Niets lijkt Xiaomi te stoppen, ze blijven hun modellen een voor een lanceren en vandaag vinden we een model om de 20 of 30 €.
Deze overdaad vertaalt hun strategie, ze willen de markt overspoelen, maar ze creëren uiteindelijk concurrentie tussen hun eigen modellen. De Mi 9 Lite bevindt zich tussen de Redmi Note 8 Pro en de Mi 9T, maar welke moet je kiezen? Ik zal proberen om het te beantwoorden met deze test.

Website van de fabrikant:
Mi.com

Mijn test, uw vragen

Hoe verschillen mijn testen van andere op het web?
- Ik koop de apparaten meestal met mijn geld, de prijs is net zo belangrijk als het voor jou is!
- Ik bewaar de apparaten minstens een paar weken (soms meer) om te zien wat ze waard zijn in reële omstandigheden.
- Ik beantwoord (indien mogelijk) vragen om je te helpen beslissen voordat je ze koopt
- Mijn blog is beschikbaar in 6 talen: Frans, Nederlands, Engels, Duits, Spaans en Italiaans.
- Ik leef niet van mijn blog, niemand betaalt me om deze tests te doen, ik ben volledig onafhankelijk.
- Mijn pagina's zitten niet vol met advertenties
- Mijn pagina's zitten niet vol met advertenties
.
Andere tests:
Honor 9x test / review
Samsung Galaxy A70 test / review / beoordeling
Xiaomi Mi 9T Pro test / review en prijs
Xiaomi Mi 9 Lite test, beoordeling en prijs - 2 Commentaar(en)
Xiaomi Redmi Note 8 Pro test / review en prijs
Xiaomi Redmi Note 8 test, review en prijs
Huawei Y6 2019 test, beoordeling en prijs
Xiaomi Mi A3 test, review en prijs - 9 Commentaar(en)
Samsung Galaxy S10 + : objectieve test, review en prijs
Meizu Note 9 test review en prijs

Prijs Xiaomi Mi 9 Lite

Onderstaande lijst toont de prijzen voor het Xiaomi Mi 9 Lite van meer dan 50 sites over de hele wereld. Als je niet tevreden bent met een prijs, kun je je abonneren op een prijsalert, zodat je eerst op de hoogte wordt gebracht als de prijs daalt.


De onderstaande links zijn reclamelinks die mij in staat stellen om het geteste materiaal in volledige neutraliteit te kopen. Als je het werk op deze blog leuk vindt, kun je me ondersteunen door via deze links te kopen. Het kost u absoluut niets, je profiteert altijd van de beste prijzen.
219.493 EUR - (2020-04-07 20:13) In Stock Global Version Xiaomi Mi 9 Lite 6GB 64GB - (Aliexpress - CN)
219.782 EUR - (2020-04-07 16:04) In Stock Global Version Xiaomi Mi 9 Lite 6GB 64GB - (Aliexpress - CN)
220.31 EUR - (2020-04-07 20:13) In Stock Global Version Xiaomi Mi 9 Lite 6GB 64GB - (Aliexpress - CN)
220.31 EUR - (2020-04-07 18:07) In Stock Global Version Xiaomi Mi 9 Lite 6GB 64GB - (Aliexpress - CN)
220.92 EUR - (2020-04-06 08:45) In Stock Global Version Xiaomi Mi 9 Lite 6GB 64GB - (Aliexpress - CN)
225.99 EUR - (2020-04-07 06:08) Xiaomi Mi 9 Lite 6Go/64Go Dual Sim Débloqué - Bl - (eGlobalCentral - CN)
229 EUR - (2020-04-07 20:51) Xiaomi Mi 9 Lite – Smartphone con Pantalla AMOLE - (Amazon.es - ES)
229 EUR - (2020-04-07 21:00) Xiaomi Mi 9 Lite 6/64Gb Dual-Sim Gray - (Amazon France - FR)
229 EUR - (2020-04-07 20:55) Xiaomi Mi 9 Lite Dual SIM 6GB RAM 64GB ROM - Onyx - (Amazon.it - IT)
232.399 EUR - (2020-04-07 18:59) Xiaomi Mi 9 Lite, 6GB RAM, 6.39" Full Screen Displ - (Newegg - USA)
234.246 EUR - (2020-04-07 20:42) Xiaomi Mi 9 Lite 64GB + 6GB RAM, 6.39” AMOLED FH - (Amazon.com - USA)
239.99 EUR - (2020-04-07 21:00) Xiaomi Mi 9 Lite Smartphone 6.39"6GB/ 64GB Dual Si - (Amazon France - FR)
239.99 EUR - (2020-04-07 20:51) Xiaomi Mi 9 Lite RAM 6GB ROM 64GB 48MP AI Triple C - (Amazon.es - ES)
247.097 EUR - (2020-04-07 18:59) Xiaomi Mi 9 Lite (128GB, 6GB RAM) 6.39" Full Scree - (Newegg - USA)
247.097 EUR - (2020-04-07 18:59) Xiaomi Mi 9 Lite, 6GB RAM, 6.39" Full Screen Displ - (Newegg - USA)
248.342 EUR - (2020-04-07 14:04) Xiaomi Mi 9 Lite 128GB 6GB RAM (FACTORY UNLOCKED) - (eBay US - USA)
249 EUR - (2020-04-07 14:15) Xiaomi Mi 9 Lite 6GB 64GB 6.39" AMOLED Smartphone - (eBay DE - DE)
249.99 EUR - (2020-04-07 20:51) Xiaomi Mi 9 Lite – Smartphone con pantalla AMOLE - (Amazon.es - ES)
253.022 EUR - (2020-04-07 20:42) Xiaomi Mi 9 Lite (128GB, 6GB RAM) 6.39" Display, D - (Amazon.com - USA)
254 EUR - (2020-04-07 10:39) Xiaomi Mi 9 Lite mobiele telefoon - (Alternate - BE)
254 EUR - (2020-04-06 06:14) NEU Xiaomi Mi 9 Lite 64GB/6GB Dual SIM Unlocked - - (eBay DE - DE)
254.9 EUR - (2020-04-07 14:20) Xiaomi Mi 9 Lite Dual Sim 128GB+6GB RAM 6.39" NUOV - (eBay ES - ES)
259 EUR - (2020-04-07 09:49) Xiaomi Mi 9 Lite mobiele telefoon - (Alternate - BE)
259 EUR - (2020-04-07 09:49) Xiaomi Mi 9 Lite mobiele telefoon - (Alternate - BE)
259.99 EUR - (2020-04-07 14:15) Xiaomi Mi 9 Lite 64 GB ROM, 6 GB RAM Dual Sim Auro - (eBay DE - DE)
261.81 EUR - (2020-04-07 20:55) Xiaomi Mi 9 Lite 6GB + 64GB Pearl White [EU Versio - (Amazon.it - IT)
263 EUR - (2020-04-07 08:12) Xiaomi Mi 9 Lite 64Go - 6Go de RAM - Bleu - (Cdiscount - FR)
263 EUR - (2020-04-06 23:50) Xiaomi Mi 9 Lite 64Go - 6Go de RAM - Bleu - (Cdiscount - FR)
266.48 EUR - (2020-04-07 20:56) Xiaomi Mi 9 Lite Dual SIM 64GB 6GB RAM Grigio - (Amazon.it - IT)
268.74 EUR - (2020-04-07 19:30) Xiaomi Mi 9 Lite Smartphone 6, 39"6 GB/ 64 GB Dual - (Amazon.de - DE)
269 EUR - (2020-04-07 14:15) Xiaomi Mi 9 Lite 4G Smartphone 6GB RAM 64GB ROM 48 - (eBay DE - DE)
269 EUR - (2020-04-06 06:14) Xiaomi Mi 9 Lite 4G Smartphone 6GB RAM 64GB ROM 48 - (eBay DE - DE)
270 EUR - (2020-04-07 21:00) Xiaomi Mi 9 Lite Dual SIM 64GB 6GB RAM Gris - (Amazon France - FR)
270.424 EUR - (2020-04-07 21:02) Xiaomi Mi 9 lite 16.2 cm (6.39") 6 GB 128 GB Dual - (Amazon.co.uk - UK)
273.746 EUR - (2020-04-07 20:42) Xiaomi Mi 9 Lite 128GB + 6GB RAM, 6.39” AMOLED F - (Amazon.com - USA)
273.807 EUR - (2020-04-07 21:02) Xiaomi Mi 9 Lite Dual SIM 128GB 6GB RAM Gray - (Amazon.co.uk - UK)
279 EUR - (2020-04-07 20:55) Xiaomi Mi 9 Lite 16,2 cm (6.39") 6 GB 128 GB Doppi - (Amazon.it - IT)
279 EUR - (2020-04-07 20:51) Xiaomi Mi 9 Lite Dual SIM 128GB 6GB RAM Gray - (Amazon.es - ES)
280 EUR - (2020-04-07 14:20) Xiaomi Mi 9 Lite - 128GB - Azul (Libre) (Dual SIM) - (eBay ES - ES)
281.4 EUR - (2020-04-07 07:04) Xiaomi Mi 9 Lite Dual SIM - 64 GB - 6 GB RAM - Wei - (Amazon.de - DE)
284 EUR - (2020-04-07 09:49) Xiaomi Mi 9 Lite mobiele telefoon - (Alternate - BE)
285 EUR - (2020-04-07 18:56) Xiaomi Mi 9 Lite 64GB Handy, blau, Aurora Blue, An - (Amazon.de - DE)
285.98 EUR - (2020-04-07 06:18) Xiaomi Mi 9 Lite 64Gb Hibrido Aurora Blue - (eBay ES - ES)
288 EUR - (2020-04-07 14:08) Xiaomi Mi 9 Lite Teléfono 6 GB di RAM + 64 GB di - (Amazon.it - IT)
288 EUR - (2020-04-07 14:20) Xiaomi Mi 9 Lite 64GB+6GB RAM Azul Nuevo 2 Años G - (eBay ES - ES)
289 EUR - (2020-04-07 19:24) Xiaomi Mi 9 Lite mobiele telefoon - (Alternate - BE)
290 EUR - (2020-04-07 21:00) Xiaomi Mi 9 Lite 16,2 cm (6.39") 6 G 128G Double S - (Amazon France - FR)
292.34 EUR - (2020-04-07 20:55) Xiaomi Mi 9 Lite 6/64GB Azul Boreal Libre - (PC Componentes - ES)
292.95 EUR - (2020-04-07 14:20) Smartphone Xiaomi Mi 9 Lite 6Gb 64Gb Aurora Blue - (eBay ES - ES)
297.09 EUR - (2020-04-07 20:54) Xiaomi Mi 9 Lite 128GB Handy, grau, Kind of Grey, - (Amazon.de - DE)
304.368 EUR - (2020-04-07 18:43) Xiaomi Mi 9 Lite RAM 6GB ROM 64GB 48MP AI triple c - (Amazon.co.uk - UK)
Prijsalert: Ik heb een tool ontwikkeld waarmee ik de beste prijzen kan vinden en ik stel het u voor zodat u er ook van kunt genieten.

Stuur mij een alert naar Ontbrekend e-mailadres IncorrectMail wanneer de prijs onder deze waarde daalt EUR Stel een prijslimiet in Uw prijslimiet is niet correct

Uw e-mailadres wordt nooit gebruikt voor iets anders dan deze alert.



Tijdslijn


15/10/19: aankoop op Gearbest
04/11/19: ontvangst van het pakket en uitpakken

Waarom deze telefoon?


Ik kocht de Xiaomi Mi 8 Lite iets meer dan een jaar geleden, het was de tweede Xiaomi die ik na het testen van de Xiaomi Redmi Note 5 heb getest. De positionering van de Mi 8 Lite was vrij duidelijk in vergelijking met de Redmi, de Mi 8 Lite was duidelijk meer premium.

Vandaag de dag is de positionering van de Mi 8 Lite minder duidelijk. Xiaomi heeft dit jaar 2 Redmi gelanceerd en het afwerkingsniveau overtreft wat de Mi 8 Lite te bieden had. Xiaomi heeft ook een nieuw gamma gelanceerd, waarbij de 9T de lijnen tussen de telefoons nog meer vervagen.

Ik ga deze Mi 9 Lite vergelijken met zijn voorganger maar ook met de andere modellen die Xiaomi dit jaar heeft gelanceerd.

Structure van mijn test

Ik test de telefoons volgens een vooraf vastgestelde structuur (zie hieronder) om je zoveel mogelijk informatie te geven. Helaas duurt dit lang. Sommige tests, zoals de netwerkprestatietests, duren enkele dagen en voor fototests moet ik soms wachten tot het weer geschikt is om in goede omstandigheden foto's te nemen. Ik ben daarom verplicht om de testen stap voor stap te publiceren, dus ik nodig je uit om terug te komen als de test niet compleet is op het moment van je bezoek.

Uitpakken

Xiaomi Mi 9 Lite
Lengte (mm)156.8159.2
Breedte (mm)74.575.2
Dikte (mm)8.78.1
Gewicht (g)179186
Jackyesyes
USB typeType CType C
USB norme2.02.0
Infraroodyesyes



De doos van de Xiaomi Mi 9 Lite bevat dezelfde accessoires als de andere Xiaomi, je vindt er de telefoon, een klein doosje met de handleiding en de naald voor de SIM-lade en een wandlader met USB-C-kabel. De lay-out van de doos is strikt identiek aan wat ik heb gezien in de andere Xiaomis dozen die ik de afgelopen maanden heb gekocht.


Eerste configuratie


Voor de eerste start van de Xiaomi Mi 9 Lite moet je de Android/MIUI configuratie doorlopen. Deze configuratie is dezelfde als die voor andere apparaten onder MIUI 10. In deze versie moedigt Xiaomi aan om zich een beetje meer te registreren voor Mi Cloud, maar deze stappen kunnen worden genegeerd, zelfs als ze meerdere keren terugkomen, een Mi-account is niet nodig om de telefoon te gebruiken. Door de telefoon voor het eerst te configureren kan je de gegevens van je oude telefoon ophalen of gebruik maken van je Google-account. Overdracht van een andere telefoon kan tijd kosten omdat de Xiaomi Mi 9 Lite zal moeten al je applicaties opnieuw te downloaden, maar omdat deze telefoon is vrij krachtig, kan je doorgaan met het gebruik van het te gebruiken zonder dat je hoeft te wachten op uw toepassingen te worden gedownload.


Afwerking



Ik had een Redmi Note 8 Pro op Gearbest besteld en omdat ze niet in staat waren om het snel te leveren vroeg ik hen om mijn bestelling te wijzigen in een Xiaomi Mi 9 Lite zonder op te geven welke versie ik wilde. Ik was verrast om de blauwe versie te ontvangen. Ik koop meestal alleen zwarte telefoons om er zeker van te zijn dat ik ze na mijn tests kan doorverkopen, maar ik heb nu spijt dat ik niet eerder een blauwe telefoon heb gekocht. Deze Xiaomi Mi 9 Lite is echt geweldig. De afwerking is voorbeeldig en de reflecties in de romp geven hem een unieke identiteit.
Top

Op het bovenste gedeelte van de telefoon vinden we bij Xiaomi de gebruikelijke ingrediënten zoals de Jack-connector en de infraroodpoort. De meeste modellen van dit jaar volgen dezelfde trend, het is niet erg origineel maar wel effectief.

Onderaan

Op het onderste gedeelte is ook hetzelfde als op de andere modellen, vindt u een USB-poort van het type C en twee roosters, waarvan er één is uitgerust met een luidspreker.

Zijden

Aan de rechterkant vind je de gebruikelijke volumeknoppen en de ontstekingsknop. De toetsen zien er net als de rest van de telefoon solide uit, ze hebben een lichte weerstand tegen ondersteuning die een indruk van stevigheid geeft.

Aan de andere kant is de SIM-lade die plaats biedt aan 2 SIM-kaarten.

Rug

De telefoon is niet erg origineel, het lijkt sterk op de andere Xiaomi modellen, maar wat het onderscheidt is de rugschelp waar Xiaomi een materiaal heeft ontworpen dat licht reflecteert in de vorm van bochten. Dit heeft absoluut geen zin in het gebruik van de telefoon, maar het is erg leuk. De telefoon heeft 3 fotosensoren aan de achterkant aan de zijkant, de leensensor bevindt zich onder het scherm.

Scherm


De Xiaomi Mi 9 Lite heeft een schermformaat van 6,39 inch, het is waarschijnlijk hetzelfde als in de Mi 9T Pro, ik kon het controleren toen ik hem ontving. De randen zijn vrij dun (ook de onderkant), waar de rand iets breder is. Aan de bovenkant is een druppelinkeping die niet veel ruimte in beslag neemt, het is zeer vergelijkbaar met de andere modellen op de markt.

Netwerk/Radioprestatie

Xiaomi Mi 9 Lite
3G frequentiesB1, B2, B4, B5, B8B1,B2,B4,B5,B6
4G frequentiesB1, B3, B4, B5, B7, B8, B20B1,B2,B3,B4,B5,B7,B8,B20,B38,B40
5G frequenties//
//
GPSA-GPS, Beidou, Galileo, GLONASS, GPS A-GPS, Beidou, Galileo, GLONASS, GPS
Wifi802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11n 5GHz 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11n 5GHz
BluetoothBluetooth 5.0 LEBluetooth 5.0 LE
SAR (hoofd)/0.591
SAR (lichaam)/1.274
VoLTEyesyes
Wifi gesprekken/yes
NFCyesno


3G frequenties:
B1 (2100), B2 (1900), B4 (1700/2100 AWS A-F), B5 (850), B8 (900)
4G frequenties:
B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B4 (1700/2100 AWS 1), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B20 (800), B28 (700), B38 (TDD 2600), B40 (TDD 2300)

3G/4G ondersteuning


De Xiaomi Mi 9 Lite biedt een breed frequentiebereik, zodat je deze telefoon overal in Europa zonder problemen kunt gebruiken. De B28 frequentie is beschikbaar in de geteste versie, maar houd er rekening mee dat Xiaomi wordt gebruikt om 3 of 4 verschillende versies voor elk model te lanceren en dat de frequentieondersteuning van de ene naar de andere versie kan veranderen. Voor Europa moet je dus controleren of de frequenties van je operator worden ondersteund. Als algemene regel moet de "global" versie geschikt zijn, maar controleer altijd de productbeschrijving om zeker te zijn.

Welke frequenties worden in Europa gebruikt?

3G : B1 (2100), B2 (1900), B5 (850), B8 (900)
4G : B1 (2100), B20 (800), B3 (1800), B38 (TDD 2600), B4 (1700/2100 AWS 1), B40 (TDD 2300), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B28 (700)

Het is natuurlijk altijd nodig om de specifieke frequenties van uw provider te controleren, omdat sommige Europese providers verschillende frequenties gebruiken (maar deze gevallen zijn zeldzaam). Hou er rekening mee dat de hieronder aangegeven frequenties geldig waren op het moment van schrijven van dit artikel, ze zullen niet worden bijgewerkt, dus ik kan niet garanderen dat ze correct zijn.

Ik heb nog een paar andere Europese landen toegevoegd, zodat u kunt controleren in welke landen u op vakantie gaat, als de lokale operator niet dezelfde frequenties ondersteunt, hebt u misschien niet langer een netwerk.

BE
4G Proximus: 2100Mhz, 1800Mhz, 2600Mhz, 800Mhz
3G Proximus: 2100Mhz, 900Mhz

4G Orange: 2600Mhz, 1800Mhz, 800Mhz
3G Orange: 2100Mhz, 900Mhz

4G Base: 2600Mhz, 1800Mhz, 800Mhz
3G Base: 2100Mhz

FR
4G Orange: 2600Mhz, 1800Mhz, 800Mhz
3G Orange: 2100Mhz, 900Mhz

4G SFR: 2600Mhz, 2100Mhz, 1800Mhz, 800Mhz
3G SFR: 2100Mhz, 900Mhz

4G Bouygues: 2600Mhz, 2100Mhz, 1800Mhz, 800Mhz, 700Mhz
3G Bouygues: 2100Mhz, 900Mhz

4G Free: 2600Mhz, 1800Mhz, 700Mhz
3G Free: 2100Mhz, 900Mhz

ES
Movistar 4G: 2600, 1800, 800
Movistar 3G: 2100, 900

Orange 4G: 2600, 1800, 800
Orange 3G: 2100, 900

Vodafone 4G: 2600, 1800, 800
Vodafone 3G: 2100, 900

Yoigo
Yoigo 4G: 1800
Yoigo 3G: 2100

DE
E-Plus 4G: 2600, 800
E-Plus 3G: 2100

O2
O2 4G: 2600, 1800, 800
O2 3G: 2100

T-Mobile
T-Mobile 4G: 2600, 1800, 800
T-Mobile 3G: 2100

Vodafone
Vodafone 4G: 2600, 1800, 800
Vodafone 3G: 2100

IT
Tre 4G: 2600, 1800, 1500, 800
Tre 3G: 2100, 900

Telecom Italia 4G: 2600, 1800, 1500, 800
Telecom Italia 3G: 2100, 900

Vodafone 4G: 2600, 1800, 1500, 800
Vodafone 3G: 2100, 900

Wind 4G: 2600, 800
Wind 3G: 2100, 900

CH
Salt Mobile 4G: 2600, 1800, 800
Salt Mobile 3G: 2100, 900

Sunrise 4G: 2600, 1800, 800
Sunrise 3G: 2100, 900

Swisscom 4G: 2600, 1800, 800
Swisscom 3G: 2100, 900

NL
KPN 4G: 2600, 1800, 800
KPN 3G: 2100

Tele2 4G: 2600, 800

T-Mobile 4G: 2600, 2100, 1800, 900
T-Mobile 3G: 2100, 900

Vodafone 4G: 2600, 1800, 800
Vodafone 3G: 2100, 900

UK
Three 4G: 1800, 800
Three 3G: 2100

EE 4G: 2600, 1800, 800
EE 3G: 2100

O2 4G: 1800, 800
O2 3G: 2100, 900

Virgin Mobile 4G: 2600, 1800 B9, 800
Virgin Mobile 3G: 2100

Vodafone 4G: 2600, 2100, 1!00, 800
Vodafone 3G: 2100, 900

Signaal 4G
De capaciteit om het netwerk correct op te pikken is een essentieel element voor een telefoon, maar het wordt slechts zeer zelden gemeten. Om het vermogen van een telefoon om het netwerk op te pikken te meten, voer ik een groot aantal metingen uit op dezelfde cellen om telefoons onder vergelijkbare omstandigheden te kunnen vergelijken. Het signaal wordt gemeten in dBm, een waarde van -90dBm wijst op een slechter signaal dan -70dBm. Deze metingen worden dus onder reële omstandigheden uitgevoerd en niet in een laboratorium, ze zijn niet wetenschappelijk maar geven een goede indicatie van de prestaties.
Om de netwerkprestaties te meten, verzamel ik de signaalsterkte in dBm van elke cel tijdens mijn reizen. Alle metingen worden onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd om de resultaten over meerdere telefoons te kunnen vergelijken. De sterkte van het signaal dat door een telefoon wordt verkregen geeft een indicatie van zijn vermogen om het netwerk goed te ontvangen. Het eindresultaat geef je een onwetenschappelijke indicatie van de ontvangstkwaliteit van elke telefoon. Deze resultaten kunnen verschillend zijn op een ander netwerk of onder andere omstandigheden. Om de signaalwaarde volledig te begrijpen, geeft een signaal van -95 dBm een gemiddelde ontvangst aan, terwijl een signaal van -60 dBm een zeer goed signaal aangeeft.

Umidigi F1
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -96.79 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 298

Xiaomi Mi 8 Lite
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -94.89 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 403

Xiaomi Redmi Note 5
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -91.45 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 528

Umidigi S3 Pro
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -97.13 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1200

Samsung Galaxy S10+
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -97.96 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1445

Redmi Note 7
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -97.01 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1430

Redmi Note 8
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -97.06 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 879

Xiaomi Mi A3
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -95.95 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1199

Huawei Y6 2019
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -95.60 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1586

Redmi Note 8 Pro
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -95.92 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1599

Xiaomi Mi 9 Lite
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -93.61 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1900

Xiaomi Mi 9T Pro
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -88.84 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1600

Meizu Note 9
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -96.68 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 937

Samsung Galaxy A70
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -94.511 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 1975

Honor 9x
Gemiddelde signaalsterkte (over alle metingen) : -97.19 dBm
Aantal uitgevoerde metingen : 2819

Vergelijking Xiaomi Mi 9 Lite met een ander toestel

Onderstaande grafiek toont de vergelijking tussen de twee toestellen. Het beste toestel zou het grootste aantal metingen dicht bij het centrum moeten hebben. De vergelijking wordt alleen gemaakt op de cellen die beide apparaten gemeen hebben. De metingen werden onder dezelfde omstandigheden uitgevoerd.

Telefoon 1:
Xiaomi Mi 9 Lite
Telefoon 2:
Xiaomi Mi 9T Pro
Evaluatie van de prestaties:


Uit de grafiek blijkt dat de Mi 9T Pro een betere netwerkprestatie biedt dan de Mi 9 Lite maar de vergelijking is een beetje oneerlijk omdat de Mi 9T Pro de telefoon is waarmee ik de beste resultaten heb. Dit resultaat verhult het feit dat de Mi 9 Lite met -93 dBm ook een goede score behaalt, waarmee de Mi 9 Lite een van de goede studenten op het gebied van netwerk is. Het viel me echter op dat de telefoon meerdere malen was overgeschakeld op 3G, terwijl de meeste andere telefoons in 4G blijven. Dit kan ook een hogere score verklaren omdat 3G-dekking dichter is en een beter signaal biedt.

Download / mobiel
Om de downloadsnelheid te testen, heb ik een aantal 4G-cellen geïdentificeerd die goede prestaties bieden, waarbij ik al mijn apparaten een aantal keer test om te zien wat voor download- en uploadsnelheid ze kunnen bereiken.
Upload max snelheid:
60
Download max snelheid:
80
Evaluatie van de prestaties:
Ik heb een downloadsnelheid van meer dan 80 Mbps en een uploadsnelheid van 60 Mbps bereikt. Hoewel niet het beste resultaat dat ik heb bereikt, zal dit snelheidsniveau de Xiaomi Mi 9 Lite in staat stellen om aan al je behoeften te voldoen, zoals het bekijken van YouTube-HD video's, surfen of spelen.
Wifi-signaal
Om te testen of een telefoon het netwerk goed kan ontvangen, meet ik in de buurt van mijn router en vervolgens op afstand (en altijd op dezelfde plaats). Dit geeft mij een gemiddelde in dBm waarbij een waarde van -90 dBm wijst op slechtere prestaties dan een waarde bij -30 dBm.

Signaalsterkte bij router:
-25 dBm
Signaalsterkte op afstand van router:
-67 dBm

Evaluatie van de prestaties:

Toen ik het wifi signaal in de buurt van de router testte heb ik een signaal van ongeveer -25 dBm gemeten, dit resultaat is goed, maar het is niet het beste resultaat dat ik ooit gemeten heb.

Toen ik het wifi-signaal op afstand van de router testte, heb ik een signaal van ongeveer -67 dBm gemeten. Met deze score behoort de Xiaomi Mi 9 Lite tot de beste.
Download / Wifi
Om de snelheid in Wifi te testen, maak ik verbinding met mijn router in 2.4Ghz en 5Ghz (indien beschikbaar) en gebruik ik de applicatie Ookla om de snelheid te meten.
Xiaomi Mi 9 Lite
Radio capaciteit/-97.01
191250
/40
-67-70


Max upload snelheid:
17 Mbps
Max download snelheid:
191 Mbps

Evaluatie van de prestaties:
De Xiaomi Mi 9 Lite biedt een zeer goede downloadsnelheid in wifi, ik heb meer dan 190 Mbps gemeten en ik ben er zeker van dat als mijn router minder druk was met het bedienen van andere toestellen, de Mi 9 Lite nog sneller kan zijn. Met zo'n hoge snelheid kan je gemakkelijk in hoge definitie streamen of grote bestanden downloaden.

GPS-signaal
Om de kwaliteit van het GPS-signaal te testen gebruik ik de Offline Maps applicatie en maak ik dezelfde treinreis in de voetgangersmodus. Waarom? In de voetgangersmodus corrigeert de GPS het signaal om aan de weg te blijven hangen niet kunstmatig, het heeft geen markeringen, zodat je de werkelijke positie kunt zien.
Ik heb lange tijd op dezelfde manier GPS getest en bij Xiaomi krijg ik over het algemeen goede resultaten. Ik verwachtte dus dat de Mi 9 Lite in de voetsporen van de andere modellen van het merk zou treden, maar dat is niet helemaal het geval. Ik had meer moeite met het ophangen van het GPS-signaal dan met de andere Xiaomi die ik getest heb. Wanneer je je GPS-toepassing lanceert, moet je telefoon de positie van de satellieten vinden en eventueel gebruik maken van terrestrische gegevens om de positie te verfijnen. Met de Xiaomi Mi 9 Lite duurde deze stap veel langer dan met andere telefoons en soms kon ik in de trein niet eens het signaal vastleggen.

Op de video zal je zien dat de tracking vrij goed is, maar dat het snel slechter wordt als ik van het raam wegga. Het lijkt er dus op dat de Mi 9 Lite gevoeliger is voor obstakels omdat het probleem in de buitenlucht veel minder zichtbaar is, maar in een treinwagon of een auto lijkt de GPS gevoeligheid minder goed te zijn.


Batterijduur

Xiaomi Mi 9 Lite
Capaciteit40304000
Snel ladenyesyes
Max laden W1818

Met een 4030 mAh batterij verwachtte ik een autonomie van +/- 2 dagen zoals de meeste telefoons met deze batterijcapaciteit. Helaas is dit niet het geval met de Xiaomi Mi 9 Lite. Ik heb een zeer regelmatig verbruik omdat ik mijn telefoon elke dag op dezelfde manier gebruik en ik dezelfde toepassingen en diensten gebruik. Door mijn telefoon elke nacht uit te schakelen, kan ik het maar twee dagen volhouden, terwijl ik met andere modellen met een vergelijkbare batterijcapaciteit tussen de 2 en 3 dagen mee kan. Omdat ik dit ongebruikelijk vond, heb ik de meting meerdere keren herhaald, maar ik kreeg elke keer hetzelfde.

De Xiaomi Mi 9 Lite heeft een processor die zich bewezen heeft op andere telefoons, het kan zijn dat het scherm de bron is van dit verbruik of misschien zelfs de vingerafdruksensor op het scherm die geactiveerd kan worden met de wrijving in mijn zak. Het is slechts een interpretatie maar in gebruik is er echt een verschil in de autonomie van dit model in vergelijking met de andere. Dit is natuurlijk niet dramatisch, maar het is beter om te weten.

CPU / GPU Prestatie

Xiaomi Mi 9 Lite
CPUQualcomm Snapdragon 710 Qualcomm Snapdragon 660
GPUQualcomm Adreno 616 Adreno 512
RAM geheugen6 Gb3 - 6 Gb
Opslagcapaciteit64 - 128 Gb32 - 128 Gb
Max memory card/Max 256 Gb


CPU/GPU type
De Xiaomi Mi 9 Lite is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 710 processor. Deze processor is ook aanwezig in veel andere telefoons van Meizu, Nokia, Oppo en Lenovo maar deze telefoons zijn vaak duurder. Het is ook uitgerust met een Adreno 616 grafische processor, ook hier kan je deze GPU vinden in vele merken zoals Huawei, Google of Oppo. De Xiaomi is ook een van de goedkoopste.

Xiaomi is er opnieuw in geslaagd om componenten samen te brengen die goede prestaties bieden en tegelijkertijd de prijs onder de concurrentie te houden. Met een Snapdragon 710 en een Adreno 616 zou je geen problemen moeten hebben met het spelen of gebruiken van hebzuchtige toepassingen. In dezelfde prijsklasse bij Xiaomi doet de Redmi Note 8 Pro het beter, maar als de prestaties voor u belangrijk zijn, moet dit andere model beter aan uw behoeften voldoen.

Benchmark 3DMark

Met de score verkregen op 3D-markering bevestigt de Xiaomi Mi 9 Lite zijn positie tussen de Redmi Note 8 en de Redmi Note 8 Pro.


Benchmark Antutu
Xiaomi Mi 9 Lite
Antutu - globaal210206143242
Antutu - CPU7130366553
Antutu - GPU5481230755
Antutu - UX4700238930
Antutu - MEM370897004
3DMark - OpenGL/1354
3DMark - Vulkan/1299


Met een score van 210.000 punten op Antutu heb je een veelzijdige telefoon waarmee je zowel in zeer goede omstandigheden kunt spelen als gourmettoepassingen kunt gebruiken. In dezelfde prijsklasse doet de Redmi Note 8 Pro het iets beter.


Gaming
Om de prestaties in het spel te testen, download ik het mobiele PUBG-spel en evalueer ik de vloeibaarheid, het grafische niveau en de diepte van het zicht. Dit spel is vrij veeleisend en stel je in staat om de prestaties van een telefoon te schatten.
Met een score van meer dan 200.000 op Antutu, zal de Xiaomi Mi 9 Lite je in staat stellen om games als PUBG mobile in het hoogste niveau van graphics te spelen zonder dat je daarvoor offers hoeft te brengen. Het spel is perfect vloeiend en het landschap is over een lange afstand zichtbaar. De verbindingssnelheid in 4G zal ook geen probleem zijn bij het spelen van multiplayer games.



Foto camera test

Xiaomi Mi 9 Lite
Resolutie - vooraan3212
Sensor - voorzijdeSamsung S5KGD1 Omnivision OV13855
Resolutie - achterkant4848
Sensor - achterkantSony IMX582 Exmor RS Samsung S5KGM1
Video resolutie2160p4k
//
//
//


Standaard app
De applicatie die standaard door Xiaomi is geïnstalleerd is vrij compleet, de volgende modi zijn beschikbaar:
- Foto (met 3 zoomniveaus)
- Video (met 3 zoomniveaus)
- Korte video (met 3 zoomniveaus)
- Slow motion (alleen beschikbaar op de hoofdsensor)
- Portret (alleen beschikbaar op de hoofdsensor)
- Nacht (alleen beschikbaar op de hoofdsensor)
- Panorama (alleen beschikbaar op de hoofdsensor)
- Pro (beschikbaar op alle sensoren)

In elke modus kan je de instellingen openen om bijvoorbeeld de HDR in te schakelen, kunstmatige intelligentie in te schakelen, de beeldverhouding te wijzigen, de 48 miljoen pixelmodus in te schakelen en enkele andere opties. In tegenstelling tot andere modellen is de 48 miljoen pixelmodus niet beschikbaar op hetzelfde niveau als de fotomodus, maar moet deze worden ingeschakeld in de instellingen. Er is slechts één sensor beschikbaar in 48 miljoen pixels, dus je kunt de groothoekmodus niet gebruiken.



Hardware
De hoofdsensor van de Xiaomi Mi 9 Lite (achteraan) is een Sony IMX 582. Deze sensor bestaat in veel andere telefoons van Xiaomi en andere fabrikanten, maar het resultaat kan per telefoon verschillen omdat elke fabrikant een optimalisatielaag levert. Gelukkig werkt de optimalisatielaag in het geval van Xiaomi over het algemeen vrij goed. Bij Xiaomi zijn er twee hoofdgroepen van sensoren, de ene met Samsung-sensoren en de andere met Sony-sensoren. De goedkoopste telefoons zijn uitgerust met Samsung sensoren en de andere zijn uitgerust met Sony sensoren. Sony sensoren zouden een beter resultaat moeten opleveren dan die van Samsung, maar op de nieuwste modellen van het merk vind ik dat Samsung sensoren ook zeer goede resultaten hebben opgeleverd.

Foto kwaliteit


Foto test / studio
Eerste voorbeeld: ƒ/1,79 1/60 4,74 mm 114 ISO


Evaluatie
Belichting: goed
Scherpte: goed
Kleuren: een beetje gebrek aan verzadiging
Diepte van het veld: goed
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen.
Vignettering: geen

De Sony sensor doet het goed in de studio, hij slaagt erin om de juiste hoeveelheid licht vast te leggen, de foto's zijn goed belicht, dit is niet zo vaak het geval. Op papier heeft de Sony IMX 582 sensor dezelfde fotofuncties als de IMX 586 van de Xiaomi Mi 9T Pro. In de praktijk geldt dit ook omdat de foto's die ik met de Mi 9T Pro heb gemaakt precies dezelfde kenmerken hebben als de Mi 9 Lite. De kleuren missen enige verzadiging, de scherpte is goed, de scherptediepte en de onscherpte zijn goed beheersbaar.
Ter vergelijking is hier een soortgelijke foto genomen met de Mi 9T Pro.


Tweede voorbeeld: ƒ/2,2 1/60 1,66 mm 116 ISO


Blootstelling: goed
Scherpte: gemiddeld
Kleuren: gebrek aan verzadiging
Diepte van het veld: goed
Vervorming: licht
Chromatische aberratie: geen.
Vignettering: geen

De Mi 9 Lite heeft een andere groothoek dan de Mi 9T Pro's, het is ook een Samsung sensor maar ze gebruiken een ander model. De scherpte is slechter dan bij de Sony sensor, de kleuren zijn iets meer verzadigd, de scherptediepte is iets belangrijker (normaal bij f/2.2). Dit type sensor is niet ontworpen voor studiofotografie omdat het een lagere gedetailleerdheid biedt dan de hoofdsensor.

Derde voorbeeld: ƒ/1,79 1/120 1/120 4,74 mm 132 ISO

De gebruikte sensor is dezelfde als bij de eerste foto, de Xiaomi is tevreden om een digitale zoom te maken zoals vaak het geval is, dus deze foto heeft dezelfde kenmerken als de eerste, maar de achtergrondruis is veel beter zichtbaar omdat de scherpte verwerking van de Xiaomi beter zichtbaar is met de digitale zoom.

Belichting: goed
Scherpte: goed
Kleuren: gebrek aan verzadiging
Veldiepte: goede maar hoge korrelgrootte in het vage gebied
Vervorming: geen
Chromatische aberratie: geen.
Vignettering: geen

Foto test / zon
Ik heb van een zonnige middag gebruik gemaakt om wat foto's te maken bij de rivier die langs mijn huis stroomt. Het licht eind november is heel anders dan het licht dat in de zomer is waargenomen, de zon is lager, de kleur is anders en de schaduwen zijn meer aanwezig. Een jaar geleden heb ik de Mi 8 Lite onder dezelfde omstandigheden getest, dus ik was benieuwd wat deze Mi 9 Lite zou opleveren.

EXIF: ƒ/1,79 1/1114 1/1114 4,74 mm 112 ISO 4,74 mm 112 ISO

De Sony sensor doet goed werk omdat het de werkelijkheid vrij nauwkeurig heeft gereproduceerd, Xiaomi heeft de verwerking niet gedwongen om de verzadiging te verhogen en heldere kleuren te geven dan in de werkelijkheid. De lucht was licht gesluierd en het is zichtbaar, het groen van de vegetatie is ook goed weergegeven. De scherpte van het beeld is echt goed zonder geforceerd te worden, zoals vaak het geval is. We kunnen duidelijk de details van de takken van de bomen zien en zelfs waar de takken in contact staan met de lucht, heb ik geen chromatische aberratie gezien. Het is zelfs mogelijk om de panelen op de achtergrond van de foto te lezen.

EXIF: ƒ/2,2 1/827 1,66 mm 1,66 mm 100 ISO

Met de groothoek krijg ik een vergelijkbaar resultaat, terwijl de groothoek meestal leidt tot een verslechtering van de kwaliteit. De foto is iets donkerder dan de vorige foto maar je kunt hem nauwelijks zien. De scherpte is goed maar het is hier wel een beetje geforceerd. Als je de foto in sommige gebieden wat nauwkeuriger bekijkt, zul je merken dat de scherpte geforceerd is en dat de foto wat details verliest. Ik zie ook digitale ruis in de lucht maar dit alles is niet zichtbaar als de foto op normale grootte wordt weergegeven.

EXIF: ƒ/1,79 1/1199 4,74 mm 112 ISO 4,74 mm 112 ISO

Zoals bij Xiaomi vaak het geval is, is de zoom een digitale zoom, de foto wordt genomen met dezelfde sensor als de eerste foto. Gelukkig levert deze sensor goede kwaliteit foto's op, maar het is onvermijdelijk dat een digitale zoom de foto's altijd een beetje zal degraderen en hier is de scherpte te uitgesproken. De details zijn te zichtbaar en het geeft een meer kunstmatige kant aan de foto.

EXIF: ƒ/1,79 1/207 4,74 mm 112 ISO 4,74 mm 112 ISO

De Xiaomi Mi 9 Lite heeft een nachtmodus die foto's op verschillende belichtingsniveaus combineert om verschillen in helderheid te compenseren. De nachtmodus kan perfect worden gebruikt op klaarlichte dag, maar het kan de telefoon ertoe aanzetten om radicale keuzes te maken die het beeld zullen vervormen. De Mi 9 Lite doet het vrij goed, de nachtmodus verbetert de kleurverzadiging zonder schaduwen volledig te elimineren en lichtere gebieden zijn beter gekleurd. Het beeld zit vol details zonder de scherpte te overdrijven.
De volgende foto's completeren mijn observaties op de foto's, de kleuren van de foto's zijn echt mooi, de mate van detail is goed en de dynamiek tussen schaduw en licht is ook goed.


Foto test / bewolkt
Eerste voorbeeld: ƒ/1,7 9 1/612 4,74 mm 112 ISO

Belichting: licht onderbelicht
Scherpte: ok
Kleuren: ok
Diepte: ok
Vervorming: ok
Chromatische aberratie: ok
Vignettering: ok
Digitale ruis: licht

De foto op bewolkte dagen is iets onderbelicht, dit probleem kan direct aan de telefoon worden verholpen door de helderheid een beetje te verhogen. Ik heb deze keuze van onderbelichting op andere Xiaomi-telefoons gezien en ik denk niet dat het een sensorprobleem is, ik denk eerder dat het een vrijwillige keuze is omdat de lichtomstandigheden voldoende waren om een foto met een langere belichting te maken. Waarom heeft het die keuze gemaakt? Ik denk dat deze keuze voorkomt dat er te snel overbelichte gebieden ontstaan, zoals vaak het geval is bij foto's met een hoog contrast tussen de lucht en de grond. Het maakt het mogelijk om een dynamischer beeld weer te geven, maar als het de indruk geeft dat het in HDR is genomen.

Tweede voorbeeld: ƒ/2,2 1/1656 1,66 mm 100 ISO

Belichting: onderbelicht
Scherpte: verloop aan de randen
Kleuren: ok
Diepte van het veld: ok
Vervorming: zichtbaar aan de randen
Chromatische aberratie: ok
Vignettering: ok
Digitale ruis: licht

Met de groothoeksensor is het beeld nog donkerder. Xiaomi lijkt haar instellingen niet te hebben aangepast aan de groothoek en we eindigen hier met een foto die te donker is. De foto had met een langere sluitertijd gemaakt kunnen worden om dit probleem te voorkomen. Ik merk ook verschillen in scherpte tussen het centrum en de rand, de vertekening in verband met de groothoek is ook iets meer zichtbaar.

Derde voorbeeld: ƒ/1,79 1/295 4,74 mm 112 ISO

Belichting: licht onderbelicht
Scherpte: ok
Kleuren: ok
Diepte van het veld: ok
Vervorming: ok
Chromatische aberratie: ok
Vignettering: ok
Digitale ruis: licht

De zoom gebruikt dezelfde sensor als de eerste opname, dus het is niet verrassend om dezelfde beeldkenmerken te vinden. De foto is iets onderbelicht, maar de scherpte is meer geforceerd, zoals vaak het geval is bij Xiaomi's zooms.
Vierde voorbeeld: ƒ/1,79 1/120 4,74 mm 147 ISO

Exposure: underexposed sky
Blootstelling: onderbelichte lucht
Scherpte: ok
Kleuren: ok
Diepte van het veld: ok
Vervorming: ok
Chromatische aberratie: ok
Vignettering: ok
Digitale ruis: licht

De nachtmodus komt overeen met een agressieve HDR-modus, het brengt contrasten naar buiten op een iets overdreven manier om een onrealistisch aspect aan de foto te geven. Dit betekent niet dat de foto's slecht zijn, ze zijn technisch incorrect, maar iedereen zal dit soort foto's naar eigen smaak waarderen.
De andere voorbeelden hieronder tonen dezelfde gebreken/gelijkheden voor deze telefoon. Bij slecht weer kan de Xiaomi Mi 9 Lite het wat beter doen qua belichting, maar als je de moeite neemt om zelf de helderheid te veranderen, kan deze telefoon in dit soort omstandigheden interessante foto's opleveren.




Test foto / nacht
Om de nachtopname te testen liep ik door de stad om de camera in verschillende lichtomstandigheden te testen. Het was behoorlijk koud en soms zul je merken dat sommige foto's wazig zijn door het schudden van mijn handen. De sluitertijd maakt het mogelijk om midden in de nacht foto's te maken zonder hulp, maar de kleinste beweging zal zichtbaar zijn op de foto.

Eerste voorbeeld: ƒ/1,79 1/20 4,74 mm 1212 ISO 4,74 mm 1212 ISO

De Xiaomi Mi 9 Lite heeft een 4,74mm sensor zoals de Redmi Note 8 Pro maar deze laatste gebruikt een Samsung sensor in plaats van een Sony sensor op de Mi 9 Lite. De foto is vrij nauwkeurig, de Xiaomi probeert bepaalde gebieden niet te overbelichten en zelfs als de foto is genomen op ISO 1212, is de aanwezigheid van digitale ruis vrij beperkt. Sommige gebieden zijn minder duidelijk, maar op de schaal van een normale telefoon of scherm, kun je het niet zien.

Tweede voorbeeld: ƒ/2,2 1/20 1,66 mm 1,66 mm 1613 ISO.

Net als bij andere Xiaomi modellen heeft de Mi 9 Lite een ultra groothoeksensor van 1,66mm. Deze maakt het mogelijk om een zeer brede hoek vast te leggen, maar wanneer de helderheid afneemt, kan deze sensor niet genoeg licht verzamelen. Het beeld is dus over het geheel genomen donkerder dan bij de 4,74mm sensor, dit is altijd het geval bij dit soort sensoren. ISO's gaan tot 1613 maar de digitale ruis is bijna onzichtbaar.

Derde voorbeeld: ƒ/1,79 1/33 4,74 mm 1336 ISO 4,74 mm.

De x2 zoom is niet echt een echte zoom, het is gewoon een digitale zoom. Xiaomi maakt vaak gebruik van deze techniek en weinig fabrikanten voegen een extra sensor toe om een optische zoom te verkrijgen. Xiaomi's strategie is meer gericht op het maken van grote foto's (48, 64 of 108 miljoen pixels) om een deel ervan te kunnen isoleren en het eruit te laten zien als een digitale zoom. Deze sensor biedt dus hetzelfde resultaat als in het eerste voorbeeld.

Vierde voorbeeld: ƒ/1,79 1/17 4,74 mm 4701 ISO 4,74 mm 4701 ISO

Voor deze foto heb ik de 4.74mm nachtmodus gebruikt. In de nachtmodus worden verschillende foto's die met verschillende belichtingen zijn gemaakt, samengebracht om een foto samen te stellen die normaal gesproken van betere kwaliteit is dan een individuele foto. Dit is vrij gebruikelijk op smartphones, maar om succesvol te zijn op dit soort foto's moet je de telefoon een paar seconden in dezelfde positie kunnen houden. Het resultaat kan soms verrassend zijn, maar als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, kan het resultaat leiden tot een slechter beeld. In dit voorbeeld heeft de nachtmodus de schaduwpartijen lichter gemaakt om meer detail te laten zien en is er een scherptebehandeling toegevoegd. Tot een bepaald zoomniveau is dit beeld vrij goed. De textuur van de muren is duidelijk zichtbaar, terwijl dit in de andere voorbeelden niet het geval was.
De nachtmodus vermindert ook het effect van lichthalo's, het corrigeert een hele reeks defecten, maar het kost je elke keer een paar seconden. Om een foto te maken en te wachten tot de paring klaar is voor de volgende foto, zal het 3 tot 5 seconden duren. Deze modus kan daarom alleen worden gebruikt voor statische scènes. Als u zich tot statische scènes beperkt, kan je in de nachtmodus goede nachtopnamen maken, digitale ruis is bijna volledig afwezig en de mate van detail is verbeterd.
In de volgende foto's zal je, afhankelijk van de gebruikte sensor, dezelfde kwaliteiten en defecten aantreffen. De Xiaomi Mi 9 Lite en zijn Sony sensor doen het goed in de nachtmodus en in deze prijsklasse kun je het je niet echt kwalijk nemen.


Videokwaliteit


Stabilisatie
Voor elk van mijn tests begin ik met een video die onder dezelfde omstandigheden is gemaakt om de kwaliteit en de stabilisatie met de andere toestellen te kunnen vergelijken.

Videostabilisatie is nooit de grootste kracht van Xiaomi geweest en ondanks de aanwezigheid van stabilisatie zijn de trillingen duidelijk zichtbaar in de volgende video's. De video stabilisatie is nooit de grootste kracht van Xiaomi geweest. Het resultaat is niet catastrofaal, maar andere merken doen het beter.

Video normale condities
In december is het licht niet erg goed en in plaats van te wachten op een dag met zon, deed ik deze videotest op een bewolkte dag. De Xiaomi Mi 9 Lite is in staat om in 4k te filmen en de beeldkwaliteit is meestal goed. Ik zie de belichtingssprongen tussen licht- en donkergebieden niet, de video is glad en de helderheid is vrij goed ondanks het bewolkte weer. Het enige grote nadeel is de stabilisatie, elke stap veroorzaakt een grote trilling in de video, de Xiaomi Mi 9 Lite stabiliseert snel maar kan geen grote trillingen volledig absorberen.



Video low light
De volgende video is 's avonds opgenomen op een gedeeltelijk verlichte parkeerplaats. Zoals ik hierboven schreef, zijn de trillingen van het lopen duidelijk zichtbaar, maar de video is nog steeds goed zichtbaar. Ik verwachtte digitale ruis te vinden voor dit soort video's maar over het algemeen is de digitale ruis goed onder controle, de Xiaomi lijkt het beeld glad te strijken, wat het effect heeft dat het detailniveau maar ook de digitale ruis vermindert. De Xiaomi verplaatst zich zonder problemen van donkere naar verlichte gebieden, het is waarschijnlijk niet het beste apparaat voor dit soort oefeningen, maar het doet het goed.



Schermkwaliteit

Om het scherm te testen, gebruik ik een colorimetrische sonde die de kleurnauwkeurigheid van een scherm meet, en andere parameters om te kijken of een scherm in staat is om een afbeelding correct weer te geven. Ik test ook het helderheidsniveau om te bepalen of het scherm in staat zal zijn om een beeld in vol zonlicht weer te geven.

Xiaomi Mi 9 Lite
Grootte (inches)6.396.3
Resolutie1080 x 2340 1080x2340
Ratio19.5:919:09:00
BeschermingCorning Gorilla Glass 5Corning Gorilla Glass 5
TypeAmoledIPS LCD
Oppervlakte (%)8581.4
dE Wit2.56,9
dE Rood2.03,5
dE Groen1.41,1
dE Blauw1.02,3
dE Geel1.12
dE Cyaan1.64,7
dE Magenta0.61,6
Contrast60000:01:00/
600433,473


Colorimetrie

Toen ik de Xiaomi Mi 9 Lite kocht, had ik nog steeds een Xiaomi Mi A3 die ook een AMOLED display had. Aangezien de twee telefoons in grootte vrij gelijkaardig waren, dacht ik dat Xiaomi het Mi A3 scherm zou gebruiken voor zijn Mi 9 Lite, maar de eerste keer dat ik de telefoon aanzette, realiseerde ik me dat dit niet het geval was. Uit de analyse van de sonde blijkt dat het Mi 9 Lite scherm perfect gekalibreerd is als je een parameter wijzigt, je moet het scherm dwingen om een constante contrastverhouding te behouden, de telefoon is standaard geconfigureerd met dynamisch contrast en dit beïnvloedt de colorimetrie. Wanneer het contrast constant is, is de colorimetrie nauwkeurig en bereikt deze het niveau van een Samsung Galaxy S10+ voor 500€ minder!

Helderheid
De theoretische helderheid van de Mi 9 Lite is 600 cd/m² maar met mijn metingen heb ik een maximum van ongeveer 450 cd/m² verkregen. Hoe kan een dergelijk verschil verklaard worden? Sommige telefoons staan u niet toe om de helderheid in handmatige modus maximaal te verhogen, dit zou kunnen verklaren waarom ik 450 krijg als de telefoon tot 600 cd/m² kan gaan. Met 450 zou je in staat moeten zijn om je scherm in vol zonlicht te lezen, maar de leesbaarheid zal niet uitzonderlijk zijn, met 600 daarentegen zal het geen probleem zijn. Ik heb deze telefoon in de winter getest, dus ik heb nooit een buitengewone zon gehad om het scherm onder de zon te testen.

Contrast
De Xiaomi Mi 9 Lite is uitgerust met een AMOLED display en dit is vanaf het begin zichtbaar. De zwarten zijn erg zwart en het contrast is uitstekend. Xiaomi had een eerste AMOLED scherm onder de 200€ gelanceerd met de Mi A3 maar dit scherm was niet goed gekalibreerd. De Mi 9 Lite doet het veel beter, het zal waarschijnlijk een van de beste AMOLED displays zijn in de prijsklasse tussen de 200 en 250 euro.

Audiokwaliteit

Om de kwaliteit van de audio-uitgang van de telefoon te testen, sluit ik de audio-uitgang van het toestel aan op een meetinstrument, speel ik het geluid af op alle frequenties en meet ik de verschillen tussen het originele geluid en het geluid dat door de telefoon wordt geproduceerd. Op deze manier meet ik het vermogen van de telefoon om alle geluiden correct te reproduceren.
Bij elke Xiaomi I-test krijg ik verschillende resultaten, maar er zijn twee belangrijke trends. Soms kiest Xiaomi voor een zeer krachtig geluid dat vervormt wanneer het volume wordt verhoogd (bijv. Redmi Note 8 Pro) en soms beperkt Xiaomi het maximale vermogen en biedt het een geluid met beperkte vervorming (bijv. Redmi Note 8). De Xiaomi Mi 9 Lite lijkt meer op de Redmi Note 8, het geluid is niet erg krachtig maar de kwaliteit blijft behouden, zelfs als het volume maximaal wordt geduwd, dit model heeft een zeer beperkte vervorming.

De Xiaomi Mi 9 Lite is geen telefoon voor luide muziekliefhebbers, maar biedt een goede geluidskwaliteit voor alle frequenties.

Frequency Response
Deze test is bedoeld om te testen of het toestel in staat is alle frequenties correct te reproduceren. De witte lijn in het midden van de grafiek is de ideale situatie en de andere kleuren zijn afkomstig van tests op verschillende telefoons. Een afwijking van de referentielijn wijst op een afwijking van de ideale situatie. Om op alle frequenties een goed geluid te zien, is het daarom noodzakelijk om zo dicht mogelijk bij de referentielijn te komen

Ik heb +0,02 en -0,08 gemeten voor de frequentieresponsietest, dit zijn zeer lage waarden die aangeven dat het geluid zeer dicht bij de referentie ligt. Als we de Mi 9 Lite vergelijken met de Redmi Note 8 Pro, kunnen we zien dat de Mi 9 Lite een betere frequentierespons heeft, dit wijst op een meer getrouwe weergave van het geluid, maar het is ook veel stabieler. Als je naar de grafiek kijkt zul je merken dat de curve van de Mi 9 Lite niet veel schommelt in tegenstelling tot die van de Redmi Note 8 Pro. De Mi 9 Lite en de Redmi Note 8 (niet de pro versie) hebben veel meer overeenkomsten.

Dynamisch bereik
Deze test is ontworpen om het vermogen van een telefoon om geluiden op verschillende volumeniveaus te spelen te testen. Ook hier moeten de telefoons zo dicht mogelijk bij de referentie staan.

Het gebrek aan vermogen in het geluid plaatst de Mi 9 Lite onder de Redmi Note 8 Pro voor de weergave van bepaalde frequenties. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit, maar deze telefoon is niet voor mensen die van krachtige muziek houden.

Geluidsniveau
Deze test heeft tot doel te bepalen of het geteste apparaat in staat is om geluiden zonder veel ruis te reproduceren. Een hoge score duidt op een lage parasietendruk, een lagere score duidt op een hogere aanwezigheid van parasieten

De Mi 9 Lite heeft geen storingsproblemen, maar heeft wel een lagere waarde dan de Redmi Note 8 Pro.

Biometrie


De Xiaomi Mi 9 Lite kan worden ontgrendeld met een vingerafdruksensor onder het scherm, 2D gezichtsherkenning of een code op het scherm. Ik ben behoorlijk verbaasd over de mogelijkheid om de vingerafdruk op het scherm vast te leggen omdat het niet altijd goed werkt. Ik had de Samsung Galaxy S10+ getest waar deze vingerafdruksensor me irriteerde omdat hij niet goed werkte en toen had ik een Xiaomi Mi A3 waar hij erg goed werkte. De Xiaomi Mi 9 Lite zit er een beetje tussenin. De vingerafdruksensor onder het scherm is minder betrouwbaar dan een sensor aan de achterkant, het vergt vaak meerdere pogingen om te slagen. Vroeger gebruikte ik de vingerafdruksensor om sneller toegang te krijgen tot sommige toepassingen, ik heb deze functie op de Mi 9 Lite uitgeschakeld omdat de faalkans te hoog was. Ik vind dat er een vingerafdruksensor achter de telefoon moet worden geplaatst, de vingerpositie is natuurlijker en het slagingspercentage is veel hoger.

Gelukkig werkt gezichtsherkenning veel beter, en het is door deze methode dat ik de telefoon het vaakst ontgrendelt omdat ik er bijna nooit in slaag om de telefoon met een vingerafdruksensor in een enkele poging te ontgrendelen.

Besturingssysteem



Toen ik de Xiaomi Mi 9 Lite ontving, draaide hij onder MIUI 10, zoals de meeste Xiaomi die eind 2019 werden verkocht. Na een paar weken had ik de mogelijkheid om de MIUI 11 te installeren. Zonder op alle details in te gaan heb ik een video gemaakt van de hoofdschermen onder MIUI 10 en daarna heb ik hetzelfde gedaan voor de MIUI 11.

MIUI 10


MIUI 11


Op het eerste gezicht zijn de verschillen minimaal en als je niet oplet, zie je de verschillen niet.

Wat zijn de verschillen? Wat is er nieuw aan MIUI 11?
- lichte aanpassing van het ontwerp en de pictogrammen
- het oproepscherm is vereenvoudigd
- de hiërarchie van de parameters is veranderd en het geheel is verder uit elkaar geplaatst, nieuwe opties zijn verschenen
- het gieten van het scherm is nu gemakkelijker, het is beschikbaar in snelkoppelingen en het verschijnt in sommige toepassingen
- nieuwe animaties voor schermwijzigingen
- nieuwe versie van de Xiaomi-browser
- verbetering van de batterijbespaarder
- het is nu mogelijk om informatie op het scherm weer te geven wanneer het scherm uit staat, zoals tijdweergave, aantal berichten, batterijniveau,....
- enkele nieuwe functies, zoals een stappenteller, opties voor het aanpassen van het geluid of de prestaties in het spel

Voor de rest vind ik dat de ervaring die MIUI biedt een zeer goede ervaring blijft, Xiaomi duwt zijn eigen applicaties zoals elke grote fabrikant, maar sommige zijn echt zeer nuttig, de anderen kunnen niet worden verwijderd, maar ik isoleren ze in een map en ze niet langer storen me.

Bugs


Deze sectie is meestal leeg als ik een Xiaomi test, maar deze keer heb ik iets gevonden dat op een bug lijkt. Als ik de telefoon oplaadt, begint hij met onregelmatige tussenpozen te trillen alsof hij een bericht ontvangt terwijl hij geen berichten of meldingen ontvangt. Dit probleem was aanwezig onder MIUI 10 en MIUI 11 en ik kwam het alleen tegen op de Mi 9 Lite. Ik moest besluiten om de telefoon uit te schakelen toen ik hem oplaadde omdat de vibratie te vervelend was.

Accessoires Xiaomi Mi 9 Lite

Om beter te kunnen genieten van je ervaring met je smartphone, stel ik links voor naar allerlei accessoires die nuttig voor je kunnen zijn.

SmartphoneCover xiaomi-mi-9-lite
Beschermende film xiaomi-mi-9-lite
Geheugenkaart xiaomi-mi-9-lite
USB-kabel xiaomi-mi-9-lite
Audio-hoofdtelefoon xiaomi-mi-9-lite
Fietsaccessoires xiaomi-mi-9-lite

Vergelijk Xiaomi Mi 9 Lite met de anderen

Hier is een rangschikking van de verschillende resultaten van mijn tests. Een score van 1 wijst op een zeer slechte prestatie, terwijl een score van 6 wijst op een uitzonderlijk resultaat. De score is een subjectieve maat, de rangschikking daarentegen is meestal afgeleid van een maat.

Levensduur van de batterij
Umidigi F1 : 5
Umidigi S3 Pro : 5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.5
Xiaomi Mi A3 : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 4
Xiaomi Redmi Note 7 : 4
Xiaomi Mi 9T Pro : 4
Honor 9x : 4
Xiaomi Redmi Note 8 : 4
Meizu Note 9 : 4
Honor 8x : 4
Samsung Galaxy S10+ : 4
Samsung Galaxy A70 : 4
Xiaomi Mi 9 Lite : 4
Huawei Y6 2019 : 3.5
Xiaomi Mi 8 Lite : 3

Processorvermogen (CPU)
Xiaomi Mi 9T Pro : 6.5
Samsung Galaxy S10+ : 6
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 5.3
Meizu Note 9 : 5
Xiaomi Mi 9 Lite : 4.5
Xiaomi Mi 8 Lite : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 7 : 4.5
Honor 9x : 4.5
Umidigi S3 Pro : 4.5
Xiaomi Mi A3 : 4.4
Honor 8x : 4
Umidigi F1 : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 3.5
Huawei Y6 2019 : 2

Grafische chipsetvoeding (GPU)
Xiaomi Mi 9T Pro : 6.5
Samsung Galaxy S10+ : 6
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 5.3
Meizu Note 9 : 5
Umidigi F1 : 4.5
Xiaomi Mi 9 Lite : 4.5
Umidigi S3 Pro : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.3
Xiaomi Mi A3 : 4.1
Honor 9x : 4
Xiaomi Mi 8 Lite : 4
Xiaomi Redmi Note 7 : 4
Honor 8x : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 3.5
Huawei Y6 2019 : 2

Scherm kwaliteit
Samsung Galaxy S10+ : 6
Xiaomi Mi 9T Pro : 5.7
Samsung Galaxy A70 : 5.5
Xiaomi Mi 9 Lite : 5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.5
Honor 9x : 4.5
Xiaomi Mi 8 Lite : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 4
Xiaomi Redmi Note 7 : 4
Meizu Note 9 : 4
Xiaomi Mi A3 : 3.8
Honor 8x : 3.5
Umidigi S3 Pro : 3.5
Umidigi F1 : 3.5
Huawei Y6 2019 : 3

Fotokwaliteit
Samsung Galaxy S10+ : 6
Xiaomi Mi 9T Pro : 5.5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 5.3
Xiaomi Mi 9 Lite : 5
Xiaomi Redmi Note 8 : 5
Xiaomi Redmi Note 7 : 5
Meizu Note 9 : 5
Xiaomi Redmi Note 5 : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Xiaomi Mi A3 : 4.3
Xiaomi Mi 8 Lite : 4
Honor 9x : 3.5
Honor 8x : 3.5
Umidigi S3 Pro : 3.5
Umidigi F1 : 2
Huawei Y6 2019 : 2

Video kwaliteit
Samsung Galaxy S10+ : 5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.8
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Xiaomi Mi 9T Pro : 4.5
Xiaomi Mi 9 Lite : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 7 : 4.5
Xiaomi Mi A3 : 4.5
Meizu Note 9 : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 4
Honor 9x : 4
Xiaomi Mi 8 Lite : 3.5
Honor 8x : 3
Umidigi S3 Pro : 3
Umidigi F1 : 2
Huawei Y6 2019 : 2

Afwerkingskwaliteit
Samsung Galaxy S10+ : 5.5
Xiaomi Mi 9T Pro : 5.5
Xiaomi Mi 8 Lite : 5
Umidigi S3 Pro : 5
Xiaomi Mi 9 Lite : 5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.8
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Xiaomi Mi A3 : 4.5
Honor 9x : 4.5
Honor 8x : 4.5
Xiaomi Redmi Note 7 : 4.5
Meizu Note 9 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 5 : 3.5
Umidigi F1 : 3.5
Huawei Y6 2019 : 3.5

Wifi prestaties
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 5.5
Xiaomi Mi 9T Pro : 5
Xiaomi Redmi Note 5 : 5
Xiaomi Mi 8 Lite : 5
Xiaomi Mi 9 Lite : 5
Honor 9x : 4.5
Xiaomi Mi A3 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Samsung Galaxy S10+ : 4
Xiaomi Redmi Note 7 : 4
Meizu Note 9 : 4
Umidigi F1 : 3.5
Umidigi S3 Pro : 3.5
Huawei Y6 2019 : 3.5
Honor 8x : 3

Download snelheid 4G
Xiaomi Mi 8 Lite : 5
Xiaomi Redmi Note 5 : 5
Xiaomi Mi A3 : 5
Xiaomi Mi 9T Pro : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.5
Xiaomi Mi 9 Lite : 4.5
Honor 8x : 4
Honor 9x : 4
Samsung Galaxy S10+ : 4
Meizu Note 9 : 4
Xiaomi Redmi Note 8 : 4
Xiaomi Redmi Note 7 : 4
Huawei Y6 2019 : 3
Umidigi S3 Pro : 3
Umidigi F1 : 2.5

Netwerkvangst
Xiaomi Mi 9T Pro : 5
Xiaomi Mi 9 Lite : 4.5
Samsung Galaxy A70 : 4.5
Xiaomi Mi 8 Lite : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 4
Xiaomi Mi A3 : 3.8
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 3.8
Huawei Y6 2019 : 3.8
Meizu Note 9 : 3.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 3.5
Xiaomi Redmi Note 7 : 3.5
Honor 9x : 3.5
Honor 8x : 3.5
Samsung Galaxy S10+ : 3
Umidigi S3 Pro : 3
Umidigi F1 : 3

Ondersteunde frequenties
Samsung Galaxy S10+ : 5
Umidigi F1 : 5
Umidigi S3 Pro : 5
Samsung Galaxy A70 : 5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.5
Xiaomi Mi 9T Pro : 4.5
Xiaomi Mi 9 Lite : 4
Xiaomi Mi 8 Lite : 3.5
Xiaomi Mi A3 : 3.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 3.5
Xiaomi Redmi Note 7 : 3.5
Meizu Note 9 : 3.5
Xiaomi Redmi Note 5 : 3.5
Honor 9x : 3.5
Honor 8x : 3.5
Huawei Y6 2019 : 3

Audio kwaliteit
Samsung Galaxy S10+ : 5
Samsung Galaxy A70 : 5
Xiaomi Mi 9 Lite : 4.5
Xiaomi Mi 8 Lite : 4.5
Xiaomi Mi 9T Pro : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4
Xiaomi Redmi Note 5 : 4
Xiaomi Redmi Note 8 : 4
Xiaomi Redmi Note 7 : 4
Xiaomi Mi A3 : 4
Umidigi S3 Pro : 3.5
Meizu Note 9 : 3.5
Honor 8x : 3
Honor 9x : 3
Umidigi F1 : 3
Huawei Y6 2019 : 3

gps-kwaliteit
Xiaomi Redmi Note 7 : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 : 4.5
Xiaomi Mi 9T Pro : 4.5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 4.5
Xiaomi Redmi Note 5 : 4
Xiaomi Mi 8 Lite : 4
Honor 8x : 4
Honor 9x : 4
Xiaomi Mi A3 : 4
Samsung Galaxy S10+ : 4
Umidigi S3 Pro : 4
Xiaomi Mi 9 Lite : 4
Samsung Galaxy A70 : 3.5
Meizu Note 9 : 3.5
Umidigi F1 : 3.5
Huawei Y6 2019 : 3.5

Gebruiksgemak van het besturingssysteem
Samsung Galaxy S10+ : 5.5
Samsung Galaxy A70 : 5.5
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 5
Xiaomi Mi 8 Lite : 5
Xiaomi Mi 9 Lite : 5
Xiaomi Mi 9T Pro : 5
Xiaomi Redmi Note 5 : 5
Xiaomi Redmi Note 7 : 5
Xiaomi Redmi Note 8 : 5
Umidigi S3 Pro : 4.5
Meizu Note 9 : 4.5
Honor 9x : 4.5
Xiaomi Mi A3 : 4
Honor 8x : 4
Umidigi F1 : 4
Huawei Y6 2019 : 3.5

Eindscore
Xiaomi Mi 9T Pro : 71.2 / 84
Samsung Galaxy S10+ : 69 / 84
Xiaomi Redmi Note 8 Pro : 66 / 84
Samsung Galaxy A70 : 64.5 / 84
Xiaomi Mi 9 Lite : 64 / 84
Xiaomi Redmi Note 8 : 60.6 / 84
Xiaomi Redmi Note 7 : 59 / 84
Xiaomi Mi 8 Lite : 59 / 84
Xiaomi Mi A3 : 58.4 / 84
Meizu Note 9 : 58 / 84
Xiaomi Redmi Note 5 : 57.5 / 84
Honor 9x : 56 / 84
Umidigi S3 Pro : 55.5 / 84
Honor 8x : 51.5 / 84
Umidigi F1 : 49 / 84
Huawei Y6 2019 : 41.3 / 84

Test / beoordeling conclusie


Xiaomi blijft nieuwe telefoons lanceren om de markt te bezetten en soms maakt het het moeilijk om de juiste telefoon te kiezen tegen de juiste prijs. De Xiaomi Mi A3 werd ongeveer 250€ 4 maanden geleden gelanceerd en deze Xiaomi Mi 9 Lite werd gelanceerd in dezelfde prijszone. De Xiaomi Mi 9 Lite is echter een telefoon van een heel ander kaliber die een logischer plaats lijkt te hebben in deze prijsklasse waar we ook de Redmi Note 8 Pro vinden.

De Xiaomi Mi 9 Lite is elegant en origineel met zijn heldere rondingen achteraan, hij heeft een zeer goed afwerkingsniveau en het enige dat hem misschien zal onderscheiden van een duurdere telefoon is de fotosensor die zich een beetje onderscheidt van een duurdere telefoon, waar de duurdere telefoons een bijna glad oppervlak bieden. Net als veel andere telefoons van dit type, zal je niet ontsnappen aan de vele vingerafdrukken overal, maar tot nu toe heb ik niet gevonden een ideale telefoon op dit niveau.

De Xiaomi Mi 9 Lite biedt een goed prestatieniveau om te spelen, de camera levert een goede fotokwaliteit als je de hoofdsensor gebruikt omdat de groothoek een lagere kwaliteit levert, dus het is beter om hem te gebruiken als het licht goed is en de mate van detail niet belangrijk is. s Nachts levert de hoofdsensor goede foto's op zolang je niet te veel beweegt, de nachtmodus werkt ook heel goed.

Ik was positief verrast door het scherm dat na een eenvoudige aanpassing een prestatie levert die een high-end telefoon waardig is.
In dezelfde prijsklasse is er dan de Redmi Note 8 Pro tussen de Xiaomi Mi 9 Lite en de Redmi Note 8 Pro, welke moet je dan kiezen? Het antwoord is niet eenvoudig omdat deze telefoons heel anders zijn. De Redmi Note 8 Pro biedt meer vermogen en een betere batterij, maar heeft een ruwere en massievere uitstraling, waarbij de Mi 9 Lite een beetje meer de finessekaart speelt. De Redmi Note 8 Pro is in staat om betere foto's te maken als het licht goed is, maar bij slecht weer maakt hij niet altijd de juiste keuzes. Qua geluid is het hetzelfde, de Redmi Note 8 Pro kiest voor power over kwaliteit terwijl de Mi 9 Lite het tegenovergestelde doet. Er is dus altijd wel iets waar de Redmi Note 8 Pro beter is dan de Mi 9 Lite, maar er zijn waarschijnlijk evenveel elementen van de Mi 9 Lite die beter zijn dan de Redmi Note 8 Pro en dit is ook terug te vinden in de eindscore, ze eindigen met een bijna identieke score.

Sterktes
Scherm (na wijziging van de instellingen)
Afwerking
Foto's met de hoofdsensor
Netwerkvangst

Zwaktes
gps-signaal
Batterij iets onder het gemiddelde (de vingerafdruk sensor moet gedeactiveerd zijn).