Vond je mijn test leuk?
Vergeet niet om het te delen met je vrienden :-) Ik heb geen budget voor reclame, dank je wel!
Deel op Facebook


Umidigi is een kleine Chinese fabrikant die stap voor stap de ladder op gaat om smartphones met een goede batterijlevensduur tegen een aantrekkelijke prijs aan te bieden. Ik had de Umidigi F1 en de Umidigi S3 Pro al getest, deze twee telefoons waren vrij interessant maar ontbraken een beetje van maturiteit vooral op het gebied van foto's en het besturingssysteem. Zal de Umidigi F2 deze problemen kunnen verhelpen? Dat is wat ik je voorstel om te ontdekken in mijn test.
Website van de fabrikant:
https://www.umidigi.com

Mijn test, uw vragen

Hoe verschillen mijn testen van andere op het web?
- Ik koop de apparaten meestal met mijn geld, de prijs is net zo belangrijk als het voor jou is!
- Ik bewaar de apparaten minstens een paar weken (soms meer) om te zien wat ze waard zijn in reële omstandigheden.
- Ik beantwoord (indien mogelijk) vragen om je te helpen beslissen voordat je ze koopt
- Mijn blog is beschikbaar in 6 talen: Frans, Nederlands, Engels, Duits, Spaans en Italiaans.
- Ik leef niet van mijn blog, niemand betaalt me om deze tests te doen, ik ben volledig onafhankelijk.
- Mijn pagina's zitten niet vol met advertenties
- Mijn pagina's zitten niet vol met advertenties
.
Andere tests:
Samsung Galaxy S20 test / review
Ulefone Armor 7 en 7E test / review
Xiaomi Redmi Note 9 test / review
Poco F2 review - test - beoordeling
Xiaomi Redmi Note 9S test / review / prijs - 12 Commentaar(en)
Realme 6 test, review en prijs - 10 Commentaar(en)
Motorola G8 Power test / review en prijs
Umidigi F2 test / review / prijs - 2 Commentaar(en)
Honor 9x test / review
Samsung Galaxy A70 test / review / beoordeling

Prijs Umidigi F2

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Umidigi F2 van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.


De onderstaande links zijn reclamelinks die mij in staat stellen om het geteste materiaal in volledige neutraliteit te kopen. Als je het werk op deze blog leuk vindt, kun je me ondersteunen door via deze links te kopen. Het kost u absoluut niets, je profiteert altijd van de beste prijzen.
165.633 EUR - (2020-07-03 21:02) UMIDIGI F2 Global Bands 6.53 inch FHD+ Android 10 - (Banggood - CN)
177.848 EUR - (2020-07-04 14:22) UMIDIGI F2 Smartphone Android 10 Helio P70 48MP AI - (Aliexpress - CN)
177.848 EUR - (2020-07-04 10:28) UMIDIGI F2 Smartphone Android 10 Helio P70 48MP AI - (Aliexpress - CN)
177.848 EUR - (2020-07-04 17:24) UMIDIGI F2 Smartphone Android 10 Helio P70 48MP AI - (Aliexpress - CN)
177.848 EUR - (2020-07-04 07:24) UMIDIGI F2 Smartphone Android 10 Helio P70 48MP AI - (Aliexpress - CN)
177.856 EUR - (2020-07-03 05:19) UMIDIGI F2 Smartphone Android 10 Helio P70 48MP AI - (Aliexpress - CN)
189.99 EUR - (2020-07-04 15:58) UMIDIGI F2 Smartphone 6+128Go Android 10 6.53" Éc - (Cdiscount - FR)
189.99 EUR - (2020-07-04 09:37) UMIDIGI F2 Smartphone 6+128Go Android 10 6.53" Éc - (Cdiscount - FR)
189.99 EUR - (2020-07-03 12:01) UMIDIGI F2 Smartphone 6+128Go Android 10 6.53" Éc - (Cdiscount - FR)
189.99 EUR - (2020-07-03 05:51) UMIDIGI F2 Smartphone 6+128Go Android 10 6.53" Éc - (Cdiscount - FR)
189.99 EUR - (2020-07-04 15:58) UMIDIGI F2 Smartphone 6+128Go Android 10 6.53" Éc - (Cdiscount - FR)
222.267 EUR - (2020-07-04 03:55) UMIDIGI F2-6GB - 128GB - Blue - (Giztop - CN)
229.99 EUR - (2020-07-04 17:23) umidigi Z1 Pro Ultra Thin 6.95 mm 7.0 Android S - (Amazon.it - IT)
244.228 EUR - (2020-07-04 17:23) UMIDIGI F2 Unlocked Mobile Phone Dual 4G VoLTE Sma - (Amazon.co.uk - UK)
249.99 EUR - (2020-07-04 15:41) UMIDIGI F2 Smartphone Libres [Azul] 6.53" FHD+ Pan - (Amazon.es - ES)
249.99 EUR - (2020-07-04 14:48) Smartphone déverrouillé 2020, UMIDIGI F2 Caméra - (Amazon France - FR)
Prijsalert: Ik heb een tool ontwikkeld waarmee ik de beste prijzen kan vinden en ik stel het u voor zodat u er ook van kunt genieten.

Stuur mij een alert naar Ontbrekend e-mailadres IncorrectMail wanneer de prijs onder deze waarde daalt EUR Stel een prijslimiet in Uw prijslimiet is niet correct

Uw e-mailadres wordt nooit gebruikt voor iets anders dan deze alert.


Twijfel je over een winkel? Ik koop regelmatig bij veel winkels, hier is mijn mening over het aantal winkels.

Tijdslijn


15/03/2020: aankoop van Umidigi F2 op de officiële website van Umidigi (voorraad in Europa)
06/04/2020: telefoonontvangst en uitpakken

Waarom deze telefoon?


Ik kocht mijn eerste Umidigi uit nieuwsgierigheid omdat ik nog nooit van het merk had gehoord en op papier bood de Umidigi F1 een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Ik was een beetje teleurgesteld over de Umidigi F1 omdat het ontbrak aan een beetje maturiteit op het gebied van foto's en het besturingssysteem niet helemaal aan de verwachtingen voldeed. Ik kocht de Umidigi S3 Pro een paar maanden later, dit model bracht Umidigi naar een ander niveau, maar ondanks alles lag Umidigi nog steeds een beetje achter op de concurrentie.

Ondanks deze paar kleine foutjes, vond ik Umidigi een interessante aanpak met zijn gemeenschap, ik had de kans gehad om live te chatten met de fabrikant, dit is vrij zeldzaam. Nu de Umidigi F2 beschikbaar is, moest ik hem kopen om te zien of Umidigi zich had kunnen ontwikkelen in een steeds competitievere omgeving.

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Uitpakken

Umidigi F2
Lengte (mm)162.6159.2
Breedte (mm)77.775.2
Dikte (mm)8.78.1
Gewicht (g)201186
Jackyesyes
USB typeType CType C
USB norme2.02.0
Infrarood/yes




De doos van de Umidigi F2 is net als de andere Umidigi die ik heb getest zeer sober, zelfs het merk is toch vrij discreet. De doos bevat de gebruikelijke accessoires zoals het zakje met een handleiding en de openingsnaald voor de SIM-lade, een wandlader en een USB C-kabel. De telefoon is goed beschermd door een schuimrubberen vulling en een beschermend omhulsel dat direct op de telefoon is geïnstalleerd. Umidigi heeft de beschermende schelp in de krokodillenhuid laten vallen om een vrij stijve en uniforme schelp te verkrijgen, wat een goede zaak is.


Eerste configuratie


De opzet van de Umidigi F2 is niet ongebruikelijk en eigenlijk een zeer goede zaak. Ik ben net klaar met het testen van een Huawei telefoon waar ze je proberen in te schrijven voor allerlei diensten die niemand nodig heeft, dus de configuratie van Umidigi is veel directer, Umidigi gaat niet proberen je in te schrijven voor iets.



Afwerking



Het afwerkingsniveau bij Umidigi is in een jaar tijd echt verbeterd. Ik kocht eerst een Umidigi F1 die een vrij gemiddeld finishniveau bood dat me deed denken aan de Redmi Note 5 die 2 jaar eerder was gelanceerd. Vervolgens kocht ik de Umidigi S3 Pro die een zeer goed afwerkingsniveau had, maar deze smartphone kostte twee keer zoveel als de Umidigi F1. Vandaag de dag is de Umidigi F2 een goed compromis tussen deze twee uitersten. Voor minder dan 200€ biedt de Umidigi F2 een afwerkingsniveau dat vrij vergelijkbaar is met wat andere merken in deze prijsklasse aanbieden.
De Umidigi F2 ziet er iets massiever uit dan een Redmi Note 7/8, hij is iets groter, dikker en ook zwaarder. Umidigi biedt meestal telefoons aan met een goede levensduur van de batterij en dit vertaalt zich in een zwaardere telefoon. Dit stoort me helemaal niet in het gebruik, maar als je van een lichte telefoon overschakelt zoals bij sommige Samsung telefoons, heb je het gevoel dat je een gewicht in je zak hebt. Het gebruik van de koffer die in de doos zit zal deze indruk versterken omdat de telefoon een paar millimeter zal groeien maar deze koffer beschermt de hele telefoon heel goed.

Top

Het bovenste gedeelte van de telefoon is volledig glad, er is absoluut niets, geen jack-aansluiting, geen infrarood of geluidssensor. Het luidsprekerslot is vrij dun en onopvallend.

Onderaan

Het onderste gedeelte van de telefoon is vrij klassiek, het heeft een audio jack aansluiting, een USB type C poort, een raster voor de externe luidspreker en een klein gaatje dat waarschijnlijk gebruikt wordt om het geluid op te vangen.

Zijden

Links bevindt zich de SIM-lade en rechts de gebruikelijke volume- en aan/uit-knoppen. Het bijzondere aan de Umidigi F2 is dat deze een vingerafdruklezer op de aan/uit-knop heeft. Dit is de eerste keer dat ik een telefoon met dit type vingerafdruksensor test, ik kom terug op dit punt in de sectie biometrie. De toetsen zijn gemaakt van hard plastic, zodat ze gemakkelijk te herkennen zijn als je ze aanraakt.

Rug


De achterkant van de telefoon is bijna perfect uniform, je vindt alleen de fotosensor die een beetje opvalt aan de bovenkant en het merk Umidigi aan de onderkant. Deze Umidigi lijkt erg op de Redmi Note 8, je zou ze bijna in de war kunnen brengen. De achterkant is zeer glad en aangenaam om aan te raken, vingerafdrukken zullen echter zeer snel zichtbaar zijn zoals de meeste telefoons die dit soort materiaal gebruiken.

Scherm

De Umidigi F2 heeft een groot 6,53 inch scherm, dat is boven wat men kan vinden in deze prijsklasse. Het scherm neemt 82% van de zichtbare ruimte in beslag, de randen zijn niet het dunste, maar in deze prijsklasse is dit normaal. Het scherm wordt linksboven onderbroken door een discrete frontcamera in het scherm, meldingen worden weergegeven op basis van de aanwezigheid van de fotosensor. Umidigi heeft ook een schermbeschermer geplakt die zich zeer goed aanpast aan de aanwezigheid van de fotosensor in het scherm, zodat u de beproeving van het plakken van een beschermfolie niet hoeft te doorstaan.

3G/4G ondersteuning


De Umidigi F2 biedt een zeer breed frequentiebereik en in deze prijsklasse is dit vrij zeldzaam. Zelfs de B28-frequentie (voor Free & Bouygues in Frankrijk) is beschikbaar.

3G frequenties:
B1 (2100), B2 (1900), B4 (1700/2100 AWS A-F), B5 (850), B6 (800), B8 (900), B19 (800)
4G frequenties:
B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B4 (1700/2100 AWS 1), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B12 (700), B13 (700), B17 (700), B18 (800), B19 (800), B20 (800), B25 (1900+), B26 (850), B28 (700), B38 (TDD 2600), B39 (TDD 1900), B40 (TDD 2300), B41 (TDD 2500), B66 (1700/2100), B71 (600)
Welke frequenties worden in Europa gebruikt?

3G : B1 (2100), B2 (1900), B5 (850), B8 (900)
4G : B1 (2100), B20 (800), B3 (1800), B38 (TDD 2600), B4 (1700/2100 AWS 1), B40 (TDD 2300), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B28 (700)

Het is natuurlijk altijd nodig om de specifieke frequenties van uw provider te controleren, omdat sommige Europese providers verschillende frequenties gebruiken (maar deze gevallen zijn zeldzaam). Hou er rekening mee dat de hieronder aangegeven frequenties geldig waren op het moment van schrijven van dit artikel, ze zullen niet worden bijgewerkt, dus ik kan niet garanderen dat ze correct zijn.

Ik heb nog een paar andere Europese landen toegevoegd, zodat u kunt controleren in welke landen u op vakantie gaat, als de lokale operator niet dezelfde frequenties ondersteunt, hebt u misschien niet langer een netwerk.

BE
4G Proximus: 2100Mhz, 1800Mhz, 2600Mhz, 800Mhz
3G Proximus: 2100Mhz, 900Mhz

4G Orange: 2600Mhz, 1800Mhz, 800Mhz
3G Orange: 2100Mhz, 900Mhz

4G Base: 2600Mhz, 1800Mhz, 800Mhz
3G Base: 2100Mhz

FR
4G Orange: 2600Mhz, 1800Mhz, 800Mhz
3G Orange: 2100Mhz, 900Mhz

4G SFR: 2600Mhz, 2100Mhz, 1800Mhz, 800Mhz
3G SFR: 2100Mhz, 900Mhz

4G Bouygues: 2600Mhz, 2100Mhz, 1800Mhz, 800Mhz, 700Mhz
3G Bouygues: 2100Mhz, 900Mhz

4G Free: 2600Mhz, 1800Mhz, 700Mhz
3G Free: 2100Mhz, 900Mhz

ES
Movistar 4G: 2600, 1800, 800
Movistar 3G: 2100, 900

Orange 4G: 2600, 1800, 800
Orange 3G: 2100, 900

Vodafone 4G: 2600, 1800, 800
Vodafone 3G: 2100, 900

Yoigo
Yoigo 4G: 1800
Yoigo 3G: 2100

DE
E-Plus 4G: 2600, 800
E-Plus 3G: 2100

O2
O2 4G: 2600, 1800, 800
O2 3G: 2100

T-Mobile
T-Mobile 4G: 2600, 1800, 800
T-Mobile 3G: 2100

Vodafone
Vodafone 4G: 2600, 1800, 800
Vodafone 3G: 2100

IT
Tre 4G: 2600, 1800, 1500, 800
Tre 3G: 2100, 900

Telecom Italia 4G: 2600, 1800, 1500, 800
Telecom Italia 3G: 2100, 900

Vodafone 4G: 2600, 1800, 1500, 800
Vodafone 3G: 2100, 900

Wind 4G: 2600, 800
Wind 3G: 2100, 900

CH
Salt Mobile 4G: 2600, 1800, 800
Salt Mobile 3G: 2100, 900

Sunrise 4G: 2600, 1800, 800
Sunrise 3G: 2100, 900

Swisscom 4G: 2600, 1800, 800
Swisscom 3G: 2100, 900

NL
KPN 4G: 2600, 1800, 800
KPN 3G: 2100

Tele2 4G: 2600, 800

T-Mobile 4G: 2600, 2100, 1800, 900
T-Mobile 3G: 2100, 900

Vodafone 4G: 2600, 1800, 800
Vodafone 3G: 2100, 900

UK
Three 4G: 1800, 800
Three 3G: 2100

EE 4G: 2600, 1800, 800
EE 3G: 2100

O2 4G: 1800, 800
O2 3G: 2100, 900

Virgin Mobile 4G: 2600, 1800 B9, 800
Virgin Mobile 3G: 2100

Vodafone 4G: 2600, 2100, 1!00, 800
Vodafone 3G: 2100, 900

Netwerk/Radioprestatie

Umidigi F2
3G frequentiesB1 (2100), B2 (1900), B4 (1700/2100 AWS A-F), B5 (850), B6 (800), B8 (900), B19 (800)B1,B2,B4,B5,B6
4G frequentiesB1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B4 (1700/2100 AWS 1), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B12 (700), B13 (700), B17 (700), B18 (800), B19 (800), B20 (800), B25 (1900+), B26 (850), B28 (700), B38 (TDD 2600), B39 (TDD 1900), B40 (TDD 2300), B41 (TDD 2500), B66 (1700/2100), B71 (600)B1,B2,B3,B4,B5,B7,B8,B20,B38,B40
5G frequenties//
//
GPSA-GPS, Beidou, GLONASS, GPSA-GPS, Beidou, Galileo, GLONASS, GPS
Wifi802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11n 5GHz802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11n 5GHz
BluetoothBluetooth 4.2 LEBluetooth 5.0 LE
SAR (hoofd)/0.591
SAR (lichaam)/1.274
VoLTEyesyes
Wifi gesprekken/yes
NFC/no


Signaal 4G
De capaciteit om het netwerk correct op te pikken is een essentieel element voor een telefoon, maar het wordt slechts zeer zelden gemeten. Om het vermogen van een telefoon om het netwerk op te pikken te meten, voer ik een groot aantal metingen uit op dezelfde cellen om telefoons onder vergelijkbare omstandigheden te kunnen vergelijken. Het signaal wordt gemeten in dBm, een waarde van -90dBm wijst op een slechter signaal dan -70dBm. Deze metingen worden dus onder reële omstandigheden uitgevoerd en niet in een laboratorium, ze zijn niet wetenschappelijk maar geven een goede indicatie van de prestaties.
Om de netwerkprestaties te meten, verzamel ik de signaalsterkte in dBm van elke cel tijdens mijn reizen. Alle metingen worden onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd om de resultaten over meerdere telefoons te kunnen vergelijken. De sterkte van het signaal dat door een telefoon wordt verkregen geeft een indicatie van zijn vermogen om het netwerk goed te ontvangen. Het eindresultaat geef je een onwetenschappelijke indicatie van de ontvangstkwaliteit van elke telefoon. Deze resultaten kunnen verschillend zijn op een ander netwerk of onder andere omstandigheden. Om de signaalwaarde volledig te begrijpen, geeft een signaal van -95 dBm een gemiddelde ontvangst aan, terwijl een signaal van -60 dBm een zeer goed signaal aangeeft.

Xiaomi Redmi Note 9
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -100.79 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1785

Xiaomi Redmi Note 9s
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -99.4 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1860

Realme 6
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -95.14 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 2301

Motorola G8 Power
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -96.88 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1032

Umidigi F2
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -101.47 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 712

Umidigi F1
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -96.79 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 298

Xiaomi Mi 8 Lite
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -94.89 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 403

Xiaomi Redmi Note 5
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -91.45 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 528

Umidigi S3 Pro
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -97.13 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1200

Samsung Galaxy S10+
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -97.96 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1445

Redmi Note 7
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -97.01 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1430

Redmi Note 8
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -97.06 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 879

Xiaomi Mi A3
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -95.95 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1199

Huawei Y6 2019
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -95.60 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1586

Redmi Note 8 Pro
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -95.92 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1599

Xiaomi Mi 9 Lite
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -93.61 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1900

Xiaomi Mi 9T Pro
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -88.84 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1600

Meizu Note 9
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -96.68 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 937

Samsung Galaxy A70
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -94.511 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1975

Honor 9x
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -97.19 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 2819

Vergelijking Umidigi F2 met een ander toestel

Onderstaande grafiek toont de vergelijking tussen de twee toestellen. Het beste toestel zou het grootste aantal metingen dicht bij het centrum moeten hebben. De vergelijking wordt alleen gemaakt op de cellen die beide apparaten gemeen hebben. De metingen werden onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd.

Telefoon 1:
Umidigi F2
Telefoon 2:
Redmi Note 9s
Evaluatie van de prestaties:
De netwerkprestaties zijn nooit een troef geweest van het merk Umidigi en deze Umidigi F2 gaat daar niets aan veranderen. Ik heb een gemiddeld signaal van -102 dBm gemeten over een paar honderd metingen, dit is geen goed resultaat. Als je in een gebied woont waar de dekking van het netwerk goed is, zou je niet beïnvloed moeten worden door het probleem, maar ik geef er de voorkeur aan om er transparant over te zijn om te voorkomen dat je een slechte keuze maakt.

Ik heb deze twee telefoons vergeleken omdat ze zich in een vrij nauwe prijszone bevinden. De Redmi Note 9s biedt onder de gemiddelde netwerkprestaties, de Umidigi F2 biedt nog lagere prestaties, hij staat zelfs onderaan de tabel.

Download max snelheid:
Upload max snelheid:
Nog niet beschikbaar / getest

Download max snelheid:
Nog niet beschikbaar / getest

Evaluatie van de prestaties:
Nog niet beschikbaar / getest
Wifi-signaal
Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.

Signaalsterkte bij router:
-36 dBm
Signaalsterkte op afstand van router:
-75 dBm

Evaluatie van de prestaties:
Ik heb een signaal gemeten van -36 dBm in de buurt van de router, deze score is helaas niet erg goed. Ik herhaalde de test verschillende keren en testte andere telefoons op hetzelfde moment om een probleem met mijn router uit te sluiten, maar elke keer kreeg ik een soortgelijke score.
Van een afstand kreeg ik een score van -75 dBm, deze score is een beetje onder het gemiddelde.


Download / Wifi
Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.
Umidigi F2
Radio capaciteit/-97.01
176250
/40
-75-70


Max upload snelheid:
176 Mbps
Max download snelheid:
20 Mbps

Evaluatie van de prestaties:
Met een wifi download snelheid van 176 Mbps zal de Umidigi F2 aan de verwachtingen van de meeste gebruikers voldoen. Streaming of gaming zal geen probleem zijn.

GPS-signaal
Om de kwaliteit van het GPS-signaal te testen gebruik ik de Offline Maps applicatie en maak ik dezelfde treinreis in de voetgangersmodus. Waarom? In de voetgangersmodus corrigeert de GPS het signaal om aan de weg te blijven hangen niet kunstmatig, het heeft geen markeringen, zodat je de werkelijke positie kunt zien.


De Umidigi F2 krijgt een zeer goede GPS-nauwkeurigheidsscore, de nauwkeurigheid stabiliseert zich op 1 meter, ik heb niet veel telefoons getest die dit niveau van nauwkeurigheid hebben bereikt. De telefoon neemt iets minder dan 40 satellieten op en gebruikt ongeveer de helft daarvan.



De wegtest toont aan dat de Umidigi F2 in staat is om een correcte positie te behouden gedurende de hele reis. De test werd in eenvoudige omstandigheden uitgevoerd omdat ik geen keuze had om verder te gaan vanwege de lockdown (covid). Mijn evaluatie zal daarom gebaseerd zijn op dit gemakkelijke scenario.

Batterijduur

Umidigi F2
Capaciteit51504000
Snel ladenyesyes
Max laden W/18


Vanaf maart 2020 heb ik mijn subjectieve batterijtest vervangen door een technische test om het werkelijke gedrag van de batterij beter te kunnen meten. Nu test ik de autonomie en de oplaadtijd onder absoluut identieke omstandigheden. Ik voer verschillende metingen uit, zodat deze test alleen al enkele dagen duurt en ik de telefoon voor niets anders kan gebruiken.

Methodologie
Om de oplaadtijd te testen, gebruik ik altijd dezelfde lader met dezelfde kabel. Ik meet de oplaadtijd minuut voor minuut om de evolutie van de lading en de oplaadsnelheid te zien. De laadsnelheid van een batterij is niet lineair, maar vaak sneller aan het begin en langzamer aan het einde. De lader is compatibel met snel laden.

Laadtijd
De accu van het Umidigi F2 heeft een capaciteit van 5150 mAh en is opgeladen van 1% tot 100% in 299 minuten. Dit geeft me een gemiddelde laadsnelheid van 0.65% per minuut en dus een toename van 17.22 mA per minuut. Om de prestaties van de Umidigi F2 te vergelijken met andere telefoons, moet u de 17.22 per minuut score gebruiken, deze score moet zo hoog mogelijk zijn.

In het bijzonder: de laadsnelheid is niet altijd lineair, de onderstaande grafiek geeft u een indicatie van het gedrag van de batterij.

De batterij van de Umidigi F2 heeft een capaciteit van 5150 mAh en is ontladen van 100 tot 1 in 927 minuten met 100% helderheid, hij is ontladen van 100 tot 1 in met 50% helderheid. Op deze manier krijg ik een gemiddelde ontlaadsnelheid van 0.1% per minuut bij 100% lichtsterkte en per minuut bij 50% lichtsterkte, het verbruik is dus 5.56 mA per minuut bij 100% lichtsterkte en bij 50% lichtsterkte. Om de efficiëntie van de telefoon en de invloed ervan op de batterij te kunnen vergelijken, moet je de 5.56 (of 50%) score vergelijken met die van andere smartphones, het cijfer moet zo laag mogelijk zijn.

De volgende tabel geeft een overzicht van de geteste telefoons met de technische accutest, ze zijn gerangschikt in volgorde van efficiëntie. Een hogere batterijcapaciteit zou logischerwijs moeten resulteren in een hogere levensduur van de batterij, maar dat is niet altijd het geval en het geeft geen indicatie van de efficiëntie van een telefoon.

SmartphoneCapaciteit (mAh)Levensduur (minuten)Levensduur (minuten) / 50%Laden scoreEfficiëntiescoreEfficiëntiescore / 50%
Ulefone Armor 7E5500768114030.727.164.82
Poco F2 Pro47001150153626.114.083.05
Samsung Galaxy S204000565121729.417.073.2
Honor 9x4000770133326.465.193
Xiaomi Redmi Note 95020650180830.987.722.77
Motorola G8 Power5000912279216.085.481.79
Xiaomi Redmi Note 9s502066399922.327.575.01
Umidigi F2515092717.225.56
Realme 6430070426.547.32


De Umidigi F2 is uitgerust met een van de grootste batterijen die op de markt verkrijgbaar zijn, dus hij zou je in theorie de beste autonomie moeten bieden.

Het duurde 299 minuten om 100% van de batterij te bereiken, de oplaadsnelheid van de batterij is vrij stabiel, alleen de laatste procenten duurden langer. De Umidigi F2 ligt onder het gemiddelde voor laadtijd.

Het duurde 927 minuten om de batterij volledig leeg te maken, wat een zeer goede score is, maar lager dan wat ik krijg met een Motorola G8 Power en een iets kleinere batterij. De energie-efficiëntie van de Umidigi F2 is goed, maar niet de beste.
De autonomie is niet lineair, het neemt veel sneller af van 40 procent. Het duurt 700 minuten om de eerste 60 procent te legen, maar de laatste 40 procent verdampt in 200 minuten.

De Umidigi F2 biedt zeer goede batterijprestaties en het had zelfs het beste kunnen zijn als het brandstofverbruik op het niveau van de Motorola G8 Power was geweest. Bij normaal gebruik zou de batterij je 3 dagen autonomie moeten geven.

Audiokwaliteit

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.

Ik had van Umidigi F2 niets bijzonders verwacht op het gebied van geluidskwaliteit. In deze prijsklasse ben ik zelden telefoons tegengekomen die een uitzonderlijke geluidskwaliteit bieden. Bij het eerste subjectieve luisteren vond ik het geluid van de Umidigi F2 vrij gemiddeld met te weinig nauwkeurige hoge tonen en te weinig krachtige bas. De Umidigi F2 is in staat om een hoog volume te produceren, maar dit vertaalt zich in een hoge verzadiging. Ik moest de technische test 2 of 3 inkepingen onder het maximale volume doen om betrouwbare metingen te krijgen.

Ik heb de Umidigi F2 vergeleken met de Redmi Note 8, deze laatste produceert een correct geluid zonder het niveau van een Samsung Galaxy A70 te bereiken, de vergelijking moet dus eerlijk zijn.

Frequency Response
Deze test is bedoeld om te testen of het toestel in staat is alle frequenties correct te reproduceren. De witte lijn in het midden van de grafiek is de ideale situatie en de andere kleuren zijn afkomstig van tests op verschillende telefoons. Een afwijking van de referentielijn wijst op een afwijking van de ideale situatie. Om op alle frequenties een goed geluid te zien, is het daarom noodzakelijk om zo dicht mogelijk bij de referentielijn te komen

Wat ik in mijn oor waarneem wordt ook geverifieerd met de technische test. De Umidigi F2 heeft een bovengemiddeld tekort in lage frequenties en een kleiner tekort in hogere frequenties in vergelijking met een telefoon als de Redmi Note 8. De Umidigi F2 is dus geen telefoon voor muziekliefhebbers, maar wel geschikt voor diegenen die geen speciale eisen hebben op dit gebied.

Dynamisch bereik
Deze test is ontworpen om het vermogen van een telefoon om geluiden op verschillende volumeniveaus te spelen te testen. Ook hier moeten de telefoons zo dicht mogelijk bij de referentie staan.

Zoals ik hierboven heb uitgelegd, moest ik deze technische test doen op een lager volumeniveau en het is te zien in deze test waar we kunnen zien dat Umidigi een inkeping is onder de Redmi Note 8, maar dit is normaal. Ik merk ook een zwakte in de bas en een andere in de hoge tonen, zoals ik bij de vorige test al had gemerkt.

Geluidsniveau
Deze test heeft tot doel te bepalen of het geteste apparaat in staat is om geluiden zonder veel ruis te reproduceren. Een hoge score duidt op een lage parasietendruk, een lagere score duidt op een hogere aanwezigheid van parasieten

Voor deze laatste test ligt het resultaat iets dichter bij de Redmi Note 8, maar ik heb weer een afwijking in de bas en de hoge tonen.
Concertopname
Het doel van deze test is om de opnamekwaliteit van de telefoon te meten wanneer er veel omgevingsgeluiden zijn. Omdat ik niet elke keer als ik een telefoon test de mogelijkheid heb om naar een concert te gaan, simuleer ik het geluid van een concert in een gesloten omgeving.
De Umidigi F2 is een gemiddelde performer voor live-audio-opnames. Het geluid is vervormd, maar niet meer dan het gemiddelde van de geteste telefoons. Ik zie een iets grotere afwijking in de hoge tonen boven 10khz.

CPU / GPU Prestatie

Umidigi F2
CPUMediaTek Helio P70Qualcomm Snapdragon 660
GPUARM Mali-G72Adreno 512
RAM geheugen6 Gb3 - 6 Gb
Opslagcapaciteit128 Gb32 - 128 Gb
Max memory card/Max 256 Gb


CPU/GPU type

De Umidigi F2 is uitgerust met een Mediatek Helio P70 processor, Umidigi heeft dezelfde processor hergebruikt als de Umidigi S3 Pro die in 2019 werd gelanceerd. Deze processor was geen referentie op het gebied van prestaties, maar zou een comfortabel dagelijks gebruik moeten kunnen garanderen. Voor de GPU heeft Umidigi gekozen voor de Mali G72 die in vele andere telefoons te vinden is, zoals de Samsung Galaxy A50 die aanzienlijk meer kost dan de Umidigi F2. De prestaties zouden dus interessant moeten zijn.

Hardware-informatie
De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon.
De standaard Umidigi F2 versie biedt 6Gb RAM geheugen in combinatie met 128Gb opslaggeheugen, wat vrij zeldzaam is in deze prijsklasse. Umidigi biedt hier dus een belangrijk voordeel, want met 128Gb aan opslagruimte is een geheugenkaart waarschijnlijk niet meer nodig.


Benchmark 3DMark

Op 3DMark krijg ik een score van 1399 puntenn deze score rangschikt de Umidigi F2 boven de Redmi Note 8.

Benchmark Antutu
Umidigi F2
Antutu - globaal185910143242
Antutu - CPU7235566553
Antutu - GPU3108430755
Antutu - UX3955438930
Antutu - MEM429177004
3DMark - OpenGL13991354
3DMark - Vulkan13921299


Op 3DMark krijg ik een score van 1399 puntenn deze score rangschikt de Umidigi F2 boven de Redmi Note 8.

Met Antutu krijg ik een score van 185910 punten en ook hier is het een totaalscore hoger dan wat ik krijg met een Xiaomi in dezelfde prijsklasse, ook al is de Redmi voor GPU prestaties nog steeds iets hoger. Dit zou niet merkbaar moeten zijn voor wedstrijden, het verschil is niet groot genoeg.


Gaming
Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
De Umidigi F2 is geen gaming telefoon, maar het zal u in staat stellen om de meeste games te spelen met een aantal concessies, zoals het niveau van de graphics.

PUBG Mobile loopt zeer goed op de Umidigi F2 en op de schaal van een 6 inch scherm zijn de verschillen in graphics niet altijd zichtbaar.



Foto camera test

Umidigi F2
Resolutie - vooraan3212
Sensor - voorzijdeSamsung S5KGD1Omnivision OV13855
Resolutie - achterkant4848
Sensor - achterkantSamsung S5KGM1Samsung S5KGM1
Video resolutie2160p4k
3.8mm/
3.8mm/
3.8mm/


Hardware


Volgens de informatie die ik heb kunnen verzamelen, is de Umidigi F2 uitgerust met een Samsung S5KGM1 sensor. Deze sensor wordt gebruikt in vele andere apparaten zoals de Redmi Note 7, de Redmi Note 8 en de Meizu Note 9.
Ik heb deze apparaten vorig jaar getest, zodat ik het resultaat kan vergelijken met de Umidigi.

Ik heb vorig jaar ook twee andere Umidigi camera's getest en ze hadden allebei hetzelfde defect in de fotobewerking, de scherpte was te scherp en de kleurtemperatuur was te laag.
Ik ben benieuwd of Umidigi er in geslaagd is om de gebreken te verhelpen met behulp van een goede sensor zoals die in de Redmi Note 7 en 8 is gebruikt.

Foto kwaliteit


Standaard app


De standaard fototoepassing die in de Umidigi F2 wordt gebruikt is een toepassing die ik nog niet eerder van Umidigi of een andere fabrikant had gezien. De applicatie is over het algemeen vrij compleet, de meeste basisfuncties zijn aanwezig, met de mogelijkheid om elke weergave te configureren (foto, video, ...). De foto-optie laat toe om foto's te nemen in groothoek, macro en zoom, maar deze verschillende modi worden over het zichtbare deel van de foto heen gelegd. Als u een scène met veel licht fotografeert, zie je de verschillende mogelijkheden waarschijnlijk niet. De pictogrammen zijn ook vrij klein.

Het is mogelijk om de 48 megapixel modus te activeren vanuit de normale fotomodus, zodat je niet steeds van de fotomodus naar de 48 mp-modus hoeft over te schakelen. De meeste opties zijn beschikbaar voor alle menu's, de instellingen zijn vrij eenvoudig te begrijpen. Ik vind dat de toepassing, afgezien van de positie van de fotomodi, heel interessant is.
Ik heb gemerkt dat er in sommige modi wat vertraging optreedt als je het scherm beweegt, waardoor de foto niet meteen past, alsof de telefoon het beeld nog moet verwerken.

Foto test / studio

Eerste voorbeeld: ƒ/1,8 1/661 3,8 mm 109 ISO

Belichting: onderbelicht
Scherpte: goed
Kleuren: te donker
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: licht
Digitale ruis: geen

De hoofdsensor van de Umidigi heeft een brandpuntsafstand van 3,8mm, dit is de kortste brandpuntsafstand die ik ooit op een hoofdsensor heb getest. Bij een dergelijke brandpuntsafstand heb ik mijn twijfels over de gebruikte technologie, omdat de Samsung-sensor die in deze telefoon zou moeten zitten normaal gesproken een langere brandpuntsafstand heeft. Een brandpuntsafstand van 3,8 mm maakt het mogelijk om een grotere hoek vast te leggen zonder al te veel risico op vervorming.
De foto is over het algemeen onderbelicht terwijl de belichting perfect wit en gelijkmatig is. De kleuren zijn door dit belichtingsprobleem ook te donker. Ik zie ook een licht lichtafvalprobleem op de hoeken.

Tweede voorbeeld: ƒ/2,8 1/147 3,8 mm 113 ISO

Belichting: licht onderbelicht
Scherpte: goed
Kleuren: iets te donker
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen

Om deze foto te maken heb ik op de groothoekmodus geklikt en ik ben verbaasd te zien dat de groothoekmodus dezelfde brandpuntsafstand gebruikt als de normale fotomodus. Dus of het exif is niet correct of Umidigi met de hoofdsensor is een ingezoomde versie van de groothoek. Als ik naar de foto van dit tweede voorbeeld kijk, zie ik dat het duidelijk een groothoek is en dat het zelfs vrij open is. Meestal laten groothoeken minder licht binnen en zijn de foto's altijd donkerder dan bij de hoofdsensor, maar hier is het tegenovergestelde het geval en heeft het geen zin, tenzij de hoofdsensor wordt gebruikt. Als dit het geval is, zou het betekenen dat het beter is om de groothoeksensor de hele tijd aan te laten staan. Ik zal dit buiten de studio moeten controleren.

Derde voorbeeld: ƒ/1,8 1/661 3,8 mm ISO 109

Belichting: onderbelicht
Scherpte: goed
Kleuren: te donker
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: licht
Digitale ruis: geen

De zoom van de Umidigi F2 is een digitale zoom omdat de brandpuntsafstand niet is veranderd, het is waarschijnlijk een 48 miljoen pixel foto waarin de camera heeft ingezoomd. De foto heeft dezelfde kenmerken als het eerste voorbeeld met een vrij uitgesproken onderbelichting. De scherptediepte ziet er erg goed uit omdat iedereen zich in het scherpe scherpstelgebied bevindt.

Foto test / zon

Eerste voorbeeld: ƒ/1,8 1/2283 3,8 mm 110 ISO

Belichting: oké
Scherpte te sterk
Kleuren: kleuren iets te warm
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen

Op dit eerste voorbeeld is de foto over het algemeen oké, maar het heeft enkele gebreken zoals een te uitgesproken contrast en scherpte die leiden tot een verlies van details. We kunnen de verschillende bloemblaadjes van de gele paardenbloem aan de linkerkant dan ook goed van elkaar onderscheiden, maar elk bloemblaadje verliest detail. De kleurstelling is niet helemaal correct maar dit is niet echt een probleem in een scène die gedomineerd wordt door groen, het groen lijkt donkerder dan het werkelijk is.

Tweede voorbeeld: ƒ/1,8 1/2179 3,8 mm 112 ISO

Belichting: oké
Scherpte te sterk
Kleuren: kleuren iets te warm
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: geen

Op dit tweede voorbeeld heb ik een deel van de foto geïsoleerd om deze te vergroten tot 100%. De kunstmatige accentuering van de contouren en contrasten maakt de foto minder nauwkeurig in details, vooral als je naar 100% kijkt. Dit soort problemen is niet echt zichtbaar op een telefoonscherm, omdat de grootte van het scherm het niet mogelijk maakt om dit soort dingen te zien, tenzij je inzoomt op de foto. Wanneer u uw foto's op een groter scherm bekijkt, is het probleem veel zichtbaarder. De kleurtemperatuur is te laag (= te warme kleuren), ik zal hieronder enkele vergelijkende foto's toevoegen in deze sectie.


Hier is een voorbeeld dat het kleurtemperatuurprobleem van Umidigi goed illustreert. Ik heb hier de Umidigi F2 vergeleken met de Redmi Note 9s die een Samsung sensor gebruikt die bijna gelijkwaardig is aan die van de Umidigi. Het verschil is vrij opvallend, de foto van de Umidigi is te bruinig, het groen is niet groen en de lucht is ook erg rumoerig.

Op dit andere voorbeeld is het probleem minder zichtbaar omdat de foto is genomen bij zonsondergang waar de kleuren van nature warmer zijn, het verschil met de Redmi Note 9s is minder uitgesproken. Het blauw van de lucht is ook meer verzadigd op de Umidigi, het effect is mooi maar de Redmi biedt een meer neutrale weergave.

De Samsung sensor van de Umidigi is geen slechte sensor, hij wordt gebruikt in vele andere apparaten die hun waarde hebben bewezen, zoals de Redmi Note 7. De behandeling die op de foto is gebracht verslechtert de kwaliteit van de sensor en ik had vorig jaar precies hetzelfde gemerkt met de Umidigi F1 en de Umidigi S3 Pro. Voor dezelfde sensor gebruikt Umidigi een lagere kwaliteitsverwerking dan andere merken die dezelfde sensor gebruiken.
Het oordeel dat ik over deze foto's geef is puur technisch, de kleuren en de scherpte zijn niet correct. Dit betekent niet dat je je foto's niet mooi zult vinden, kunstmatige behandelingen kunnen soms de indruk wekken dat een foto mooier is, zelfs als deze technisch gezien niet correct is.



Foto test / bewolkt

Ik heb wat foto's gepost die op bewolkte dagen zijn genomen om je een idee te geven van wat de Umidigi F2 kan produceren.

De foto's zijn over het algemeen te donker, de Umidigi F2 lijkt overbelichting te willen vermijden en de hele foto is te donker. HDR kan de situatie een beetje verbeteren, maar het totaalbeeld blijft onderbelicht.

Het probleem van de kleurtemperatuur is ook goed zichtbaar, ik zag ook digitale ruis op foto's genomen met ISO 110.

De Umidigi F2 ligt niet op het niveau van sommige concurrenten zoals de Redmi Note 8 voor het maken van foto's bij slecht weer.

Test foto / nacht

Eerste voorbeeld: ƒ/1,8 1/10 3,8 mm 3962 ISO


Belichting: goed
Scherpte: medium
Kleuren: iets te koud
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: zeer belangrijk

De Umidigi F2 biedt een nachtmodus die verschillende foto's combineert, deze nachtmodus levert helaas geen goede resultaten op. De digitale ruis is zeer uitgesproken, de scherpte is middelmatig, de kleuren zijn vergeeld, de halo's van het licht worden grote lichtvlekken. De belichting is vrij goed, maar de foto is niet te helder of te donker.

Tweede voorbeeld: ƒ/1,8 1/10 3,8 mm ISO 4875


Belichting: goed
Scherpte: medium
Kleuren: iets te koud
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen
Vignettering: geen
Digitale ruis: zeer belangrijk

Op dit tweede voorbeeld vinden we alle kwaliteiten en gebreken van het eerste voorbeeld terug. Er moet echter worden opgemerkt dat de Umidigi F2 het goed doet in termen van blootstelling, omdat het huis links, dat zich in een donkere zone bevindt, nog steeds zichtbaar is. Met andere telefoons die tegelijkertijd zijn getest, heb ik het huis niet altijd zo duidelijk gezien.

Hier zijn nog wat foto's van dezelfde plaats. De Umidigi F2 is duidelijk geen kampioen in nachtfotografie.


Videokwaliteit


Stabilisatie
Voor elk van mijn tests begin ik met een video die onder dezelfde omstandigheden is gemaakt om de kwaliteit en de stabilisatie met de andere toestellen te kunnen vergelijken.


De Umidigi F2 is in staat om lichte schokken te absorberen, maar kan de schokken veroorzaakt door het lopen niet elimineren. Het resultaat is niet slecht, maar het is niet het beste apparaat in zijn klasse. Ik heb ook een test gedaan in moeilijkere omstandigheden, het resultaat is veel slechter, de Umidigi kan de bewegingen niet compenseren.



Video normale condities

Daglichtvideo's geproduceerd door de Umidigi F2 hebben dezelfde kenmerken als foto's (het is dezelfde sensor). De kleurtemperatuur is te hoog, de scherpte is wat geforceerd, maar de camera slaagt er vrij snel in om de focus te herstellen.

Video low light



De nachtelijke video's die door de Umidigi F2 worden geproduceerd zijn helemaal niet goed. De telefoon kan de beweging niet bijhouden, het kan de focus niet aan en de hele video is wazig.

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Umidigi F2
Grootte (inches)6.536.3
Resolutie1080 x 23401080x2340
Ratio19.5:919:9
Bescherming/Corning Gorilla Glass 5
TypeIPS LCDIPS LCD
Oppervlakte (%)8281.4
dE Wit13.86,9
dE Rood5.23,5
dE Groen4.01,1
dE Blauw7.42,3
dE Geel4.62
dE Cyaan12.44,7
dE Magenta4.71,6
Contrast2769:1/
504433,473


Colorimetrie



Ik had een discussie gehad met Umidigi na het testen van de F1 meer dan een jaar geleden, ik vertelde hen dat het F1-scherm te veel in de richting van blauw draaide en zij betoogden dat dit niet mogelijk was en dat hun scherm zo goed was als wat Xiaomi aan het doen was. Ik had toen geen sonde om het kleurverschil te meten, maar ik heb er nu een en ik kan zien dat wat ik vorig jaar rapporteerde er vandaag nog steeds is. De colorimetrie is niet nauwkeurig, ik krijg een dE van 7, wat boven het gemiddelde ligt. Natuurlijk is dit geen probleem bij het gebruik van de telefoon, want het belet je niet om de telefoon te gebruiken, maar je zult waarschijnlijk wel een verschil merken tussen de foto's die op de Umidigi worden weergegeven en dezelfde foto's die op een computerscherm worden weergegeven.
Dit soort problemen komt vrij vaak voor en normaal gesproken biedt Android een mogelijkheid om de kleurtemperatuur in de instellingen aan te passen, ik heb deze mogelijkheid niet gevonden met de Umidigi F2, dus ik heb geen trucje om voor te stellen om het probleem te verlichten.

Helderheid

Ik heb een helderheid van 504 cd/m² gemeten met de verlichting op maximum, het is een uitstekende score waarmee je de Umidigi F2 in de volle zon kunt gebruiken.

Contrast

Ik heb ook een contrastverhouding gemeten die ver boven het gemiddelde ligt, met 2769:1 is het een van de beste behaalde scores, maar ik moet aangeven dat ik deze score heb behaald door de lichtsensor te overspoelen om het scherm helemaal te duwen. Het natuurlijke contrast zal in werkelijkheid waarschijnlijk lager zijn, maar in het hoge gemiddelde blijven.

Lichtabsorptie/Reflectie
Het scherm van de smartphone reflecteert het licht en maakt er soms een echte spiegel van. Dit spiegeleffect maakt het moeilijker om te lezen.
De onderstaande absorptie-index geeft het percentage van het door het scherm geabsorbeerde licht aan. De leesbaarheid van een scherm is beter wanneer de absorptie-index hoog is.

[absorb]

De Umidigi F2 heeft een lichtreflectie van 52%, wat hem boven het gemiddelde plaatst. Het scherm kan dus een spiegeleffect creëren wanneer u buiten bent.

Biometrie


De Umidigi F2 kan worden ontgrendeld door gezichtsherkenning of door de vingerafdruksensor aan de zijkant.

De gezichtsherkenning werkt correct en is vrij snel. De vingerafdruksensor aan de zijkant is minder effectief dan een sensor aan de achterkant van de telefoon, maar hij werkt beter dan de Realme 6-sensor die zich op dezelfde plaats bevindt.

Besturingssysteem


De Umidigi F2 draait op Android 10 zonder enige Umidigi overlay. Deze keuze heeft het voordeel dat het een zeer gelijkaardige ervaring biedt als andere toestellen die zonder overlay draaien en Umidigi heeft geen ongewenste toepassingen toegevoegd zoals die op vele andere merken beschikbaar zijn.

Toen ik de Umidigi F1 iets meer dan een jaar geleden testte, kwam ik veel bugs tegen die het gebruik van de telefoon soms pijnlijk maakte. De Umidigi F2 is een veel geavanceerdere telefoon dan de F1, ik kwam geen bugs tegen zoals op de F1 en over het algemeen werkt deze strakke versie van Android vrij goed.

Wat ik mis is een mogelijkheid om de kleurtemperatuur aan te passen om een meer correcte colorimetrie te krijgen, ik mis ook een native fotogalerij applicatie. Er zijn natuurlijk wel verschillen met overlayers zoals Xiaomi of Samsung's maar dit mag je niet hinderen.



Bugs


Nog niet beschikbaar / getest

Accessoires Umidigi F2

Om beter te kunnen genieten van je ervaring met je smartphone, stel ik links voor naar allerlei accessoires die nuttig voor je kunnen zijn.

SmartphoneCover umidigi-f2
Beschermende film umidigi-f2
Geheugenkaart umidigi-f2
USB-kabel umidigi-f2
Audio-hoofdtelefoon umidigi-f2
Fietsaccessoires umidigi-f2

Vergelijk Umidigi F2 met de anderen

Hier is een rangschikking van de verschillende resultaten van mijn tests. Een score van 1 wijst op een zeer slechte prestatie, terwijl een score van 6 wijst op een uitzonderlijk resultaat. De score is een subjectieve maat, de rangschikking daarentegen is meestal afgeleid van een maat.

Levensduur van de batterij
Motorola G8 Power : 6
Poco F2 Pro : 5.5
Umidigi F1 : 5
Umidigi F2 : 5
Umidigi S3 Pro : 5
Xiaomi Redmi Note 9 : 5
Ulefone Armor 7 : 4.7
Xiaomi Redmi Note 9s : 4.7
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.5
Honor 9x : 4.5
Realme 6 : 4
Xiaomi Mi A3 : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 4
Xiaomi Redmi Note 7 : 4
Xiaomi Mi 9T Pro : 4
Samsung Galaxy S20 : 4
Xiaomi Redmi Note 8 : 4
Meizu Note 9 : 4
Honor 8x : 4
Samsung Galaxy S10+ : 4
Samsung Galaxy A70 : 4
Xiaomi Mi 9 Lite : 4
Huawei Y6 2019 : 3.5
Xiaomi Mi 8 Lite : 3

Processorvermogen (CPU)
Poco F2 Pro : 6.7
Samsung Galaxy S20 : 6.5
Xiaomi Mi 9T Pro : 6
Samsung Galaxy S10+ : 5.8
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.3
Realme 6 : 4.3
Xiaomi Redmi Note 9s : 4.3
Meizu Note 9 : 4
Ulefone Armor 7 : 3.5
Xiaomi Redmi Note 9 : 3.5
Xiaomi Mi 9 Lite : 3.5
Xiaomi Mi 8 Lite : 3.5
Samsung Galaxy A70 : 3.5
Motorola G8 Power : 3.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 3.5
Xiaomi Redmi Note 7 : 3.5
Umidigi F2 : 3.5
Honor 9x : 3.5
Umidigi S3 Pro : 3.5
Xiaomi Mi A3 : 3.4
Honor 8x : 3
Umidigi F1 : 3
Xiaomi Redmi Note 5 : 2.5
Huawei Y6 2019 : 1

Grafische chipsetvoeding (GPU)
Poco F2 Pro : 7
Samsung Galaxy S20 : 7
Xiaomi Mi 9T Pro : 6.5
Samsung Galaxy S10+ : 6
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 5.3
Realme 6 : 5.3
Xiaomi Redmi Note 9s : 5.3
Meizu Note 9 : 5
Xiaomi Redmi Note 9 : 4.6
Ulefone Armor 7 : 4.5
Umidigi F1 : 4.5
Xiaomi Mi 9 Lite : 4.5
Umidigi S3 Pro : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.3
Motorola G8 Power : 4.3
Umidigi F2 : 4.3
Xiaomi Mi A3 : 4.1
Honor 9x : 4
Xiaomi Mi 8 Lite : 4
Xiaomi Redmi Note 7 : 4
Honor 8x : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 3.5
Huawei Y6 2019 : 2

Scherm kwaliteit
Samsung Galaxy S20 : 6.3
Samsung Galaxy S10+ : 6
Poco F2 Pro : 6
Xiaomi Mi 9T Pro : 5.5
Samsung Galaxy A70 : 5.5
Xiaomi Redmi Note 9s : 5
Xiaomi Mi 9 Lite : 5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.5
Honor 9x : 4.5
Realme 6 : 4.5
Xiaomi Mi 8 Lite : 4
Motorola G8 Power : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 4
Xiaomi Redmi Note 7 : 4
Meizu Note 9 : 4
Xiaomi Redmi Note 9 : 4
Xiaomi Mi A3 : 3.8
Ulefone Armor 7 : 3.5
Honor 8x : 3.5
Umidigi F2 : 3.5
Umidigi S3 Pro : 3.5
Umidigi F1 : 3.5
Huawei Y6 2019 : 3

Fotokwaliteit
Samsung Galaxy S10+ : 6
Poco F2 Pro : 5.8
Xiaomi Mi 9T Pro : 5.5
Xiaomi Redmi Note 9s : 5.2
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 5.1
Xiaomi Mi 9 Lite : 5
Xiaomi Redmi Note 8 : 5
Xiaomi Redmi Note 7 : 5
Meizu Note 9 : 5
Realme 6 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 5 : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Motorola G8 Power : 4.3
Xiaomi Mi A3 : 4.3
Xiaomi Mi 8 Lite : 4
Xiaomi Redmi Note 9 : 4
Umidigi F2 : 3.8
Honor 9x : 3.5
Honor 8x : 3.5
Ulefone Armor 7 : 3.5
Umidigi S3 Pro : 3.5
Umidigi F1 : 2
Huawei Y6 2019 : 2

Video kwaliteit
Samsung Galaxy S20 : 6
Poco F2 Pro : 5.3
Samsung Galaxy S10+ : 5.3
Xiaomi Redmi Note 9s : 4.8
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.8
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Xiaomi Mi 9T Pro : 4.5
Xiaomi Mi 9 Lite : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 7 : 4.5
Xiaomi Mi A3 : 4.5
Meizu Note 9 : 4
Xiaomi Redmi Note 9 : 4
Realme 6 : 4
Motorola G8 Power : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 4
Honor 9x : 4
Umidigi F2 : 4
Xiaomi Mi 8 Lite : 3.5
Honor 8x : 3
Ulefone Armor 7 : 3
Umidigi S3 Pro : 3
Umidigi F1 : 2
Huawei Y6 2019 : 2

Afwerkingskwaliteit
Samsung Galaxy S20 : 5.6
Samsung Galaxy S10+ : 5.5
Poco F2 Pro : 5.3
Xiaomi Mi 9T Pro : 5.3
Realme 6 : 5
Xiaomi Mi 8 Lite : 5
Umidigi S3 Pro : 5
Xiaomi Mi 9 Lite : 5
Xiaomi Redmi Note 9s : 5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.8
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.5
Motorola G8 Power : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 9 : 4.5
Xiaomi Mi A3 : 4.5
Umidigi F2 : 4.5
Honor 9x : 4.5
Honor 8x : 4.5
Xiaomi Redmi Note 7 : 4.5
Meizu Note 9 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 5 : 3.5
Ulefone Armor 7 : 3.5
Umidigi F1 : 3.5
Huawei Y6 2019 : 3.5

Wifi prestaties
Poco F2 Pro : 6
Samsung Galaxy S20 : 5.8
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 5.5
Xiaomi Redmi Note 9s : 5.3
Xiaomi Mi 9T Pro : 5
Xiaomi Redmi Note 5 : 5
Xiaomi Mi 8 Lite : 5
Xiaomi Mi 9 Lite : 5
Xiaomi Redmi Note 9 : 4.8
Realme 6 : 4.8
Honor 9x : 4.5
Xiaomi Mi A3 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Samsung Galaxy S10+ : 4
Umidigi F2 : 4
Motorola G8 Power : 4
Xiaomi Redmi Note 7 : 4
Meizu Note 9 : 4
Ulefone Armor 7 : 4
Umidigi F1 : 3.5
Umidigi S3 Pro : 3.5
Huawei Y6 2019 : 3.5
Honor 8x : 3

Download snelheid 4G
Poco F2 Pro : 5.5
Xiaomi Mi 8 Lite : 5
Xiaomi Redmi Note 5 : 5
Xiaomi Mi A3 : 5
Xiaomi Redmi Note 9s : 5
Xiaomi Mi 9T Pro : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.5
Xiaomi Mi 9 Lite : 4.5
Realme 6 : 4
Honor 8x : 4
Honor 9x : 4
Samsung Galaxy S10+ : 4
Meizu Note 9 : 4
Xiaomi Redmi Note 8 : 4
Xiaomi Redmi Note 7 : 4
Huawei Y6 2019 : 3
Umidigi S3 Pro : 3
Umidigi F1 : 2.5

Netwerkvangst
Xiaomi Mi 9T Pro : 5
Xiaomi Mi 9 Lite : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Xiaomi Mi 8 Lite : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 4
Realme 6 : 4
Xiaomi Mi A3 : 3.8
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 3.8
Huawei Y6 2019 : 3.8
Meizu Note 9 : 3.5
Poco F2 Pro : 3.5
Xiaomi Redmi Note 9s : 3.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 3.5
Xiaomi Redmi Note 7 : 3.5
Xiaomi Redmi Note 9 : 3.3
Honor 9x : 3.5
Honor 8x : 3.5
Samsung Galaxy S10+ : 3
Umidigi S3 Pro : 3
Umidigi F1 : 3

Ondersteunde frequenties
Samsung Galaxy S20 : 5
Samsung Galaxy S10+ : 5
Umidigi F1 : 5
Umidigi F2 : 5
Umidigi S3 Pro : 5
Ulefone Armor 7 : 5
Samsung Galaxy A70 : 5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.5
Xiaomi Redmi Note 9s : 4.5
Poco F2 Pro : 4.5
Realme 6 : 4.5
Xiaomi Mi 9T Pro : 4.5
Xiaomi Redmi Note 9 : 4.5
Xiaomi Mi 9 Lite : 4
Motorola G8 Power : 4
Xiaomi Mi 8 Lite : 3.5
Xiaomi Mi A3 : 3.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 3.5
Xiaomi Redmi Note 7 : 3.5
Meizu Note 9 : 3.5
Xiaomi Redmi Note 5 : 3.5
Honor 9x : 3.5
Honor 8x : 3.5
Huawei Y6 2019 : 3

Audio kwaliteit
Samsung Galaxy S10+ : 5
Samsung Galaxy A70 : 5
Poco F2 Pro : 4.6
Xiaomi Mi 9 Lite : 4.5
Xiaomi Mi 8 Lite : 4.5
Xiaomi Mi 9T Pro : 4.5
Motorola G8 Power : 4.5
Realme 6 : 4.2
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 4
Xiaomi Redmi Note 9s : 4
Xiaomi Redmi Note 8 : 4
Xiaomi Redmi Note 7 : 4
Xiaomi Mi A3 : 4
Umidigi S3 Pro : 3.5
Meizu Note 9 : 3.5
Ulefone Armor 7 : 3.5
Umidigi F2 : 3.5
Honor 8x : 3
Honor 9x : 3
Umidigi F1 : 3
Huawei Y6 2019 : 3

gps-kwaliteit
Umidigi F2 : 4.8
Xiaomi Redmi Note 7 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.5
Realme 6 : 4.5
Xiaomi Mi 9T Pro : 4.5
Poco F2 Pro : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.5
Xiaomi Redmi Note 9s : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 4
Motorola G8 Power : 4
Xiaomi Mi 8 Lite : 4
Honor 8x : 4
Honor 9x : 4
Xiaomi Mi A3 : 4
Samsung Galaxy S10+ : 4
Umidigi S3 Pro : 4
Xiaomi Mi 9 Lite : 4
Samsung Galaxy A70 : 3.5
Meizu Note 9 : 3.5
Umidigi F1 : 3.5
Huawei Y6 2019 : 3.5

Gebruiksgemak van het besturingssysteem
Samsung Galaxy S10+ : 5.5
Samsung Galaxy A70 : 5.5
Poco F2 Pro : 5.1
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 5
Xiaomi Redmi Note 9s : 5
Xiaomi Mi 8 Lite : 5
Xiaomi Mi 9 Lite : 5
Xiaomi Mi 9T Pro : 5
Xiaomi Redmi Note 5 : 5
Xiaomi Redmi Note 7 : 5
Xiaomi Redmi Note 8 : 5
Xiaomi Redmi Note 9 : 5
Realme 6 : 4.8
Motorola G8 Power : 4.5
Umidigi S3 Pro : 4.5
Meizu Note 9 : 4.5
Umidigi F2 : 4.5
Honor 9x : 4.5
Ulefone Armor 7 : 4.5
Xiaomi Mi A3 : 4
Honor 8x : 4
Umidigi F1 : 4
Huawei Y6 2019 : 3.5

Eindscore
Poco F2 Pro : 75.3 / 84
Xiaomi Mi 9T Pro : 70.3 / 84
Samsung Galaxy S10+ : 69.1 / 84
Xiaomi Redmi Note 9s : 65.6 / 84
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 64.8 / 84
Samsung Galaxy A70 : 63.5 / 84
Xiaomi Mi 9 Lite : 63 / 84
Realme 6 : 62.4 / 84
Xiaomi Redmi Note 8 : 59.6 / 84
Xiaomi Mi 8 Lite : 58 / 84
Xiaomi Redmi Note 7 : 58 / 84
Xiaomi Mi A3 : 57.4 / 84
Meizu Note 9 : 57 / 84
Xiaomi Redmi Note 5 : 56.5 / 84
Honor 9x : 55.5 / 84
Umidigi S3 Pro : 54.5 / 84
Motorola G8 Power : 51.6 / 72
Honor 8x : 50.5 / 84
Umidigi F2 : 50.4 / 72
Umidigi F1 : 48 / 84
Xiaomi Redmi Note 9 : 47.2 / 66
Samsung Galaxy S20 : 46.2 / 48
Ulefone Armor 7 : 43.2 / 66
Huawei Y6 2019 : 40.3 / 84

Test / beoordeling conclusie


Ik heb 2 Umidigi telefoons getest voordat ik deze Umidigi F2 kocht en ik moet zeggen dat ik positief verrast ben door de evolutie van het merk. Het afwerkingsniveau heeft het niveau van de concurrentie bereikt, de stabiliteitsproblemen zijn verdwenen en in de prijsklasse waar het verkocht wordt, zal deze Umidigi ongetwijfeld een breder publiek aanspreken dan de vorige modellen. De kracht van de Umidigi is de batterij en deze F2 heeft een goede batterij die het mogelijk maakt om deze telefoon enkele dagen te gebruiken zonder hem op te laden. Dit voordeel was een jaar geleden vrij uniek, maar andere fabrikanten (zoals Xiaomi bijvoorbeeld) hebben ook deelgenomen aan de race voor de levensduur van de batterij, gelukkig zijn deze andere telefoons voor Umidigi duurder.

De Umidigi F2 heeft vele kwaliteiten voor een telefoon voor minder dan 200€. Ik heb zeer goede resultaten met de GPS, het biedt ook een brede compatibiliteit met 3G/4G frequenties. De twee grootste zwakke punten zijn de fotokwaliteit en de netwerkprestaties.

Sterktes

Batterij
GPS
3G/4G-frequenties

Zwaktes

Kwaliteit van de foto's
Prestaties van het netwerk

Alternatieven voor dit product

[alternatives]

Met zijn prijs van ongeveer 180€ op het moment dat ik hem kocht, concurreert de Umidigi F2 met de Redmi Note 8.

De Redmi Note 8 presteert op veel gebieden beter dan de Umidigi F2, hij presteert beter dan de meeste telefoons in deze prijsklasse. De Umidigi F2 is echter niet belachelijk, ik denk zelfs dat het een geloofwaardig alternatief kan zijn voor diegenen die niets van Xiaomi willen horen. De Umidigi F2 biedt alles wat je nodig hebt voor normaal smartphonegebruik.

Voor 180€ krijg je een telefoon die over het algemeen zeer goed werkt met een voorbeeldige autonomie en genoeg prestaties om alle gangbare applicaties zonder problemen te laten draaien. De grootste tekortkoming is volgens mij het fotogedeelte waar de verwerking niet goed is. De sensor is goed, dus ik durf te hopen dat de verwerking in een toekomstige update wordt gecorrigeerd.

Vond je mijn test leuk?
Vergeet niet om het te delen met je vrienden :-) Ik heb geen budget voor reclame, dank je wel!
Deel op Facebook