Op deze pagina:
Prijs Umidigi F2
Uitpakken
Eerste configuratie
Afwerking
Specificaties
CPU / GPU Prestatie
Benchmark Antutu/3DMark
Netwerkprestatie
Wifi-prestaties
GPS-prestaties
Batterijduur
Foto camera test
Hardware
Fotokwaliteit
Videokwaliteit
Audiokwaliteit
Schermkwaliteit
Biometrie
Besturingssysteem
Test / beoordeling conclusie
Vragen

Notificatie nieuwe posts: YouTube Facebook

Umidigi F2 test / review / prijs

Umidigi F2: volledige test / review , objectief advies en prijzen
Categorie: Tests en beoordelingen

Umidigi is een kleine Chinese fabrikant die stap voor stap de ladder op gaat om smartphones met een goede batterijlevensduur tegen een aantrekkelijke prijs aan te bieden. Ik had de Umidigi F1 en de Umidigi S3 Pro al getest, deze twee telefoons waren vrij interessant maar ontbraken een beetje van maturiteit vooral op het gebied van foto's en het besturingssysteem. Zal de Umidigi F2 deze problemen kunnen verhelpen? Dat is wat ik je voorstel om te ontdekken in mijn test.[b][b][b][b][b]

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.[b]
Waarin verschillen mijn tests van andere op het web?

- Ik koop de toestellen meestal met mijn eigen geld, de prijs is dus net even belangrijk als voor je!
- Ik bewaar de toestellen minstens enkele weken (soms meer) om te zien wat ze waard zijn in reële omstandigheden.
- Ik beantwoord (indien mogelijk) je vragen om je te helpen beslissen voordat je de toestellen koopt.
- niemand betaalt me om deze reviews te doen, ik ben dus volledig neutraal en onafhankelijk.
- Mijn pagina's zijn niet gevuld met advertenties.


OnePlus Nord 2T : test / review
Poco F4 : test / review / recensie
Poco X4 GT review / test / recensie
Oukitel WP18: test en review
Poco F4 GT: test, volledige review/mening
Xiaomi Redmi Note 8 test, review en prijs
Xiaomi Redmi Note 8 Pro test / review en prijs
Huawei Y6 2019 test, beoordeling en prijs
Xiaomi Mi A3 test, review en prijs
Umidigi S3 Pro: test, review en prijs

Prijs Umidigi F2

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Umidigi F2 van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.[b]
Fit For Umidigi F2 LCD Display And Touch Screen With Frame Assembly Repair Parts With Tools + Adhesi...
2022-08-12 07:14
106 EUR
Fit For Umidigi F2 LCD Display And Touch Screen With Frame Assembly Repair Parts With Tools + Adhesi...
2022-08-12 07:14
116 EUR
Touch Panel + LCD Full Assembly for UMIDIGI F2 Good Neweian...
2022-08-12 01:45
123 EUR
UMIDIGI A11 Cell Phone 6.53" HD+ Full Screen Unlocked Smartphone, 5150mAh Battery Android Phone with...
2022-08-12 08:40
157 EUR
UMIDIGI F2 Android 10 Smartphone 6.53" 6GB 128GB 5150mAh NFC Dual SIM Teléfono...
2022-08-12 06:23
160 EUR
UMIDIGI F2 Smartphone 6GB 128GB ohne Vertrag 6.53" 5150mAh NFC Handy Android 10...
2022-08-12 06:23
190 EUR
[b]
helpBovenstaande links zijn affiliate links van bedrijven zoals Amazon, Gearbest, Aliexpress,... Als je mijn werk waardeert, zou ik het op prijs stellen dat je deze producten via deze links koopt.Het kost je absoluut niets, maar ik krijg een kleine commissie waarmee ik het materiaal dat ik test kan kopen. Dank u wel!

Tijdslijn

15/03/2020: aankoop van Umidigi F2 op de officiële website van Umidigi (voorraad in Europa)[b]06/04/2020: telefoonontvangst en uitpakken[b][b]

Waarom deze telefoon?

Ik kocht mijn eerste Umidigi uit nieuwsgierigheid omdat ik nog nooit van het merk had gehoord en op papier bood de Umidigi F1 een goede prijs-kwaliteitverhouding. [b][b]Ik was een beetje teleurgesteld over de Umidigi F1 omdat het ontbrak aan een beetje maturiteit op het gebied van foto's en het besturingssysteem niet helemaal aan de verwachtingen voldeed. Ik kocht de Umidigi S3 Pro een paar maanden later, dit model bracht Umidigi naar een ander niveau, maar ondanks alles lag Umidigi nog steeds een beetje achter op de concurrentie.[b][b]Ondanks deze paar kleine foutjes, vond ik Umidigi een interessante aanpak met zijn gemeenschap, ik had de kans gehad om live te chatten met de fabrikant, dit is vrij zeldzaam. Nu de Umidigi F2 beschikbaar is, moest ik hem kopen om te zien of Umidigi zich had kunnen ontwikkelen in een steeds competitievere omgeving.[b][b]

Uitpakken

umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 7
[b][b]De doos van de Umidigi F2 is net als de andere Umidigi die ik heb getest zeer sober, zelfs het merk is toch vrij discreet. De doos bevat de gebruikelijke accessoires zoals het zakje met een handleiding en de openingsnaald voor de SIM-lade, een wandlader en een USB C-kabel. De telefoon is goed beschermd door een schuimrubberen vulling en een beschermend omhulsel dat direct op de telefoon is geïnstalleerd. Umidigi heeft de beschermende schelp in de krokodillenhuid laten vallen om een vrij stijve en uniforme schelp te verkrijgen, wat een goede zaak is.[b][b][b][b]
Lengte : 162.6
Breedte : 77.7
Dikte : 8.7
Gewicht : 201
Jack uitgang : Ja
Type USB : Type C
USB norm : 2.0

Eerste configuratie

De opzet van de Umidigi F2 is niet ongebruikelijk en eigenlijk een zeer goede zaak. Ik ben net klaar met het testen van een Huawei telefoon waar ze je proberen in te schrijven voor allerlei diensten die niemand nodig heeft, dus de configuratie van Umidigi is veel directer, Umidigi gaat niet proberen je in te schrijven voor iets.[b][b][b][b][b]

Afwerking

umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 11
[b]Het afwerkingsniveau bij Umidigi is in een jaar tijd echt verbeterd. Ik kocht eerst een Umidigi F1 die een vrij gemiddeld finishniveau bood dat me deed denken aan de Redmi Note 5 die 2 jaar eerder was gelanceerd. Vervolgens kocht ik de Umidigi S3 Pro die een zeer goed afwerkingsniveau had, maar deze smartphone kostte twee keer zoveel als de Umidigi F1. Vandaag de dag is de Umidigi F2 een goed compromis tussen deze twee uitersten. Voor minder dan 200€ biedt de Umidigi F2 een afwerkingsniveau dat vrij vergelijkbaar is met wat andere merken in deze prijsklasse aanbieden. [b][b]De Umidigi F2 ziet er iets massiever uit dan een Redmi Note 7/8, hij is iets groter, dikker en ook zwaarder. Umidigi biedt meestal telefoons aan met een goede levensduur van de batterij en dit vertaalt zich in een zwaardere telefoon. Dit stoort me helemaal niet in het gebruik, maar als je van een lichte telefoon overschakelt zoals bij sommige Samsung telefoons, heb je het gevoel dat je een gewicht in je zak hebt. Het gebruik van de koffer die in de doos zit zal deze indruk versterken omdat de telefoon een paar millimeter zal groeien maar deze koffer beschermt de hele telefoon heel goed.[b][b]
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 16
[b]Het bovenste gedeelte van de telefoon is volledig glad, er is absoluut niets, geen jack-aansluiting, geen infrarood of geluidssensor. Het luidsprekerslot is vrij dun en onopvallend.[b][b]
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 13
[b]Het onderste gedeelte van de telefoon is vrij klassiek, het heeft een audio jack aansluiting, een USB type C poort, een raster voor de externe luidspreker en een klein gaatje dat waarschijnlijk gebruikt wordt om het geluid op te vangen.[b][b]
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 14
[b]Links bevindt zich de SIM-lade en rechts de gebruikelijke volume- en aan/uit-knoppen. Het bijzondere aan de Umidigi F2 is dat deze een vingerafdruklezer op de aan/uit-knop heeft. Dit is de eerste keer dat ik een telefoon met dit type vingerafdruksensor test, ik kom terug op dit punt in de sectie biometrie. De toetsen zijn gemaakt van hard plastic, zodat ze gemakkelijk te herkennen zijn als je ze aanraakt.[b][b]
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 18
[b]De achterkant van de telefoon is bijna perfect uniform, je vindt alleen de fotosensor die een beetje opvalt aan de bovenkant en het merk Umidigi aan de onderkant. Deze Umidigi lijkt erg op de Redmi Note 8, je zou ze bijna in de war kunnen brengen. De achterkant is zeer glad en aangenaam om aan te raken, vingerafdrukken zullen echter zeer snel zichtbaar zijn zoals de meeste telefoons die dit soort materiaal gebruiken.[b][b]
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo 24
[b]De Umidigi F2 heeft een groot 6,53 inch scherm, dat is boven wat men kan vinden in deze prijsklasse. Het scherm neemt 82% van de zichtbare ruimte in beslag, de randen zijn niet het dunste, maar in deze prijsklasse is dit normaal. Het scherm wordt linksboven onderbroken door een discrete frontcamera in het scherm, meldingen worden weergegeven op basis van de aanwezigheid van de fotosensor. Umidigi heeft ook een schermbeschermer geplakt die zich zeer goed aanpast aan de aanwezigheid van de fotosensor in het scherm, zodat u de beproeving van het plakken van een beschermfolie niet hoeft te doorstaan.[b][b]

Specificaties

[b]De onderstaande informatie komt uit de applicatie Device Info HW. De applicatie geeft gedetailleerde technische informatie over de geteste telefoon.De standaard Umidigi F2 versie biedt 6Gb RAM geheugen in combinatie met 128Gb opslaggeheugen, wat vrij zeldzaam is in deze prijsklasse. Umidigi biedt hier dus een belangrijk voordeel, want met 128Gb aan opslagruimte is een geheugenkaart waarschijnlijk niet meer nodig.[b][b][b][b]

CPU / GPU Prestatie

CPU : MediaTek Helio P70
GPU : ARM Mali-G72
Geheugen (RAM) : 6 Gb
Opslagcapaciteit : 128 Gb
[b][b]De Umidigi F2 is uitgerust met een Mediatek Helio P70 processor, Umidigi heeft dezelfde processor hergebruikt als de Umidigi S3 Pro die in 2019 werd gelanceerd. Deze processor was geen referentie op het gebied van prestaties, maar zou een comfortabel dagelijks gebruik moeten kunnen garanderen. Voor de GPU heeft Umidigi gekozen voor de Mali G72 die in vele andere telefoons te vinden is, zoals de Samsung Galaxy A50 die aanzienlijk meer kost dan de Umidigi F2. De prestaties zouden dus interessant moeten zijn.[b][b]

Benchmark Antutu/3DMark

Op 3DMark krijg ik een score van 1399 puntenn deze score rangschikt de Umidigi F2 boven de Redmi Note 8.[b][b]Met Antutu krijg ik een score van 185910 punten en ook hier is het een totaalscore hoger dan wat ik krijg met een Xiaomi in dezelfde prijsklasse, ook al is de Redmi voor GPU prestaties nog steeds iets hoger. Dit zou niet merkbaar moeten zijn voor wedstrijden, het verschil is niet groot genoeg.[b][b][b][b] Op 3DMark krijg ik een score van 1399 puntenn deze score rangschikt de Umidigi F2 boven de Redmi Note 8.[b][b]
Antutu score : 185910
Antutu CPU : 72355
Antutu GPU : 31084
Antutu UX : 39554
Antutu Mem : 42917
3D Mark Open GL : 1399
3D Mark Vulkan : 1392
[b]Top 10 - prestatieclassificatie op basis van Antutu
1. Poco F4 Gt - 853016
2. Realme Gt - 811858
3. Black Shark 4 Pro - 759986
4. Poco X4 Gt - 714577
5. Oppo Find X2 Pro - 605184
6. Oneplus 8t - 595000
7. Poco F3 - 589677
8. Xiaomi Mi 10t Pro - 581650
9. Oneplus 8 Pro - 579417
10. Xiaomi Mi 10 - 579114

Aantal smartphones in de ranglijst:146
Positie van deze smartphone in de ranglijst:77/146

Opmerking: deze ranglijst bevat alleen de telefoons die ik heb getest en enkele andere die ik ter referentie heb toegevoegd.
[b]Gaming[b]Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.De Umidigi F2 is geen gaming telefoon, maar het zal u in staat stellen om de meeste games te spelen met een aantal concessies, zoals het niveau van de graphics.[b][b]PUBG Mobile loopt zeer goed op de Umidigi F2 en op de schaal van een 6 inch scherm zijn de verschillen in graphics niet altijd zichtbaar.[b][b][b][b]

Netwerkprestatie

De Umidigi F2 biedt een zeer breed frequentiebereik en in deze prijsklasse is dit vrij zeldzaam. Zelfs de B28-frequentie (voor Free & Bouygues in Frankrijk) is beschikbaar.[b][b]
3G frequenties : B1 (2100), B2 (1900), B4 (1700/2100 AWS A-F), B5 (850), B6 (800), B8 (900), B19 (800)
4G frequencies : B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B4 (1700/2100 AWS 1), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B12 (700), B13 (700), B17 (700), B18 (800), B19 (800), B20 (800), B25 (1900+), B26 (850), B28 (700), B38 (TDD 2600), B39 (TDD 1900), B40 (TDD 2300), B41 (TDD 2500), B66 (1700/2100), B71 (600)
Bluetooth : Bluetooth 4.2 LE
Volte : Ja
Aantal metingen : 712
Gemiddelde signaal : -101.47
Download snelheid : 60
Upload snelheid : 50
Kies je land om te controleren of je telefoon compatibel is:


Met de onderstaande frequenties kun je zien of deze telefoon compatibel is met je provider of dat je deze kunt gebruiken waar je op vakantie gaat.


Signaal 4G (voor december 2020)[b]De capaciteit om het netwerk correct op te pikken is een essentieel element voor een telefoon, maar het wordt slechts zeer zelden gemeten. Om het vermogen van een telefoon om het netwerk op te pikken te meten, voer ik een groot aantal metingen uit op dezelfde cellen om telefoons onder vergelijkbare omstandigheden te kunnen vergelijken. Het signaal wordt gemeten in dBm, een waarde van -90dBm wijst op een slechter signaal dan -70dBm. Deze metingen worden dus onder reële omstandigheden uitgevoerd en niet in een laboratorium, ze zijn niet wetenschappelijk maar geven een goede indicatie van de prestaties. [b][b]Gevoeligheidsclassificatie van netwerksignaal
Telefoon getest:Gemiddeld signaal (dBm)Aantal metingen:
Xiaomi Mi 9t Pro-881600
Xiaomi Redmi Note 5-91.305600
Xiaomi Mi 9 Lite-93788
Samsung Galaxy A70-94.5111975
Nokia 5.3-94.98531
Realme 6-95.142301
Xiaomi Redmi Note 8 Pro-95.9221599
Xiaomi Mi A3-95.951000
Huawei Y6 2019-95.951199
Doogee S58 Pro-96.22856
Redmi 9a-96.481000
Meizu Note 9-96.68937
Motorola G8 Power-96.881032
Xiaomi Redmi Note 7-97.011430
Redmi 9c-97.041000
Umidigi S3 Pro-97.131200
Xiaomi Redmi Note 8-97.34879
Samsung Galaxy A21s-97.781000
Umidigi F1-97.82298
Ulefone Armor 7e-98.71000
Xiaomi Mi Note 10 Lite-991000
Honor 9x-99.14899
Xiaomi Redmi Note 9s-99.41860
Poco F2 Pro-99.81247
Xiaomi Redmi Note 9-100.791785
Xiaomi Mi 10 Lite 5g-100.881198
Poco X3-101.19821
Umidigi F2-101.47712
[b]De netwerkprestaties zijn nooit een troef geweest van het merk Umidigi en deze Umidigi F2 gaat daar niets aan veranderen. Ik heb een gemiddeld signaal van -102 dBm gemeten over een paar honderd metingen, dit is geen goed resultaat. Als je in een gebied woont waar de dekking van het netwerk goed is, zou je niet beïnvloed moeten worden door het probleem, maar ik geef er de voorkeur aan om er transparant over te zijn om te voorkomen dat je een slechte keuze maakt.[b][b]Ik heb deze twee telefoons vergeleken omdat ze zich in een vrij nauwe prijszone bevinden. De Redmi Note 9s biedt onder de gemiddelde netwerkprestaties, de Umidigi F2 biedt nog lagere prestaties, hij staat zelfs onderaan de tabel.[b][b][b]Signaal 4G (vanaf december 2020)[b]Ik heb besloten om de methode voor het meten van het netwerk te veranderen omdat ik merkte dat de configuratie van het mobiele netwerk in de loop van de tijd verandert. Dit maakt het moeilijker om telefoons te vergelijken omdat de omstandigheden niet meer exact hetzelfde zijn.[b][b]Om dit probleem te voorkomen, heb ik een apparaat opgezet dat 24 uur per dag een tiental parameters van het mobiele netwerk opvangt (bv.: cel id, rssi, rsrq, snr, frequentie,...). Ik plaats dan de telefoon naast het toestel gedurende 24 tot 48 uur met dezelfde metingen, zodat ik ze kan vergelijken.[b][b] Overzicht van de geteste telefoons met deze methode[b][b]
Telefoon getest:MetingenGemid. signaal (ref)Gemid. signaal (phone)Min/Max (ref)Min/Max (phone)
Samsung Galaxy S10+457-93.06-97.39-89 / -98-97 / -99
Xiaomi Mi 9t Pro669-93.69-95.84-90 / -95-92 / -98
Poco F2 Pro1438-91.02-94.99-89 / -94-94 / -96
Xiaomi Mi 10 Lite 5g1645-90.77-95.02- 88 / -98-95 / -100
Poco X3821-94.89-103.19-91 / -97.7-101 / -104
Umidigi Bison2343-92.71-96.46-90 / -99-94 / -102
Oukitel C211101-92.04-94.99-90 / -97-92 / -95
Poco M31116-92.09-91.74-88 / -98-90 / -99
Xiaomi Mi 10t Pro1071-90.61-94.03-88 / -94-94 / -96
Umidigi A9 Pro981-90.40-94.01-88 / -95-93 / -95
Redmi Note 9t1201-92.149-91.71-90 / -97-91 / -97
Xiaomi Redmi Note 10999-92.35-93.99-88 / -97-92 / -98
Xiaomi Redmi Note 10 Pro877-89.72-90.56- 88 / -92-89 / -95
Poco X3 Pro1876-91.45-92.91-90 / -94-90 / -96
Poco F31382-90.79-94.2-89 / -94-93 / -98
Oneplus Nord N100896-91.23-96.005-88 / - 99-96 / -99
Xiaomi Mi 11 Lite2875-91.36-91.49-87 / -96-90 / -96
Samsung Galaxy A521427-89.27-93.39-87 / -98-92 / -96
Doogee S96 Pro1259-94.2-91.21-90 / -102-88 / -95
Xiaomi Redmi Note 10s957-92.07-97.62-90 / -102-96 / -102
Poco M3 Pro1247-91.76-102.97-99 / -104-88 / -98
Realme Gt843-96.49-94.02-93 / -101- 92 / -96
F150 R20221002-92.4-105.1-90 / -97-98 / -110
Umidigi Bison Pro936-94.2-104.98-91 / -98-95 / -105
Redmi 102141-94.74-100.92-92 / -98-99 / -101
Tcl 10 Pro871-93.43-94.001-92 / -96-93 / -95
Poco M4 Pro570-93.71-96.78-91 / -98-95 / -99
Google Pixel 51444-91.02-97.02-90 / -94-97 / -101
Xiaomi 11t1576-92.305-92.003-90 / -96-92 / -93
Redmi Note 111223-92.5-91.32-92/-97-90 / -93
Black Shark 4 Pro2383-95.178-95.42-90 / -100-93 / -101
Redmi Note 11 Pro349-95.33-93-89 / -101-92 / -94
Poco M4 Pro 4g1202-90.85-88.95-87 / - 95-88 / -98
Tcl 30 Se567-92.11-92.85-88 / -98-99 / -93
Poco X4 Pro562-92.06-94.01-90 / -95-95 / -93
Redmi Note 11 Pro Plus 5g945-93.5-93.54-91 / -97-92 / -97
Poco F4 Gt832-95.02-93.09-90 / -99 -93 / -97
Oukitel Wp181351-95.94-92.92-91 / -97-92 / -97
Poco X4 Gt387-96.99-96.505-96 / -98-95 / -98
Poco F4524-95.78-95.04-93 / -99-94/-96
Oneplus Nord 2t1340-98.83-96.305-95 / -102-90 / -99
[b][b][b][b]Download/Upload snelheid[b]Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.[b]Top 10 - snelheidsrangschikking tijdens downloaden
1. Samsung Galaxy S20 D:351Mbps U: 20Mbps
2. Poco X3 D:232Mbps U: 55Mbps
3. Xiaomi Mi 10 Lite 5g D:223Mbps U: 52Mbps
4. Poco F2 Pro D:207Mbps U: 53Mbps
5. Xiaomi Mi Note 10 Lite D:153Mbps U: 68Mbps
6. Xiaomi Mi A3 D:150Mbps U: 60Mbps
7. Xiaomi Redmi Note 9s D:150Mbps U: 60Mbps
8. Xiaomi Mi 8 Lite D:149Mbps U: 60Mbps
9. Samsung Galaxy A21s D:147Mbps U: 51Mbps
10. Huawei Y6 2019 D:145Mbps U: 61Mbps

Aantal smartphones in de ranglijst:30
Positie van deze smartphone in de ranglijst:24/30

Let op: de theoretische maximale snelheid van een telefoon wordt vaak beperkt door de configuratie van het mobiele netwerk en de congestie van het netwerk op het moment van de meting. Dus misschien kun je een hogere snelheid halen op een ander netwerk
[b]Nog niet beschikbaar / getest[b][b][b]

Wifi-prestaties

Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.[b]
Wifi frequenties : 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11n 5GHz
Download snelheid : 176
Signaal / dicht : -36
Signaal / afstand : -75
Wifi-signaal[b]Ik heb een signaal gemeten van -36 dBm in de buurt van de router, deze score is helaas niet erg goed. Ik herhaalde de test verschillende keren en testte andere telefoons op hetzelfde moment om een probleem met mijn router uit te sluiten, maar elke keer kreeg ik een soortgelijke score. [b][b]Van een afstand kreeg ik een score van -75 dBm, deze score is een beetje onder het gemiddelde.[b][b][b][b][b]Top 10 - rangschikking van wifi-gevoeligheid
1. Poco F2 Pro -11dBm
2. Xiaomi Redmi Note 10 Pro -12dBm
3. Realme Gt -12dBm
4. Samsung Galaxy A21s -13dBm
5. Redmi Note 11 Pro -13dBm
6. Oneplus Nord N100 -15dBm
7. Poco X3 Pro -15dBm
8. Poco F3 -15dBm
9. Redmi Note 9t -15dBm
10. Black Shark 4 Pro -15dBm

Aantal smartphones in de ranglijst:66
Positie van deze smartphone in de ranglijst:61/66

[b]Download/Upload snelheid[b]Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.Met een wifi download snelheid van 176 Mbps zal de Umidigi F2 aan de verwachtingen van de meeste gebruikers voldoen. Streaming of gaming zal geen probleem zijn.[b][b][b]Top 10 - Ranglijst van wifi-downloadsnelheden
1. Redmi Note 11 Pro Plus 5g 866Mbps
2. Poco F4 866Mbps
3. Poco F4 Gt 866Mbps
4. Poco X4 Gt 866Mbps
5. Oneplus Nord 2t 866Mbps
6. Black Shark 4 Pro 866Mbps
7. Poco M4 Pro 4g 433Mbps
8. Poco X4 Pro 433Mbps
9. Redmi Note 11 Pro 433Mbps
10. Poco F3 398Mbps

Aantal smartphones in de ranglijst:64
Positie van deze smartphone in de ranglijst:45/64

Opmerking: ik heb een 400 Mbps-lijn en een modem die hogere snelheden kan leveren, maar ik weet nooit zeker hoeveel bandbreedte er beschikbaar is als ik een test doe.
[b]

GPS-prestaties

[b]Om de kwaliteit van het GPS-signaal te testen gebruik ik de Offline Maps applicatie en maak ik dezelfde treinreis in de voetgangersmodus. Waarom? In de voetgangersmodus corrigeert de GPS het signaal om aan de weg te blijven hangen niet kunstmatig, het heeft geen markeringen, zodat je de werkelijke positie kunt zien. Ik gebruik dan een applicatie om de nauwkeurigheid van het signaal te meten. [b][b]De Umidigi F2 krijgt een zeer goede GPS-nauwkeurigheidsscore, de nauwkeurigheid stabiliseert zich op 1 meter, ik heb niet veel telefoons getest die dit niveau van nauwkeurigheid hebben bereikt. De telefoon neemt iets minder dan 40 satellieten op en gebruikt ongeveer de helft daarvan.[b][b][b][b]De wegtest toont aan dat de Umidigi F2 in staat is om een correcte positie te behouden gedurende de hele reis. De test werd in eenvoudige omstandigheden uitgevoerd omdat ik geen keuze had om verder te gaan vanwege de lockdown (covid). Mijn evaluatie zal daarom gebaseerd zijn op dit gemakkelijke scenario.[b][b][b]Top 10 - GPS-nauwkeurigheidsclassificatie
1. Oukitel C21 1m
2. Redmi 9a 1m
3. Doogee S96 Pro 1m
4. Xiaomi Redmi Note 10s 1m
5. Xiaomi Redmi Note 9 1m
6. Umidigi Bison Pro 1m
7. Tcl 30 Se 1m
8. Redmi 10 1m
9. Poco M4 Pro 1m
10. Poco M4 Pro 4g 1m

Aantal smartphones in de ranglijst:36
Positie van deze smartphone in de ranglijst:0/36

Opmerking: een nauwkeurigheid van 3 meter of minder kan eenvoudig worden gecorrigeerd door een goede GPS-applicatie. De telefoonprestaties spelen ook een rol bij de snelheid waarmee je scherm wordt bijgewerkt, dus de nauwkeurigheid kan in het gedrang komen door een te trage weergave.
[b]

Batterijduur

Capaciteit : 5150
Snel laden : Ja
Autonomie (100% helderheid) : 927.00
Autonomie (50% helderheid) : 1854.00
Oplaadtijd : 299.00
Ontladingssnelheid (100%) : 0.11
Ontladingsscore (100%) : 5.56
Ontladingssnelheid (100%) : 0.05
Ontladingssnelheid (50% : 2.78
Laadsnelheid : 0.33
Laadscore : 17.22
Vanaf maart 2020 heb ik mijn subjectieve batterijtest vervangen door een technische test om het werkelijke gedrag van de batterij beter te kunnen meten. Nu test ik de autonomie en de oplaadtijd onder absoluut identieke omstandigheden. Ik voer verschillende metingen uit, zodat deze test alleen al enkele dagen duurt en ik de telefoon voor niets anders kan gebruiken.

Batterijduur - methodologie
Om de levensduur van de batterij te testen, meet ik het batterijverbruik elke minuut in strikt identieke omstandigheden om telefoons te kunnen vergelijken en ook om je in staat te stellen je telefoon in dezelfde omstandigheden te evalueren. Ik sluit elke invloed uit van toepassingen die de meting zouden kunnen verstoren. De autonomie is niet lineair, de batterij ontlaadt zich soms veel sneller aan het einde. Dit is een frustrerend fenomeen, maar met mijn metingen weet je of je snel een oplader moet vinden.

Batterijduur
De batterij van de Umidigi F2 heeft een capaciteit van 5150 mAh en is ontladen van 100% tot 1% in 927.00 minuten met 100% helderheid, hij is ontladen van 100% tot 1% in 1854.00 met 50% helderheid. Op deze manier krijg ik een gemiddelde ontlaadsnelheid van 0.11% per minuut bij 100% lichtsterkte en 0.05% per minuut bij 50% lichtsterkte, het verbruik is dus 5.56 mA per minuut bij 100% lichtsterkte en 2.78 bij 50% lichtsterkte. Om de efficiëntie van de telefoon en de invloed ervan op de batterij te kunnen vergelijken, moet je de 5.56 (of 50%) score vergelijken met die van andere smartphones, het cijfer moet zo laag mogelijk zijn.

Laadtijd - methodologie
Om de oplaadtijd te testen, gebruik ik altijd dezelfde lader met dezelfde kabel. Ik meet de oplaadtijd minuut voor minuut om de evolutie van de lading en de oplaadsnelheid te zien. De laadsnelheid van een batterij is niet lineair, maar vaak sneller aan het begin en langzamer aan het einde. De lader is compatibel met snel laden.

Laadtijd
De accu van het Umidigi F2 heeft een capaciteit van 5150 mAh en is opgeladen van 1% tot 100% in 299.00 minuten. Dit geeft me een gemiddelde laadsnelheid van 0.33% per minuut en dus een toename van 17.22 mA per minuut. Om de prestaties van de Umidigi F2 te vergelijken met andere telefoons, moet je de 17.22 per minuut score gebruiken, deze score moet zo hoog mogelijk zijn.

In het bijzonder: de laadsnelheid is niet altijd lineair, de onderstaande grafiek geef je een indicatie van het gedrag van de batterij.

De volgende tabel geeft een overzicht van de geteste telefoons met de technische accutest, ze zijn gerangschikt in volgorde van efficiëntie. Een hogere batterijcapaciteit zou logischerwijs moeten resulteren in een hogere levensduur van de batterij, maar dat is niet altijd het geval en het geeft geen indicatie van de efficiëntie van een telefoon.

SmartphoneCapaciteit (mAh)Levensduur (minuten)EfficiëntiescoreLevensduur (minuten) / 50%Efficiëntiescore / 50%Laadtijd.Laden score
Honor 9x4000770.005.191333.003.00151.0026.49
Samsung Galaxy S204000565.007.081217.003.29136.0029.41
Oukitel C214000497.008.051324.003.02167.0023.95
Nokia 5.34000549.007.291096.003.65199.0020.10
Google Pixel 54080773.005.281559.002.6281.0050.37
Umidigi A9 Pro4150552.007.521562.002.66112.0037.05
Xiaomi Mi 10 Lite 5g4160749.005.551541.002.70163.0025.52
Realme 64300704.006.111104.003.89162.0026.54
Realme Gt4500574.007.841057.004.2687.0051.72
Tcl 10 Pro4500465.009.68889.005.06133.0033.83
Samsung Galaxy A524500652.006.901239.003.63165.0027.27
Black Shark 4 Pro4500425.0010.59937.004.8029.00155.17
Redmi Note 11 Pro Plus 5g4500525.008.5712113.7224187.50
Poco F44500554.008.1211413.949845.92
Oneplus Nord 2t45006936.4914923.0212137.19
Poco F34520657.006.881840.002.46122.0037.05
Poco F2 Pro47001150.004.091536.003.06180.0026.11
Poco F4 Gt4700365.0012.8810824.3438123.68
Redmi 9c5000656.007.621915.002.61170.0029.41
Poco M4 Pro 4g5000723.006.921 500.003.3377.0064.94
Xiaomi Redmi Note 10s5000636.007.861556.003.21161.0031.06
Poco M3 Pro5000657.007.611647.003.04131.0038.17
Redmi 9a5000694.007.201902.002.63195.0025.64
Umidigi Bison Pro5000610.008.201632.003.06255.0019.61
Redmi 105000664.007.531684.002.97165.0030.30
Poco M4 Pro5000634.007.891600.003.13123.0040.65
Xiaomi 11t5000476.0010.501204.004.1597.0051.55
Oneplus Nord N1005000808.006.191278.003.91663.007.54
Xiaomi Redmi Note 105000691.007.241728.002.89193.0025.91
Tcl 30 Se50006507.691 225.004.0817229.07
Redmi Note 9t5000766.006.532054.002.43148.0033.78
Motorola G8 Power5000912.005.482792.001.79311.0016.08
Poco X4 Pro5000643.007.7813613.677467.57
Umidigi Bison5000550.009.091471.003.40238.0021.01
Samsung Galaxy A21s5000729.006.861283.003.90166.0030.12
Redmi Note 115000592.008.451 376.003.6369.0072.46
Xiaomi Redmi Note 10 Pro5020625.008.031557.003.22213.0023.57
Xiaomi Redmi Note 9s5020663.007.571876.002.68224.0022.41
Xiaomi Redmi Note 95020650.007.721808.002.78162.0030.99
Poco X4 Gt5080726.007.0015383.3011344.96
Umidigi F25150927.005.561854.002.78299.0017.22
Poco X3 Pro5160648.007.961688.003.06138.0037.39
Poco X35160653.007.901654.003.12181.0028.51
Doogee S58 Pro5180845.006.131908.002.71177.0029.27
Xiaomi Mi Note 10 Lite5260827.006.361609.003.27208.0025.29
Ulefone Armor 7e5500768.007.161140.004.82179.0030.73
Poco M36000842.007.131898.003.16217.0027.65
Doogee S96 Pro6350929.006.841405.004.52424.0014.98
F150 R20228300879.009.441498.005.54243.0034.16
Oukitel Wp18125002 733.004.5728594.3736234.53

helpHoe lees je deze cijfers?
De batterijcapaciteit is een belangrijk element bij het bepalen van de autonomie van een telefoon, maar het is niet de enige factor. Een telefoon met een grote batterij kan een kortere batterijduur hebben als hij meer stroom verbruikt. Als ik een voorbeeld uit het dagelijks leven zou moeten nemen, zou ik het universum van de auto gebruiken. Als een auto een grote brandstoftank heeft, zou hij een langere afstand moeten kunnen rijden, tenzij het gemiddelde brandstofverbruik hoger is. De score voor de efficiëntie van de batterij werkt op dezelfde manier, hij moet zo laag mogelijk zijn en staat voor het energieverbruik van de telefoon. Deze verschillen in efficiëntie zijn vaak gerelateerd aan de helderheid van het scherm, grote heldere schermen hebben de neiging om meer energie te verbruiken en zelfs als ze een grote batterij hebben, zal hun bereik korter zijn.

samengevat [battery product="umidigi-f2" capa="5150" lg="nl"][b]De Umidigi F2 is uitgerust met een van de grootste batterijen die op de markt verkrijgbaar zijn, dus hij zou je in theorie de beste autonomie moeten bieden.[b][b]Het duurde 299 minuten om 100% van de batterij te bereiken, de oplaadsnelheid van de batterij is vrij stabiel, alleen de laatste procenten duurden langer. De Umidigi F2 ligt onder het gemiddelde voor laadtijd.[b][b]Het duurde 927 minuten om de batterij volledig leeg te maken, wat een zeer goede score is, maar lager dan wat ik krijg met een Motorola G8 Power en een iets kleinere batterij. De energie-efficiëntie van de Umidigi F2 is goed, maar niet de beste. [b][b]De autonomie is niet lineair, het neemt veel sneller af van 40 procent. Het duurt 700 minuten om de eerste 60 procent te legen, maar de laatste 40 procent verdampt in 200 minuten.[b][b]De Umidigi F2 biedt zeer goede batterijprestaties en het had zelfs het beste kunnen zijn als het brandstofverbruik op het niveau van de Motorola G8 Power was geweest. Bij normaal gebruik zou de batterij je 3 dagen autonomie moeten geven.[b][b][b]

Foto camera test

Om de kwaliteit van foto's geproduceerd door een telefoon te testen, doe ik een technische test (resolutie, scherpte, chromatische aberratie, ...) in de studio (identieke omstandigheden) om het technische gedeelte objectief te evalueren. Vanaf de tweede helft van 2020 heb ik mijn eigen laboratorium gebouwd om volledig objectieve technische metingen te doen. Ik maak dan foto's in reële omstandigheden om te zien hoe de camera presteert. Ik beoordeel deze foto's dan volgens mijn criteria, maar ik publiceer de foto's zodat je het resultaat kunt beoordelen volgens je criteria.[b]

Hardware

Selfie / resolutie : 32
Selfie / sensor : Samsung S5KGD1
Resolutie : 48
Sensor : Samsung S5KGM1
Video resolutie : 2160p
mm wide angle : 3.8mm
mm ultra wide angle : 3.8mm
mm zoom : 3.8mm
Volgens de informatie die ik heb kunnen verzamelen, is de Umidigi F2 uitgerust met een Samsung S5KGM1 sensor. Deze sensor wordt gebruikt in vele andere apparaten zoals de Redmi Note 7, de Redmi Note 8 en de Meizu Note 9. [b][b]Ik heb deze apparaten vorig jaar getest, zodat ik het resultaat kan vergelijken met de Umidigi.[b][b]Ik heb vorig jaar ook twee andere Umidigi camera's getest en ze hadden allebei hetzelfde defect in de fotobewerking, de scherpte was te scherp en de kleurtemperatuur was te laag. [b][b]Ik ben benieuwd of Umidigi er in geslaagd is om de gebreken te verhelpen met behulp van een goede sensor zoals die in de Redmi Note 7 en 8 is gebruikt.[b][b]Standaard app[b][b]De standaard fototoepassing die in de Umidigi F2 wordt gebruikt is een toepassing die ik nog niet eerder van Umidigi of een andere fabrikant had gezien. De applicatie is over het algemeen vrij compleet, de meeste basisfuncties zijn aanwezig, met de mogelijkheid om elke weergave te configureren (foto, video, ...). De foto-optie laat toe om foto's te nemen in groothoek, macro en zoom, maar deze verschillende modi worden over het zichtbare deel van de foto heen gelegd. Als u een scène met veel licht fotografeert, zie je de verschillende mogelijkheden waarschijnlijk niet. De pictogrammen zijn ook vrij klein.[b][b]Het is mogelijk om de 48 megapixel modus te activeren vanuit de normale fotomodus, zodat je niet steeds van de fotomodus naar de 48 mp-modus hoeft over te schakelen. De meeste opties zijn beschikbaar voor alle menu's, de instellingen zijn vrij eenvoudig te begrijpen. Ik vind dat de toepassing, afgezien van de positie van de fotomodi, heel interessant is. [b][b]Ik heb gemerkt dat er in sommige modi wat vertraging optreedt als je het scherm beweegt, waardoor de foto niet meteen past, alsof de telefoon het beeld nog moet verwerken.[b][b][b]

Fotokwaliteit

Foto test / studio[b]Eerste voorbeeld: ƒ/1,8 1/661 3,8 mm 109 ISO[b]
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo studio 1
[b]Belichting: onderbelicht[b]Scherpte: goed[b]Kleuren: te donker[b]Diepte van het veld: goed[b]Vervorming: geen[b]Chromatische aberratie: geen[b]Vignettering: licht[b]Digitale ruis: geen[b][b]De hoofdsensor van de Umidigi heeft een brandpuntsafstand van 3,8mm, dit is de kortste brandpuntsafstand die ik ooit op een hoofdsensor heb getest. Bij een dergelijke brandpuntsafstand heb ik mijn twijfels over de gebruikte technologie, omdat de Samsung-sensor die in deze telefoon zou moeten zitten normaal gesproken een langere brandpuntsafstand heeft. Een brandpuntsafstand van 3,8 mm maakt het mogelijk om een grotere hoek vast te leggen zonder al te veel risico op vervorming. [b][b]De foto is over het algemeen onderbelicht terwijl de belichting perfect wit en gelijkmatig is. De kleuren zijn door dit belichtingsprobleem ook te donker. Ik zie ook een licht lichtafvalprobleem op de hoeken.[b][b]Tweede voorbeeld: ƒ/2,8 1/147 3,8 mm 113 ISO[b]
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo studio 2
[b]Belichting: licht onderbelicht[b]Scherpte: goed[b]Kleuren: iets te donker[b]Diepte van het veld: goed[b]Vervorming: geen[b]Chromatische aberratie: geen[b]Vignettering: geen[b]Digitale ruis: geen[b][b]Om deze foto te maken heb ik op de groothoekmodus geklikt en ik ben verbaasd te zien dat de groothoekmodus dezelfde brandpuntsafstand gebruikt als de normale fotomodus. Dus of het exif is niet correct of Umidigi met de hoofdsensor is een ingezoomde versie van de groothoek. Als ik naar de foto van dit tweede voorbeeld kijk, zie ik dat het duidelijk een groothoek is en dat het zelfs vrij open is. Meestal laten groothoeken minder licht binnen en zijn de foto's altijd donkerder dan bij de hoofdsensor, maar hier is het tegenovergestelde het geval en heeft het geen zin, tenzij de hoofdsensor wordt gebruikt. Als dit het geval is, zou het betekenen dat het beter is om de groothoeksensor de hele tijd aan te laten staan. Ik zal dit buiten de studio moeten controleren.[b][b]Derde voorbeeld: ƒ/1,8 1/661 3,8 mm ISO 109[b]
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo studio 3
[b]Belichting: onderbelicht[b]Scherpte: goed[b]Kleuren: te donker[b]Diepte van het veld: goed[b]Vervorming: geen[b]Chromatische aberratie: geen[b]Vignettering: licht[b]Digitale ruis: geen[b][b]De zoom van de Umidigi F2 is een digitale zoom omdat de brandpuntsafstand niet is veranderd, het is waarschijnlijk een 48 miljoen pixel foto waarin de camera heeft ingezoomd. De foto heeft dezelfde kenmerken als het eerste voorbeeld met een vrij uitgesproken onderbelichting. De scherptediepte ziet er erg goed uit omdat iedereen zich in het scherpe scherpstelgebied bevindt.[b][b][b]Foto test / zon[b]Eerste voorbeeld: ƒ/1,8 1/2283 3,8 mm 110 ISO[b]
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 1
[b]Belichting: oké[b]Scherpte te sterk[b]Kleuren: kleuren iets te warm[b]Diepte van het veld: goed[b]Vervorming: geen[b]Chromatische aberratie: geen[b]Vignettering: geen[b]Digitale ruis: geen[b][b]Op dit eerste voorbeeld is de foto over het algemeen oké, maar het heeft enkele gebreken zoals een te uitgesproken contrast en scherpte die leiden tot een verlies van details. We kunnen de verschillende bloemblaadjes van de gele paardenbloem aan de linkerkant dan ook goed van elkaar onderscheiden, maar elk bloemblaadje verliest detail. De kleurstelling is niet helemaal correct maar dit is niet echt een probleem in een scène die gedomineerd wordt door groen, het groen lijkt donkerder dan het werkelijk is.[b][b]Tweede voorbeeld: ƒ/1,8 1/2179 3,8 mm 112 ISO[b]
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 3
[b]Belichting: oké[b]Scherpte te sterk[b]Kleuren: kleuren iets te warm[b]Diepte van het veld: goed[b]Vervorming: geen[b]Chromatische aberratie: geen[b]Vignettering: geen[b]Digitale ruis: geen[b][b]Op dit tweede voorbeeld heb ik een deel van de foto geïsoleerd om deze te vergroten tot 100%. De kunstmatige accentuering van de contouren en contrasten maakt de foto minder nauwkeurig in details, vooral als je naar 100% kijkt. Dit soort problemen is niet echt zichtbaar op een telefoonscherm, omdat de grootte van het scherm het niet mogelijk maakt om dit soort dingen te zien, tenzij je inzoomt op de foto. Wanneer u uw foto's op een groter scherm bekijkt, is het probleem veel zichtbaarder. De kleurtemperatuur is te laag (= te warme kleuren), ik zal hieronder enkele vergelijkende foto's toevoegen in deze sectie.[b][b]
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 5
[b]Hier is een voorbeeld dat het kleurtemperatuurprobleem van Umidigi goed illustreert. Ik heb hier de Umidigi F2 vergeleken met de Redmi Note 9s die een Samsung sensor gebruikt die bijna gelijkwaardig is aan die van de Umidigi. Het verschil is vrij opvallend, de foto van de Umidigi is te bruinig, het groen is niet groen en de lucht is ook erg rumoerig. [b][b]
umidigi f2 avis test review recencione opinion photo sun 6
[b]Op dit andere voorbeeld is het probleem minder zichtbaar omdat de foto is genomen bij zonsondergang waar de kleuren van nature warmer zijn, het verschil met de Redmi Note 9s is minder uitgesproken. Het blauw van de lucht is ook meer verzadigd op de Umidigi, het effect is mooi maar de Redmi biedt een meer neutrale weergave.[b][b]De Samsung sensor van de Umidigi is geen slechte sensor, hij wordt gebruikt in vele andere apparaten die hun waarde hebben bewezen, zoals de Redmi Note 7. De behandeling die op de foto is gebracht verslechtert de kwaliteit van de sensor en ik had vorig jaar precies hetzelfde gemerkt met de Umidigi F1 en de Umidigi S3 Pro. Voor dezelfde sensor gebruikt Umidigi een lagere kwaliteitsverwerking dan andere merken die dezelfde sensor gebruiken. [b][b]Het oordeel dat ik over deze foto's geef is puur technisch, de kleuren en de scherpte zijn niet correct. Dit betekent niet dat je je foto's niet mooi zult vinden, kunstmatige behandelingen kunnen soms de indruk wekken dat een foto mooier is, zelfs als deze technisch gezien niet correct is.[b][b][b][b][b][b]Foto test / bewolkt[b]Ik heb wat foto's gepost die op bewolkte dagen zijn genomen om je een idee te geven van wat de Umidigi F2 kan produceren.[b][b]De foto's zijn over het algemeen te donker, de Umidigi F2 lijkt overbelichting te willen vermijden en de hele foto is te donker. HDR kan de situatie een beetje verbeteren, maar het totaalbeeld blijft onderbelicht.[b][b]Het probleem van de kleurtemperatuur is ook goed zichtbaar, ik zag ook digitale ruis op foto's genomen met ISO 110.[b][b]De Umidigi F2 ligt niet op het niveau van sommige concurrenten zoals de Redmi Note 8 voor het maken van foto's bij slecht weer.[b][b][b][b][b][b]Test foto / nacht[b]Eerste voorbeeld: ƒ/1,8 1/10 3,8 mm 3962 ISO[b]
umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 10
[b][b]Belichting: goed[b]Scherpte: medium[b]Kleuren: iets te koud[b]Diepte van het veld: goed[b]Vervorming: geen[b]Chromatische aberratie: geen[b]Vignettering: geen[b]Digitale ruis: zeer belangrijk[b][b]De Umidigi F2 biedt een nachtmodus die verschillende foto's combineert, deze nachtmodus levert helaas geen goede resultaten op. De digitale ruis is zeer uitgesproken, de scherpte is middelmatig, de kleuren zijn vergeeld, de halo's van het licht worden grote lichtvlekken. De belichting is vrij goed, maar de foto is niet te helder of te donker.[b][b]Tweede voorbeeld: ƒ/1,8 1/10 3,8 mm ISO 4875[b]
umidigi f2 test avis review recensione opinion photo night 2
[b][b]Belichting: goed[b]Scherpte: medium[b]Kleuren: iets te koud[b]Diepte van het veld: goed[b]Vervorming: geen[b]Chromatische aberratie: geen[b]Vignettering: geen[b]Digitale ruis: zeer belangrijk[b][b]Op dit tweede voorbeeld vinden we alle kwaliteiten en gebreken van het eerste voorbeeld terug. Er moet echter worden opgemerkt dat de Umidigi F2 het goed doet in termen van blootstelling, omdat het huis links, dat zich in een donkere zone bevindt, nog steeds zichtbaar is. Met andere telefoons die tegelijkertijd zijn getest, heb ik het huis niet altijd zo duidelijk gezien.[b][b]Hier zijn nog wat foto's van dezelfde plaats. De Umidigi F2 is duidelijk geen kampioen in nachtfotografie.[b][b][b][b][b]

Videokwaliteit

Stabilisatie[b][b]De Umidigi F2 is in staat om lichte schokken te absorberen, maar kan de schokken veroorzaakt door het lopen niet elimineren. Het resultaat is niet slecht, maar het is niet het beste apparaat in zijn klasse. Ik heb ook een test gedaan in moeilijkere omstandigheden, het resultaat is veel slechter, de Umidigi kan de bewegingen niet compenseren.[b][b][b][b]Video normale conditiesDaglichtvideo's geproduceerd door de Umidigi F2 hebben dezelfde kenmerken als foto's (het is dezelfde sensor). De kleurtemperatuur is te hoog, de scherpte is wat geforceerd, maar de camera slaagt er vrij snel in om de focus te herstellen.[b][b]Video low light[b][b][b]De nachtelijke video's die door de Umidigi F2 worden geproduceerd zijn helemaal niet goed. De telefoon kan de beweging niet bijhouden, het kan de focus niet aan en de hele video is wazig.[b]

Audiokwaliteit

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.[b]
Frequency Respons : -18.11 / -21.34
Noise Level : -78.7
Dynamic Range : 78.5
THD : 0.023
Intermodulation : 0.298
Stereo crosstalk : -16.6
Ik had van Umidigi F2 niets bijzonders verwacht op het gebied van geluidskwaliteit. In deze prijsklasse ben ik zelden telefoons tegengekomen die een uitzonderlijke geluidskwaliteit bieden. Bij het eerste subjectieve luisteren vond ik het geluid van de Umidigi F2 vrij gemiddeld met te weinig nauwkeurige hoge tonen en te weinig krachtige bas. De Umidigi F2 is in staat om een hoog volume te produceren, maar dit vertaalt zich in een hoge verzadiging. Ik moest de technische test 2 of 3 inkepingen onder het maximale volume doen om betrouwbare metingen te krijgen.[b][b]Ik heb de Umidigi F2 vergeleken met de Redmi Note 8, deze laatste produceert een correct geluid zonder het niveau van een Samsung Galaxy A70 te bereiken, de vergelijking moet dus eerlijk zijn.[b][b]Frequency Response[b]Deze test is bedoeld om te testen of het toestel in staat is alle frequenties correct te reproduceren. De witte lijn in het midden van de grafiek is de ideale situatie en de andere kleuren zijn afkomstig van tests op verschillende telefoons. Een afwijking van de referentielijn wijst op een afwijking van de ideale situatie. Om op alle frequenties een goed geluid te zien, is het daarom noodzakelijk om zo dicht mogelijk bij de referentielijn te komen.
umidigi f2 frequency respons
[b]Wat ik in mijn oor waarneem wordt ook geverifieerd met de technische test. De Umidigi F2 heeft een bovengemiddeld tekort in lage frequenties en een kleiner tekort in hogere frequenties in vergelijking met een telefoon als de Redmi Note 8. De Umidigi F2 is dus geen telefoon voor muziekliefhebbers, maar wel geschikt voor diegenen die geen speciale eisen hebben op dit gebied.[b][b]Dynamisch bereik[b]Deze test is ontworpen om het vermogen van een telefoon om geluiden op verschillende volumeniveaus te spelen te testen. Ook hier moeten de telefoons zo dicht mogelijk bij de referentie staan.
umidigi f2 dynamic range
[b]Zoals ik hierboven heb uitgelegd, moest ik deze technische test doen op een lager volumeniveau en het is te zien in deze test waar we kunnen zien dat Umidigi een inkeping is onder de Redmi Note 8, maar dit is normaal. Ik merk ook een zwakte in de bas en een andere in de hoge tonen, zoals ik bij de vorige test al had gemerkt.[b][b]Geluidsniveau[b]Deze test heeft tot doel te bepalen of het geteste apparaat in staat is om geluiden zonder veel ruis te reproduceren. Een hoge score duidt op een lage parasietendruk, een lagere score duidt op een hogere aanwezigheid van parasieten.
umidigi f2 noise level
[b]Voor deze laatste test ligt het resultaat iets dichter bij de Redmi Note 8, maar ik heb weer een afwijking in de bas en de hoge tonen. [b][b]

Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven. [b]
Screen grootte : 6.53
Resolutie : 1080 x 2340
Ratio : 19.5:9
Type : IPS LCD
% oppervlakte : 82
dE wit : 13.8
dE rood : 5.2
dE groen : 4.0
dE blauw : 7.4
dE geel : 4.6
dE cyan : 12.4
dE magenta : 4.7
Contrast : 2769:1
Helderheid : 504
Colorimetrie[b]
[b][b]Ik had een discussie gehad met Umidigi na het testen van de F1 meer dan een jaar geleden, ik vertelde hen dat het F1-scherm te veel in de richting van blauw draaide en zij betoogden dat dit niet mogelijk was en dat hun scherm zo goed was als wat Xiaomi aan het doen was. Ik had toen geen sonde om het kleurverschil te meten, maar ik heb er nu een en ik kan zien dat wat ik vorig jaar rapporteerde er vandaag nog steeds is. De colorimetrie is niet nauwkeurig, ik krijg een dE van 7, wat boven het gemiddelde ligt. Natuurlijk is dit geen probleem bij het gebruik van de telefoon, want het belet je niet om de telefoon te gebruiken, maar je zult waarschijnlijk wel een verschil merken tussen de foto's die op de Umidigi worden weergegeven en dezelfde foto's die op een computerscherm worden weergegeven. [b][b]Dit soort problemen komt vrij vaak voor en normaal gesproken biedt Android een mogelijkheid om de kleurtemperatuur in de instellingen aan te passen, ik heb deze mogelijkheid niet gevonden met de Umidigi F2, dus ik heb geen trucje om voor te stellen om het probleem te verlichten.[b][b][b]Top 10 - rangschikking van de beste schermen op basis van colorimetrie
1. Poco X4 Gt dE = 0.6
2. Xiaomi Mi 10 Lite 5g dE = 0.73
3. Xiaomi Mi 10t Pro dE = 0.83
4. Redmi Note 11 dE = 0.91
5. Google Pixel 5 dE = 1.11
6. Realme Gt dE = 1.17
7. Xiaomi Mi 11 Lite dE = 1.19
8. Xiaomi Redmi Note 8 dE = 1.2
9. Xiaomi Redmi Note 10 dE = 1.23
10. Poco M4 Pro 4g dE = 1.31

Aantal smartphones in de ranglijst:66
Positie van deze smartphone in de ranglijst:63/66

Let op: het colorimetrische verschil wordt gemeten in dE. Na drie uur zal het menselijk oog een colorimetrisch verschil waarnemen, dus de dE moet het laagst zijn. De tests zijn allemaal uitgevoerd met een colorimetrische sonde.
[b]Helderheid / Contrast[b]Ik heb een helderheid van 504 cd/m² gemeten met de verlichting op maximum, het is een uitstekende score waarmee je de Umidigi F2 in de volle zon kunt gebruiken.[b][b] Ik heb ook een contrastverhouding gemeten die ver boven het gemiddelde ligt, met 2769:1 is het een van de beste behaalde scores, maar ik moet aangeven dat ik deze score heb behaald door de lichtsensor te overspoelen om het scherm helemaal te duwen. Het natuurlijke contrast zal in werkelijkheid waarschijnlijk lager zijn, maar in het hoge gemiddelde blijven.[b][b]

Biometrie

De Umidigi F2 kan worden ontgrendeld door gezichtsherkenning of door de vingerafdruksensor aan de zijkant.[b][b]De gezichtsherkenning werkt correct en is vrij snel. De vingerafdruksensor aan de zijkant is minder effectief dan een sensor aan de achterkant van de telefoon, maar hij werkt beter dan de Realme 6-sensor die zich op dezelfde plaats bevindt.[b][b]

Besturingssysteem

De Umidigi F2 draait op Android 10 zonder enige Umidigi overlay. Deze keuze heeft het voordeel dat het een zeer gelijkaardige ervaring biedt als andere toestellen die zonder overlay draaien en Umidigi heeft geen ongewenste toepassingen toegevoegd zoals die op vele andere merken beschikbaar zijn.[b][b]Toen ik de Umidigi F1 iets meer dan een jaar geleden testte, kwam ik veel bugs tegen die het gebruik van de telefoon soms pijnlijk maakte. De Umidigi F2 is een veel geavanceerdere telefoon dan de F1, ik kwam geen bugs tegen zoals op de F1 en over het algemeen werkt deze strakke versie van Android vrij goed.[b][b]Wat ik mis is een mogelijkheid om de kleurtemperatuur aan te passen om een meer correcte colorimetrie te krijgen, ik mis ook een native fotogalerij applicatie. Er zijn natuurlijk wel verschillen met overlayers zoals Xiaomi of Samsung's maar dit mag je niet hinderen.[b][b][b][b][b]

Bugs

Nog niet beschikbaar / getest[b][b]

Accessoires Umidigi F2

Om nog meer te genieten van je ervaring met je smartphone bied ik links naar allerlei accessoires die je misschien handig vindt

Beschermhoes / koffer umidigi f2
Screen beschermfolie umidigi f2
Geheugenkaart umidigi f2
USB-kabel / oplader umidigi f2
Koptelefoon umidigi f2
Fietsenrek umidigi f2

Vergelijk Umidigi F2 met de anderen

Ik heb voor elke test een score van 1 tot 10 toegekend die de sterke en zwakke punten van een product bepaalt. Ik gebruik 0 voor criteria die (nog) niet zijn getest. Een score van 1 tot 3 duidt op slechte prestaties (en ja, dat is ook zo), een score van 4 tot 6 duidt op gemiddelde prestaties, een score van 7 tot 8 duidt op goede prestaties en een score van 9 en 10 duidt op uitzonderlijke prestaties. .
De score wordt berekend op basis van mijn metingen en als er geen metingen zijn, is het een subjectieve mening op basis van mijn ervaring.

De scores zijn niet statisch, ze veranderen in de loop van de tijd omdat de prestaties van nieuwe producten veranderen en hiermee moet rekening worden gehouden.

Umidigi F2
Afwerking kwaliteit6.006.00
Batterijprestaties8.008.00
CPU-prestaties6.006.5
GPU-prestaties6.006.5
Schermkwaliteit5.007.00
foto kwaliteit4.005.00
Video kwaliteit4.005.00
Wi-Fi-prestaties6.007.00
Mobiele downloadsnelheid5.005.00
Gevoeligheid van het mobiele netwerk4.006.00
Frequentiebereik8.007.00
Geluidskwaliteit5.006.00
GPS-prestaties8.006.00
Besturingssysteem7.008.00
Totale score8289
Wereldwijde ranglijst
1. Black Shark 4 Pro 114 / 140
2. Realme Gt 112.5 / 140
3. Oneplus Nord 2t 111.5 / 140
4. Poco F2 Pro 111.5 / 140
5. Samsung Galaxy S20 111 / 140
6. Poco F4 Gt 110.5 / 140
7. Google Pixel 5 109.6 / 140
8. Poco F3 108.5 / 140
9. Poco X4 Gt 108 / 140
10. Poco X3 Pro 107.5 / 140
11. Xiaomi 11t 107 / 140
12. Samsung Galaxy S10+ 107 / 140
13. Redmi Note 11 Pro Plus 5g 106.5 / 140
14. Xiaomi Mi 9t Pro 106 / 140
15. Xiaomi Redmi Note 10 Pro 105.5 / 140
16. Xiaomi Mi 11 Lite 104 / 140
17. Tcl 10 Pro 104 / 140
18. Samsung Galaxy A52 104 / 140
19. Redmi Note 11 Pro 103 / 140
20. Poco X4 Pro 102.5 / 140
21. Poco M4 Pro 4g 102 / 140
22. Xiaomi Redmi Note 10s 102 / 140
23. Poco M4 Pro 101.5 / 140
24. Redmi Note 11 101 / 140
25. Xiaomi Redmi Note 10 101 / 140
26. Xiaomi Mi Note 10 Lite 101 / 140
27. Xiaomi Mi 10 Lite 5g 101 / 140
28. Poco X3 101 / 140
29. Redmi Note 9t 100.5 / 140
30. Xiaomi Redmi Note 8 Pro 100 / 140
31. Poco M3 Pro 98 / 140
32. Doogee S96 Pro 98 / 140
33. Xiaomi Redmi Note 9s 98 / 140
34. Xiaomi Mi 9 Lite 98 / 140
35. Redmi 10 97.5 / 140
36. Xiaomi Redmi Note 8 97 / 140
37. F150 R2022 95 / 140
38. Umidigi Bison Pro 95 / 140
39. Poco M3 94.5 / 140
40. Xiaomi Redmi Note 7 94 / 140
41. Realme 6 93 / 140
42. Umidigi A9 Pro 92 / 140
43. Umidigi Bison 92 / 140
44. Tcl 30 Se 92 / 140
45. Oukitel C21 89.5 / 140
46. Nokia 5.3 89 / 140
47. Xiaomi Mi A3 89 / 140
48. Motorola G8 Power 89 / 140
49. Xiaomi Redmi Note 9 89 / 140
50. Oneplus Nord N100 88.5 / 140
51. Honor 9x 88 / 140
52. Xiaomi Mi 8 Lite 86 / 140
53. Meizu Note 9 86 / 140
54. Xiaomi Redmi Note 5 85 / 140
55. Umidigi S3 Pro 83 / 140
56. Samsung Galaxy A21s 82 / 140
57. Umidigi F2 82 / 140
58. Redmi 9a 81 / 140
59. Oukitel Wp18 81 / 140
60. Ulefone Armor 7e 80 / 140
61. Redmi 9c 80 / 140
62. Doogee S58 Pro 78.5 / 140
63. Honor 8x 78 / 140
64. Umidigi F1 77 / 140
65. Huawei Y6 2019 74 / 140
66. Poco F4 68.5 / 90
67. Xiaomi Mi 10t Pro 57 / 70
68. Elephone U5 0 / 0

Test / beoordeling conclusie

Ik heb 2 Umidigi telefoons getest voordat ik deze Umidigi F2 kocht en ik moet zeggen dat ik positief verrast ben door de evolutie van het merk. Het afwerkingsniveau heeft het niveau van de concurrentie bereikt, de stabiliteitsproblemen zijn verdwenen en in de prijsklasse waar het verkocht wordt, zal deze Umidigi ongetwijfeld een breder publiek aanspreken dan de vorige modellen. De kracht van de Umidigi is de batterij en deze F2 heeft een goede batterij die het mogelijk maakt om deze telefoon enkele dagen te gebruiken zonder hem op te laden. Dit voordeel was een jaar geleden vrij uniek, maar andere fabrikanten (zoals Xiaomi bijvoorbeeld) hebben ook deelgenomen aan de race voor de levensduur van de batterij, gelukkig zijn deze andere telefoons voor Umidigi duurder.[b][b]De Umidigi F2 heeft vele kwaliteiten voor een telefoon voor minder dan 200€. Ik heb zeer goede resultaten met de GPS, het biedt ook een brede compatibiliteit met 3G/4G frequenties. De twee grootste zwakke punten zijn de fotokwaliteit en de netwerkprestaties.[b][b][b]Sterktes[b]Batterij[b]GPS[b]3G/4G-frequenties[b][b][b]Zwaktes[b]Kwaliteit van de foto's[b]Prestaties van het netwerk[b][b][b]Alternatieven voor dit product[b][b]Met zijn prijs van ongeveer 180€ op het moment dat ik hem kocht, concurreert de Umidigi F2 met de Redmi Note 8.[b][b]De Redmi Note 8 presteert op veel gebieden beter dan de Umidigi F2, hij presteert beter dan de meeste telefoons in deze prijsklasse. De Umidigi F2 is echter niet belachelijk, ik denk zelfs dat het een geloofwaardig alternatief kan zijn voor diegenen die niets van Xiaomi willen horen. De Umidigi F2 biedt alles wat je nodig hebt voor normaal smartphonegebruik.[b][b]Voor 180€ krijg je een telefoon die over het algemeen zeer goed werkt met een voorbeeldige autonomie en genoeg prestaties om alle gangbare applicaties zonder problemen te laten draaien. De grootste tekortkoming is volgens mij het fotogedeelte waar de verwerking niet goed is. De sensor is goed, dus ik durf te hopen dat de verwerking in een toekomstige update wordt gecorrigeerd.[b][b]

laurent willen Laurent Willen
In plaats van naar onzin op tv of YouTube te kijken, besteed ik mijn tijd 's avonds aan het testen van producten en het delen van mijn passie voor technologie, reizen en fotografie.

Ik run deze site onder mijn eigen naam en volledig onafhankelijk, niemand betaalt me om dit te doen.

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de digitale wereld, ik heb veel high traffic websites beheerd en ontwikkeld voor bedrijven in België zoals Mobistar, Microsoft, Immoweb, BrusselsAirlines, Proximus, Orange,...

Opmerkingen

Discussieer mee / Stel je vragen

Je reactie wordt na validatie gepubliceerd. Ik reageer in mijn vrije tijd op meer dan 1500 reacties per jaar, dus ik kan niet altijd even snel reageren. Je e-mailadres is niet publiekelijk zichtbaar en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.









Ontvang een e-mail wanneer er een reactie is gepubliceerd