Op deze pagina:
Prijs Google Pixel 5
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Hardware
Fotokwaliteit
Videokwaliteit
Externe geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Vragen

Notificatie nieuwe posts: YouTube Facebook

Google Pixel 5 test / review

Google Pixel 5 test / review en fotokwaliteit
Categorie: Smartphones

Ik test telefoons meestal wanneer ze worden uitgebracht om als een van de eersten een recensie te plaatsen. Meestal kan ik het wel, maar aangezien ik alleen werk moet ik keuzes maken en die keuzes zijn vaak gebaseerd op de aanschafprijs. Het is om deze reden dat ik de Google Pixel 5 niet kocht toen deze werd uitgebracht, ik heb wijselijk een jaar gewacht om hem tweedehands te kopen tegen een redelijke prijs. [b][b] Waarom deze keuze? Duidelijk niet om geld te verdienen want het is te laat, deze telefoon is al te oud en daarnaast heeft Google een distributiebeleid wat niet erg gunstig is voor bloggers zoals ik. Dus ik ga deze telefoon testen omdat ik dat heel graag wilde en wilde beseffen wat het waard was qua fotokwaliteit. Ik lees overal dat de Google Pixels de koningen van de foto op de mobiel zijn, behalve dat ze technisch gezien niet de beste fotosensoren op de markt gebruiken. [b][b] Dus is dit allemaal winderig? Ik zal deze vraag met maximale uitleg beantwoorden en uiteraard zal ik hetzelfde testprotocol toepassen op alle andere aspecten van deze telefoon. Beschouw deze test als een pro-bono-test, ik zal er vele, vele uren aan besteden en waarschijnlijk helemaal niets winnen.[b][b][b]linkWebsite waar ik de Google Pixel 5 gekocht heb: https://www.2ememain.be[b]

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.[b]
Waarin verschillen mijn tests van andere op het web?

- Ik koop de toestellen meestal met mijn eigen geld, de prijs is dus net even belangrijk als voor je!
- Ik bewaar de toestellen minstens enkele weken (soms meer) om te zien wat ze waard zijn in reële omstandigheden.
- Ik beantwoord (indien mogelijk) je vragen om je te helpen beslissen voordat je de toestellen koopt.
- niemand betaalt me om deze reviews te doen, ik ben dus volledig neutraal en onafhankelijk.
- Mijn pagina's zijn niet gevuld met advertenties.


OnePlus Nord 2T : test / review
Poco F4 : test / review / recensie
Poco X4 GT review / test / recensie
Oukitel WP18: test en review
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
Xiaomi Redmi Note 8 test, review en prijs
Xiaomi Redmi Note 8 Pro test / review en prijs
Huawei Y6 2019 test, beoordeling en prijs
Xiaomi Mi A3 test, review en prijs
Umidigi S3 Pro: test, review en prijs

Prijs Google Pixel 5

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Google Pixel 5 van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.[b]
Google Pixel 5a 5G - 128GB - Mostly Black (Unlocked) (Single SIM)...
2022-08-18 14:03
296 EUR
New Other Google Pixel 5 5G 128GB GD1YQ Just Black Verizon Android Smartphone...
2022-08-17 06:22
301 EUR
Ecran Complet Google Pixel 5 d'origine Neuf + Outils...
2022-08-17 14:09
308 EUR
Google Pixel 5 128GB GSM Unlocked - Just Black (Renewed)...
2022-08-19 00:43
337 EUR
Google Pixel 5 Sage Green 128GB Verizon Locked (Renewed)...
2022-08-19 00:43
341 EUR
New in Box Google Pixel 5 128GB 5G ATT T-Mobile Verizon Unlocked Smartphone HK...
2022-08-18 14:03
384 EUR
[b]
helpBovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

November 2021: aankoop van de gebruikte Google Pixel 5 op 2ememain.be[b]

Waarom deze telefoon?

Ik had nog geen telefoon van Google getest. Waarom? Simpelweg omdat ze veel te duur zijn. Deze Google-telefoons zijn echter niet verstoken van interesse en gaan verder dan de gebruikelijke criteria van afwerking, prestaties, functionaliteit, ... Google heeft alles op de foto gezet en meer bepaald op de verwerking van foto's. [b][b] Google is de onbetwiste koning van het algoritme en dat geldt ook voor foto's. In een paar jaar tijd zijn ze erin geslaagd om hun vermogen om foto's te verfraaien te verfijnen zonder noodzakelijkerwijs de beste technische apparatuur op de markt te gebruiken. Ze deden het zo goed dat ontwikkelaars er plezier in hadden om hun GCAM-foto-app compatibel te maken met telefoons van andere merken, zodat veel andere telefoons konden profiteren van de fotoverwerking van Google. [b][b] Ik heb GCAM op veel telefoons kunnen testen met soms goede resultaten, nu heb ik eindelijk de mogelijkheid om GCAM te testen op een Google-telefoon en kan ik eindelijk gaan tellen of deze telefoons nu wel of niet zijn betere foto's produceren dan andere.[b]

Uitpakken

De doos van de Pixel 5 is niets bijzonders, hij is sober en gaat meteen ter zake. De doos bevat de telefoon, een handleiding, een naald om de simlade te openen (slechts één fysieke simkaart maar mogelijkheid om de esim te gebruiken), een oplader, een kabel, een grote USB naar USB type C-adapter. adapter zou kunnen worden gebruikt, het is een merkwaardige keuze die ik in een van de volgende paragrafen zal uitleggen. [b][b] De positionering van je telefoon is nogal high-end, maar de doos is uiteindelijk vrij basic. [b]
Lengte : 144.7
Breedte : 70.4
Dikte : 8
Gewicht : 151
Jack uitgang : Neen
Type USB : Type C
Infrarood port : Neen

Eerste configuratie

Ik voltooi dit deel van de test niet vaak omdat ik niet altijd iets interessants te zeggen heb, maar ik zal een uitzondering moeten maken voor deze telefoon, want ik was erg verrast (en niet op een goede manier) door de Hoe deze Google Pixel 5 in te stellen. Ik test tientallen Android-telefoons per jaar en vrij vaak volgt de eerste installatieprocedure hetzelfde pad op zowat alle merken. Omdat ik veel telefoons test, is het ophalen van inhoud van de vorige telefoon een belangrijke functie voor mij en was synchroniseren met Google Cloud de beste oplossing. [b][b] Google heeft een drastisch andere keuze gemaakt voor zijn eigen telefoons en eerlijk gezegd vraag ik me af wat er door hun hoofd ging toen ze die keuze maakten. Om gegevens van uw oude telefoon te herstellen, is de oplossing die Google biedt ... de USB-kabel?!? Dus daar is deze USB-adapter in de doos voor. Je moet de oude en de nieuwe telefoon met een kabel verbinden ... in 2021 ... geweldig. [b][b] Als u deze procedure niet wilt gebruiken, heeft u een tweede keuze, namelijk toestemming geven om vanaf uw oude telefoon over te zetten. Dit is een procedure die ik eerder op andere telefoons heb gezien, maar nogmaals, het is niet praktisch als je je oude telefoon niet meer hebt. De ideale oplossing voor cloudsynchronisatie wordt simpelweg niet aangeboden! [b][b] Dus Google biedt niet eens aan om data op te halen in zijn eigen cloud, het is de wereld op zijn kop en het geeft geen goede eerste indruk aan de telefoon.[b]

Afwerking

Wanneer ze naar het high-end gaan, proberen fabrikanten op te vallen met het uiterlijk van hun telefoons. Sommigen kiezen ervoor om metaal te gebruiken, anderen gebruiken glas en soms een combinatie van beide en allerlei creatieve dingen. Google gaat niet in deze richting, de achterkant van de telefoon is bedekt met een donker materiaal zoals leer dat wat ruw aanvoelt. De Google Pixel 5 heeft niet de allure van een high-end telefoon, hij speelt de kaart van nuchterheid waar iedereen meer de kaart speelt van het prachtige glanzende object dat de aandacht trekt. Ik hecht niet veel belang aan dit soort dingen bij het kiezen van een telefoon, maar ik vind deze telefoon eerlijk gezegd niet erg mooi. [b][b]
De fotosensor is heel goed geïntegreerd in de achterkant van de telefoon, hij steekt maar een millimeter of twee uit. Ook is de sensor van een redelijk formaat, waardoor hij niet veel ruimte in beslag neemt. Google gaat naar de essentie en voor deze sensor is dat een goede zaak. De knoppen aan de zijkant zijn op een ongebruikelijke manier geplaatst en ik denk niet dat deze keuze echt de beste is. De startknop is waar alle andere merken de volumeknoppen plaatsen en de volumeknoppen zijn waar alle andere merken de aan / uit-knop plaatsen. Ik heb niets tegen de wens om op te vallen, maar als het ten koste gaat van het gezond verstand, vind ik het veel minder oordeelkundig. Ik moet de telefoon vaker uit- en inschakelen dan het volume te wijzigen, denk ik dat de meeste mensen dat doen. Het is natuurlijk een kwestie van gewoonte maar afgezien van de wens om op te vallen, begrijp ik deze keuze niet. [b][b]
De Google Pixel 5 is een telefoon van klein formaat, hij volgt de biedingen van de Chinese merken niet om te proberen de telefoon te ontwerpen met een groter scherm. Ik denk dat dit een goede zaak is, want ondanks zijn grootte biedt het een ervaring van bijna 6 inch op volledig scherm. Het scherm beslaat een oppervlakte van 86%, het is een bovengemiddelde bezettingsgraad. Deze telefoon is ook vrij licht, hij weegt slechts 151 gram en het is misschien wel de lichtste telefoon die ik heb getest. Google is er dan ook in geslaagd een compacte en lichtgewicht telefoon te produceren zonder al te veel in te boeten aan schermgrootte. [b][b]
Hieronder vinden we de gebruikelijke USB type C-poort, Google heeft niet geprobeerd om daar vanaf de zijkant op te vallen, we vinden ook twee luidsprekers om stereogeluid te produceren. De simlade zit aan de rechterkant en kan een simkaart bevatten die je kunt gebruiken in combinatie met een esim. U kunt dus twee nummers gebruiken, maar slechts één fysieke simkaart. [b][b]
Het scherm wordt onderbroken door een selfie-sensor linksboven, deze sensor is groot genoeg voor een high-end telefoon, maar het stoorde me nooit om te gebruiken, het is goed geïntegreerd in het besturingssysteem. De randen zijn niet erg dik, dus de Pixel 5 biedt een bijna volledige schermervaring. [b][b] Afgezien van het feit dat ik deze telefoon niet heel mooi vind, vind ik nog steeds onmiskenbare kwaliteit. Zijn grootte, zijn gewicht zijn troeven, vooral voor degenen die genoeg hebben van grote schermen en te zware telefoons. De vingerafdruksensor is aan de achterkant geïntegreerd, dit is de beste keuze. Ik vind het alleen jammer dat de knoppen omgedraaid zijn maar ik zou er uiteindelijk wel aan wennen.[b]

Specificaties

[b]De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon. De Google Pixel 5 bestaat slechts in één versie met 8Gb basisgeheugen, hij is erg royaal en 128Gb opslagruimte. Deze telefoon draait op een Qualcomm-architectuur voor de CPU, GPU, wifi en GPS. De meeste componenten zijn uniek voor deze telefoon, ik heb ze nergens anders gezien dan misschien Qualcomm's WCN3990 wifi-chipset die ik in veel andere telefoons heb gezien. Het geheugen zit in UFS 2.1, dat is jammer omdat de meeste Chinese concurrenten UFS 3 gebruiken, deze standaard brengt meer snelheid in het geheugen. [b][b] Het scherm gebruikt 2 frequenties (60 en 90hz), de hoofdsensor is een Sony IMX 363 van 12 miljoen pixels, de 4000 mAh-batterij biedt een capaciteit onder het gemiddelde van de markt, maar met een kleiner scherm, zal het ongetwijfeld net zo duurzaam zijn als een batterij met een grotere capaciteit. [b][b] Hier zijn alle technische kenmerken: [b][b][b]

CPU / GPU Prestatie

CPU : Qualcomm Snapdragon 765G
GPU : Qualcomm AdreNeen 620 625MHz
Geheugen (RAM) : 8 Gb
Opslagcapaciteit : 128 Gb
[b][b]Deze telefoon draait op een Qualcomm-architectuur voor zijn CPU, GPU, GPS-chipset en Wifi-chipset (het is hetzelfde als in de meeste Poco-telefoons). Het is gebaseerd op een Qualcomm Qualcomm Snapdragon 765G CPU die ook te vinden is bij de Oppo Reno4, Google Pixel 5a, Nokia 8.3 of de Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Het is een mid-range processor die voor de meeste toepassingen voldoende prestaties levert. Voor het grafische gedeelte vinden we een Adreno 620 die ik eerder dit jaar in de Xiaomi Mi 10 Lite mocht testen. Het is ook een mid-range GPU en ook hier geen rode vlaggen, de meeste games zouden prima moeten draaien. [b][b] Vanuit technisch oogpunt is de telefoon die het dichtst bij de Pixel 5 staat de Xiaomi Mi 11 Lite, die aanzienlijk goedkoper is.[b]

Benchmark Antutu/3DMark

Ik heb een score van 334.000 punten op Antutu, dat is een score van een middenklasse telefoon. Deze score lijkt misschien wat laag voor een telefoon van deze prijs, maar niet iedereen is op zoek naar prestaties, dus Google heeft zich tevreden gesteld met het integreren van goede middenklasse componenten in plaats van mee te spelen in de race naar prestaties. [b]
Antutu score : 334400
Antutu CPU : 104269
Antutu GPU : 93181
Antutu UX : 65092
Antutu Mem : 71858
[b]Top 10 - prestatieclassificatie op basis van Antutu
1. Poco F4 Gt - 853016
2. Realme Gt - 811858
3. Black Shark 4 Pro - 759986
4. Poco X4 Gt - 714577
5. Oppo Find X2 Pro - 605184
6. Oneplus 8t - 595000
7. Poco F3 - 589677
8. Xiaomi Mi 10t Pro - 581650
9. Oneplus 8 Pro - 579417
10. Xiaomi Mi 10 - 579114

Aantal smartphones in de ranglijst:146
Positie van deze smartphone in de ranglijst:36/146

Opmerking: deze ranglijst bevat alleen de telefoons die ik heb getest en enkele andere die ik ter referentie heb toegevoegd.
[b]Gaming[b]Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten. Met 344.000 punten op Antutu verwachtte ik een goede prestatie in het spel en het is niet verwonderlijk dat dat ook zo is. Je kunt met deze telefoon ook elk spel spelen, alleen hele grote games met de maximale hoeveelheid graphics lopen misschien niet optimaal, maar in dit geval moet je gewoon het grafische niveau verlagen. De 90Hz-frequentie van het scherm biedt een betere vloeiendheid in de bewegingen, ik zou daarentegen adviseren om de automatische helderheid van het scherm uit te schakelen omdat de positie van de wijzers om te spelen soms de lichtsensor verduistert en het scherm doorlaat.' van het ene verlichtingsniveau naar het andere. [b][b] De warmteafvoer lijkt effectief te zijn, aangezien ik de temperatuurstijging van de telefoon niet heb opgemerkt. De temperatuur van de telefoon is tijdens de Antutu-test maar 3 graden gestegen, dus dat is niet veel. Ik gebruik de voorwaardelijke voor deze zin omdat ik urenlang niet speel, dus ik heb deze telefoon niet onder extreme omstandigheden getest.[b][b][b]

Netwerkprestatie

De Google Pixel 5 is een wereldwijde smartphone, wat betekent dat hij overal ter wereld kan worden gebruikt. Het is compatibel met de meeste 3G-, 4G- en 5G-frequenties.[b]
3G frequenties : B1 (2100), B2 (1900), B4 (1700/2100 AWS A-F), B5 (850), B6 (800), B8 (900), B19 (800), B34 (TD 2000), B39 (TD 1900+)
4G frequencies : B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B4 (1700/2100 AWS 1), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B12 (700), B13 (700), B14 (700), B17 (700), B18 (800), B19 (800), B20 (800), B25 (1900+), B26 (850), B28b (700), B28a (700), B29 (700), B30 (2300), B32 (1500), B38 (TDD 2600), B39 (TDD 1900), B40 (TDD 2300), B41 (TDD 2500), B42 (TDD 3500), B46 (TDD 900), B48 (TDD 3600), B66 (1700/2100), B71 (600)
5G frequencies : n1 (2100), n2 (1900 PCS), n3 (1800), n5 (850), n7 (2600), n8 (900), n12 (700), n28b (700), n28a (700), n41 (2500), n66 (1700), n71 (600), n77 (3700), n78 (3500)
NFC : Ja
Aantal metingen : 1444
Gemiddeld signaal (referentie) : -91.02
Gemiddeld signaal (telefoon) : -97.02
Gemiddelde afwijking referentie/telefoon : -6
Min/Max-signaal (referentie) : -90 / -94
Min/Max-signaal (telefoon) : -97 / -101
Kies je land om te controleren of je telefoon compatibel is:


Met de onderstaande frequenties kun je zien of deze telefoon compatibel is met je provider of dat je deze kunt gebruiken waar je op vakantie gaat.


Signaal 4G (vanaf december 2020)[b]Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.[b][b]Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.[b][b] Overzicht van de geteste telefoons met deze methode[b][b]
Telefoon getest:MetingenGemid. signaal (ref)Gemid. signaal (phone)Min/Max (ref)Min/Max (phone)
Samsung Galaxy S10+457-93.06-97.39-89 / -98-97 / -99
Xiaomi Mi 9t Pro669-93.69-95.84-90 / -95-92 / -98
Poco F2 Pro1438-91.02-94.99-89 / -94-94 / -96
Xiaomi Mi 10 Lite 5g1645-90.77-95.02- 88 / -98-95 / -100
Poco X3821-94.89-103.19-91 / -97.7-101 / -104
Umidigi Bison2343-92.71-96.46-90 / -99-94 / -102
Oukitel C211101-92.04-94.99-90 / -97-92 / -95
Poco M31116-92.09-91.74-88 / -98-90 / -99
Xiaomi Mi 10t Pro1071-90.61-94.03-88 / -94-94 / -96
Umidigi A9 Pro981-90.40-94.01-88 / -95-93 / -95
Redmi Note 9t1201-92.149-91.71-90 / -97-91 / -97
Xiaomi Redmi Note 10999-92.35-93.99-88 / -97-92 / -98
Xiaomi Redmi Note 10 Pro877-89.72-90.56- 88 / -92-89 / -95
Poco X3 Pro1876-91.45-92.91-90 / -94-90 / -96
Poco F31382-90.79-94.2-89 / -94-93 / -98
Oneplus Nord N100896-91.23-96.005-88 / - 99-96 / -99
Xiaomi Mi 11 Lite2875-91.36-91.49-87 / -96-90 / -96
Samsung Galaxy A521427-89.27-93.39-87 / -98-92 / -96
Doogee S96 Pro1259-94.2-91.21-90 / -102-88 / -95
Xiaomi Redmi Note 10s957-92.07-97.62-90 / -102-96 / -102
Poco M3 Pro1247-91.76-102.97-99 / -104-88 / -98
Realme Gt843-96.49-94.02-93 / -101- 92 / -96
F150 R20221002-92.4-105.1-90 / -97-98 / -110
Umidigi Bison Pro936-94.2-104.98-91 / -98-95 / -105
Redmi 102141-94.74-100.92-92 / -98-99 / -101
Tcl 10 Pro871-93.43-94.001-92 / -96-93 / -95
Poco M4 Pro570-93.71-96.78-91 / -98-95 / -99
Google Pixel 51444-91.02-97.02-90 / -94-97 / -101
Xiaomi 11t1576-92.305-92.003-90 / -96-92 / -93
Redmi Note 111223-92.5-91.32-92/-97-90 / -93
Black Shark 4 Pro2383-95.178-95.42-90 / -100-93 / -101
Redmi Note 11 Pro349-95.33-93-89 / -101-92 / -94
Poco M4 Pro 4g1202-90.85-88.95-87 / - 95-88 / -98
Tcl 30 Se567-92.11-92.85-88 / -98-99 / -93
Poco X4 Pro562-92.06-94.01-90 / -95-95 / -93
Redmi Note 11 Pro Plus 5g945-93.5-93.54-91 / -97-92 / -97
Poco F4 Gt832-95.02-93.09-90 / -99 -93 / -97
Oukitel Wp181351-95.94-92.92-91 / -97-92 / -97
Poco X4 Gt387-96.99-96.505-96 / -98-95 / -98
Poco F4524-95.78-95.04-93 / -99-94/-96
Oneplus Nord 2t1340-98.83-96.305-95 / -102-90 / -99
[b][b]Ik nam 1444 metingen om de netwerkgevoeligheid van de Google Pixel 5 te beoordelen en kreeg een gemiddeld signaal van -97,02 dBm. In absolute termen is dit resultaat redelijk gemiddeld, maar het zegt niets als ik het niet vergelijk met de resultaten van de sonde die tegelijkertijd de metingen heeft gedaan. Met de sonde kreeg ik een gemiddeld signaal van -91,02 dBm en dit bevestigt de eerste indruk op het signaal van deze telefoon. Zonder slecht te zijn staat deze telefoon duidelijk niet aan de top van de tafel, ik ben zelfs nogal verbaasd dat ik dit resultaat heb behaald op een high-end telefoon van dit type. [b][b] Deze telefoon gebruikt een Snapdragon X52-modem die ook in een aantal andere telefoons wordt gebruikt en daarom dezelfde prestaties levert als deze telefoon. Ik heb met name de Xiaomi Mi 10 Lite 5G getest en de metingen die ik met deze telefoon heb gekregen, bevinden zich in precies hetzelfde gebied als die verkregen met de Pixel 5. Onder de andere telefoons heb ik de volgende modellen gezien: Google Pixel 4a, Google Pixel 5a, Motorola Edge, One Plus Nord, Oppo Reno 5, Samsung Galaxy A52 5G, Samsung Galaxy A71 5G, ... [b][b] Is het dramatisch? Nee, maar als je in een gebied woont met een slechte netwerkdekking, is deze telefoon misschien niet de telefoon voor jou. [b][b][b][b][b]Download/Upload snelheid[b]Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.[b]Top 10 - snelheidsrangschikking tijdens downloaden
1. Samsung Galaxy S20 D:351Mbps U: 20Mbps
2. Poco X3 D:232Mbps U: 55Mbps
3. Xiaomi Mi 10 Lite 5g D:223Mbps U: 52Mbps
4. Poco F2 Pro D:207Mbps U: 53Mbps
5. Xiaomi Mi Note 10 Lite D:153Mbps U: 68Mbps
6. Xiaomi Mi A3 D:150Mbps U: 60Mbps
7. Xiaomi Redmi Note 9s D:150Mbps U: 60Mbps
8. Xiaomi Mi 8 Lite D:149Mbps U: 60Mbps
9. Samsung Galaxy A21s D:147Mbps U: 51Mbps
10. Huawei Y6 2019 D:145Mbps U: 61Mbps

Aantal smartphones in de ranglijst:30
Positie van deze smartphone in de ranglijst:0/30

Let op: de theoretische maximale snelheid van een telefoon wordt vaak beperkt door de configuratie van het mobiele netwerk en de congestie van het netwerk op het moment van de meting. Dus misschien kun je een hogere snelheid halen op een ander netwerk
[b][b]

Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.[b]
Wifi frequenties : 802.11a , 802.11b , 802.11g , 802.11n , 802.11n 5GHz , 802.11ac
Download snelheid : 320
Wifi-signaal[b]Ik heb 68 wifi-signaalmetingen uitgevoerd in de buurt van mijn router om wifi-gevoeligheid en stabiliteit te beoordelen. Ik kreeg een gemiddeld signaal van -15 dBm met een variatie van 2 dBm. Dit is een uitstekende score die aansluit bij andere telefoons die dezelfde wifi-chipset (wcn3990) gebruiken als de Poco F3. Deze test laat zien dat mijn testprotocol betrouwbaar is omdat twee verschillende telefoons die op verschillende tijdstippen zijn getest, maar dezelfde wifi-chipset gebruiken, exact dezelfde score krijgen waar andere telefoons met een andere chipset verschillende resultaten krijgen.[b][b]Top 10 - rangschikking van wifi-gevoeligheid
1. Poco F2 Pro -11dBm
2. Xiaomi Redmi Note 10 Pro -12dBm
3. Realme Gt -12dBm
4. Samsung Galaxy A21s -13dBm
5. Redmi Note 11 Pro -13dBm
6. Oneplus Nord N100 -15dBm
7. Poco X3 Pro -15dBm
8. Poco F3 -15dBm
9. Redmi Note 9t -15dBm
10. Black Shark 4 Pro -15dBm

Aantal smartphones in de ranglijst:66
Positie van deze smartphone in de ranglijst:0/66

[b]Download/Upload snelheid[b]Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.[b]Top 10 - Ranglijst van wifi-downloadsnelheden
1. Redmi Note 11 Pro Plus 5g 866Mbps
2. Poco F4 866Mbps
3. Poco F4 Gt 866Mbps
4. Poco X4 Gt 866Mbps
5. Oneplus Nord 2t 866Mbps
6. Black Shark 4 Pro 866Mbps
7. Poco M4 Pro 4g 433Mbps
8. Poco X4 Pro 433Mbps
9. Redmi Note 11 Pro 433Mbps
10. Poco F3 398Mbps

Aantal smartphones in de ranglijst:64
Positie van deze smartphone in de ranglijst:22/64

Opmerking: ik heb een 400 Mbps-lijn en een modem die hogere snelheden kan leveren, maar ik weet nooit zeker hoeveel bandbreedte er beschikbaar is als ik een test doe.
[b]

GPS-prestaties

[b]Om de nauwkeurigheid van het GPS-signaal te testen, gebruik ik twee positioneringsapplicaties om het verschil te evalueren tussen de werkelijke positie en de positie die door de telefoon wordt aangegeven. Deze test wordt buiten gedaan, zonder dat het signaal wordt belemmerd. Een nauwkeurigheid tot 3 meter kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door een toepassing (bijv. Google Maps).[b][b] Ik heb een nauwkeurigheid van ongeveer 3 meter met deze telefoon, het is hetzelfde nauwkeurigheidsniveau als bijna alle telefoons die een Qualcomm GPS-chip gebruiken. Dit precisieniveau kan worden gecorrigeerd door toepassingen zoals Google Maps, die u indien nodig weer op weg helpen. Qua frequenties heb ik de frequenties L1 en L5 op het GPS-netwerk gedetecteerd, E1 en E5a op het Galileo-netwerk, L1 op Glonass, B1 op het Baidou-netwerk en L5 op het Indiase netwerk.[b][b]Top 10 - GPS-nauwkeurigheidsclassificatie
1. Oukitel C21 1m
2. Redmi 9a 1m
3. Doogee S96 Pro 1m
4. Xiaomi Redmi Note 10s 1m
5. Xiaomi Redmi Note 9 1m
6. Umidigi Bison Pro 1m
7. Tcl 30 Se 1m
8. Redmi 10 1m
9. Poco M4 Pro 1m
10. Poco M4 Pro 4g 1m

Aantal smartphones in de ranglijst:36
Positie van deze smartphone in de ranglijst:31/36

Opmerking: een nauwkeurigheid van 3 meter of minder kan eenvoudig worden gecorrigeerd door een goede GPS-applicatie. De telefoonprestaties spelen ook een rol bij de snelheid waarmee je scherm wordt bijgewerkt, dus de nauwkeurigheid kan in het gedrang komen door een te trage weergave.
[b]

Batterijduur

Om de levensduur van de batterij te testen heb ik een toepassing ontwikkeld die het batterijniveau minuut per minuut meet totdat de batterij leeg is. Deze toepassing verbruikt ongeveer tien procent van de bronnen van de telefoon en ik doe een test met 100 helderheid. Deze test is bedoeld om een contemplatief gebruik van een telefoon na te bootsen (bv. surfen op het internet, artikelen lezen, tijd doorbrengen op sociale netwerken). Deze resultaten gelden niet voor intensief gamen/streaming-gebruik.
Capaciteit : 4080
Snel laden : Ja
W max : 18
Autonomie (100% helderheid) : 773.00
Autonomie (50% helderheid) : 1559.00
Oplaadtijd : 81.00
Ontladingssnelheid (100%) : 0.13
Ontladingsscore (100%) : 5.28
Ontladingssnelheid (100%) : 0.06
Ontladingssnelheid (50% : 2.62
Laadsnelheid : 1.23
Laadscore : 50.37
Vanaf maart 2020 heb ik mijn subjectieve batterijtest vervangen door een technische test om het werkelijke gedrag van de batterij beter te kunnen meten. Nu test ik de autonomie en de oplaadtijd onder absoluut identieke omstandigheden. Ik voer verschillende metingen uit, zodat deze test alleen al enkele dagen duurt en ik de telefoon voor niets anders kan gebruiken.

Batterijduur - methodologie
Om de levensduur van de batterij te testen, meet ik het batterijverbruik elke minuut in strikt identieke omstandigheden om telefoons te kunnen vergelijken en ook om je in staat te stellen je telefoon in dezelfde omstandigheden te evalueren. Ik sluit elke invloed uit van toepassingen die de meting zouden kunnen verstoren. De autonomie is niet lineair, de batterij ontlaadt zich soms veel sneller aan het einde. Dit is een frustrerend fenomeen, maar met mijn metingen weet je of je snel een oplader moet vinden.

Batterijduur
De batterij van de Google Pixel 5 heeft een capaciteit van 4080 mAh en is ontladen van 100% tot 1% in 773.00 minuten met 100% helderheid, hij is ontladen van 100% tot 1% in 1559.00 met 50% helderheid. Op deze manier krijg ik een gemiddelde ontlaadsnelheid van 0.13% per minuut bij 100% lichtsterkte en 0.06% per minuut bij 50% lichtsterkte, het verbruik is dus 5.28 mA per minuut bij 100% lichtsterkte en 2.62 bij 50% lichtsterkte. Om de efficiëntie van de telefoon en de invloed ervan op de batterij te kunnen vergelijken, moet je de 5.28 (of 50%) score vergelijken met die van andere smartphones, het cijfer moet zo laag mogelijk zijn.

Laadtijd - methodologie
Om de oplaadtijd te testen, gebruik ik altijd dezelfde lader met dezelfde kabel. Ik meet de oplaadtijd minuut voor minuut om de evolutie van de lading en de oplaadsnelheid te zien. De laadsnelheid van een batterij is niet lineair, maar vaak sneller aan het begin en langzamer aan het einde. De lader is compatibel met snel laden.

Laadtijd
De accu van het Google Pixel 5 heeft een capaciteit van 4080 mAh en is opgeladen van 1% tot 100% in 81.00 minuten. Dit geeft me een gemiddelde laadsnelheid van 1.23% per minuut en dus een toename van 50.37 mA per minuut. Om de prestaties van de Google Pixel 5 te vergelijken met andere telefoons, moet je de 50.37 per minuut score gebruiken, deze score moet zo hoog mogelijk zijn.

In het bijzonder: de laadsnelheid is niet altijd lineair, de onderstaande grafiek geef je een indicatie van het gedrag van de batterij.

De volgende tabel geeft een overzicht van de geteste telefoons met de technische accutest, ze zijn gerangschikt in volgorde van efficiëntie. Een hogere batterijcapaciteit zou logischerwijs moeten resulteren in een hogere levensduur van de batterij, maar dat is niet altijd het geval en het geeft geen indicatie van de efficiëntie van een telefoon.

SmartphoneCapaciteit (mAh)Levensduur (minuten)EfficiëntiescoreLevensduur (minuten) / 50%Efficiëntiescore / 50%Laadtijd.Laden score
Honor 9x4000770.005.191333.003.00151.0026.49
Samsung Galaxy S204000565.007.081217.003.29136.0029.41
Oukitel C214000497.008.051324.003.02167.0023.95
Nokia 5.34000549.007.291096.003.65199.0020.10
Google Pixel 54080773.005.281559.002.6281.0050.37
Umidigi A9 Pro4150552.007.521562.002.66112.0037.05
Xiaomi Mi 10 Lite 5g4160749.005.551541.002.70163.0025.52
Realme 64300704.006.111104.003.89162.0026.54
Realme Gt4500574.007.841057.004.2687.0051.72
Tcl 10 Pro4500465.009.68889.005.06133.0033.83
Samsung Galaxy A524500652.006.901239.003.63165.0027.27
Black Shark 4 Pro4500425.0010.59937.004.8029.00155.17
Redmi Note 11 Pro Plus 5g4500525.008.5712113.7224187.50
Poco F44500554.008.1211413.949845.92
Oneplus Nord 2t45006936.4914923.0212137.19
Poco F34520657.006.881840.002.46122.0037.05
Poco F2 Pro47001150.004.091536.003.06180.0026.11
Poco F4 Gt4700365.0012.8810824.3438123.68
Redmi 9c5000656.007.621915.002.61170.0029.41
Poco M4 Pro 4g5000723.006.921 500.003.3377.0064.94
Xiaomi Redmi Note 10s5000636.007.861556.003.21161.0031.06
Poco M3 Pro5000657.007.611647.003.04131.0038.17
Redmi 9a5000694.007.201902.002.63195.0025.64
Umidigi Bison Pro5000610.008.201632.003.06255.0019.61
Redmi 105000664.007.531684.002.97165.0030.30
Poco M4 Pro5000634.007.891600.003.13123.0040.65
Xiaomi 11t5000476.0010.501204.004.1597.0051.55
Oneplus Nord N1005000808.006.191278.003.91663.007.54
Xiaomi Redmi Note 105000691.007.241728.002.89193.0025.91
Tcl 30 Se50006507.691 225.004.0817229.07
Redmi Note 9t5000766.006.532054.002.43148.0033.78
Motorola G8 Power5000912.005.482792.001.79311.0016.08
Poco X4 Pro5000643.007.7813613.677467.57
Umidigi Bison5000550.009.091471.003.40238.0021.01
Samsung Galaxy A21s5000729.006.861283.003.90166.0030.12
Redmi Note 115000592.008.451 376.003.6369.0072.46
Xiaomi Redmi Note 10 Pro5020625.008.031557.003.22213.0023.57
Xiaomi Redmi Note 9s5020663.007.571876.002.68224.0022.41
Xiaomi Redmi Note 95020650.007.721808.002.78162.0030.99
Poco X4 Gt5080726.007.0015383.3011344.96
Umidigi F25150927.005.561854.002.78299.0017.22
Poco X3 Pro5160648.007.961688.003.06138.0037.39
Poco X35160653.007.901654.003.12181.0028.51
Doogee S58 Pro5180845.006.131908.002.71177.0029.27
Xiaomi Mi Note 10 Lite5260827.006.361609.003.27208.0025.29
Ulefone Armor 7e5500768.007.161140.004.82179.0030.73
Poco M36000842.007.131898.003.16217.0027.65
Doogee S96 Pro6350929.006.841405.004.52424.0014.98
F150 R20228300879.009.441498.005.54243.0034.16
Oukitel Wp18125002 733.004.5728594.3736234.53

helpHoe lees je deze cijfers?
De batterijcapaciteit is een belangrijk element bij het bepalen van de autonomie van een telefoon, maar het is niet de enige factor. Een telefoon met een grote batterij kan een kortere batterijduur hebben als hij meer stroom verbruikt. Als ik een voorbeeld uit het dagelijks leven zou moeten nemen, zou ik het universum van de auto gebruiken. Als een auto een grote brandstoftank heeft, zou hij een langere afstand moeten kunnen rijden, tenzij het gemiddelde brandstofverbruik hoger is. De score voor de efficiëntie van de batterij werkt op dezelfde manier, hij moet zo laag mogelijk zijn en staat voor het energieverbruik van de telefoon. Deze verschillen in efficiëntie zijn vaak gerelateerd aan de helderheid van het scherm, grote heldere schermen hebben de neiging om meer energie te verbruiken en zelfs als ze een grote batterij hebben, zal hun bereik korter zijn.

samengevat De Google Pixel 5 vaart een beetje tegen de stroom in op batterijniveau want waar de meeste in 2021 verkochte smartphones een batterijcapaciteit van 5.000 mAh hebben, is de Pixel 5 tevreden met 4.080 mAh. Moeten we schandaal huilen? Nee, niet zo snel, de Pixel 5 heeft een uitstekende controle over het verbruik en dit geeft hem autonomie in de buurt van telefoons met een batterij met een grotere capaciteit. [b][b]
Het kostte me 81 minuten om de batterij op te laden van 1% naar 100%, dit is een geweldige score voor snel opladen van 18 W. De laadsnelheid is vrij lineair tot 80%, deze neemt sterk af na deze limiet. Het duurt 13 minuten om 20% op te laden, maar de laatste 20 procent duurt 30 minuten. [b][b]
Met de schermhelderheid op 100% kreeg ik een uitstekende batterijduur van 773 minuten, vergelijkbaar met telefoons uitgerust met een batterij 5000 mAh (of zelfs beter dan deze telefoons ). Hoe is het mogelijk? Schermgrootte speelt wel een rol, met 6 inch heeft de Pixel geen enorm scherm, maar energiebeheer is misschien wel de tweede factor achter deze zeer goede score. Als ik de helderheid naar 50% verlaag, krijg ik een batterijduur van 1559 minuten en ook hier is het een mooie score. [b][b] De Google Pixel 5 heeft dan ook een zeer goede batterijduur en laadsnelheid en zal dus bovengemiddeld scoren voor de batterijtest.[b]

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.[b]

Hardware

Selfie / resolutie : 8
Resolutie : 12
Sensor : Sony IMX363 Exmor RS
De Google Pixel 5 doet geen moeite met een groot aantal sensoren aan de achterkant, er is alleen een hoofdsensor en een ultragroothoeksensor. Voor de hoofdsensor koos Google de Sony IMX 363. Deze sensor is niet erg recent, hij is gebruikt op veel andere telefoons zoals de Pixel 4, Pixel 3, Redmi 8A, Nokia 8.1, Poco F1, enz ... De Pixel 5 heeft de reputatie een uitstekende telefoon voor fotografie te zijn, hoewel het een oude sensor gebruikt. Hoe dat uit te leggen? De optimalisatielaag van Google zal hier een cruciale rol spelen en zal het mogelijk maken om te concurreren met nieuwere sensoren of deze zelfs te overtreffen. [b][b] De ultragroothoeksensor is een Sony IMX 355 die op veel andere telefoons te vinden is en de selfiesensor is een Sony IMX 481 met 16 miljoen pixels.[b]

Fotokwaliteit

Fotokwaliteit (binnen/studio)[b]De studiotest wordt onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd, zodat de resultaten op gelijke basis kunnen worden vergeleken. Ik kalibreer mijn verlichting voor elke test om dezelfde helderheid en kleurtemperatuur te verkrijgen. Deze test is een voorlopige analyse van de technische kwaliteiten van een camera. De meeste telefoons slagen niet voor deze test, je moet dus de resultaten van de andere tests in de volgende paragrafen ook lezen.[b][b] Hoofdsensor: Sony IMX 363
Voor deze eerste studio-opname zie ik dat ik, net als de meeste Sony-sensoren, een licht onderbelichte foto krijg, maar dat betekent niets over de diensten buiten dus geen paniek. De scherpte lijkt goed genoeg zonder overdreven te zijn, de weging gebeurt vooral op het midden. De kleuren zijn iets te donker maar dat heeft te maken met de onderbelichting van de foto. [b][b]
Met deze foto kunnen we de aangeboden scherpte beter begrijpen. Op het eerste gezicht ziet de scherpte er redelijk goed uit omdat de Canadese noot goed gedetailleerd is, maar als ik 200% inzoom op deze afbeelding, krijg ik dit:
Het detailniveau is niet alleen goed, het is uitzonderlijk. Sommige telefoons kunnen dit detailniveau niet produceren met een 100% ingezoomde foto en hier met een 200% ingezoomde foto, de kwaliteitsvermindering en bijna onmerkbaar en de post zit vol met details. De scherpte neemt wat af aan de rand maar gezien het niveau in het centrum weet ik zeker dat de rand beter is dan de scherpte in het centrum van veel telefoons. De technische test moet het mogelijk maken om deze scherpte te kwantificeren en op een puur objectieve manier te vergelijken met andere telefoons. [b][b] Secundaire sensor: Sony IMX 355
Ik heb deze sensor al meer dan tien keer getest, dus ik ga direct naar de conclusie. Deze ultragroothoeksensor ervaart een zeer zichtbare vervorming zoals de meeste sensoren van dit type, de scherpte is aanzienlijk slechter dan de hoofdsensor, het belichtingsniveau is vrij gelijkaardig aan de hoofdsensor ondanks de kleinere hoeveelheid licht die in deze sensor valt. [b][b]
De scherptetest met de bankbiljetten laat duidelijk het verschil zien tussen de hoofd- en secundaire sensoren. Het Canadese bankbiljet heeft alle details verloren en is aanzienlijk inferieur aan andere telefoons die dezelfde sensor gebruiken. Google-optimalisatie had hier geen positief effect, het afvlakkingseffect is erg merkbaar en de foto ziet er erg contrastrijk uit. [b][b][b][b]Foto: technische test[b]Ik werd geïnspireerd door industriële technische tests om mijn eigen technische test te creëren om de technische kwaliteit van een camera te evalueren. Deze test is een objectieve beoordeling van het vermogen van een camera om een scène correct weer te geven. [b][b]Ik test de volgende elementen:[b]- centrumscherpte, perifere scherpte[b]- kleurechtheid op basis van 24 referentiekleuren[b]- mate van chromatische aberratie[b]- dynamisch bereik (vermogen om donkere en lichte partijen zonder verlies vast te leggen)[b]- vervorming[b][b]De technische evaluatie kan afwijken van de subjectieve evaluatie, omdat het gevoel van een foto wordt beïnvloed door de bewerking die door elke fabrikant wordt geleverd.[b][b] Sony IMX 363 Het is het moment van de waarheid voor de Google Pixel 5. Deze telefoon heeft een onmiskenbare kwaliteit om de kwaliteit van de foto's te verbeteren door een beetje vals te spelen met de HDR, maar dat is het technische kwaliteit van de foto? Scherpte in het centrum: goed [b] Scherpte in de periferie: goed, de hoeveelheid scherpte in de periferie is veel minder uitgesproken dan wat ik normaal meet [b] Chromatische aberratie in het centrum: geen [b] Periferie chromatische aberratie: geen [b] Dynamisch bereik: gemiddeld [b] Kleurgetrouwheid: ik heb een dE van 8,59, dit is een van de beste scores die ik heb gekregen [b] Vervorming: zeer laag [b][b] Als ik een foto van de Pixel 5 subjectief vergelijk met een andere telefoon, zou ik vaak geneigd zijn te zeggen dat de Pixel beter is of dat het verschil technisch gezien niet zo groot is. In mijn nachtfoto's zien we bijvoorbeeld dat de Samsung Galaxy S20 het beter doet dan de Pixel en ik vind deze trend hier enigszins terug. De Pixel maakt goede foto's, maar zonder de beste te zijn, is het in zijn behandeling dat hij het verschil weet te maken. De colorimetrie is daarentegen veel hoger dan wat ik tot nu toe heb gemeten.[b][b]Buiten fotokwaliteit[b] Hoofdsensor: Sony IMX 363
Het kostte me bijna twee weken om mijn foto's buiten te maken, het weer was eerlijk gezegd te slecht om buiten foto's te maken. De volgende foto's zijn genomen op een middag in december met vrij aanzienlijke bewolking. Google-telefoons gebruiken een applicatie die is ontwikkeld door Google om foto's te verbeteren, deze applicatie is Gcam. Wat is het geheim van deze applicatie? Google heeft het wiel niet opnieuw uitgevonden, maar gebruikt HDR zeer effectief om de weergave van foto's te verbeteren. Andere merken doen precies hetzelfde, maar slechts weinigen halen het optimalisatieniveau van Google. [b][b] De foto die ik aan het begin van deze paragraaf heb gekozen, wekt de indruk dat het licht helder was, maar dat was het niet. Ik had de Xiaomi 11T meegenomen toen ik foto's ging maken met de Pixel 5 en het verschil is behoorlijk opvallend. Hier is bijvoorbeeld een foto gemaakt met de 11T:
Deze foto is genomen onder dezelfde omstandigheden als de volgende foto gemaakt met de Pixel 5:
Ik denk niet dat ik iemand zal vinden die dat wil vertel me dat de foto van de 11T beter is dan die van de Pixel. Pixelverwerking is veel efficiënter, zelfs als het uiteindelijk de realiteit omleidt om het aangenamer te maken. De verwerking van de Pixel 5 zal je leven veel gemakkelijker maken, net als auto's die volgepropt zijn met assistentie waardoor je je een goede bestuurder voelt. Daar is niets mis mee en Google doet het goed. Deze "magie" van verwerking werkt goed, of u nu uw foto's op een telefoonscherm of laptopscherm bekijkt, de gebreken beginnen te verschijnen wanneer u een foto op een groot scherm met een goede resolutie bekijkt. [b][b] [b][b] Secundaire sensor: Sony IMX 355
Deze sensor is zonder twijfel aan de meest gebruikte ultragroothoeksensor in 2020/2021, ik heb hem vele malen getest, dus ik heb al vele malen herhaald wat ik dacht, maar samenvattend zou ik zeggen dat deze sensor een goede colorimetrie, goed dynamisch bereik en slechte scherpte heeft . De verwerking van Google verbetert het gebrek aan scherpte van deze sensor een beetje, deze verwerking is goed zichtbaar als je verder inzoomt dan 100%, ik zie witte lijnen verschijnen op de contouren van bomen en bladeren. Dit probleem is niet zichtbaar op een klein scherm. De verwerking is echter niet voldoende om het grijze gebied aan de rand te herstellen, maar ik zal niet moeilijk zijn, Google heeft goed werk geleverd. [b][b]Test foto / nacht[b]Het is met de nachtfoto dat de Google Pixels worden geïllustreerd en ik zal je laten zien dat deze reputatie helemaal niet is toegeëigend, maar we moeten het resultaat een beetje kwalificeren omdat andere telefoons ook goede resultaten opleveren. [b][b] Ik ga beginnen met een beroemd gezicht in Dinant in België, genomen door de Pixel 5:
De foto als geheel is zeer succesvol omdat we ongetwijfeld beter kunnen doen met een camera spiegelreflex foto maar dan nog niet de massa, het statief en alles wat je nodig hebt om een goede nacht foto te maken met een lage ISO waarde. Deze foto is met de hand genomen zonder enige steun of hulp. Ik zal een foto laten zien die min of meer tegelijkertijd met een Samsung Galaxy S20 is gemaakt:
hier vind ik dat de foto best geslaagd is, maar over het algemeen minder belicht. De Pixel doet het dus beter, maar het verschil is ook niet enorm. Ik zoom nu de twee foto's in tot 100% om te zien welke het in detail het beste doet.
Om deze foto te analyseren heb je een groot scherm nodig want op een smartphone scherm zie je waarschijnlijk niets. Samsung is aan de linkerkant en Google is aan de rechterkant. Als je kijkt naar de "Mov In" belettering of de raamomlijstingen, dan zie je dat de Samsung in werkelijkheid een betere scherpte biedt. Er zijn veel details op de foto die duidelijk in het voordeel van de Samsung leunen. De foto die door de Pixel is gemaakt, is beter belicht en wekt de valse indruk dat de foto beter gedetailleerd is, maar dat is niet waar. [b][b] Het doel van deze demonstratie is niet om de Pixel 5 te bezoedelen, want het heeft onmiskenbare kwaliteiten voor nachtfoto's, de verwerking is zeer effectief, maar het heeft geen lichtjaren voorsprong op de rest van de markt zoals we op sommige sites kunnen lezen. [b][b] Ik ga dan verder met een andere reeks foto's die zijn genomen in nog moeilijkere omstandigheden omdat ik in een grot was (de Han-grotten in België), de verlichting is erg ongelijk met zeer donkere gebieden en zeer lichte ruimtes. Nogmaals, de Google Pixel doet geweldig werk, het gemak en de snelheid waarmee deze foto's worden verwerkt, is indrukwekkend. Hier is een eerste foto gemaakt met de Pixel:
[b] En hetzelfde gemaakt met de Samsung:
Ook hier zijn de twee foto's best geslaagd maar als we inzoomen, wint de Samsung . [b][b] Ik heb enkele andere foto's toegevoegd die met de Pixel zijn gemaakt voor uw kijkplezier en om deze mooie grot te verkennen:
[b]
[b]
[b]
[b]
[b]
[b]
Als de lucht het toelaat , Ik zou ook de astrofotografiemodus testen die beschikbaar is op de Pixel, ik testte deze modus op andere telefoons en het is gewoonweg verbluffend.[b][b]

Videokwaliteit

Stabilisatie[b] De Pixel 5 is krachtig genoeg om 4K-video-opnames behoorlijk effectief te stabiliseren. De meeste schokken en bewegingen worden geabsorbeerd door de stabilisatie en toen ik aan het filmen was, voelde de stabilisatie alsof ik een vertraging had in het scherm, wat niet zichtbaar is in de uiteindelijke video. Het stabiliseren van een video in 4k is niet iets dat binnen het bereik van alle telefoons ligt, de Pixel 5 doet het goed, ook al is het niet de beste telefoon die ik heb getest.[b]Video normale condities De Pixel 5 kan 4k-video en 60 frames per seconde produceren. De video's die door deze telefoon worden geproduceerd, zijn van goede kwaliteit, de verwerkingslaag van Google doet hier ook goed werk. Het dynamisch bereik is breed genoeg, de overgang van de horizon naar de lucht veroorzaakt geen zichtbare belichtingssprongen. Aan de andere kant vind ik dat de video enigszins onderbelicht is en dat sommige afbeeldingen verloren gaan in de verwerking omdat de video niet altijd even vloeiend is (ondanks de traagheid van de bewegingen). Het scherpstellen gaat erg snel en gaat op een natuurlijke manier zonder de sensor te hoeven forceren. [b][b][b]Video low light[b]Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Externe geluidskwaliteit

[b]Deze test is bedoeld om je een overzicht te geven van het volume en de geluidskwaliteit tijdens gesprekken en bij het luisteren naar muziek via de externe luidsprekers. [b][b] Audio / muziekkwaliteit [b] De externe luidspreker van de Google Pixel 5 produceert geluid met een gemiddeld vermogen. De geluidskwaliteit is redelijk goed, hoewel het niet kan concurreren met een speciale luidspreker of de kwaliteit met een koptelefoon. Het geluid is niet te hoog zoals vaak het geval is. De twee luidsprekers bevinden zich aan de onderkant van de telefoon. [b][b] Audiokwaliteit / oproepen [b] Het belvolume is hoger dan gemiddeld met waarden tussen 50 en 60 dB waar ik meestal waarden krijg tussen 40 en 50 dB. Ik vond het geluid vrij soepel, niet overdreven hoog zoals veel telefoons. Als ik de externe luidspreker gebruik om te bellen, stijgt het dB-niveau tot 78 dB, wat hoog genoeg is voor het volume tijdens het bellen. Deze telefoon zou het daarom beter moeten doen in een rumoerige omgeving.[b]

Geluidskwaliteit (hoofdtelefoon)

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.[b]
Frequency Respons : +2.95 / -1.75
Noise Level : -91.7
Dynamic Range : 90.2
THD : 0.044
Intermodulation : 0.387
Stereo crosstalk : -84.1
De Pixel 5 gebruikt een audiochip van Realtek die ik volgens mij niet op een andere telefoon heb getest. Deze chip wordt vergezeld door een audioversterker van Cirrus (CS35L41) die een vermogen van 5,3W (8 ohm) zal produceren. Het is dezelfde versterker als de Samsung Galaxy S10+. Ik probeerde de geluidskwaliteit te meten zoals ik elke keer doe, maar de frequentiecurven gingen alle kanten op terwijl ik op het gehoor geen enkel probleem bemerkte. Ik ben hetzelfde probleem tegengekomen op andere telefoons, het heeft op geen enkele manier invloed op de geluidskwaliteit, het is gewoon problematisch voor mij omdat ik mijn gebruikelijke afbeeldingen niet kan produceren. [b][b] Het geluid dat door deze Pixel 5 wordt geproduceerd, is echt goed, ik nam een schat aan details waar en dacht zelfs dat de kwaliteit werd beperkt door de kwaliteit van mijn koptelefoon. We zitten hier duidelijk aan de top.[b]

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven. [b]
Screen grootte : 6
Resolutie : 1080 x 2340
Ratio : 19.5:9
Type : Amoled
% oppervlakte : 86
dE wit : 3.4
dE rood : 1.2
dE groen : 0.2
dE blauw : 0.5
dE geel : 1.2
dE cyan : 0.6
dE magenta : 0.7
Wit temperatuur : 6562
Contrast : 1000000:1
Helderheid : 721
Colorimetrie[b]
Ik heb de colorimetrie van het scherm van deze telefoon gemeten zoals ik gewoonlijk doe en kreeg eerst een score die me een beetje verbaasde voor een telefoon in dit bereik. Delta E was te hoog. Dus ik probeerde deze score te verbeteren vanuit de telefooninstellingen en net als Xiaomi geeft Google de voorkeur aan een te verzadigde weergave. Dit type weergave maakt de kleuren levendig, maar ze zijn niet langer colorimetrisch correct. Door de modus "natuurlijke kleuren" te kiezen, heb ik een dE van 1,11 die bijna perfect is, het grootste verschil zit in het wit dat oploopt tot 3,4. [b][b] Het scherm van deze Pixel zal dan ook direct tot de beste schermen in mijn ranking behoren. De temperatuur van het wit is 6562K, ook dit is een resultaat dat de perfectie benadert. Het is zelfs aannemelijk dat het gat in het wit wordt veroorzaakt door de dikke beschermfolie op het scherm.[b][b]Top 10 - rangschikking van de beste schermen op basis van colorimetrie
1. Poco X4 Gt dE = 0.6
2. Xiaomi Mi 10 Lite 5g dE = 0.73
3. Xiaomi Mi 10t Pro dE = 0.83
4. Redmi Note 11 dE = 0.91
5. Google Pixel 5 dE = 1.11
6. Realme Gt dE = 1.17
7. Xiaomi Mi 11 Lite dE = 1.19
8. Xiaomi Redmi Note 8 dE = 1.2
9. Xiaomi Redmi Note 10 dE = 1.23
10. Poco M4 Pro 4g dE = 1.31

Aantal smartphones in de ranglijst:66
Positie van deze smartphone in de ranglijst:5/66

Let op: het colorimetrische verschil wordt gemeten in dE. Na drie uur zal het menselijk oog een colorimetrisch verschil waarnemen, dus de dE moet het laagst zijn. De tests zijn allemaal uitgevoerd met een colorimetrische sonde.
[b]Helderheid / Contrast[b]Deze telefoon is uitgerust met een Amoled-scherm, dus de contrastverhouding is bijna oneindig, het zwart is echt zwart, dus de beelden zullen een uitstekende diepte hebben. De sonde detecteerde niet eens licht in zwart, ik mat letterlijk 0 cd / m² in zwart. Er is opnieuw een mogelijkheid dat de screenprotector een rol heeft gespeeld, maar a priori als het scherm licht van zwart afgeeft, zal dit licht erg zwak zijn. [b][b] De helderheid van dit scherm is ook uitstekend omdat ik door het activeren van de adaptieve helderheid 721 cd/m² kon meten. Met een dergelijke helderheid blijft het scherm zelfs in direct zonlicht goed leesbaar. [b][b] Dus het scherm van deze telefoon is duidelijk een van de beste die ik tot nu toe heb getest.[b]

Biometrie

Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Besturingssysteem

[b]Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Accessoires Google Pixel 5

Om nog meer te genieten van je ervaring met je smartphone bied ik links naar allerlei accessoires die je misschien handig vindt

Beschermhoes / koffer google pixel 5
Screen beschermfolie google pixel 5
Geheugenkaart google pixel 5
USB-kabel / oplader google pixel 5
Koptelefoon google pixel 5
Fietsenrek google pixel 5

Vergelijk Google Pixel 5 met de anderen

Ik heb voor elke test een score van 1 tot 10 toegekend die de sterke en zwakke punten van een product bepaalt. Ik gebruik 0 voor criteria die (nog) niet zijn getest. Een score van 1 tot 3 duidt op slechte prestaties (en ja, dat is ook zo), een score van 4 tot 6 duidt op gemiddelde prestaties, een score van 7 tot 8 duidt op goede prestaties en een score van 9 en 10 duidt op uitzonderlijke prestaties. .
De score wordt berekend op basis van mijn metingen en als er geen metingen zijn, is het een subjectieve mening op basis van mijn ervaring.

De scores zijn niet statisch, ze veranderen in de loop van de tijd omdat de prestaties van nieuwe producten veranderen en hiermee moet rekening worden gehouden.

Google Pixel 5
Afwerking kwaliteit7.006.00
Batterijprestaties8.508.00
CPU-prestaties7.86.5
GPU-prestaties7.86.5
Schermkwaliteit8.57.00
foto kwaliteit8.505.00
Video kwaliteit8.005.00
Wi-Fi-prestaties8.007.00
Mobiele downloadsnelheid8.005.00
Gevoeligheid van het mobiele netwerk6.506.00
Frequentiebereik8.007.00
Geluidskwaliteit86.00
GPS-prestaties7.006.00
Besturingssysteem8.008.00
Totale score109.689
Wereldwijde ranglijst
1. Black Shark 4 Pro 114 / 140
2. Realme Gt 112.5 / 140
3. Oneplus Nord 2t 111.5 / 140
4. Poco F2 Pro 111.5 / 140
5. Samsung Galaxy S20 111 / 140
6. Poco F4 Gt 110.5 / 140
7. Google Pixel 5 109.6 / 140
8. Poco F3 108.5 / 140
9. Poco X4 Gt 108 / 140
10. Poco X3 Pro 107.5 / 140
11. Xiaomi 11t 107 / 140
12. Samsung Galaxy S10+ 107 / 140
13. Redmi Note 11 Pro Plus 5g 106.5 / 140
14. Xiaomi Mi 9t Pro 106 / 140
15. Xiaomi Redmi Note 10 Pro 105.5 / 140
16. Xiaomi Mi 11 Lite 104 / 140
17. Tcl 10 Pro 104 / 140
18. Samsung Galaxy A52 104 / 140
19. Redmi Note 11 Pro 103 / 140
20. Poco X4 Pro 102.5 / 140
21. Poco M4 Pro 4g 102 / 140
22. Xiaomi Redmi Note 10s 102 / 140
23. Poco M4 Pro 101.5 / 140
24. Redmi Note 11 101 / 140
25. Xiaomi Redmi Note 10 101 / 140
26. Xiaomi Mi Note 10 Lite 101 / 140
27. Xiaomi Mi 10 Lite 5g 101 / 140
28. Poco X3 101 / 140
29. Redmi Note 9t 100.5 / 140
30. Xiaomi Redmi Note 8 Pro 100 / 140
31. Poco M3 Pro 98 / 140
32. Doogee S96 Pro 98 / 140
33. Xiaomi Redmi Note 9s 98 / 140
34. Xiaomi Mi 9 Lite 98 / 140
35. Redmi 10 97.5 / 140
36. Xiaomi Redmi Note 8 97 / 140
37. F150 R2022 95 / 140
38. Umidigi Bison Pro 95 / 140
39. Poco M3 94.5 / 140
40. Xiaomi Redmi Note 7 94 / 140
41. Realme 6 93 / 140
42. Umidigi A9 Pro 92 / 140
43. Umidigi Bison 92 / 140
44. Tcl 30 Se 92 / 140
45. Oukitel C21 89.5 / 140
46. Nokia 5.3 89 / 140
47. Xiaomi Mi A3 89 / 140
48. Motorola G8 Power 89 / 140
49. Xiaomi Redmi Note 9 89 / 140
50. Oneplus Nord N100 88.5 / 140
51. Honor 9x 88 / 140
52. Xiaomi Mi 8 Lite 86 / 140
53. Meizu Note 9 86 / 140
54. Xiaomi Redmi Note 5 85 / 140
55. Umidigi S3 Pro 83 / 140
56. Samsung Galaxy A21s 82 / 140
57. Umidigi F2 82 / 140
58. Redmi 9a 81 / 140
59. Oukitel Wp18 81 / 140
60. Ulefone Armor 7e 80 / 140
61. Redmi 9c 80 / 140
62. Doogee S58 Pro 78.5 / 140
63. Honor 8x 78 / 140
64. Umidigi F1 77 / 140
65. Huawei Y6 2019 74 / 140
66. Poco F4 68.5 / 90
67. Xiaomi Mi 10t Pro 57 / 70
68. Elephone U5 0 / 0

Test / beoordeling conclusie

[b]Voordat ik deze telefoon testte, vroeg ik me af wat zo'n prijs zou kunnen rechtvaardigen, want afgezien van zijn goede reputatie voor fotografie, is deze Pixel 5 niet revolutionair en bovendien is hij eerlijk gezegd niet erg mooi. Ik hecht niet veel belang aan het ontwerp in mijn tests omdat het een zeer subjectieve vraag is, maar het subjectieve gevoel bij het voor het eerst openen van de doos speelt zeker een rol bij de perceptie van het product. Toen ik een kind was, herinner ik me dat ik gerecycled papier moest gebruiken omdat het goedkoper was en vergeleken met anderen in de klas was de vergelijking niet erg leuk. Ik heb hetzelfde gevoel met deze Pixel 5 in vergelijking met andere high-end telefoons die ik heb getest, ik heb het gevoel dat ik een gerecyclede telefoon in de hand heb. Gelukkig stop ik niet bij dit soort criteria en deze telefoon heeft me op veel punten aangenaam verrast. [b][b] Ik ben gewend aan grote Chinese telefoons met schermen die meestal groter zijn dan 6,5 inch, de Pixel 5 gaat tegen deze trend in en doet het goed. Het biedt voldoende schermgrootte om een goede ervaring te bieden en het formaat maakt het veel gemakkelijker om in je zak te steken dan een grote Xiaomi. Dit scherm is ook een scherm van uitstekende kwaliteit zowel vanuit colorimetrisch oogpunt als qua contrast of helderheid. Een kleiner formaat betekent ook een batterij met een kleinere capaciteit en desondanks is de batterijduur van deze Pixel goed. Het is een beetje zoals sommige Apple-modellen die erin slagen om een goede batterijduur te krijgen met een ondergemiddelde capaciteit. Google heeft hier dan ook een zeer goed geoptimaliseerde telefoon ontworpen. [b][b] Omdat ik verre van de eerste was die deze telefoon testte, kon ik overal lezen dat hij uitstekende foto's produceerde. Ik had niet verwacht tot een andere conclusie te komen, maar wilde het verschil beoordelen tussen de subjectieve beleving en de daadwerkelijke technische kwaliteit van de sensor. Puur technisch gezien is de fotosensor van de Pixel 5 duidelijk niet de beste, het is een goede sensor, maar andere doen het beter. Het is in de verwerkingslaag van Google dat deze telefoon het verschil zal maken door zeer flatterende foto's te maken waardoor je je een goede fotograaf voelt. Deze behandeling doet me denken aan alle rijhulpmiddelen in een auto, je voelt je een goede chauffeur, maar de auto doet het werk voor je. Zo is het ook met deze telefoon. [b][b] Onder de andere kwaliteiten van de telefoon zou ik de geluidskwaliteit willen toevoegen die vergelijkbaar is met high-end telefoons van Samsung. De prestaties zijn goed zonder buitengewoon te zijn (gelijk aan een telefoon van rond de 200 €), maar deze telefoon is goed genoeg ontworpen om onder alle omstandigheden te worden gebruikt. [b][b] Helaas is niet alles perfect, deze telefoon heeft enkele tekortkomingen op andere gebieden. Het is iets onder het gemiddelde voor netwerkgevoeligheid, GPS-prestaties / nauwkeurigheid is ook gemiddeld.[b]Sterktes[b]Foto- / videokwaliteit [b] Videostabilisatie [b] Geluidskwaliteit [b] Batterijprestaties [b] Grootte / gewicht [b] Schermkwaliteit [b][b][b]Zwaktes[b]Netwerkgevoeligheid [b] GPS-nauwkeurigheid [b] Volumeknop op de verkeerde plaats [b] Accepteert niet alle kabels voor opladen [b] Afwerkingsniveau eerlijk gezegd gemiddeld[b][b]Alternatieven voor dit product[b][b]Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

laurent willen Laurent Willen
In plaats van naar onzin op tv of YouTube te kijken, besteed ik mijn tijd 's avonds aan het testen van producten en het delen van mijn passie voor technologie, reizen en fotografie.

Ik run deze site onder mijn eigen naam en volledig onafhankelijk, niemand betaalt me om dit te doen.

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de digitale wereld, ik heb veel high traffic websites beheerd en ontwikkeld voor bedrijven in België zoals Mobistar, Microsoft, Immoweb, BrusselsAirlines, Proximus, Orange,...

Opmerkingen

Discussieer mee / Stel je vragen

Je reactie wordt na validatie gepubliceerd. Ik reageer in mijn vrije tijd op meer dan 1500 reacties per jaar, dus ik kan niet altijd even snel reageren. Je e-mailadres is niet publiekelijk zichtbaar en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.









Ontvang een e-mail wanneer er een reactie is gepubliceerd