mbps
5. Oneplus Nord 2t 866Mbps
6. Black Shark 4 Pro 866Mbps
7. Poco M4 Pro 4g 433Mbps
8. Poco X4 Pro 433Mbps
9. Redmi Note 11 Pro 433Mbps
10. Poco F3 398Mbps

Aantal smartphones in de ranglijst:64
Positie van deze smartphone in de ranglijst:6/64

Opmerking: ik heb een 400 Mbps-lijn en een modem die hogere snelheden kan leveren, maar ik weet nooit zeker hoeveel bandbreedte er beschikbaar is als ik een test doe.
[b]

GPS-prestaties

[b]Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).[b][b] De Black Shark gebruikt een Qualcomm-chip voor GPS en net als andere telefoons die een Qualcomm GPS-chip gebruiken, bereik ik een nauwkeurigheid van 3 meter. Dit precisieniveau is redelijk acceptabel voor elke GPS-toepassing die zorgt voor het corrigeren van positioneringsfouten. Ik had verwacht meerdere GPS-frequenties op deze telefoon te vinden, maar dit is niet het geval, je kunt het zelf zien in de video. De initiële fix is daarentegen erg snel.[b][b]Top 10 - GPS-nauwkeurigheidsclassificatie
1. Poco X4 Gt 1m
2. Oukitel C21 1m
3. Redmi 9a 1m
4. Redmi 10a 1m
5. Doogee S96 Pro 1m
6. Xiaomi Redmi Note 10s 1m
7. Xiaomi Redmi Note 9 1m
8. Umidigi Bison Pro 1m
9. Tcl 30 Se 1m
10. Redmi 10 1m

Aantal smartphones in de ranglijst:38
Positie van deze smartphone in de ranglijst:34/38

Opmerking: een nauwkeurigheid van 3 meter of minder kan eenvoudig worden gecorrigeerd door een goede GPS-applicatie. De telefoonprestaties spelen ook een rol bij de snelheid waarmee je scherm wordt bijgewerkt, dus de nauwkeurigheid kan in het gedrang komen door een te trage weergave.
[b]

Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
Capaciteit : 4500
Snel laden : Ja
W max : 120
Autonomie (100% helderheid) : 425.00
Autonomie (50% helderheid) : 937.00
Oplaadtijd : 29.00
Ontladingssnelheid (100%) : 0.24
Ontladingsscore (100%) : 10.59
Ontladingssnelheid (100%) : 0.11
Ontladingssnelheid (50% : 4.80
Laadsnelheid : 3.45
Laadscore : 155.17
Vanaf maart 2020 heb ik mijn subjectieve batterijtest vervangen door een technische test om het werkelijke gedrag van de batterij beter te kunnen meten. Nu test ik de autonomie en de oplaadtijd onder absoluut identieke omstandigheden. Ik voer verschillende metingen uit, zodat deze test alleen al enkele dagen duurt en ik de telefoon voor niets anders kan gebruiken.

Batterijduur - methodologie
Om de levensduur van de batterij te testen, meet ik het batterijverbruik elke minuut in strikt identieke omstandigheden om telefoons te kunnen vergelijken en ook om je in staat te stellen je telefoon in dezelfde omstandigheden te evalueren. Ik sluit elke invloed uit van toepassingen die de meting zouden kunnen verstoren. De autonomie is niet lineair, de batterij ontlaadt zich soms veel sneller aan het einde. Dit is een frustrerend fenomeen, maar met mijn metingen weet je of je snel een oplader moet vinden.

Batterijduur
De batterij van de Black Shark 4 Pro heeft een capaciteit van 4500 mAh en is ontladen van 100% tot 1% in 425.00 minuten met 100% helderheid, hij is ontladen van 100% tot 1% in 937.00 met 50% helderheid. Op deze manier krijg ik een gemiddelde ontlaadsnelheid van 0.24% per minuut bij 100% lichtsterkte en 0.11% per minuut bij 50% lichtsterkte, het verbruik is dus 10.59 mA per minuut bij 100% lichtsterkte en 4.80 bij 50% lichtsterkte. Om de efficiëntie van de telefoon en de invloed ervan op de batterij te kunnen vergelijken, moet je de 10.59 (of 50%) score vergelijken met die van andere smartphones, het cijfer moet zo laag mogelijk zijn.

Laadtijd - methodologie
Om de oplaadtijd te testen, gebruik ik altijd dezelfde lader met dezelfde kabel. Ik meet de oplaadtijd minuut voor minuut om de evolutie van de lading en de oplaadsnelheid te zien. De laadsnelheid van een batterij is niet lineair, maar vaak sneller aan het begin en langzamer aan het einde. De lader is compatibel met snel laden.

Laadtijd
De accu van het Black Shark 4 Pro heeft een capaciteit van 4500 mAh en is opgeladen van 1% tot 100% in 29.00 minuten. Dit geeft me een gemiddelde laadsnelheid van 3.45% per minuut en dus een toename van 155.17 mA per minuut. Om de prestaties van de Black Shark 4 Pro te vergelijken met andere telefoons, moet je de 155.17 per minuut score gebruiken, deze score moet zo hoog mogelijk zijn.

In het bijzonder: de laadsnelheid is niet altijd lineair, de onderstaande grafiek geef je een indicatie van het gedrag van de batterij.

De volgende tabel geeft een overzicht van de geteste telefoons met de technische accutest, ze zijn gerangschikt in volgorde van efficiëntie. Een hogere batterijcapaciteit zou logischerwijs moeten resulteren in een hogere levensduur van de batterij, maar dat is niet altijd het geval en het geeft geen indicatie van de efficiëntie van een telefoon.

SmartphoneCapaciteit (mAh)Levensduur (minuten)EfficiëntiescoreLevensduur (minuten) / 50%Efficiëntiescore / 50%Laadtijd.Laden score
Samsung Galaxy S204000565.007.081217.003.29136.0029.41
Nokia 5.34000549.007.291096.003.65199.0020.10
Oukitel C214000497.008.051324.003.02167.0023.95
Honor 9x4000770.005.191333.003.00151.0026.49
Google Pixel 54080773.005.281559.002.6281.0050.37
Umidigi A9 Pro4150552.007.521562.002.66112.0037.05
Xiaomi Mi 10 Lite 5g4160749.005.551541.002.70163.0025.52
Realme 64300704.006.111104.003.89162.0026.54
Tcl 10 Pro4500465.009.68889.005.06133.0033.83
Oneplus Nord 2t45006936.4914923.0212137.19
Redmi Note 11 Pro Plus 5g4500525.008.5712113.7224187.50
Realme Gt4500574.007.841057.004.2687.0051.72
Black Shark 4 Pro4500425.0010.59937.004.8029.00155.17
Samsung Galaxy A524500652.006.901239.003.63165.0027.27
Poco F44500554.008.1211413.949845.92
Poco F34520657.006.881840.002.46122.0037.05
Poco F2 Pro47001150.004.091536.003.06180.0026.11
Poco F4 Gt4700365.0012.8810824.3438123.68
Redmi 10a50006827.3318202.7516330.67
Xiaomi Redmi Note 10s5000636.007.861556.003.21161.0031.06
Poco X4 Pro5000643.007.7813613.677467.57
Tcl 30 Se50006507.691 225.004.0817229.07
Redmi 105000664.007.531684.002.97165.0030.30
Poco M4 Pro 4g5000723.006.921 500.003.3377.0064.94
Umidigi Bison Pro5000610.008.201632.003.06255.0019.61
Redmi Note 115000592.008.451 376.003.6369.0072.46
Poco M3 Pro5000657.007.611647.003.04131.0038.17
Xiaomi 11t5000476.0010.501204.004.1597.0051.55
Poco M4 Pro5000634.007.891600.003.13123.0040.65
Oneplus Nord N1005000808.006.191278.003.91663.007.54
Redmi 9c5000656.007.621915.002.61170.0029.41
Samsung Galaxy A21s5000729.006.861283.003.90166.0030.12
Xiaomi Redmi Note 105000691.007.241728.002.89193.0025.91
Motorola G8 Power5000912.005.482792.001.79311.0016.08
Redmi Note 9t5000766.006.532054.002.43148.0033.78
Umidigi Bison5000550.009.091471.003.40238.0021.01
Redmi 9a5000694.007.201902.002.63195.0025.64
Xiaomi Redmi Note 95020650.007.721808.002.78162.0030.99
Xiaomi Redmi Note 10 Pro5020625.008.031557.003.22213.0023.57
Xiaomi Redmi Note 9s5020663.007.571876.002.68224.0022.41
Poco X4 Gt5080726.007.0015383.3011344.96
Umidigi F25150927.005.561854.002.78299.0017.22
Poco X3 Pro5160648.007.961688.003.06138.0037.39
Poco X35160653.007.901654.003.12181.0028.51
Doogee S58 Pro5180845.006.131908.002.71177.0029.27
Xiaomi Mi Note 10 Lite5260827.006.361609.003.27208.0025.29
Ulefone Armor 7e5500768.007.161140.004.82179.0030.73
Poco M36000842.007.131898.003.16217.0027.65
Doogee S96 Pro6350929.006.841405.004.52424.0014.98
F150 R20228300879.009.441498.005.54243.0034.16
Oukitel Wp18125002 733.004.5728594.3736234.53

helpHoe lees je deze cijfers?
De batterijcapaciteit is een belangrijk element bij het bepalen van de autonomie van een telefoon, maar het is niet de enige factor. Een telefoon met een grote batterij kan een kortere batterijduur hebben als hij meer stroom verbruikt. Als ik een voorbeeld uit het dagelijks leven zou moeten nemen, zou ik het universum van de auto gebruiken. Als een auto een grote brandstoftank heeft, zou hij een langere afstand moeten kunnen rijden, tenzij het gemiddelde brandstofverbruik hoger is. De score voor de efficiëntie van de batterij werkt op dezelfde manier, hij moet zo laag mogelijk zijn en staat voor het energieverbruik van de telefoon. Deze verschillen in efficiëntie zijn vaak gerelateerd aan de helderheid van het scherm, grote heldere schermen hebben de neiging om meer energie te verbruiken en zelfs als ze een grote batterij hebben, zal hun bereik korter zijn.

samengevat Een van de sterke punten van deze telefoon is de snelle lading van 120 W, ik had nog niet de kans gehad om een telefoon met zo'n snelle lading te testen. Ik heb het opladen getest met mijn Ugreen 100 W-oplader en de 120 W-oplader die bij de telefoon is geleverd. Het verschil is spectaculair.
Het kostte me iets minder dan 30 minuten om de batterij van 1 tot 100% op te laden met de Black Shark 120W-oplader. Ik merk een sterke vertraging in het opladen na 80%, maar het opladen is nog steeds vrij snel. Het duurde 86 minuten om hetzelfde resultaat te krijgen met mijn Ugreen-oplader. Waarom? Simpelweg omdat de Black Shark een ander laadprotocol gebruikt. Als je je Black Shark-oplader verliest, moet je een Black Shark-oplader terugnemen als je je telefoon zo snel wilt blijven opladen. Ik neem aan dat opladers van andere merken uiteindelijk dezelfde snelheid zullen bieden, maar ik heb er nog geen gezien.
Ik heb ongeveer 425 minuten batterijduur met het scherm op 100% en 937 minuten batterijduur met het scherm ingeschakeld op 50%. Dit zijn benedengemiddelde waarden omdat de Black Shark een batterij van 4500 mAh heeft waar veel telefoons een batterij van 5000 mAh hebben. We moeten hieraan toevoegen dat deze telefoon wordt bestraft door zijn grootte en schermhelderheid. Black Shark zet niet in op uithoudingsvermogen, maar heeft alles ingezet op snel opladen, waardoor je de batterij meerdere keren per dag kunt legen en opladen als je een intensieve gebruiker bent. Bij normaal gebruik zou je het twee dagen vol moeten kunnen houden op een volledige lading, maar als je een gamer bent en meerdere uren per dag speelt, kom je waarschijnlijk niet aan het einde van je dag.[b]

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.[b]

Hardware

Selfie / resolutie : 20
Selfie / sensor : Samsung S5K3T2
Resolutie : 64
Sensor : Samsung GW3
De Black Shark 4 Pro gebruikt een Samsung GW3-sensor samen met een Sony IMX 355 op de achterkant en een Samsung S5K3T2 voor selfies. Er is ook een Samsung S5K5E9-sensor op de achterkant voor portretten, maar ik test dit soort sensor nooit omdat het vaak sensoren van lagere kwaliteit zijn. Dit zijn fotosensoren die ik al op veel andere telefoons heb kunnen testen, dus het is niet op dit punt dat de Black Shark zich zal onderscheiden van de anderen, maar hier is het niet nodig om op te vallen, de Samsung GW3 is een goede sensor die ik mocht testen met de Xiaomi Mi 11 Lite.[b]

Fotokwaliteit

Fotokwaliteit (binnen/studio)[b]De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.[b][b] Samsung GW3
Ik had al de kans gehad om deze fotosensor te testen op de Xiaomi Mi 11 Lite, het resultaat was zelfs best goed. Voor dit eerste bezoek aan de studio vind ik dezelfde kwaliteiten van deze sensor op de Black Shark 4 bij foto's die in de studio niet in onderbelichting vallen. De meeste telefoons die ik test produceren onderbelichte beelden in de studio, bij deze Samsung GW3 is dat veel minder het geval. De scherpte is ook goed mits ik niet te veel inzoom want als ik verder inzoom dan 100% zie ik heel duidelijk een witte lijn om alle vormen, deze witte lijn geeft aan dat de scherpte te ver geoptimaliseerd is. Het is deze kunstmatige behandeling die de foto een scherpere weergave geeft, maar puristen zullen het ongetwijfeld als een vorm van bedrog zien. De kleuren lijken mij correct, behalve misschien een blauwe kleur die te uitgesproken is, maar de colorimetrietest zal me in staat stellen de nauwkeurigheid van de kleuren objectiever te meten. [b][b] Ik nam andere foto's met AI-, HDR- en Pro-modi. Zoals altijd leveren deze modi soms goede resultaten op en soms niet, het resultaat is niet altijd voorspelbaar. Ik merkte echter iets interessants op in de pro-modus, ik zag een 256 Mp-modus verschijnen, ik had deze modus nog nooit op een andere telefoon gezien. Ik heb het natuurlijk getest en deze modus maakt verschillende foto's in 64Mp en combineert ze om een foto van 256 Mp te krijgen met een resolutie van 18560x13888 pixels, dat heb ik nog nooit gezien. De foto is zo zwaar dat de telefoon enkele seconden nodig heeft om deze te verwerken. Wat is het doel van deze 256 Mp-modus? Ik stelde de vraag aan de fabrikant die antwoordde dat deze modus niet in de telefoon aanwezig zou moeten zijn, dus het zal waarschijnlijk verdwijnen in een toekomstige update. Ik hoop dat ik het lang genoeg kan houden om buitenfoto's te kunnen maken en de beeldkwaliteit van deze assemblage te kunnen testen. [b][b] Hier is een foto gemaakt met 256Mp-modus:
en hetzelfde in 64Mp-modus:
De twee foto's lijken erg op elkaar, de scherpte is in beide gevallen goed en ik kan inzoomen tot 300% zonder verschillen tussen foto's te zien. Uiteraard kan ik met een grotere foto verder inzoomen, maar dat is een nogal mechanische factor. Mogelijk heeft Xiaomi op basis van dit type foto een zoomfunctie willen aanbieden. Sony IMX 355
Deze Sony IMX 355 is verreweg de meest gebruikte ultragroothoeksensor van Xiaomi. Ik heb het vele, vele malen getest. De beeldkwaliteit is niet vergelijkbaar met die van de hoofdsensor maar voor een ultragroothoeksensor doet deze Sony IMX 355 het best goed. Kleuren en belichting zijn bovengemiddeld, de grootste minpunten zijn scherpte en vervorming. [b][b]
Het is met dit soort foto's dat we het niveau van verlies aan detail kunnen realiseren, de inhoud wordt zo gladgestreken dat bepaalde teksten niet langer leesbaar zijn.[b][b]Foto: technische test[b]Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven. [b][b]Ik test de volgende elementen:[b]- centrumscherpte, perifere scherpte[b]- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren[b]- mate van chromatische aberratie[b]- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)[b]- vervorming[b][b]De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.[b][b] Samsung GW3 Scherpte: goed (20% verlies met de periferie) [b] Colorimetrie: dE 13.8 (gemiddeld) [b] Chromatische aberratie: geen in het centrum, zeer licht aan de periferie [b] Dynamisch bereik: goed [b][b] De Samsung GW3 forceert de scherpte een beetje maar zonder de beeldkwaliteit aan te tasten, de lijnen zijn zeer fijn en de contrasten zijn goed gemarkeerd. Deze scherpte neemt in de periferie weinig af in vergelijking met andere telefoons die ik heb getest. De colorimetrie is gemiddeld, deze sensor heeft de neiging om de verzadiging te versterken, het geeft mooie plaatjes maar gaat ten koste van de werkelijkheid. Het dynamisch bereik is goed zonder uitzonderlijk te zijn.[b][b]Buiten fotokwaliteit[b] Samsung GW3
Als ik telefoons in de winter test, heb ik niet altijd het geluk een mooie blauwe lucht te hebben om foto's te maken. De omstandigheden waaronder ik deze foto's nam waren echt niet goed. Ik nam deze foto's in een korte kalme periode van storm Eunice, het was donker, erg bewolkt, het landschap was modderig en veel bomen waren beschadigd door de wind. Ik had daarom liever foto's kunnen maken onder andere omstandigheden, maar deze context heeft het voordeel dat ik laat zien hoe deze fotosensor het doet in slechte omstandigheden. De foto is een beetje te donker in vergelijking met de werkelijkheid, maar de weergave is ondanks alles redelijk goed. De scherpte is echt goed maar als ik op sommige plekken teveel bewerking zie, moet je serieus inzoomen om dat te merken. De kleurweergave is redelijk goed, zelfs als de foto niet aantrekkelijk is, het decor was echt triest bij het maken van foto's. Ik had deze sensor al getest in de Xiaomi Mi 11 Lite en ik vind de kwaliteiten van deze sensor in de Black Shark. Ik heb veel foto's op dezelfde plek gemaakt met soms een afwisseling van foto in automatische modus en andere modi. De donkerste foto's komen uit de nachtmodus. Zoals ik hierboven schreef, is er een 256 megapixel-modus op deze telefoon. Wetende dat de hoofdsensor maximaal 64 miljoen pixels levert, vraagt men zich af hoe Xiaomi een foto van 256 miljoen pixels heeft weten samen te stellen en vooral waarom ze dat deden. Ze combineren in feite meerdere foto's van 64 miljoen pixels, de foto moet 5 seconden stil staan. Waarom zulke foto's maken? Om te kunnen zoomen. Bij een grotere foto kun je op die foto inzoomen zonder dat je een optische zoom hoeft te gebruiken. Dit soort techniek bestaat op andere telefoons van het merk, maar dit is de eerste keer dat ik een modus van 256 miljoen pixels zie. Optische zoom zal altijd betere foto's opleveren dan een digitale zoom zoals deze, maar als ik de foto uit de vorige paragraaf neem en inzoom, krijg ik dit:
[b]
De kwaliteit is dat niet voldoende om grootformaat afdrukken op papier te maken, maar het resultaat is nog steeds heel interessant omdat je vrij ver kunt zoomen met verlies van detail, maar je verliest de essentie van de foto niet volledig. Er is sprake van een overoptimalisatie van de scherpte die wordt betaald met kwaliteitsverlies, maar het is een veelbelovend resultaat voor de toekomst. [b][b] Sony IMX 355
Ik heb deze sensor vele malen getest en het verbaast me nog steeds met zijn vermogen om bovengemiddelde foto's te produceren in de categorie ultragroothoeksensoren. De foto heeft veel gebreken zoals onderbelichting of scherpte die snel verslechtert, maar het dynamisch bereik is echt goed en de kleurweergave herstelt de sfeer van de foto goed. [b][b]Test foto / nacht[b]Nog niet beschikbaar / getest[b][b][b]

Videokwaliteit

Stabilisatie[b] De Black Shark 4 Pro is in staat om een 4k 60fps-video effectief te stabiliseren, het is vrij zeldzaam, maar niet verrassend omdat deze telefoon de kracht heeft om een 4k-beeld te stabiliseren. Deze stabilisatie weet een groot deel van de trillingen te laten verdwijnen, alsof ik een externe stabilisator gebruik. We zien bij elke stap nog steeds een klein schudeffect, maar vergeleken met het daadwerkelijke schudden is er een wereld van verschil.[b]Video normale condities De Black Shark 4 Pro kan video's produceren in 4k 60 fps. De video die ik in deze paragraaf heb gebruikt, is niet gemaakt in ideale lichtomstandigheden, maar we kunnen nog steeds zien waartoe deze telefoon in staat is. De video is van zeer goede kwaliteit, de vloeibaarheid is perfect, de belichtingswisselingen zijn erg snel en het is hetzelfde voor de focus. De Black Shark is zo krachtig dat hij overgangen probleemloos aankan. Ik zie dat de scherpte een behandeling ondergaat soms iets te geforceerd maar je moet echt oppassen om het te zien.[b]Video low light[b]Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Externe geluidskwaliteit

[b]Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers. [b][b] De Black Shark is uitgerust met 2 externe speakers aan de boven- en onderkant. Deze speakers produceren een goede kwaliteit geluid voor dit type speaker, de bas is aanwezig en gaat niet ten koste van de hoge tonen. Het geluid is ook harder dan gemiddeld. De plaatsing van deze luidsprekers moet ook interactie met de triggers mogelijk maken om te spelen zonder de geluidsuitvoer te belemmeren. De kwaliteit van het geluid dat deze speakers produceren is duidelijk bovengemiddeld maar vergelijkbaar met wat er in de topklasse van Samsung te vinden is. [b][b] Het belvolume is ook bovengemiddeld omdat het gemakkelijk boven de 60 dB uitkomt zonder de luidspreker te gebruiken, het kan boven de 80 dB gaan als u de luidspreker gebruikt. Ook hier is het geluid van goede kwaliteit, het geluid drukt niet te veel op de hoge tonen zoals vaak het geval is.[b]

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.[b]
De geluidskwaliteit is een van de verkoopargumenten van deze telefoon en ik was nogal verrast om te zien wat er uit mijn technische test kwam. De metingen geven een geluid aan dat niet erg krachtig is en met veel vervormingen op alle frequenties. Als ik op het gehoor naar deze frequenties luister, neem ik eigenlijk iets waar dat niet heel natuurlijk is, maar aan de andere kant als ik muziek speel, is het geluid goed. De telefoon lijkt de testgeluiden die ik gebruik niet goed te interpreteren. Dus mijn oordeel zal subjectiever zijn dan normaal. Het volume is inderdaad laag, zoals blijkt uit mijn technische test, want zelfs als ik het volume op het maximum zet, heb ik geen plotselinge wens om de koptelefoon te verwijderen. De geluidskwaliteit daarentegen lijkt echt uitstekend, ik heb kwalitatieve soundtracks getest op YouTube en vergeleken met verschillende andere telefoons en de Black Shark levert een geluid met een mooie diepte en een goed onderscheid tussen geluiden (zoveel op de bas als op de hoge tonen ).[b]

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven. [b]
Screen grootte : 6.67
Resolutie : 1080 x 2400
Ratio : 19.5:9
Type : Amoled
% oppervlakte : 85
dE wit : 5.7
dE rood : 2.9
dE groen : 1.1
dE blauw : 1.2
dE geel : 1.3
dE cyan : 2.1
dE magenta : 1.5
Wit temperatuur : 6487
Contrast : 1000000:1
Helderheid : 485
Colorimetrie[b]
Het Black Shark-scherm is een amoled-scherm met een oneindig contrast en een hoge frequentie van 144 Hz. Ik verwachtte dus een uitstekende score qua colorimetrie maar dat is niet helemaal het geval, ik haalde een goede score met een dE van 2.2 maar ik heb veel instaptelefoons uit het assortiment getest die het beter doen. Om deze score te krijgen moest ik de standaardmodus kiezen en het wit iets naar linksboven slepen om het wit op een temperatuur van 6487K te brengen (ideaal = 6500K) omdat het basiswit een temperatuur had van meer dan 7500K. U zou het kleurverschil niet moeten zien na aanpassingen in de standaardmodus en witaanpassing.[b][b]Top 10 - rangschikking van de beste schermen op basis van colorimetrie
1. Poco X4 Gt dE = 0.6
2. Xiaomi Mi 10 Lite 5g dE = 0.73
3. Xiaomi Mi 10t Pro dE = 0.83
4. Redmi Note 11 dE = 0.91
5. Google Pixel 5 dE = 1.11
6. Realme Gt dE = 1.17
7. Xiaomi Mi 11 Lite dE = 1.19
8. Xiaomi Redmi Note 8 dE = 1.2
9. Xiaomi Redmi Note 10 dE = 1.23
10. Poco M4 Pro 4g dE = 1.31

Aantal smartphones in de ranglijst:67
Positie van deze smartphone in de ranglijst:33/67

Let op: het colorimetrische verschil wordt gemeten in dE. Na drie uur zal het menselijk oog een colorimetrisch verschil waarnemen, dus de dE moet het laagst zijn. De tests zijn allemaal uitgevoerd met een colorimetrische sonde.
[b]Helderheid / Contrast[b]Ik heb het oneindige contrast gemeten zoals op de meeste amoled-schermen, dit geeft je een uitstekende beelddiepte met echt zwart zwart. Ik heb toen de helderheid van het scherm gemeten in de zonlichtmodus om te zien hoe hoog de telefoon kon gaan, maar ik kwam niet boven de 484 cd/m². Ik heb geprobeerd de sensor met licht te overspoelen, maar ik vermoed dat de lichtsensor niet aan de voorkant was geplaatst en in werkelijkheid kan deze telefoon waarschijnlijk beter. Als de sensor zich aan de achterkant bevindt, is het moeilijk om licht naar de achterkant te sturen en de sonde op het scherm te gebruiken. Met 484 cd/m² zou je de telefoon buiten in de zon moeten kunnen gebruiken, maar idealiter zou hij iets meer helderheid nodig hebben om onder alle omstandigheden een perfecte leesbaarheid te garanderen. Afhankelijk van de positie van de lichtsensor zou deze helderheid dus beter kunnen maar ik heb de sensor niet kunnen lokaliseren.[b]

Biometrie

De Black Shark is uitgerust met een vingerafdruksensor aan de zijkant en het is niet verwonderlijk dat deze sensor erg goed werkt en erg snel is zoals al het andere in deze telefoon.[b]

Besturingssysteem

[b] Black Shark-telefoons hebben hun eigen besturingssysteem op basis van Xiaomi's MIUI-interface, deze interface heet JOYUI en neemt de basis van MIUI over door enkele specifieke functies toe te voegen. De video hieronder geeft een overzicht van JOYUI en de video hieronder richt zich op functies die specifiek zijn voor Black Shark: Tijdens het spelen heb je toegang tot allerlei functies om je in-game-ervaring te verbeteren. gebruik ook een virtuele assistent zoals Cortana van Microsoft. Dit zijn functies voor gevorderde gamers, aangezien voor de meeste andere gebruikers de in-game prestaties voldoende zullen zijn en het niet nodig is om met deze aanvullende instellingen te spelen.[b]

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Accessoires Black Shark 4 Pro

Om nog meer te genieten van je ervaring met je smartphone bied ik links naar allerlei accessoires die je misschien handig vindt

Beschermhoes / koffer black shark 4 pro
Screen beschermfolie black shark 4 pro
Geheugenkaart black shark 4 pro
USB-kabel / oplader black shark 4 pro
Koptelefoon black shark 4 pro
Fietsenrek black shark 4 pro

Vergelijk Black Shark 4 Pro met de anderen

Ik heb voor elke test een score van 1 tot 10 toegekend die de sterke en zwakke punten van een product bepaalt. Ik gebruik 0 voor criteria die (nog) niet zijn getest. Een score van 1 tot 3 duidt op slechte prestaties (en ja, dat is ook zo), een score van 4 tot 6 duidt op gemiddelde prestaties, een score van 7 tot 8 duidt op goede prestaties en een score van 9 en 10 duidt op uitzonderlijke prestaties. .
De score wordt berekend op basis van mijn metingen en als er geen metingen zijn, is het een subjectieve mening op basis van mijn ervaring.

De scores zijn niet statisch, ze veranderen in de loop van de tijd omdat de prestaties van nieuwe producten veranderen en hiermee moet rekening worden gehouden.

Black Shark 4 Pro
Afwerking kwaliteit8.006.00
Batterijprestaties8.008.00
CPU-prestaties10.006.5
GPU-prestaties10.006.5
Schermkwaliteit7.507.00
foto kwaliteit8.005.00
Video kwaliteit8.005.00
Wi-Fi-prestaties8.507.00
Mobiele downloadsnelheid8.005.00
Gevoeligheid van het mobiele netwerk8.006.00
Frequentiebereik7.007.00
Geluidskwaliteit86.00
GPS-prestaties7.006.00
Besturingssysteem8.008.00
Totale score11489
Wereldwijde ranglijst
1. Black Shark 4 Pro 114 / 140
2. Realme Gt 112.5 / 140
3. Oneplus Nord 2t 111.5 / 140
4. Poco F2 Pro 111.5 / 140
5. Samsung Galaxy S20 111 / 140
6. Poco F4 Gt 110.5 / 140
7. Google Pixel 5 109.6 / 140
8. Poco F3 108.5 / 140
9. Poco X4 Gt 108 / 140
10. Poco X3 Pro 107.5 / 140
11. Samsung Galaxy S10+ 107 / 140
12. Xiaomi 11t 107 / 140
13. Redmi Note 11 Pro Plus 5g 106.5 / 140
14. Xiaomi Mi 9t Pro 106 / 140
15. Xiaomi Redmi Note 10 Pro 105.5 / 140
16. Samsung Galaxy A52 104 / 140
17. Xiaomi Mi 11 Lite 104 / 140
18. Tcl 10 Pro 104 / 140
19. Redmi Note 11 Pro 103 / 140
20. Poco X4 Pro 102.5 / 140
21. Xiaomi Redmi Note 10s 102 / 140
22. Poco M4 Pro 4g 102 / 140
23. Poco M4 Pro 101.5 / 140
24. Redmi Note 11 101 / 140
25. Poco X3 101 / 140
26. Xiaomi Mi 10 Lite 5g 101 / 140
27. Xiaomi Mi Note 10 Lite 101 / 140
28. Xiaomi Redmi Note 10 101 / 140
29. Redmi Note 9t 100.5 / 140
30. Xiaomi Redmi Note 8 Pro 100 / 140
31. Poco F4 98 / 130
32. Xiaomi Mi 9 Lite 98 / 140
33. Poco M3 Pro 98 / 140
34. Doogee S96 Pro 98 / 140
35. Xiaomi Redmi Note 9s 98 / 140
36. Redmi 10 97.5 / 140
37. Xiaomi Redmi Note 8 97 / 140
38. F150 R2022 95 / 140
39. Umidigi Bison Pro 95 / 140
40. Poco M3 94.5 / 140
41. Xiaomi Redmi Note 7 94 / 140
42. Realme 6 93 / 140
43. Umidigi Bison 92 / 140
44. Tcl 30 Se 92 / 140
45. Umidigi A9 Pro 92 / 140
46. Oukitel C21 89.5 / 140
47. Xiaomi Redmi Note 9 89 / 140
48. Xiaomi Mi A3 89 / 140
49. Motorola G8 Power 89 / 140
50. Nokia 5.3 89 / 140
51. Oneplus Nord N100 88.5 / 140
52. Honor 9x 88 / 140
53. Meizu Note 9 86 / 140
54. Xiaomi Mi 8 Lite 86 / 140
55. Xiaomi Redmi Note 5 85 / 140
56. Umidigi S3 Pro 83 / 140
57. Samsung Galaxy A21s 82 / 140
58. Umidigi F2 82 / 140
59. Redmi 9a 81 / 140
60. Oukitel Wp18 81 / 140
61. Redmi 9c 80 / 140
62. Ulefone Armor 7e 80 / 140
63. Doogee S58 Pro 78.5 / 140
64. Honor 8x 78 / 140
65. Umidigi F1 77 / 140
66. Huawei Y6 2019 74 / 140
67. Xiaomi Mi 10t Pro 57 / 70
68. Redmi 10a 14 / 20
69. Elephone U5 0 / 0

Test / beoordeling conclusie

[b]Als ik deze telefoon in één woord zou moeten samenvatten, zou ik zeggen dat het brutaal is. Zijn uiterlijk zet al de toon, het was een massieve en dikke telefoon waaruit een imposante indruk tevoorschijn komt, een indruk van degelijkheid. Daar stopt deze indruk niet omdat deze telefoon is uitgerust met het beste op het gebied van CPU en GPU, maar daar stopt het niet. Ik had deze CPU/GPU-combinatie al getest op de Realme GT, maar de Black Shark gaat een stap verder en laat de Realme GT achter op vele andere factoren. [b][b] De Black Shark is de telefoon van de gamer en het is niet alleen een kwestie van vermogen, het is ook een kwestie van formaat. Aan de rechterkant van de telefoon zijn twee magnetische triggers geïnstalleerd waarmee de telefoon kan worden omgevormd tot een gamepad. Het is ook mogelijk om er accessoires aan te koppelen om de game-ervaring verder te verbeteren. Het merk Poco gaat niet zo ver in zijn gamer oriëntatie. Het besturingssysteem biedt ook gamerfuncties die u kunt gebruiken terwijl u speelt. Deze Black Shark is dan ook gericht op een eerder hard core mobile gamer-publiek, maar ik zou het zonde vinden om deze telefoon tot deze doelgroep te beperken. Ik ben geen harde gamer op mobiel, dus deze triggers en dit formaat zijn niet nuttig voor mij, maar al het andere vinkt alle andere vakjes van deze test aan. [b][b] De Black Shark 4 Pro heeft een goede fotosensor die het heel goed doet in moeilijke omstandigheden, hij produceert goede video's in 4k 60 fps met stabilisatie, hij kan de Gcam-app draaien als je wilt om het te gebruiken in de nachtmodus met een zeer lange belichtingstijd. Het is misschien niet de beste camera, maar hij staat duidelijk bovenaan de lijst. [b][b] Prestaties worden niet alleen uitgedrukt met de CPU of de GPU, ik heb er op verschillende andere niveaus van geprofiteerd. Ten eerste is er het UFS 3.1-geheugen dat snelle toegang tot RAM mogelijk maakt en het is de hele dagelijkse ervaring van de telefoon die wordt versneld. Ik denk ook aan de wifi met zijn 8 antennes die een zeer goede gevoeligheid biedt en ook een enorme downloadsnelheid. [b][b] Het scherm maakt ook deel uit van deze overvloed aan goede dingen. Het had waarschijnlijk iets beter gekalibreerd en helderder kunnen zijn, maar het is van zeer goede kwaliteit, het heeft een frequentie van 144Hz. [b][b] Het geluid is ook geoptimaliseerd en als je een fan bent van muziek, zal luisteren met een koptelefoon je een bovengemiddelde ervaring geven. Geluid via de speakers is ook van betere kwaliteit dan de meeste telefoons in deze prijsklasse. [b][b] En de batterij? Het opladen is supersnel met zijn 120W, ik had nog nooit zo'n snelle telefoon gehad. De autonomie is daarentegen gemiddeld, het is misschien wel het zwakste punt van de telefoon zonder echt een zwak punt te zijn, het snel opladen maakt het mogelijk om een volledig opgeladen telefoon snel te herstellen. [b][b] Heeft deze telefoon zwakke punten? Ja, maar dit zijn geen problemen die het beeld waarschijnlijk donkerder maken. Ik heb de lichtsensor niet gevonden of deze is niet effectief, het is jammer. De batterij had meer autonomie kunnen bieden, maar deze telefoon is zo krachtig dat ik niet verrast of teleurgesteld ben. De telefoon is zwaar en imposant, maar je moet al deze componenten ergens neerzetten. Na de berekening van de eindscore komt de Black Shark 4 Pro de top van de ranglijst bezetten door de Realme GT te onttronen. In deze prijsklasse zal het zich vestigen als een referentietelefoon en niet alleen voor gamers.[b]Sterktes[b]Brute prestaties [b] Wifi-snelheid en gevoeligheid [b] Netwerkgevoeligheid [b] Geluidskwaliteit [b] Geheugensnelheid [b] Besturingssysteem met overlay voor gamers [b] Foto/ videokwaliteit [b] batterij [b][b][b]Zwaktes[b]Gemiddeld GPS-signaal [b] Schermhelderheid [b] Stroomverbruik [b] Indrukwekkend formaat [b][b][b]Alternatieven voor dit product[b][b]De Realme GT is ongetwijfeld het meest geloofwaardige alternatief in vergelijking met de andere telefoons die ik heb getest, maar de Black Shark overtreft het op verschillende elementen, waaronder de foto, omdat de Realme een veel te agressieve verscherpingsbehandeling toepast, waardoor de onnatuurlijke foto's. De score van deze test geeft de som aan die is verkregen door individuele tests op specifieke elementen, het betekent niet dat de ene telefoon beter is dan de andere voor uw situatie. Je moet kijken naar de criteria die je interesseren om ze te vergelijken en je eigen score te maken. Het is daarom mogelijk dat de Realme als winnaar uit de bus komt op elementen zoals het ontwerp bijvoorbeeld.[b]



laurent willen Laurent Willen
In plaats van naar onzin op tv of YouTube te kijken, besteed ik mijn tijd 's avonds aan het testen van producten en het delen van mijn passie voor technologie, reizen en fotografie.

Ik run deze site onder mijn eigen naam en volledig onafhankelijk, niemand betaalt me om dit te doen.

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de digitale wereld, ik heb veel high traffic websites beheerd en ontwikkeld voor bedrijven in België zoals Mobistar, Microsoft, Immoweb, BrusselsAirlines, Proximus, Orange,...

Opmerkingen

Discussieer mee / Stel je vragen

Je reactie wordt na validatie gepubliceerd. Ik reageer in mijn vrije tijd op meer dan 1500 reacties per jaar, dus ik kan niet altijd even snel reageren. Je e-mailadres is niet publiekelijk zichtbaar en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.









Ontvang een e-mail wanneer er een reactie is gepubliceerd